kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:39/268)

Ribollita – przepis na toskańską fasolówkę 172

Ribollita , czyli „ ugotowana na nowo” , to toskański przysmak. Dlaczego właśnie „ugotowana na nowo”? Ponoć najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu…

Bon Ton Italia
Smaki Parmy – symbol całej Italii, czyli jak wybrać najlepszy parmezan i prosciutto 260

Na początek należy napisać o tym, z czego Parma jest najbardziej znana (świadomie bądź nie). Nie zapominając, że cała mapa Włoch usiana jest punktami będącymi celem

Bon Ton Italia
Przepis na… – caprese, najprostsze antipasto 272

We Włoszech wszystko co proste, to wspaniałe. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych sałatek – Caprese, podobnie jak pizza margherita, przybiera kolory włoskiej flagi. Jej przyrządzenie zajmuje kilka

Bon Ton Italia
QUIZ – ILE WIESZ O KUCHNI WŁOSKIEJ (CZ. III) 228

( odpowiedzi poniżej ) 1. Statystycznie mieszkaniec Włoch zjada rocznie około: a) 120 kg makaronu b) 26 kg makarony c) 5 kg makaronu d) 65 kg makaronu 2

Bon Ton Italia
10 kolejnych trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 256

  Aby zapobiec wykipieniu wody, na garnku, w którym się gotuje wystarczy położyć drewnianą łyżkę. Czosnek można szybko obrać rozgniatając go naczyniem lub bokiem noża, wtedy

Bon Ton Italia
Przepis na… – pizzę, idealne ciasto 157

Kiedy Neapol odwiedziła królewska para – Margherita i Umberto di Savoia w roku 1889, Raffale Esposito- tamtejszy piekarz przygotował na ich cześć specjalną potrawę. Miała ona

Bon Ton Italia
Przepis na… – Spaghetti alla carbonara 220

Są dania, które każda gospodyni przyrządza inaczej, a ustalenie tradycyjnej receptury jest niemożliwe. Jednym z nich jest bez wątpienia spaghetti carbonara. Według jednych, przepis oparto na

Bon Ton Italia
Przepis na… – Polpette al pesto, włoskie pulpeciki 180

Nazwa, jak często to bywa, może zwodzić. W Polsce przyjęło się, że pulpety to gotowana potrawa mięsna, natomiast jej smażonym odpowiednikiem są klopsy. We Włoszech takie

Bon Ton Italia
Przepis na… – pomodori ripieni al tonno, włoską przystawkę 129

Jeżeli mamy zielone, jeszcze niedojrzałe pomidory i chcemy aby szybciej się zaczerwieniły, wystarczy, że położymy je obok bananów lub jabłek. Owoce te wydzielają etylen,przyspieszający proces

Bon Ton Italia
Przepis na… – Strozzapreti, kluski z ricotty 262

Ricotta jest serem, który w smaku przypomina nieosolony twarożek. Produkowana jest z serwatki, pozostałej po serach podpuszczkowych, w procesie tzw. drugiego gotowania – „ ricotta”

Bon Ton Italia
Przepis na… – Uova in purgatorio, włoskie sacrum jedzenia 232

Le uova in purgatorio , w Neapolu nazywane ova ‘mpriatorio – czyli tłumacząc dosłownie, jajka w czyśćcu. To proste, jednogarnkowe danie ma przywodzić skojarzenie ze świętymi obrazami

Bon Ton Italia
Przepis na… – pesto, smak dalekomorskich przygód 178

Pesto jest przysmakiem w całych Włoszech, ale to najsłynniejsze – zielone, zwane alla genovese, pochodzi z Ligurii. Genueńczycy, w tym prawdopodobnie sam Krzysztof Kolumb, zabierali je

Bon Ton Italia
Limoncello – przepis na cytrynowy smak Kampanii 219

Wśród przepięknych krajobrazów amalfitańskiej części wybrzeża Kampanii, rozciągają się uprawy drzewek cytrynowych. Wspaniałe, naturalne okolice nie przypominają w niczym wyrysowanych od linijki holenderskich pól tulipanów ani

Bon Ton Italia
Przepis na… – Panzanella, czyli toskańską sałatkę 200

Panzanella zwana także panmolle to jedna z najpopularniejszych sałatek z chleba i pomidorów. Znana z pewnością już od XVI wieku, jednakże przez długi czas głównym składnikiem

Bon Ton Italia
Włoski likier czekoladowy – jak przyrządzić? 204

  Składniki: szklanka startej na wiórki czekolady 1/3 szklanki wódki 1/3 szklanki cukru szklanka wody łyżeczka ekstraktu waniliowego Przyrządzanie: Wódkę i wiórki czekoladowe wymieszać w szczelnym

Bon Ton Italia