kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:31/268)

Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 310

Lasagne to włoskie danie składające się z charakterystycznego makaronu o tej samej nazwie w postaci prostokątnych płatów oraz farszu. Lasagne, którą prezentuję zawiera sos pomidorowy z

Słodka Strona
Risotto con asparagi 147

Pogoda nas ostatnio rozpieszcza. Słońce jak w Italii. Dlatego postanowiłam przygotować dzisiaj risotto ze szparagami. To drugi po spaghetti najpopularniejszy  przysmak mojej ulubionej kuchni włoskiej. Daje wiele możliwości, można je przygotować z najrozmaitszymi dodatkami. Podstawowe składniki to ryż okrągły, niepłukany (tylko taki ma odpowiednią kleistość), bulion, wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti carbonara 157

jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. Jest bardzo proste, smaczne i świetnie nadaje się na szybki obiad. Sos pochodzi z regionu Rzymu, a wymyślili go prawdopodobnie alianccy żołnierze podczas II wojny światowej. Połączyli oni włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. I tak powstała znana nam wszystkim Carbonara, którą w klasycznej wersji przyrządza się z boczku, żółtek, parmezanu, oliwy

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z białymi szparagami 112

Tajemnica kuchni włoskiej tkwi w jej prostocie. Wyśmienity smak osiąga się minimalną ilością składników, gdyż liczy się ich jakość i smak płynący z ich połączenia. Takie właśnie jest risotto agli asparagi. Lekkie, kremowe, aromatyczne. Po prostu pyszne! A przygotujecie je w niespełna pół godziny. Składniki:230 g ryżu do risotto1 litr bulionu warzywnego1 mała cebula2 x 30 g masła500

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 401

aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak na całość i zainspirowałam się kuchnią włoską. Bazowałam na przepisie Nigella Slatera z Tender Volume I, ale zmodyfikowałam go nadając bardziej włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec

Chilli Czosnek i Oliwa
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem 173

Dziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia"Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej .  Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi

Basia w kuchni
Sos dyniowo-pomidorowy do makaronu 284

Składniki na sos do makaronu (dla 4 os.):300 g dyni pokrojonej w kosteczkę1 cebula3 ząbki czosnku4 średnie pomidory bez skórypieprzsólpłaska łyżeczka startego korzenia imbiru1/4 łyżeczki

kuchcikownia
Foccacia z winogronami i rozmarynem 146

zrobić z drobnym, jesiennym winogronem, którego ma się w nadmiarze? Odpowiedź jest bardzo prosta, zrobić klasykę kuchni włoskiej czyli foccacie z rozmarynem i właśnie winogronami. Zapraszam. Źródło. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 184

Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa z oliwek -Grana Padano DOP -sos sojowy -przyprawy Skworcu

Z Kuchni Do Kuchni
Prosty sos szpinakowo-serowy do gnocchi lub makaronu 161

Jako że sos szpinakowy nie zawsze prezentuje się zachęcająco, po przygotowaniu przełożyłam go do rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100

My Culinary Art
Konkurs z makaronem Malma 187

Serdecznie zapraszam na konkurs z makaronami Malma ! Waszym zadaniem będzie przygotowanie lekkiego dania z kuchni włoskiej, oczywiście z wykorzystaniem makaronu !   Konkurs z makaronem Malma Ponieważ wakacje zbliżają się wielkimi krokami, wyobraźcie sobie, że spędzicie je we Włoszech. Jakie danie z makaronem w roli głównej chcielibyście tam zjeść

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli 177

nigdy wcześniej ich nie jadłam. Wiem, trochę wstyd jak na blogerkę prezentującą kuchnię śródziemnomorską, dlatego prędko nadrabiam moje niedociągnięcie i przedstawiam Wam dziś tę oto sałatkę z figami inspirowaną kuchnią włoską.  Mięsiste figi zostały w niej zestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta all'arrabbiata 154

Klasyka kuchni włoskiej. Makaron w pikantnym sosie na bazie oliwy, pomidorów, czosnku i chilli. Wyrazistość dania zależy od tego, ile dodamy papryczek. Do sosu używa się świeżych pomidorów, ale poza sezonem sprawdzą się również te z puszki.Składniki na 2 porcje:200 g makaronu4 pomidory2 ząbki czosnku2-3 papryczki chilli2 łyżki oliwyszczypta solinatka pietruszkiser pecorino lub parmezan Pomidory sparzyć wrzątkiem

wyzwania kuchenne
Ziołowe placki ziemniaczane z topionym kozim serem 184

Przepis na te placki wyszukałam w książce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej".Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i naprawdę smaczne przepisy.A placuszki no cóż chrupkie, lekkie, po prostu poezja smaku. Składniki: 200g mącznych ziemniaków 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści majeranku lub tymianku, plus 1-2 gałązki do przybrania 1 dymka, drobno posiekana

Gorący kąsek
Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem 347

Kolejne danie w całości przygotowane przez mojego Ukochanego. Jak widać, gustuje w mięsnych i szybkich potrawach :) Tagliatelle w sosie szpinakowo- śmietanowym z kurczakiem. Pycha! Składniki (3

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania