kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:25/268)

Lekkie pulpety z indyka z warzywami 311

Pulpety to danie z kuchni włoskiej, ale i w Polsce są znane od dawna pod nazwą klopsiki. Te niewielkie, mięsne kulki są idealnym materiałem na „przemyt” warzyw. Można w nie wcisnąć naprawdę sporą ilość zieleniny, co jest dobrą wiadomością dla osób, które mają problem ze zjadaniem zalecanej dziennej porcji warzyw, bo zdecydowanie bardziej wolą mięso. Do tego grona

Wiszniówka
Focaccia z pomidorami i tymiankiem 139

Focaccia to danie z kuchni włoskiej. Trochę inna odmiana pizzy. Można przygotowywać ją z różnymi dodatkami, ziołami. Z sosem lub oliwą. Ja zrobiłam z pomidorami i tymiankiem, a na koniec zjedzona moczona w oliwie z oliwek. Ulubione danie mojego starszego syna i na Jego życzenie dzisiaj robiłam. Może i Wy skusicie się na takie pyszności? Składniki 400 g mąki pszennej

O kuchni z uczuciem
AUDREY W DOMU – BLISKO PRAWDZIWEGO ŻYCIA 156

Chyba nie będzie przesady w stwierdzeniu, że marzenia gwiazdy Hollywood, wielkiej Audrey Hepburn, były proste jak nitka makaronu spaghetti. Artykuł AUDREY W DOMU – BLISKO PRAWDZIWEGO ŻYCIA

COOKMAGAZINE
MAKARON Z TUŃCZYKIEM NA GORĄCO 166

makaron musi tuczyć? Nie koniecznie.Wystarczy zwykły pszenny zamienić na ten ciemny z durum i nie przesadzać z tłuszczem oraz serem.Dzisiaj zrobiłam raczej zdrowszą wersję kuchni włoskiej, dodałam zaledwie 2 łyżki oleju rzepakowego, puszkę tuńczyka w sosie własnym, pół cukinii i paprykę.Z sera zrezygnowałam. Obiad rewelacyjny, przepięknie pachnący dzięki ziołom i czosnkowi i oczywiście sycący, jak to kluchy :-) Idealny

pieprzny smaczek
Pomidory San Marzano zapiekane z oliwą i czosnkiem 159

przepyszne. Rozgniecione upieczone pomidorki kawałkiem ciabatty czy bagietki w ciepłej słonawej oliwie, dostarczyły wszystkim więc mega rozkoszy dla podniebienia. Tak proste a tak genialnie smaczne. Taka jest kuchnia włoska, grecka, hiszpańska czy portugalska- prosta, ale z najlepszej jakości produktów. Smak ukryty jest w smaku pomidorów San Marzano jest wyjątkowy i nie umywa się do smaku zwykłych pomidorów. Gatunek pomidorów

Sztuka gotowania w/g Samiry
Gremolata. Włoska posypka do mięs i warzyw 135

zrobicie - najważniejszy jest jej aromat i smak. I to jak mocno potrafi podrasować prawie każde, nawet najzwyklejsze, danie. Na przykład ossobuco czyli gicz cielęca duszona w warzywach , pyszne danie kuchni włoskiej, bez gremolaty nie jest jakby kompletne. Przepis na to tę pyszną cielęcinę znajdziecie na blogu już jutro! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 159

myślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą

Fill The Bowl
RISOTTO Z INDYKA 172

RISOTTO Z INDYKA Smaczne i pożywne danie kuchni włoskiej, również popularne we Francji. Ja lubię je przygotowywać zimą, bo jest bardzo sycące. 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: ok. 40 minut Składniki: 240 g fileta z piersi indyka 240 g ryżu arborio* 60 g startego parmezanu  1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio) 2 duże cebulki(...)ryżem. Podgrzewaj przez chwilę, aż całość zgęstnieje, domieszaj serek mascarpone, wrzuć drobno pokrojonego pomidora i posiekaną bazylię. Risotto powinno mieć gęstą, kremową konsystencję. Podawaj od razu w głębokich talerzach. * Włoski ryż do risotto. ** Jeśli będzie to konieczne, dodaj większą ilość bulionu. Ryż powinien być miękki. Bon appétit

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Klasyczne risotto na białym winie 221

Hej!,  Risotto to temat zaniedbany, przez lata nazywano tym mix ugotowanego wcześniej ryżu i przeróżnych dodatków. Od czasu wejścia wielką stopą do Polski europejskich trendów

Kuchnia PROzdrowotna
Lasagne 170

Składniki 9 płatów makaronu do lazanii 0,4 kg sera żółtego 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2-3 cebule 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera

czarrna od kuchni
Ser i wino - warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool, 2. kwietnia 2016 r. 185

bardziej jak na imprezie u dobrych znajomych, niż jak na warsztatach. Zresztą, poprzednie warsztaty, w których brałam udziały podobnie wyglądały jeśli chodzi o atmosferę. To niewątpliwie zasługa gospodarzy. W kuchni włoskiej zakochałam się. Poznajemy się jednak dopiero, więc nie uważam się za jej znawczynię. Marzę o typowo kulinarnym wyjeździe do Włoch. Bez natłoku turystów, bez popularnych i obleganych miejsc. Ciche

Codzienna kuchnia niecodzienna
Carbonara 175

Makaron w aksamitnym serowo-jajecznym sosie. Składniki 30 dkg makaronu 10 dkg szynki parmeńskiej lub boczku 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 ml śmietany 12% 3

czarrna od kuchni
Przepis na idealną pizzę 163

Pizza - potrawa kuchni włoskiej, która swoje początki ma już w starożytnej Grecji. Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na całym świecie i najczęściej zamawianą on-line/telefonicznie potrawą w kraju nad Wisłą. Gdzie się nie rozejrzeć, widzimy pizzerię. Z kolei restauracje, które mają w swoim menu głównie np. potrawy polskie, także dokładają do swojej karty pizze. Dlaczego

Right Behind The Kitchen
Pizza z białą kiełbasą i papryką na oreganowym spodzie 172

ochotę na pizzę zawsze zadaje swoje standardowe pytanie - Mamusiu czy mamy w lodówce ... i tu padają jej magiczne słowa o składniki :) Ot tak, dzieci również potrafią być miłośnikami kuchni Włoskiej ;-) Dzisiaj przygotowałam pizzę pieczoną na kamieniu bo taką właśnie lubimy najbardziej. Kusząc się na nią przygotowałam ciasto drożdżowe z klasycznego przepisu z dużą ilością oregano co świetnie podkreśliło smak całości

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki