resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski.Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich realiów zamieniając jagnięcinę na wieprzową szynkę i smażąc je na patelni (choć jeśli planujecie rozpalić ognisko lub grilla możecie przygotować to danie
Chilli Czosnek i OliwaOrzechy na nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych orzechów, które mają jeszcze biało zielone środki. Jej właściwości zdrowotne tradycyjnie wykorzystywane są przy
w kuchni i w ogrodzieRavioli, typowe danie kuchni włoskiej, to nic innego jak po prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami.Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino. Potrzebujemy:- płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój makaron domowy- opakowanie sera ricotta (250 g)- 2 czubate
W mojej holenderskiej kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia czyli drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Przedstawiam trochę inny przepis z dodatkiem pomidorków koktajlowych i oliwek. Dziś przygotowana na grilla (zamiast chleba), która wszystkim bardzo smakowała. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha wysokiej focacci Tutaj znajdziecie przepis klasycznej focacci, bez dodatków która jest idealna na kanapki. Post
Marta Gotujeczosnkiem niedźwiedzim to mieszanka przyprawowa, w skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa i sosów.Przyprawia się nią popularną, m.in. we Włoszech brunschettę
Moje domowe kucharzeniejest kwestia smaku i gustu. Ja bardzo lubię przesadzać z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego mięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki sosu sojowego Do wypełnienia nori
OstryKęswigilijne pierogi. Danie to nie jest obecnie popularne i raczej ciężko znaleźć kulebiak w jakiejś restauracji. Swoją drogą zastanawia mnie to, że w Białymstoku łatwiej zjeść sushi albo dania kuchni włoskiej niż regionalne potrawy... Wracając do kulebiaka – po upieczeniu kroimy go w grube plastry i zjadamy na gorąco. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemKolejne danie z ciekawą nazwą, tym razem kuchni włoskiej. W zasadzie jest to coś pomiędzy omletem i zapiekanką. Czyli taki omlet z dużą ilością dodatków, smażony na patelni i zapiekamy w piekarniku z dodatkiem startego sera. Niestety nie dysponuję patelnią, którą można wstawić do piekarnika, więc nie mogłem jej przygotować zgodnie z procedurą. Jednak nie sądzę, żeby moja wersja znacząco
Gotuj z MisiemChyba nie ma za wiele osób, które nie lubią pizzy. Sama ją uwielbiam! Niestety :D. Przedstawiam poniżej przepis na pizzę zdrowszą, bo zrobioną na mące pełnoziarnistej
Przepisy AleksandryPrawdopodobnie najlepsza pizza pod słońcem :) Mój brat zaczyna odnajdywać siebie w kuchni :). Przepis na ciasto pochodzi z książki "Savour" Alessandry Zecchini.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandryGdyby ktoś kazał mi wybrać bez jakich słodyczy nie mogłabym żyć, bez wątpienia wskazałabym na nugat. Ta klejąca, przesadnie słodka egzotyczna krajanka totalnie mną zawładnęła. Pierwszy
Przepisy AleksandryWami nie podzielić dlatego dzisiaj zapraszamy Was na warzywne "lasagne" z bobem , bez grama mięsa i pomidorów - czyli totalnie odmienną wersję swego włoskiego pierwowzoru (mamy nadzieję, że fani włoskiej kuchni nie obrażą się (:). Danie polecamy wszystkim zwolennikom bobu, który jest naprawdę bardzo zdrowy, przepyszny i niesamowicie sycący, więc cieszmy się nim póki można! Naprawdę warto... My uwielbiamy się
Symfonia SmakówTa straszna nazwa odnosi się do jednego z moich ulubionych sosów, który wcale nie jest taki straszny. Ragoût to francuska nazwa nie tyle jednej potrawy
Ratunku obiadduże cebule - 3 średniej wielkości pomidory (sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki) - ulubione przyprawy ziołowe lub świeże zioła (ewentualnie, jeśli nie lubisz mieszać przypraw, może być mieszanka do kuchni włoskiej albo spaghetti) - sól i pieprz - makaron spaghetti - ząbek lub dwa czosnku- ser żółty do posypania Przygotowanie: 1. Na dużej patelni podsmażamy boczek. Ponieważ boczek zawsze ma trochę tłuszczu podsmażam
Kraina Tysiąca Smakówpokroić w drobną kostkę. Dodać do sera, doprawić solą i BIO PAPRYKĄ granulowaną Royal Brand. BIO papryka słodka granulowana Doskonały dodatek do dań mięsnych, sałatek i past. Niezastąpiona w kuchni włoskiej i węgierskiej. Słodki, aromatyczny smak wzbogaci wiele dań. Wygodna w użyciu. Cena: około 10zł/30g Zapraszam do zapoznania się z ofertą Royal Brand tutaj
kolorowotorcikowo