kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:38/268)

Spaghetti orzechowe 258

Składniki 300 g makaronu spaghetti 1 brokuł 1 filet z kurczaka 2 łyżki pesto orzechowego olej z orzechów włoskich 1 papryczka pepperoni 5 dkg pestek słonecznika

czarrna od kuchni
Gnocchi z ricotty 164

Śniadanie to tradycja. Odkąd pamiętam, zawsze przed wyjściem z domu musiałam coś zjeść. Śniadanie było ważne. Nie można go było jeść w pośpiechu, gdzieś pomiędzy czesaniem

365 dni dookoła kuchni
Włoskie spaghetti z sosem a'la pesto 254

Dzisiaj dość pracowity dzień, w związku z czym nie miałem zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia. W takim wypadku niezawodnie sprawdza się przygotowanie włoskiej

Wyprawy kulinarne
Pieczony dorsz podany na risotto z dynią i koprem włoskim 191

      To mój popisowy przepis, bez dwóch zdań...     Składniki (2-3 porcje): 350 gram filetu z dorsza, bez skóry i ości 250

Mango Papaja
Ciasto do pizzy włoskiej- przepis! / Pizza na włoskiej mące. 224

Efekty przyjazdu męża na weekend ;-). Muszę Wam powiedzieć, że wreszcie znalazłam idealny przepis na pizzę. Było to prostsze niż sądziłam... Udałam się do delikatesów włoskich (mam

SMYKWKUCHNI
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 181

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, w zależności od regionu, ich receptura jest nieco inna. Gnocchi alla Romanapochodząca z regionu Lacjum, którego stolicą  jest Rzym. Charakteryzują

Mania Gotowania
Przepis na… – carpaccio, smak surowych Włoch 225

Historia carpaccio – jednego z najsłynniejszych włoskich dań jest jak na włoskie standardy dość krótka, ale interesująca. Jej początek miał miejsce w 1950 roku w słynnym

Bon Ton Italia
Ribollita – przepis na toskańską fasolówkę 190

Ribollita , czyli „ ugotowana na nowo” , to toskański przysmak. Dlaczego właśnie „ugotowana na nowo”? Ponoć najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu…

Bon Ton Italia
Smaki Parmy – symbol całej Italii, czyli jak wybrać najlepszy parmezan i prosciutto 270

Na początek należy napisać o tym, z czego Parma jest najbardziej znana (świadomie bądź nie). Nie zapominając, że cała mapa Włoch usiana jest punktami będącymi celem

Bon Ton Italia
Przepis na… – caprese, najprostsze antipasto 290

We Włoszech wszystko co proste, to wspaniałe. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych sałatek – Caprese, podobnie jak pizza margherita, przybiera kolory włoskiej flagi. Jej przyrządzenie zajmuje kilka

Bon Ton Italia
QUIZ – ILE WIESZ O KUCHNI WŁOSKIEJ (CZ. III) 247

( odpowiedzi poniżej ) 1. Statystycznie mieszkaniec Włoch zjada rocznie około: a) 120 kg makaronu b) 26 kg makarony c) 5 kg makaronu d) 65 kg makaronu 2

Bon Ton Italia
10 kolejnych trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 279

  Aby zapobiec wykipieniu wody, na garnku, w którym się gotuje wystarczy położyć drewnianą łyżkę. Czosnek można szybko obrać rozgniatając go naczyniem lub bokiem noża, wtedy

Bon Ton Italia
Przepis na… – pizzę, idealne ciasto 175

Kiedy Neapol odwiedziła królewska para – Margherita i Umberto di Savoia w roku 1889, Raffale Esposito- tamtejszy piekarz przygotował na ich cześć specjalną potrawę. Miała ona

Bon Ton Italia
Przepis na… – Spaghetti alla carbonara 236

Są dania, które każda gospodyni przyrządza inaczej, a ustalenie tradycyjnej receptury jest niemożliwe. Jednym z nich jest bez wątpienia spaghetti carbonara. Według jednych, przepis oparto na

Bon Ton Italia
Przepis na… – Polpette al pesto, włoskie pulpeciki 204

Nazwa, jak często to bywa, może zwodzić. W Polsce przyjęło się, że pulpety to gotowana potrawa mięsna, natomiast jej smażonym odpowiednikiem są klopsy. We Włoszech takie

Bon Ton Italia
Przepis na… – pomodori ripieni al tonno, włoską przystawkę 153

Jeżeli mamy zielone, jeszcze niedojrzałe pomidory i chcemy aby szybciej się zaczerwieniły, wystarczy, że położymy je obok bananów lub jabłek. Owoce te wydzielają etylen,przyspieszający proces

Bon Ton Italia
Przepis na… – Strozzapreti, kluski z ricotty 284

Ricotta jest serem, który w smaku przypomina nieosolony twarożek. Produkowana jest z serwatki, pozostałej po serach podpuszczkowych, w procesie tzw. drugiego gotowania – „ ricotta”

Bon Ton Italia
Przepis na… – Uova in purgatorio, włoskie sacrum jedzenia 255

Le uova in purgatorio , w Neapolu nazywane ova ‘mpriatorio – czyli tłumacząc dosłownie, jajka w czyśćcu. To proste, jednogarnkowe danie ma przywodzić skojarzenie ze świętymi obrazami

Bon Ton Italia
Przepis na… – pesto, smak dalekomorskich przygód 198

Pesto jest przysmakiem w całych Włoszech, ale to najsłynniejsze – zielone, zwane alla genovese, pochodzi z Ligurii. Genueńczycy, w tym prawdopodobnie sam Krzysztof Kolumb, zabierali je

Bon Ton Italia
Limoncello – przepis na cytrynowy smak Kampanii 242

Wśród przepięknych krajobrazów amalfitańskiej części wybrzeża Kampanii, rozciągają się uprawy drzewek cytrynowych. Wspaniałe, naturalne okolice nie przypominają w niczym wyrysowanych od linijki holenderskich pól tulipanów ani

Bon Ton Italia
Przepis na… – Panzanella, czyli toskańską sałatkę 222

Panzanella zwana także panmolle to jedna z najpopularniejszych sałatek z chleba i pomidorów. Znana z pewnością już od XVI wieku, jednakże przez długi czas głównym składnikiem

Bon Ton Italia
Włoski likier czekoladowy – jak przyrządzić? 226

  Składniki: szklanka startej na wiórki czekolady 1/3 szklanki wódki 1/3 szklanki cukru szklanka wody łyżeczka ekstraktu waniliowego Przyrządzanie: Wódkę i wiórki czekoladowe wymieszać w szczelnym

Bon Ton Italia
Pajata – rzymski przysmak przyprawiający o dreszcze 346

W Polsce popularna jest kaszanka, we Francji spleśniałe sery, we Włoszech istnieje także całkiem pokaźny wybór dań przyprawiających nieobeznanych o dreszcze. Pagliata, nazywana w dialekcie rzymskim

Bon Ton Italia

Proponowane wyszukiwania