kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:35/268)

MAKARON Z TUŃCZYKIEM NA GORĄCO 164

makaron musi tuczyć? Nie koniecznie.Wystarczy zwykły pszenny zamienić na ten ciemny z durum i nie przesadzać z tłuszczem oraz serem.Dzisiaj zrobiłam raczej zdrowszą wersję kuchni włoskiej, dodałam zaledwie 2 łyżki oleju rzepakowego, puszkę tuńczyka w sosie własnym, pół cukinii i paprykę.Z sera zrezygnowałam. Obiad rewelacyjny, przepięknie pachnący dzięki ziołom i czosnkowi i oczywiście sycący, jak to kluchy :-) Idealny

pieprzny smaczek
Pomidory San Marzano zapiekane z oliwą i czosnkiem 152

przepyszne. Rozgniecione upieczone pomidorki kawałkiem ciabatty czy bagietki w ciepłej słonawej oliwie, dostarczyły wszystkim więc mega rozkoszy dla podniebienia. Tak proste a tak genialnie smaczne. Taka jest kuchnia włoska, grecka, hiszpańska czy portugalska- prosta, ale z najlepszej jakości produktów. Smak ukryty jest w smaku pomidorów San Marzano jest wyjątkowy i nie umywa się do smaku zwykłych pomidorów. Gatunek pomidorów

Sztuka gotowania w/g Samiry
Gremolata. Włoska posypka do mięs i warzyw 133

zrobicie - najważniejszy jest jej aromat i smak. I to jak mocno potrafi podrasować prawie każde, nawet najzwyklejsze, danie. Na przykład ossobuco czyli gicz cielęca duszona w warzywach , pyszne danie kuchni włoskiej, bez gremolaty nie jest jakby kompletne. Przepis na to tę pyszną cielęcinę znajdziecie na blogu już jutro! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 155

myślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą

Fill The Bowl
RISOTTO Z INDYKA 170

RISOTTO Z INDYKA Smaczne i pożywne danie kuchni włoskiej, również popularne we Francji. Ja lubię je przygotowywać zimą, bo jest bardzo sycące. 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: ok. 40 minut Składniki: 240 g fileta z piersi indyka 240 g ryżu arborio* 60 g startego parmezanu  1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio) 2 duże cebulki(...)ryżem. Podgrzewaj przez chwilę, aż całość zgęstnieje, domieszaj serek mascarpone, wrzuć drobno pokrojonego pomidora i posiekaną bazylię. Risotto powinno mieć gęstą, kremową konsystencję. Podawaj od razu w głębokich talerzach. * Włoski ryż do risotto. ** Jeśli będzie to konieczne, dodaj większą ilość bulionu. Ryż powinien być miękki. Bon appétit

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Klasyczne risotto na białym winie 217

Hej!,  Risotto to temat zaniedbany, przez lata nazywano tym mix ugotowanego wcześniej ryżu i przeróżnych dodatków. Od czasu wejścia wielką stopą do Polski europejskich trendów

Kuchnia PROzdrowotna
Lasagne 161

Składniki 9 płatów makaronu do lazanii 0,4 kg sera żółtego 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2-3 cebule 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera

czarrna od kuchni
Ser i wino - warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool, 2. kwietnia 2016 r. 183

bardziej jak na imprezie u dobrych znajomych, niż jak na warsztatach. Zresztą, poprzednie warsztaty, w których brałam udziały podobnie wyglądały jeśli chodzi o atmosferę. To niewątpliwie zasługa gospodarzy. W kuchni włoskiej zakochałam się. Poznajemy się jednak dopiero, więc nie uważam się za jej znawczynię. Marzę o typowo kulinarnym wyjeździe do Włoch. Bez natłoku turystów, bez popularnych i obleganych miejsc. Ciche

Codzienna kuchnia niecodzienna
Carbonara 170

Makaron w aksamitnym serowo-jajecznym sosie. Składniki 30 dkg makaronu 10 dkg szynki parmeńskiej lub boczku 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 ml śmietany 12% 3

czarrna od kuchni
Przepis na idealną pizzę 161

Pizza - potrawa kuchni włoskiej, która swoje początki ma już w starożytnej Grecji. Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na całym świecie i najczęściej zamawianą on-line/telefonicznie potrawą w kraju nad Wisłą. Gdzie się nie rozejrzeć, widzimy pizzerię. Z kolei restauracje, które mają w swoim menu głównie np. potrawy polskie, także dokładają do swojej karty pizze. Dlaczego

Right Behind The Kitchen
Pizza z białą kiełbasą i papryką na oreganowym spodzie 170

ochotę na pizzę zawsze zadaje swoje standardowe pytanie - Mamusiu czy mamy w lodówce ... i tu padają jej magiczne słowa o składniki :) Ot tak, dzieci również potrafią być miłośnikami kuchni Włoskiej ;-) Dzisiaj przygotowałam pizzę pieczoną na kamieniu bo taką właśnie lubimy najbardziej. Kusząc się na nią przygotowałam ciasto drożdżowe z klasycznego przepisu z dużą ilością oregano co świetnie podkreśliło smak całości

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami! 139

piersi z kurczaka, zapiekane w maśle i rozmarynie. Pyszotka! Taki pomysł na obiad zadowoli każdego. Bardzo proste, soczyste ia roamtyczne danie. Wszytko to co mi smakuje najbardziej, dodatki z kuchni włoskiej. Suszone pomidory w oleju z żurawiną, świeże gałązki rozmarynu, musztarda pomarańczowa i masło! Pysznie! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 filety z kurczaka - musztarda pomarańczowa z curry ( do kupienia w Tesco) - suszone

