kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:38/268)

Przepis na… – Canederli, (nie tylko) świąteczne knedle 246

W Polsce znane jako knedle, podobnie w Niemczech i Austrii, we Włoszech noszą daleko śpiewniejszą nazwę – Canederli . Popularne przede wszystkim w regionach północnych, w Trydencie

Bon Ton Italia
Makaron z boczkiem i boczniakami 128

Składniki 200 g makaronu Malma 100 g boczku 100 g boczniaków 1/2 papryki czerwonej 2-3 dymki słodka papryka pieprz kajeński zioła prowanslaskie sól, pieprz  

czarrna od kuchni
Przepis na… – Lasagna Vincisgrassi, świąteczne danie Marche 347

W całych Włoszech istnieje niezliczona liczba odmian lasagne. Jedną z nich jest vincisgrassi pochodzące z regionu Marche, a dokładnie prowincji Marcerata. Danie jest popularnie przygotowywane w

Bon Ton Italia
Gnocchi szpinakowe z sosem serowo – czosnkowym 131

Miały być kopytka - wyszły gnocchi Gnocchi ziemniaczane ze szpinakiem i sosem serowo czosnkowym Składniki: ok 1,5 kg ugotowanych ziemniaków ok szklanka mąki opakowanie szpinaku rozdrobnionego

sierotka maRysia w kuchni
Przepis na…. – Prosciutto con melone, prawdziwie włoską przystawkę 99

Połączenie słodkości melona i prosciutto? Czemu nie! Ta popularna, włoska przystawka bazuje na różnicy smaków i konsystencji. Właśnie dlatego, aby prosciutto crudo con melone wyszło

Bon Ton Italia
Zupa z kapustą włoską i pomidorami 129

Zapraszam na pyszną lekką zupkę z warzyw!Składniki:pół niedużej główki kapusty1 marchewka3 ziemniaki1 cebulapół pora1 puszka/karton krojonych pomidorówsól, pieprzprzyprawa do dań z kapustykmineksiekana zielona pietruszkasiekany

Kuchnia domowa Ani
Tarta śliwkowo - jabłkowa z bezą włoską 148

To było chyba najsłodsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam.  Prawda jest taka, że zupełnie bezmyślnie przesłodziłam owoce.  Poza tym, jednak ciasto jest cudowne.  Kruche

Sto kolorów kuchni
Brytfanna TOSCANA- współpraca we włoskim stylu 115

Moi Drodzy przyszedł czas zaprezentować Wam brytfannę TOSCANA, którą otrzymałam w ramach smacznej współpracy z Florina.Marka Florina wchodzi w portoflio ofertowe firmy Florentyna - lidera rynku AGD

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczona limonkowa ricotta 232

ricotty, podane ze świeżymi owocami to prawdziwe niebo w gębie! Przepis jest tak prosty i szybki, że zdecydowanie polecam wypróbować go wszystkim wielbicielom ricotty i włoskich klimatów. Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK, polecam :) 250 g ricotty 130 g jogurtu greckiego 2 małe jajka skórka starta z połowy limonki 30 ml soku z limonki 30 ml miodu

Mienta blog
ZAPIEKANE PIEROŻKI ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM PO WŁOSKU 94

soczystymi pomidorami jest świetnym pomysłem na każdą okazje! Rodzinną imprezę przy grillu, luźny obiad w gronie znajomych albo imprezowe danie. Takie połączenie inspirowane jest kuchnią śródziemnomorską i zabiera nas myślami w kierunku włoskich wysp. Koniecznie spróbujcie! Danie oprócz tego, że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze pięknie wygląda! SKŁADNIKI: CIASTO ZIEMNIACZANE: * ziemniaki – 500 g * mąka – ok. 1 szkl * masło – 2 łyżki * kasza

Ostra na Słodko
Przepis na… – oliwki faszerowane i o oliwkach słów kilka 161

Ostatnio na naszej stronie opisywaliśmy Wam oryginalną włoską oliwę z oliwek. Dziś kilka słów o owocach dzięki którym powstał ten wyborny produkt. Kiedy dojrzewają przybierają różne

Bon Ton Italia
“Niebezpieczne związki kulinarne” – recenzja 95

postacie literackie i mam większą ochotę, żeby naprawdę ugotować to, o czym czytam. Do tej pory poznawałam w ten sposób kuchnię francuską, poprzez “ Lunch w Paryżu ” i włoską dzięki “ Kuchni Dantego ”. Teraz przyszła pora na kuchnię grecką i “Niebezpieczne związki kulinarne”. Andreas Staikos opowiada historię sąsiadów z Aten, Demoklesa i Dimitrisa, którzy są szalenie zakochani w tej samej kobiecie. Próbują

Ugotowane pozamiatane
Włoski Mikołaj, czyli chrupiąca bruschetta 274

Coś na szybko, coś na ciepło. Coś, co z pewnością wszystkim posmakuje. Inspirowana słoneczną Italią moja wariacja na temat klasycznej włoskiej przekąski, jaką jest bruschetta. Każdemu

Wyprawy kulinarne
Przepis na… – Tortellini in brodo, świąteczny smak Bolonii 280

Tortellini in brodo są popularne w środkowych i północnych Włoszech. Łatwe w przygotowaniu, wyborne w smaku – doskonale nadają się do zaadoptowania w polskiej kuchni także

Bon Ton Italia
Spaghetti orzechowe 194

Składniki 300 g makaronu spaghetti 1 brokuł 1 filet z kurczaka 2 łyżki pesto orzechowego olej z orzechów włoskich 1 papryczka pepperoni 5 dkg pestek słonecznika

czarrna od kuchni