kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:28/268)

Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 137

Risotto to pyszne i eleganckie danie, które tradycyjnie serwowane jest w kuchni włoskiej i które, podobnie jak makaron, można przygotować go na wiele sposobów. Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku.  Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku

Roślinna - blog wegański
Kurczak cacciatore 363

Kurczak cacciatore to dość znana potrawa kuchni włoskiej, różnie przyrządzana w zależności do regionu Włoch. Najczęściej używa się podzielonego na kawałki kurczaka, ale ja dzisiaj zrobiłam z samych piersi. Do sosu dodaje się pomidory, oliwki, cebule, pieczarki i wino. I powiem wam, że obiad dawno nie był taki pyszny. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Penne z pesto i cukinią zapiekaną w pomidorach z mozzarellą 186

Szybki, pyszny i niezwykle prosty pomysł na obiad :) Inspirowane kuchnią włoską połączenie pełnoziarnistego makaronu, aromatycznego pesto z cukinią zapieczoną w pomidorach i mozzarelli. Szczerze mówiąc, nie znam smaczniejszej propozycji podania cukinii i pesto. W internecie znajdziemy wiele przepisów na zapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które

Chocolate Muffin Blog
Focaccia z pomidorami i pietruszką 78

krótką chwilę przenoszę Was do kuchni włoskiej. Focaccia, znacie, jedliście kiedyś? We Włoszech byłam raz, ale bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na innych potrawach. I też nie sądziłam, że można to tak łatwo przygotować. Bo focaccia to nic innego jak rodzaj pieczywa, które zajadamy na ciepło w wersji suchej

Pink Envelope
Spaghetii z klopsikami a la Zakochany Kundel 130

nawet zjeść z jednego talerza, jak na filmie? ;) Składniki 0,5 kg mielonej wołowiny 1 puszka pomidorów 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki tartej bułki ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej (albo suszona bazylia i oregano) 3-4 suszone pomidory sól, pieprz, oliwa z oliwek łyżeczka cukru makaron spaghetti Przygotowanie Cebulę bardzo drobno posiekać (ja nie mam cierpliwości i robię

Kulinarne Inspiracje
Tarta z brokułami i mozarellą 120

ciasto potrzebuje, żeby było elastyczne) ¼ łyżeczki soli ½ -1 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: Paczka mrożonych brokuł 3 jajka kubeczek śmietany kulka mozarelli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej, szczypta chilli w płatkach Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, do środka zetrzeć na tarce dobrze schłodzone masło. Wymieszać  wszystko tak, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać sól, wodę

Kulinarne Inspiracje
Krwiste ziemniaki Nigelli 195

smaczne. Nigella poleca je dla dzieciaków (starszych niż moja Karolina), bo jak wiadomo dzieci zjedzą wszystko jeśli jest polane keczupem;) Składniki 8 dużych ziemniaków 2 kulki mozarelli przyprawa do kuchni włoskiej sól, pieprz keczup Przygotowanie Ziemniaki w mundurkach upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni (ok. godzinę) lub gotować przez 40 minut. Sprawdzić patyczkiem do szaszłyków

Kulinarne Inspiracje
Jajka zapiekane z szynka parmeńską i parmezanem 155

Szynka parmeńska, parmezan i rukola to nieodłączne trio kuchni włoskiej. To kompozycja składników i smaków, które z Włoszech obiegły cały świat. Po prostu klasyk! Dzisiaj te trzy składniki połączyliśmy z jajkiem - powstało pyszne, iście królewskie śniadanie, którym chcielibyśmy ugościć również Was :) SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 jajka (rozmiar L) odrobina masła (do posmarowania foremki) 1 ząbek czosnku 4 plasterki szynki

W kuchni Katie
FOCCACIA - IDEALNA 190

FOCCACIA - IDEALNA Foccacia to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, choć właściwie trudno tu mówić o potrawie, jest to raczej rodzaj pieczywa, które podaje się jako dodatek do innych dań albo przed głównym posiłkiem, żeby uspokoić pierwszy głód:)  Ja serwuję foccacie w ciągu dnia jako przekąskę, tak do podgryzania albo na imprezach, gdzie wszyscy chętnie się nią zajadają. Jest bardzo prosta

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami 168

Powszednia pomidorówka to już przeszłość!, przy obecnej szerokiej dostępności produktów możemy wzbogacać smak tradycyjnych potraw o świetne dodatki, Prażony czosnek i przesmażone suszone pomidory na zalewie

Kuchnia PROzdrowotna
Gnocci z kaszy manny, kalendarz imprez Rzeszów 2015 164

Pyyysze:). Do tego surówka z kiszonej kapusty i sos pieczarkowy. Przepis zmieniony z Kuchni włoskiej Penny Stevens – bez mąki kuku lepiło się niemiłosiernie do rąk i nie chciało się odkleić.  P.S. Zapraszam na mojego drugiego bloga . Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 jajko 2-3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, kurkuma (nie za dużo

Qlinarnie i Qlinarnie
Liebster Blog Award 115

zaopatrzenie) 5. Ulubiona przyprawa. cynamon... dodaje i do słodkiego i do mięs 6. Jaką kuchnię lubisz najbardziej? smaczną :D uwielbiam potrawy mączne (niestety) więc w moje gusta celuje kuchnia włoska, lubię też hiszpańska czy francuską... zjem wszystko co jest smaczne, ładnie podane i nie zbyt ostre :) 7. Na słodko czy na ostro? zdecydowanie słodko (ostrego nie jadam) 8. Kawa

Pyry na Gaz
Ossobuco, czyli gicz cielęca po włosku 148

Ossobuco (dosłownie “kość z dziurą”) to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znana wersja tej potrawy to Ossobuco alla Milanese- przyrządzane z pokrojonej w plastry giczy cielęcej, obsmażonej, a potem duszonej w białym winie w towarzystwie warzyw. Na koniec posypane obficie gremolatą, przygotowaną z pietruszki, czosnku i skórki otartej z cytryny. To danie niezwykle pachnące, wyrafinowane i pyszne

Smakowity Blog Kulinarny
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i pistacjami 186

urozmaicić danie z nudnego (mogłoby się wydawać) kurczaka. Roladki są bardzo soczyste, a dzięki suszonym pomidorom i ziołom bardzo aromatyczne. Podane na risotto będą małą wariacją na temat kuchni włoskiej.  Przepis przygotowany dla serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl, znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:) Składniki: 4 udka z kurczaka 30 g pistacji bez łupinek

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka włoska z makaronem 239

Lubię kuchnię włoską ze względu na jej prostotę. :-) Nie potrzeba wymyślnych składników by było smacznie, tak jak w przypadku tej zapiekanki. Robi się ją szybko, nie jest wymagająca a smakuje świetnie, przede wszystkim bardzo świeżo. Już niedługo lato, zrobi się cieplej i na jakiś czas zapomnimy o rozgrzewających zapiekankach. Aż do następnej zimy. 300g makaronu 1 filet z kurczaka

Szefowa kuchni