SMYKWKUCHNI
Fusilli al torchio z brokułem i szynką parmeńską 206

Smaczna, aromatyczna propozycja obiadowa z Włoch :) 200 g makaronu Fusilli al torchio 1/2 brokuła 100 g szpinaku mrożonego w brykiecie 100g szynki parmeńskiej sól, pieprz ser

czarrna od kuchni
Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą 187

zeszłym tygodniu miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w warsztatach z kuchni włoskiej „Amore Mio”, które poprowadził sam Karol Okrasa Warsztaty zorganizował Lidl , gdzie od trwa właśnie tydzień włoski, który wg. naszych informacji zostanie wydłużony do 2 tygodni. Cieszy mnie to przeogromnie, gdyż uwielbiam te ich włoskie produkty! Przyznam się szczerze, że jechałam na te warsztaty z duszą

karmelowy
Spaghetti aglio e olio 132

Jeśli macie 15 minut na przygotowanie obiadu i pusta lodówkę to jest to propozycja dla Was. Ten makaron jest dla mnie kwintesencją prostej i smacznej kuchni włoskiej. SKŁADNIKI: 500g makaronu spaghetti sól 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 4-5 ząbków czosnku papryczka pepperoni natka pietruszki parmezan PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. W czasie

Pyry na Gaz
Krój, gotuj, wow! - Insignis - jedyna książka kucharska w formie komiksu - recenzja 132

coś dla siebie. A inni powiedzą WOW ! Książka jest ładnie wydana i na pewno wszystkich zaskoczy swą oryginalnością!   Zawiera 50 ciekawych przepisów!   Przepisy pochodzą z biblii kuchni włoskiej o tytule „Srebrna łyżeczka” (wł. Il cucchiaio d’argento). Podzielona jest na 6 działów: wprowadzenie przystawki makarony dania główne wypieki i desery ekstra info   Przepisy(...)przygotowywać klasyczne włoskie dania i dla tych, którzy szukają nowych inspiracji na ciekawe dania. Kiedy książka "wpadła" mi w ręce - od razu chciałam przygotować większość pyszności, które są w niej zaprezentowane. Ze względu na brak czasu udało mi się przygotować kilka z nich, ale na pewno wkrótce będzie ich więcej i więcej... Czekoladowa rozkosz Szarlotka po włosku

Di gotuje
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 175

czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie jak przystało na włoską kuchnię. W odróżnieniu do naszej jarzynówki, tę zupę uzupełnia się dodatkiem np. makaronu. Ja dodałam do niej makaron tortellini bo uważam, że świetnie nadaje się do tej akurat zupy - mało

Poezja Smaków - blog kulinarny
Aventino - dobry start 125

być to ciężki okres dla właściciela, ponieważ Lublin latem trochę obumiera. Choć restauracja nie posiada wielu miejsc na zewnątrz, warto pofatygować się piętro wyżej do przestronnej sali i posmakować włoskiej kuchni. Odwiedziny niebawem. Jakie będzie następne wrażenie

Right Behind The Kitchen
Spaghetti carbonara 154

Dzisiaj zapraszam na danie z kuchni włoskiej. Spaghetti carbonara to danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i  bardzo dobre. Mimo niewielkiej ilości składników zachwyca aromatem i smakiem. O s paghetti carbonara można powiedzieć, że jest wręcz aksamitne.  Składniki (2 porcje): 200 g spaghetti 100 g pancetty lub boczku wędzonego, surowego, dojrzewającego (w cienkich plasterkach) 3 łyżki oliwy

Smak mojego domu
Klasyczna bruschetta 128

Bruschetta to tradycyjna przekąska z kuchni włoskiej. Jej historia sięga aż do XV wieku, a samo danie przetrwało do dziś w prawie nie zmienionej formie. Jest wyjątkowo proste, bo składa się zaledwie z kilku składników, ale smak jest wyjątkowy

Milion Smaków
Crostini z wątróbką 84

Klasyka włoskiej kuchni - prosta przekąska z zaledwie kilku składników, która sprawdzi się również na całkiem sycące śniadanie. Jeśli lubicie wątróbkę to danie na pewno przypadnie wam do gustu. Oczywiście tą bazę można wzbogacić o wiele dodatkowych składników, np cebulę, paprykę, pomidory czy pieczarki. Warto jednak spróbować najpierw klasycznej wersji

Milion Smaków
Caprese czyli pomidory z mozzarellą. 112

Pomidory z mozzarellą i bazylią, to bardzo dobry pomysł na sałatkę. Pochodzi ona z kuchni włoskiej.   Składniki: ser mozzarella ( 1 kulka 250g), 2 większe pomidory, kilka listków bazylii, sól, pieprz, mała łyżeczka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Na talerzu lub półmisku ułożyć je na przemian. Posolić i popieprzyć oraz skropić oliwą z oliwek. Położyć

W kuchni u Moniki
Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 196

Focaccia to d rożdżowy, puszysty placek z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, pochodzący z kuchni włoskiej. W środku ciasta zamknęłam kozi ser, który wniósł dodatkowy smak i dzięki niemu ciasto nabrało wilgoci. Polecam! SKŁADNIKI: 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki cukru 25g drożdży świeżych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 100g koziego sera

https:KKuchniaMniam
Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 148

wykonany w sposób opisany poniżej można z technicznego punktu widzenia uznać za frittatę. Nie jestem wprawdzie przekonany czy użyty w nim zestaw składników to aby na pewno typowo włoska kuchnia, ale kilka dużych jajek wymieszanych z solidną porcją dodatków, smażone przez ok. 10 minut na dość wolnym ogniu, przynajmniej dla niektórych z Was powinno brzmieć znajomo. Ich choć robiąc

Kulinarna Pokusa
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 188

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przeważnie   przygotowuje się bez dodatków tylko    z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, albo z suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę ponacinałam

Moniki Smakołyki
Spaghetti napoli - przepis na prosty sos pomidorowy 182

Dopiero niedawno uświadomiłam sobie, że tego przepisu nie ma na blogu. To spore zaskoczenie z dwóch powodów. Po pierwsze jest to bajecznie proste danie, a po drugie ten klasyk włoskiej kuchni bardzo czsęsto gości na moim stole, zwłaszcza gdy czas mnie goni, a chcę zjeść coś smacznego. Co więcej, warto znać ten przepis, gdyż wykorzystywany w nim sos stanowi podstawę

Okolice Palnika
Duszony filet z kaczki 114

Następna nasza propozycja to duszony filet z kaczki ,z pieczarkami i dymką. Do tego pyszne kluski ziemniaczane zakupione w Lidlu w ramach promocji kuchni włoskiej. Chicche Tricolore z dodatkiem suszonych pomidorów ,suszonych buraków ćwikłowych oraz szpinaku. W połączeniu z kaczką ,rewelacyjne. Składniki 600 g filetów z kaczki (bez skóry) 250 g pieczarek 1 łyżka masła pęczek dymek ze szczypiorem

R'n'G Kitchen
Warsztaty Słodko, ale zdrowo z Lidlem 207

głodny, bo przygotowywaliśmy  tylko, a nic jeszcze z tych słodkości nie jedliśmy :) Do tego spoglądałem nerwowo na zegarek, bo za chwilę zaczynały się w drugim końcu Warszawy, warsztaty kuchni włoskiej, z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool, na które wejściówkę wygrałem w konkursie. Miałem na nie już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać nie jedząc tych pysznych słodkości

Parowar Faceta
MOZZARELLA NA NA ŚNIADANIE 203

Jakbym mogła wybierać kraj, w którym mogłabym się urodzić bez zwątpienia byłaby to Italia. Kocham kuchnię włoską i dziś oto sobie zrobiłam na śniadanie mozzarellę z pomidorkiem, świeżą bazylią i oliwą. U nich raczej takie rzeczy jada się na lunch bądź wczesny obiad ale dzisiaj jest poniedziałek czyli taka mała niedziela, więc sobie pozwoliłam na chwilę relaksu, taki przedłużony weekend

pieprzny smaczek
Makaron 125

czasem wprawia w zdumienie Włochów goszczących w naszym kraju.Dzisiaj w naszych sklepach mamy niebywały wybór gotowych makaronów, które pozwalają na przygotowanie szybkich posiłków. Wystarczy tylko odrobina fantazji. Ponadto włoska kuchnia, której znakiem firmowym jest makaron stała się ostatnio bardzo modna

Wiem co jem
Kolorowa sałatka z kuskus 72

Pyszna sałatka z grillowanymi warzywami i pomarańczą. Doskonała na kolację jak również jako przekąska do pracy. Pomysł zaczerpnięty z książki "Kuchnia włoska krok po kroku" wydawnictwa Jedność

Milion Smaków
Bruschetta z pomidorem i serem 128

Bruschetta to tradycyjna przekąska z kuchni włoskiej. Jej historia sięga aż do XV wieku gdzie prawdopodobnie była prostym daniem rolników, którzy opiekali kawałki pieczywa nad ogniem posypując je solą i polewając oliwą. Klasyczna bruschetta ma posiekane pomidory i bazylię - ta wersja została wzbogacona o ser, żeby danie było bardziej sycące

Milion Smaków
Sernik czekoladowy z amaretto 92

różne wariacje migdałowych, czekoladowych czy na zimno. Różne pomysły znajdziecie oczywiście na naszym blogu - wystarczy wpisać w wyszukiwarce "sernik". Inspirację do ciasta, które prezentuję poniżej zaczerpnęłam z kuchni włoskiej. Spód przygotowałam na bazie ciasteczek amaretti a w przepysznym serowo-czekoladowym nadzieniu skrywa się nuta likieru amaretto. Co ważne - sernik nie jest trudny w przygotowaniu i zachowuje swój smak

Milion Smaków
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami 86

Lasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej, klasyczne śródziemnomorskie danie, które zawsze i wszędzie znajdzie swoich amatorów. Zmieniając poszczególne dodatki można komponować różne jej wersje. Ta z przepisu Pascala Brodnickiego pochodzi z niezawodnej książki wydanej przez Lidla. Mięso mielone w sosie bolońskim, płaty makaronu, mozzarella zapieczona na beszamelu oraz suszone pomidory w aromatycznych ziołach tworzą wyśmienitą, pobudzającą zmysły mieszankę

Milion Smaków
Tagliatelle alla carbonara 61

Spaghetti alla carbonara to klasyka kuchni włoskiej. Mi osobiście smakuje lepiej z makaronem tagliatelle - jeśli nie jedliście spróbujcie tej wersji. Nie byłbym sobą gdyby do składu klasyki nie trafił jakiś dodatek - tym razem jest to czosnek, który świetnie podkreśla smak boczku, jajka i parmezanu

Milion Smaków
Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 146

Risotto to pyszne i eleganckie danie, które tradycyjnie serwowane jest w kuchni włoskiej i które, podobnie jak makaron, można przygotować go na wiele sposobów. Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku.  Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku

Roślinna - blog wegański
Kurczak cacciatore 367

Kurczak cacciatore to dość znana potrawa kuchni włoskiej, różnie przyrządzana w zależności do regionu Włoch. Najczęściej używa się podzielonego na kawałki kurczaka, ale ja dzisiaj zrobiłam z samych piersi. Do sosu dodaje się pomidory, oliwki, cebule, pieczarki i wino. I powiem wam, że obiad dawno nie był taki pyszny. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Penne z pesto i cukinią zapiekaną w pomidorach z mozzarellą 192

Szybki, pyszny i niezwykle prosty pomysł na obiad :) Inspirowane kuchnią włoską połączenie pełnoziarnistego makaronu, aromatycznego pesto z cukinią zapieczoną w pomidorach i mozzarelli. Szczerze mówiąc, nie znam smaczniejszej propozycji podania cukinii i pesto. W internecie znajdziemy wiele przepisów na zapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które

Chocolate Muffin Blog
Focaccia z pomidorami i pietruszką 88

krótką chwilę przenoszę Was do kuchni włoskiej. Focaccia, znacie, jedliście kiedyś? We Włoszech byłam raz, ale bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na innych potrawach. I też nie sądziłam, że można to tak łatwo przygotować. Bo focaccia to nic innego jak rodzaj pieczywa, które zajadamy na ciepło w wersji suchej

