kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:41/268)

Gotuj Kluski z MasterChef część II 213

MasterChef poza szpaclami czyli niemieckimi kluskami kładzionymi, na które znajdziecie przepis tutaj , zostały wyczarowane jeszcze inne dania i oto kolejne z nich. Dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na włoskie ravioli z wypływającym żółtkiem. Zrobiłyśmy je w dwóch wersjach: ze szpinakiem lub bez. Tak przyrządzone ravioli są daniem typowo śniadaniowym - takie jajko zamknięte w makaronie. Jednak jak dla mnie jest przy(...)drugim kołem i bardzo delikatnie sklejamy. Gotujemy jak wyżej. Podajemy polane masłem i posypane parmezanem. Smacznego!!! Artykuł Gotuj Kluski z MasterChef część II pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Makaron ze szpinakiem, szynką włoską, fetą i pomidorami 211

Jestem wielkim miłośnikiem makaronów, nie mogę się nie nim znudzić. Jest tyle różnych możliwości jego podania, że nie wiadomo na co się zdecydować :)Nawiązując do mojej

Mania Gotowania
Rosół z włoskimi akcentami 178

Chciałabym przedstawić kilka żelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :)Składniki na włoski rosół:2 

Bon Appetit Małgorzaty
Ciabatta czyli biały włoski chleb 191

Kolejny przepis wypatrzony na stronie " Zapach Chleba". Ciabatta wyszła pyszna! Jest wymagająca czasowo, ale warto! Bardzo! Ciasto, mimo że takie płynne, okazało się całkiem przyjazne w

Stare Gary
panini - włoskie bułeczki 177

Pyszne, pyszne, pyszne! Długo szukałam przepisu który byłby łatwy i szybki do zrobienia a jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w

Stare Gary
Parmizaano’s w Hotelu Marriott 138

restauracji i usunięte zostały drzwi, tak aby całość była widoczna już z holu hotelowego. A mowa o włoskiej restauracji Parmizaano’s, która niedawno zaprezentowała nowe menu przygotowane przez włoskiego szefa kuchni – Alessandro Bariniego, absolwenta szkoły sztuk kulinarnych na wyspie Capri, posiadającego ponad 20-letnie doświadczenie. Alessandro Barini czuwał nad szkoleniem każdego pracownika Parmizzano’s.    W menu znajdziemy różnego(...)Kluczowych Klientów Gastronomii / HORECA Key Account). Na dobry początek otrzymaliśmy wypiekany w restauracyjnej kuchni chleb focaccia wraz z szynką parmeńską i oliwą z oliwek, którą można wybrać z bogatej oferty.    W Parmizaano’s wybór oliw jest naprawdę duży. Na przystawkę otrzymaliśmy tatar wołowy z włoskimi dodatkami (kapary, suszone pomidory...) oraz z karczochami. Nic dodać, nic ująć. Karczochy idealnie

królestwo garów
Przepis na… – Crema al croccante, chrupki deser 192

Oto jeden z zimnych deserów, który w upalne dni smakuje nie gorzej od wybornego semifreddo . Delikatny, aksamitny smak kremu, idealnie łączy się z chrupkością migdałów i

Bon Ton Italia
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 185

Łatwa, szybka, smaczna i bardzo efektowna przekąska oparta na ciekawym połączeniu kwaśnej sałaty z prostym sosem vinegrette ze słodyczą gruszki i smakiem sera gorgonzola oraz orzechów

Wyprawy kulinarne
Carbonara 220

Spaghetti carbonara jest, jak dla mnie, totalnym hitem. Jest to rodzaj dania podobnego do Tortilla de patatas - proste, składające się z kilku składników które większość z

sierotka maRysia w kuchni
Tagliatelle z mięsem i groszkiem 160

Dziś mam dla Was kolejny przepis zainspirowany kuchnią indyjską.Znalazłam go w książce , którą ostatnio zakupiłam , no i oczywiście zmieniłam po swojemu.Mieloną jagnięcinę , którą hindusi

Ostra na Słodko
Passata czyli sos pomidorowy po włosku 206

potrzebami, rozmiarami kuchni i skromnymi 20 kg pomidorów, na tle “przemyslowej produkcji” moich sasiadów. Choć z drugiej strony, te 19 słoiczków pysznego przecieru( passata) wystarczy, aby przez całą zimę cieszyć się wspomnieniem lata, pod postacią aromatycznych pomidorów. Jest kilka sposobów przetwarzania pomidorów, przedstawię chyba najbardziej popularną passate z warzywami i solo. Passata czyli sos pomidorowy po włosku Składniki

Mia Cucina Sofieta
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 162

sosu wywodzącego się z kuchni "pięty włoskiego buta" Apulii? Ja też nie, dopóki nie przeczytałam wspaniałej książki Marleny de Blasi "Smaki południowej Italii". W dzisiejszym poście zapraszam was więc na zaskakujący, ale jakże udany przepis na makaron muszelki z sosem z botwinką, kalafiorem, oliwkami i anchois, okraszony chrupiącymi grzankami... mniam!Cime di rapa czyli włoska rzepaJak już wspomniałam, przepis(...)będącego "piętą włoskiego buta", niewielkim skrawkiem lądu otoczonym trzema morzami - Śródziemnym, Adriatyckim i Jońskim. W oryginale sos przygotowuje się z rapini, czyli liści włoskiej rzepy, zwanych we Włoszech cime di rapa, w Neapolu friarielli, a w Portugalii i Hiszpanii grelos. Rapini należy do roślin krzyżowych i nieco przypomina młodego brokuła otoczonego dużymi liśćmi. Związany głównie z kuchnią portugalską i południowych

Chilli Czosnek i Oliwa
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA WŁOSKA Z SOCZEWICY 342

     Ostatnim naszym super odkryciem jest soczewica.Trochę wstyd się przyznać ale wcześniej nigdy jej nie jadłam. To warzywo trochę chyba niedoceniane w naszej

Smaczne Zdrowe
Spaghetti, pieczony pomidor, pesto rosso 131

Ostatnie kilka dni spędzam na porządkowaniu kilkuletnich zaniedbań względem kuchni, garderoby i spiżarni. Kartony w bardzo szybkim tempie wypełniły się po brzegi zmuszając mnie do chwilowej

Słodki Kompromis
Tagliatelle z karczochami 107

Czy próbowaliście takiego połączenia ? Karczochy w polskiej kuchni zdobywają coraz większe powodzenie.  Składniki 300 g makaronu tagliatelle pół małej czerwonej cebuli 150 g surowego wędzonego

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania