kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:36/268)

Małże duszone w winie – moules marinieres 128

klasyka kuchni francuskiej. Cudownie aromatyczne, podawane z bagietką, z niesamowitym sosem własnym. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Nieprzekombinowane, „a must have” dla miłośnika kuchni francuskiej, śródziemnomorskiej, także włoskiej (we Włoszech mule duszone w winie znane są jako cozza alla marinara ). Opcjonalnie podawane także ze świeżymi pomidorami dodawanymi w trakcie duszenia muli. Składniki: 1 kg małży – świeżych(...)podawać w nieco głębszym talerzu z sosem powstałym w trakcie duszenia i świeżą bagietką. Post Małże duszone w winie – moules marinieres pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Tarta cytrynowa z bezą 304

cytrynowa z bezą to niezwykłe połączenie smaków i aromatów. Jest cudnie orzeźwiająca i lekka. Nawet bezowi sceptycy reagują na nią entuzjastycznie :) To połączenie słonecznych cytryn i lekkiej włoskiej bezy to oczywiście klasyka kuchni południowej Europy. Składniki: ciasto: 120g masła – w temperaturze pokojowej 35 ml mleka w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko

Pociąg Do Kuchni
Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą 147

Kuchnia fusion... co to jest ? Z czym to się je ? Ilu kucharzy, tyle różnorakich propozycji. Teoria mówi, że  jest to łączenie ze sobą

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na… – Mozzarella in carrozza, czyli włoskie tosty 392

Jedna z najprostszych włoskich przekąsek, a co proste w przygotowaniu smakuje podwójnie dobrze! Idealna na przyjęcie, jako przekąska albo zagryzka. Mozzarella w karocy, bo o niej

Bon Ton Italia
Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella 161

Składniki:  3 średnie cukinie  2 czerwone papryki  3 duże mięsiste pomidory  2 ząbki czosnku  3 łyżki dobrej jakości oliwy z pierwszego

Moja smaczna kuchnia
Polędwiczka Wieprzowa w Cieście Francuskim z ogórkową sałatką 216

Składniki: 1 op ciasta francuskiego 1 polędwiczka wieprzowa  12 opakowanie szynki dojrzewającej 1 kulka mozzarelli 1 słoiczek suszonych pomidorków kilka gałązek świeżego estragonu 3 łyżki

Luźna Kuchnia
Spaghetti bolognese 185

Spaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego

Luźna Kuchnia
Tiramisu, czyli poderwij mnie... 156

Składniki:  4 jajka 0,5 szkl cukru szczypta soli 500 g serka mascarpone opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 kubka kawy 1/4 kubka dobrego białego wina odrobina

Luźna Kuchnia
Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią 124

mozzarella i pieczywo do trio doskonałe na wieczorny piknik pod gwiazdami lub kolacje we dwoje przy schłodzonym winie. W sumie można zaplanować ucztę serową lub przygotować wieczór tematyczny, kuchnia francuska, włoska...  Dlaczego nie? 20 najlepszych przepisów z serami! 25 dań z pomidorami! 22 dania z cukinią! 15 przepisów na dania z papryką Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią Składniki

Moja smaczna kuchnia
7 najpopularniejszych spaghetti 194

Spaghetti aglio e olio (zobacz: https://bontonitalia.wordpress.com/2015/04/19/spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino-najprostszy-afrodyzjak/ ) Spaghetti all’Amatriciana Spaghetti alla bolognese Spaghetti alla puttanesca Spaghetti alle vongole Spaghetti carbonara Spaghetti pomodoro e

Bon Ton Italia
"Barilla - prawdziwe włoskie gotowanie" 156

"Barilla - prawdziwe włoskie gotowanie" z mistrzem Marco Ghia. Prawdziwa włoska uczta! 

Moja smaczna kuchnia
Lasagne taka że Łooo! 141

Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 500 g łopatki wieprzowej 2 cebule 200 g mrożonego zielonego groszku 250 g mrożonego szpinaku w brykiecie 3 ząbki czosnku 1/2

czarrna od kuchni
Cannelloni 145

Niby to tylko makaron, ale na pewno nie jest zwyczajny 🙂 Składniki 1 opakowanie makaronu cannelloni Lubella 40 dkg łopatki wieprzowej 2 cebule 3 marchewki 1 mała

czarrna od kuchni
Przepis na… – cantucci, biszkopciki z Prato 203

Cantucci znane są także jako biscotti di Prato – biszkopciki z Prato. Bezsprzecznie pochodzą z Toskanii i stanowią regionalny przysmak, który stał się znany na całym

Bon Ton Italia
Carpaccio z dojrzewającej słoniny. 212

ciężkostrawna. W związku z tym, iż Szwajcaria nie ma wielkich tradycji kulinarnych, w kuchni tego kraju można znaleźć dania podobne do tych z kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej. Potrawy kuchni szwajcarskiej są ciężkostrawne oraz bardzo sycące, co jednak jest zaletą w klimacie alpejskim, zwłaszcza zimą. Dlatego też pomysł na  tą przekąskę powinien na stałe wpisać się

Malinowe Pocałunki