Pink Envelope
Spaghetii z klopsikami a la Zakochany Kundel 133

nawet zjeść z jednego talerza, jak na filmie? ;) Składniki 0,5 kg mielonej wołowiny 1 puszka pomidorów 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki tartej bułki ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej (albo suszona bazylia i oregano) 3-4 suszone pomidory sól, pieprz, oliwa z oliwek łyżeczka cukru makaron spaghetti Przygotowanie Cebulę bardzo drobno posiekać (ja nie mam cierpliwości i robię

Kulinarne Inspiracje
Tarta z brokułami i mozarellą 123

ciasto potrzebuje, żeby było elastyczne) ¼ łyżeczki soli ½ -1 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: Paczka mrożonych brokuł 3 jajka kubeczek śmietany kulka mozarelli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej, szczypta chilli w płatkach Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, do środka zetrzeć na tarce dobrze schłodzone masło. Wymieszać  wszystko tak, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać sól, wodę

Kulinarne Inspiracje
Krwiste ziemniaki Nigelli 198

smaczne. Nigella poleca je dla dzieciaków (starszych niż moja Karolina), bo jak wiadomo dzieci zjedzą wszystko jeśli jest polane keczupem;) Składniki 8 dużych ziemniaków 2 kulki mozarelli przyprawa do kuchni włoskiej sól, pieprz keczup Przygotowanie Ziemniaki w mundurkach upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni (ok. godzinę) lub gotować przez 40 minut. Sprawdzić patyczkiem do szaszłyków

Kulinarne Inspiracje
Jajka zapiekane z szynka parmeńską i parmezanem 164

Szynka parmeńska, parmezan i rukola to nieodłączne trio kuchni włoskiej. To kompozycja składników i smaków, które z Włoszech obiegły cały świat. Po prostu klasyk! Dzisiaj te trzy składniki połączyliśmy z jajkiem - powstało pyszne, iście królewskie śniadanie, którym chcielibyśmy ugościć również Was :) SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 jajka (rozmiar L) odrobina masła (do posmarowania foremki) 1 ząbek czosnku 4 plasterki szynki

W kuchni Katie
FOCCACIA - IDEALNA 197

FOCCACIA - IDEALNA Foccacia to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, choć właściwie trudno tu mówić o potrawie, jest to raczej rodzaj pieczywa, które podaje się jako dodatek do innych dań albo przed głównym posiłkiem, żeby uspokoić pierwszy głód:)  Ja serwuję foccacie w ciągu dnia jako przekąskę, tak do podgryzania albo na imprezach, gdzie wszyscy chętnie się nią zajadają. Jest bardzo prosta

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami 172

Powszednia pomidorówka to już przeszłość!, przy obecnej szerokiej dostępności produktów możemy wzbogacać smak tradycyjnych potraw o świetne dodatki, Prażony czosnek i przesmażone suszone pomidory na zalewie

Kuchnia PROzdrowotna
Gnocci z kaszy manny, kalendarz imprez Rzeszów 2015 180

Pyyysze:). Do tego surówka z kiszonej kapusty i sos pieczarkowy. Przepis zmieniony z Kuchni włoskiej Penny Stevens – bez mąki kuku lepiło się niemiłosiernie do rąk i nie chciało się odkleić.  P.S. Zapraszam na mojego drugiego bloga . Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 jajko 2-3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, kurkuma (nie za dużo

Qlinarnie i Qlinarnie
Liebster Blog Award 121

zaopatrzenie) 5. Ulubiona przyprawa. cynamon... dodaje i do słodkiego i do mięs 6. Jaką kuchnię lubisz najbardziej? smaczną :D uwielbiam potrawy mączne (niestety) więc w moje gusta celuje kuchnia włoska, lubię też hiszpańska czy francuską... zjem wszystko co jest smaczne, ładnie podane i nie zbyt ostre :) 7. Na słodko czy na ostro? zdecydowanie słodko (ostrego nie jadam) 8. Kawa

Pyry na Gaz
Ossobuco, czyli gicz cielęca po włosku 152

Ossobuco (dosłownie “kość z dziurą”) to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znana wersja tej potrawy to Ossobuco alla Milanese- przyrządzane z pokrojonej w plastry giczy cielęcej, obsmażonej, a potem duszonej w białym winie w towarzystwie warzyw. Na koniec posypane obficie gremolatą, przygotowaną z pietruszki, czosnku i skórki otartej z cytryny. To danie niezwykle pachnące, wyrafinowane i pyszne

Smakowity Blog Kulinarny
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i pistacjami 192

urozmaicić danie z nudnego (mogłoby się wydawać) kurczaka. Roladki są bardzo soczyste, a dzięki suszonym pomidorom i ziołom bardzo aromatyczne. Podane na risotto będą małą wariacją na temat kuchni włoskiej.  Przepis przygotowany dla serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl, znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:) Składniki: 4 udka z kurczaka 30 g pistacji bez łupinek

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka włoska z makaronem 242

Lubię kuchnię włoską ze względu na jej prostotę. :-) Nie potrzeba wymyślnych składników by było smacznie, tak jak w przypadku tej zapiekanki. Robi się ją szybko, nie jest wymagająca a smakuje świetnie, przede wszystkim bardzo świeżo. Już niedługo lato, zrobi się cieplej i na jakiś czas zapomnimy o rozgrzewających zapiekankach. Aż do następnej zimy. 300g makaronu 1 filet z kurczaka

Szefowa kuchni
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 190

Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Restauracja urządzona w bardzo ciekawym klimacie - ogromnym plusem są duże akwaria umieszczone w ścianach dzielących 2 sale. Serwowane są tu dania kuchni włoskiej. Wybraliśmy się do restauracji we czwórkę (a w zasadzie szóstkę, jeśli liczyć dzieci ;)), więc i paru rzeczy udało nam się spróbować. Przystawki  Caprese z mozarellą, pomidorami i bazylią - sałatka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Focaccia z pomidorami i pietruszką 108

krótką chwilę przenoszę Was do kuchni włoskiej. Focaccia, znacie, jedliście kiedyś? We Włoszech byłam raz, ale bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na innych potrawach. I też nie sądziłam, że można to tak łatwo przygotować. Bo focaccia to nic innego jak rodzaj pieczywa, które zajadamy na ciepło w wersji suchej lub z dodatkiem pomidorów, oliwek i ziół

pink envelope
Gnudi 126

listkami szałwii. Przygotowując kolejną porcję, trzeba pamiętać, żeby patelnia była dokładnie wytarta z resztek masła, w przeciwnym razie tłuszcz się przypali. I jemy. Jak dla mnie gnudi jest kwintesencją kuchni włoskiej. Niewiele składników, w mistrzowskiej kombinacji tworzy niezapomniany zestaw smaków i aromatów. Nie da się tego przepisu przyspieszyć- trzeba gnudi dać czas na poleżakowanie w mące, inaczej kluski nie będą

les mirabelles
Kremowa zupa pomidorowa, Blue Jasmine 165

para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis pochodzi z Kuchni włoskiej (plus moje drobne modyfikacje). Robi się ją ekspresowo i jest bardzo smaczna. PS Zamiast migdałów można użyć również podprażonej bułki tartej.     Składniki: 2-3 łyżki oleju

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka Capri i w restauracji Sphinx 184

orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Ciekawa i szybka przekąska lub dodatek do głównego dania. Przepis pochodzi z książki Kuchnia włoska . Składniki: 4 pomidory 2 kulki mozzarelli kilka czarnych oliwek sól, pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oliwy kilka listków bazylii Nagrzej piekarnik do 200°C. Pokrój w plastry

Qlinarnie i Qlinarnie
Kokosowy deser z borówkami, La Siesta 174

wiórek kokosowych borówki – dowolna ilość Podgrzej mleko kokosowe w garnku (z syropem/cukrem), dodaj wiórka i wymieszaj. Zestaw z ognia, dodaj borówki. Delikatnie wymieszaj. La Siesta   serwuje kuchnię włoską i nie mam na myśli tylko pizzy. Są też zupy, risotta, makarony i desery włoskie. Bardzo smacznie, ale nieduże i dość drogie porcje (dania główne ze zdjęć ok. 20zł). Wegetarianie znajdą

Qlinarnie i Qlinarnie
Polska, zimowa klasyka obiadowa II, Chilita 169

smacznie, i co ważne – szybko.  Przepis bierze udział w akcji: Chilita to bardzo przyjemne miejsce, znajdzie się tutaj kilka/kilkanaście dań wegetariańskich do wyboru. Bardzo smaczne jedzenie (kuchnia włoska: makarony, pizza, desery), ceny wprost proporcjonalne do smaku:). Na uwagę zasługuje wystrój, a szczególnie lampy wykonane ze… sztućców. Dogodna lokalizacja (ul. Rejtana), miła obsługa, która wie, kiedy podać posiłki

Qlinarnie i Qlinarnie
Sezon na zioła czas zacząć! 222

wapno, witaminę A i B3. BAZYLIA A Wam co przychodzi jako pierwsze na myśl? Mi bruschetta - jedno z moich ulubionych letnich śniadań. Listki bazylii świetnie komponują się z daniami kuchni włoskiej. Zasada jest taka: tam gdzie pomidory tam i bazylia. Bazylia jak większość ziół wspomaga pracę naszego układu trawiennego, pomaga w zwalczaniu braku apetytu. Kompresy z niej pomagają w leczeniu

cooklife
Farfalle z kurczakiem, mascaropne, pomidorami i słodkim sosem chili 302

mascarpone kojarzy się raczej ze słodkimi daniami, wspaniale jednak komponuje się z makaronami różnego rodzaju. Lubicie świeży makaron, mięciutkiego kurczaka i aksamitne sosy? Jeśli - tak jak ja - jesteście amatorami kuchni włoskiej ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu i na stałe zagości na talerzach :)   Używam dokładnie takiego sosu Składniki: opakowanie makaronu pełnoziarnistego kokardki (lub inne) 250 g serka

Chocolate Muffin Blog
Kurkowy sezon ! - Tagliatelle z kurkami 139

gorąco ! Poczujcie zapach lasu i grzybów :)  Myślicie już o wyprawie po kurki ? Włosi mają swoje "Tagliatelle con funghi porcini", czyli po naszemu makaron z borowikami. Znane danie z kuchni włoskiej, ale co tam. My swoje pomysły mamy również. Domyślamy się, że Ameryki nie odkrywamy naszą propozycją, jednak u nas popularniejsze są kurki w śmietanie podawane z chlebem, podobnie

vegetanie
Cannelloni z serowym nadzieniem :) 125

wszystkim :) Cannelloni to bardzo znana potrawa kuchni włoskiej. To jedno z naszych ulubionych dań z makaronów. W całym ogromie różnych rodzajów makaronu cannelloni jest jednym z ciekawszych pomysłów. Niezwykle inspirujące, można farsze wymyślać na tysiące sposobów :) Nasza dzisiejsza propozycja to cannelloni wersja serowa z warzywami. Cannelloni z serowym nadzieniem : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie Cannelloni, my polecamy Lubella (czysto patriotyczny

vegetanie
Tagliatelle z brokułami, szynką Prosciutto, jajkiem sadzonym i serem długodojrzewającym 249

Ostatnio w Biedronce pojawiły się po raz kolejny włoskie specjały. Do tego ta znana sieciówka ma swoją gazetkę z produktami oraz z bardzo fajnymi przepisami. Uwielbiam włoską kuchnię, także od razu spróbowałam jednego przepisu z gazetki, lekko go modyfikując. Zastępiłam innym serem, ale wyszło i tak bardzo dobre danie obiadowe. Polecam! Świeży makaron Tagliatelle z brokułami, szynką prosciutto, jajkiem sadzonym

Ana Mari's world
Poniedziałkowy "fit" - Sałata z kurczakiem gotowanym na parze 238

niedźwiedzim , którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy, a dodatek czarnuszki, którą ja osobiście uwielbiam rewelacyjnie współgra z całością. Bez zbędnych dodatków

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fruit pizza with summer fruit 93

PIZZA- zasady są po to by je łamać Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest

ClauditteMissCooking
Kasza i spółka, warsztaty bezglutenowe. I dla kogo Toskania? 130

maile z adresem korespondencyjnym - piszcie na kucharnia@wp.pl A już wkrótce kolejne książkowe rozdawanie, a w nim mnóstwo cudownych i pięknie wydanych książek, w tym m.in. pięknie albumowe wydane SMAKI KUCHNI WŁOSKIEJ - (klik

KUCHARNIA
Spaghetti z pesto 214

można zauważyć kuchnia włoska u mnie góruje :) Jest lekka, pyszna i kolorowa Ostatnio królował makaron z pesto bazyliowo-rukolowy :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 182

wiem tylko co ma wspólnego Eliot Ness, bo nim nazwany został drink, z węgierską brandy. Może ktoś mi wyjaśni? W krótkim podsumowaniu. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli ochotę na włoską kuchnie, okraszoną tradycyjnym smakiem i dopieszczoną idealnie dobranymi przyprawami zawitajcie do Pizzeri Viva . Z racji odległości, jaka dzieli mnie od tego miejsca, jestem w niej częstym gościem. Źle. To nie odległość

BaRepas
Occhi di lupo zapiekane z indykiem i szpinakiem 257

lubi zapiekanki, ręka do góry :) a kto lubi szpinak i ser pleśniowy niech podniesie dwie ręce :)  Trzeciej ręki nie macie, ale zapewne wielu z Was na pytanie o włoską kuchnię i makarony byłoby gotowe ochoczo przytaknąć. Ja w każdym bądź razie tak :) Zaintrygowała mnie nazwa tego makaronu - "o cchi di lupo " oznacza „ wilcze oczy ” - t rudno odmówić Włochom fantazji

Delicious Titbits
Włoskie ciasteczka bananowe z rumem 168

domu to nie zapomnieliśmy o chorowitce . Nam tak zasmakowały ciastka, że nie można było się im oprzeć.  Naprawdę polecam. Przepis pochodzi z książki  „Ciasta i placki – kolekcja kuchni Włoskiej” Składniki na ok. 30 ciasteczek: 250 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 2 banany 100 g miękkiego masła lub margaryny

Na słodko lub wytrawnie
MAKARON Z BAZYLIĄ, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 102

Zainspirowana nowym nabytkiem jakim jest książka z najlepszymi przepisami kuchni włoskiej, postanowiłam od razu przejść do etapu testowania. Na pierwszy ogień poszedł makaron z bazylią, pomidorami i mozzarellą. SKŁADNIKI: około 5 porcji 40 dag krótkiego makaronu 25 dag mozzarelli (użyłam tartej) kilkanaście pomidorków koktajlowych albo kilka większych, twardych świeża bazylia i oregano kilka łyżek oliwy sól, pieprz

Kuchnia w opałach
Sos dyniowo-pomidorowy do makaronu 220

Składniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól

kuchcikownia
Oczyszczanie owoców morza: ośmiornica i mątwa 175

dania z ich wykorzystaniem. W jednym z poprzedich wpisów przygotowałam przegrzebki  (click) , dziś czas na ośmiornicę i mątwę.  Ośmiornica to jeden z najpopularniejszych i najcześciej wykorzystywanych w kuchni włoskiej bezkręgowców. Mięso ośmiornicy ( wow ale to brzmi, aż się sama przestraszyłam...) jest ubogie w tłuszcze dlatego idealnie sprawdza się w środziemnomorskiej diecie. W przypadku mątwy, oprócz białego mięsa, kulinarnie

Mia Cucina Sofieta
Dzisiaj w kuchni kibicuję kolorom włoskim ;) 94

się złożyło, że dziś u mnie deser w barwach kuchni włoskiej.No prawie...bo gdzieś między biały a zielony wkradł się jeszcze smak waniliowy.Szaleństwo Euro 2012 rozpoczęte, a mnie ogarnia smutek, bo nikt ani słowem nie wspomina, że dziś również wielkie święto polskiej siatkówki. Nasi siatkarze i siatkarki grają mecze w Lidze Światowej. Ja wiem, że piłka nożna rządzi

bistro mama
Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i solą gruboziarnistą 132

Powołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego

bistro mama
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 153

zostawiam. *Ostatnio w necie spotkałam sie z dyskusja na temat terminu ragù. Nie mylić z francuskim terminem „ragoùt”, choć włoskie ragù ma również francuskie korzenie. Otóż, terminem „ragù” we włoskiej kuchni określa się sos mięsny, rybny czy warzywny dodawany z reguły do makaronu.  I taka ciekawostka, to co pół świata nazywa sosem bolognese Włosi po prostu nazywają ragù

Mia Cucina Sofieta
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami podana z plackami ziemniaczanymi 146

Witajcie !!! Dziś chciałbym zaprezentować Wam pierś kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami i serem feta. Jako dodatek postanowiłem podać chrupiące placki ziemniaczane. Połączenie kuchni włoskiej i polskiej okazało się trafną inspiracją. Sami oceńcie :)Czas przygotowania: 50 min.Porcja dla 2 osóbKoszt na przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:2 piersi z kurczaka150 g suszonych pomidorów100 g sera feta6 dużych ziemniaków1 cebulanatka pietruszki3 łyżki

kulinarnyJa
Wołowina Michoacan 121

sobotni poranek padło pytanie, od którego wszystko się zaczęło:- Kuchnia włoska czy meksykańska?- Meksykańska! - brzmiała odpowiedź.I w ten sposób motyw przewodni tego weekendu został przesądzony. Potem już było tylko ciekawiej. Danie jednogarnkowe, w zasadzie gulasz wołowy. Można go przyrządzić z fasolką szparagową, ale w Meksyku to jadalne kaktusy, tzw. nopales, są najpopularniejszymi warzywami i to one powinny

W kuchni wieczorem
Lasagne z rukolą i serem blue 167

podam do jedzenia? Będzie pizza, sałata z grzankami i na pewno cytrynowe ciasteczka, czy coś jeszcze? Nie wiem, zobaczę. Wiecie, że jeżeli chodzi o nie słodkie jedzenie to lubię włoską kuchnię bo dobrze pasuje do alkoholi (choć mimo wszystko najbardziej pizzę) to tym razem pomyślałam o zrobieniu Lasagne, ale takiej innej, takiej jak ta - z rukolą i serem blue. Ostatnio

Słodkie Przyjemności
Makaron Boloński 143

cudowny makaron boloński. Tak mi zasmakował, że postanowiłam odtworzyć go z pamięci w domu. Wyszedł znakomity. Polecam wszystkim zabieganym uwielbiającym prawdziwe włoskie smaki. A i jeszcze jedno, pamiętajcie - włoska kuchnia nie zawsze musi być przesadnie zielona i nie zawsze bazyliowa. :)Składniki na 4 porcje Mała marchewka 2 łyżki oliwy z oliwekMała cebulka ½ liścia selera naciowego

Słodkie Przyjemności
Raviolo z kozim serem, szpinakiem i płynnym żółtkiem ze szpinakową sałatką z brzoskwinią. 202

Kuchnia włoska to coś co lubię najbardziej.Dziś w nawiązaniu do wczorajszego posta i chęci małżonki mej na pierogi ze szpinakiem przygotuję przepyszne raviolo. Nie ravioli. Raviolo. Różnica polega na wielkości pierożka.Sekret tkwi w cieście.Aby je przygotować potrzebujemy trzech składników.200 gramów mąki pszennej przesianej 2 jajka i szczypta soli.Z mąki tworzymy kopiec i do środka wbijamy

BaRepas
Małże - naturalnie 152

ostatnim tygodniu byłam z rodziną w Dunfanaghy na północy hrabstwa Donegal, nad Oceanem Atlantyckim. Powinno tu być zatrzęsienie krewetek, małży, krabów... niestety restauracje I puby specjaluzują się w kuchni włoskiej zamiast korzystać z tego co mają na wyciągnięcie ręki.Małże zebrane na plaży gwarantują świeżość.Te oto są najbardziej naturalne jak tylko można je podać.Na 1 porcję:Dwie spore

Kulinarna rozmowa
Parmigiana - zapiekanka we włoskim stylu 157

przydomowego ogródka mojej babci;) ) , można ją przyrządzać na milion sposobów i świetnie wzbogaca każde, nawet najprostsze danie. W połączeniu z parmezanem jest nieziemska!Dziś wrzucam przepis dla fanów włoskiej kuchni i zarazem...wielkich łakomczuchów;) Bo co tu dużo ukrywać- Italia nie słynie z niskokalorycznych zapędów! ;)Składniki (na około 4 porcje) : 2  średniej wielkości cukinie5 łyżek oliwy cebulaząbek

Gotowanie to kochanie
Makaron z sosem z surowej kiełbasy 168

udział. Zadanie konkursowe to  makaronowe danie fusion. Biała, polska, surowa kiełbasa, w moim przypadku własnej produkcji, świetnie wpisała się we włoskie smaki. I tak powstała mieszanka kuchni polskiej i włoskiej:) Sos wyszedł bardzo aromatyczny i smaczny. Polecam! Inspiracją był przepis ze strony All recipesskładniki (4 porcje)225 g suchego makaronu penne Omnomnomsosok 300 g surowej

Stare Gary
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 210

mięsa z uboju ,ale sposób wykonania zupy jest identyczny.Rosół wzbogacony dodatkami ziemniaków,makaronu lub ryżu i ugotowanym miesęm jest bardzo pożywny.Gicz jest nie tylko składnikiem rosołu.W kuchni włoskiej pieczona gicz ,czyli ossobuco to prawdziwy rarytas dla smakoszy.Ossobuco znaczy dosłownie kość z dziurką,a w daniu oznacza kość wołową lub cielecą przecietą w poprzek.W składzie dobrze zbilansowanej diety

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Panna cotta z galaretką truskawkową na białym winie 125

Coś dla wielbicieli kuchni włoskiej… pyszny deser panna cotta ale dzisiaj w połączeniu z galaretką z białego wina i truskawek… Trochę może odbiega od podstawowego przepisu ale warto spróbować takiego połączenia!Panna cotta z galaretką truskawkowąPotrzebne będą:300 ml śmietany 36%200 ml mlekacukier waniliowy (lub nasiona z laski wanilii)2-3 łyżki cukru pudru (choć ja akurat

UgotujmyTo.pl
Makaron z kurczakiem i szpinakiem 716

ostatnio smakuje mi makaron w aromatycznym sosie pomidorowym przygotowywany przez Małżonka. Podawany obowiązkowo z parmezanem i lampką czerwonego wina – w swojej prostocie i smaku – jest czystą kwintesencją kuchni włoskiej! Próbuję namówić Małżonka do zrobienia wpisu ale na razie jest zbyt pochłonięty sprawami technicznymi związanymi z blogiem Dlatego przedstawiam dzisiaj przepis na makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym. Robiłam

UgotujmyTo.pl
Przepis na rzymskie gnocchi 202

Rzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu. Można je przygotować jako zamiennik ziemniaków do dań mięsnych lub podawać jako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny sos też

UgotujmyTo.pl
Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 156

makarony!Dziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na danie , które możecie przygotować zarówno na obiad , jak i na ciepłą kolację .Zachwyceni będą nie tylko wielbiciele kuchni włoskiej.Połączenie makaronu … z niezwykle aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników! Typowe składniki – nietypowy sposób podania!SKŁADNIKI:- makaron świderki

Ostra na Słodko
Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym 172

Jak wiecie do wielbicieli mięs specjalnie nie należę , ale za to do wielbicieli krewetek jak najbardziej!Z całą pewnością przepisy z ich wykorzystaniem będą się tu

Ostra na Słodko
Razowe świderki w sosie mocno pomidorowym 355

aptekarską dokładność. Jeśli chcemy możemy z mojego przepisu usunąć np. cukinię, lub dodać oprócz niej bakłażana. Możemy zrobić wersję bezmięsną lub wymyśleć coś zupełnie nowego - na tym polega fenomen kuchni włoskiej :)- 1 litr domowego przecieru pomidorowego- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego- kilka suszonych pomidorów- 2 cebule pokrojone w drobną kosteczkę- cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki- pierś z kurczaka pokrojona

Z butelką mleczka w tle
Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 300

Lasagne to włoskie danie składające się z charakterystycznego makaronu o tej samej nazwie w postaci prostokątnych płatów oraz farszu. Lasagne, którą prezentuję zawiera sos pomidorowy z

Słodka Strona
Risotto con asparagi 137

Pogoda nas ostatnio rozpieszcza. Słońce jak w Italii. Dlatego postanowiłam przygotować dzisiaj risotto ze szparagami. To drugi po spaghetti najpopularniejszy  przysmak mojej ulubionej kuchni włoskiej. Daje wiele możliwości, można je przygotować z najrozmaitszymi dodatkami. Podstawowe składniki to ryż okrągły, niepłukany (tylko taki ma odpowiednią kleistość), bulion, wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti carbonara 150

jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. Jest bardzo proste, smaczne i świetnie nadaje się na szybki obiad. Sos pochodzi z regionu Rzymu, a wymyślili go prawdopodobnie alianccy żołnierze podczas II wojny światowej. Połączyli oni włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. I tak powstała znana nam wszystkim Carbonara, którą w klasycznej wersji przyrządza się z boczku, żółtek, parmezanu, oliwy

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z białymi szparagami 106

Tajemnica kuchni włoskiej tkwi w jej prostocie. Wyśmienity smak osiąga się minimalną ilością składników, gdyż liczy się ich jakość i smak płynący z ich połączenia. Takie właśnie jest risotto agli asparagi. Lekkie, kremowe, aromatyczne. Po prostu pyszne! A przygotujecie je w niespełna pół godziny. Składniki:230 g ryżu do risotto1 litr bulionu warzywnego1 mała cebula2 x 30 g masła500

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 393

aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak na całość i zainspirowałam się kuchnią włoską. Bazowałam na przepisie Nigella Slatera z Tender Volume I, ale zmodyfikowałam go nadając bardziej włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec

Chilli Czosnek i Oliwa
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem 166

Dziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia"Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej .  Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi

Basia w kuchni
Sos dyniowo-pomidorowy do makaronu 261

Składniki na sos do makaronu (dla 4 os.):300 g dyni pokrojonej w kosteczkę1 cebula3 ząbki czosnku4 średnie pomidory bez skórypieprzsólpłaska łyżeczka startego korzenia imbiru1/4 łyżeczki

kuchcikownia
Foccacia z winogronami i rozmarynem 136

zrobić z drobnym, jesiennym winogronem, którego ma się w nadmiarze? Odpowiedź jest bardzo prosta, zrobić klasykę kuchni włoskiej czyli foccacie z rozmarynem i właśnie winogronami. Zapraszam. Źródło. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 180

Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa z oliwek -Grana Padano DOP -sos sojowy -przyprawy Skworcu

Z Kuchni Do Kuchni
Prosty sos szpinakowo-serowy do gnocchi lub makaronu 148

Jako że sos szpinakowy nie zawsze prezentuje się zachęcająco, po przygotowaniu przełożyłam go do rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100

My Culinary Art
Konkurs z makaronem Malma 180

Serdecznie zapraszam na konkurs z makaronami Malma ! Waszym zadaniem będzie przygotowanie lekkiego dania z kuchni włoskiej, oczywiście z wykorzystaniem makaronu !   Konkurs z makaronem Malma Ponieważ wakacje zbliżają się wielkimi krokami, wyobraźcie sobie, że spędzicie je we Włoszech. Jakie danie z makaronem w roli głównej chcielibyście tam zjeść

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli 167

nigdy wcześniej ich nie jadłam. Wiem, trochę wstyd jak na blogerkę prezentującą kuchnię śródziemnomorską, dlatego prędko nadrabiam moje niedociągnięcie i przedstawiam Wam dziś tę oto sałatkę z figami inspirowaną kuchnią włoską.  Mięsiste figi zostały w niej zestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta all'arrabbiata 145

Klasyka kuchni włoskiej. Makaron w pikantnym sosie na bazie oliwy, pomidorów, czosnku i chilli. Wyrazistość dania zależy od tego, ile dodamy papryczek. Do sosu używa się świeżych pomidorów, ale poza sezonem sprawdzą się również te z puszki.Składniki na 2 porcje:200 g makaronu4 pomidory2 ząbki czosnku2-3 papryczki chilli2 łyżki oliwyszczypta solinatka pietruszkiser pecorino lub parmezan Pomidory sparzyć wrzątkiem

wyzwania kuchenne
Ziołowe placki ziemniaczane z topionym kozim serem 174

Przepis na te placki wyszukałam w książce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej".Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i naprawdę smaczne przepisy.A placuszki no cóż chrupkie, lekkie, po prostu poezja smaku. Składniki: 200g mącznych ziemniaków 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści majeranku lub tymianku, plus 1-2 gałązki do przybrania 1 dymka, drobno posiekana

Gorący kąsek
Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem 339

Kolejne danie w całości przygotowane przez mojego Ukochanego. Jak widać, gustuje w mięsnych i szybkich potrawach :) Tagliatelle w sosie szpinakowo- śmietanowym z kurczakiem. Pycha! Składniki (3

My Culinary Art
Sernik z ricotty 173

szybki w wykonaniu, a smakuje całkiem dobrze :)              Wyrasta równo, nie opada.                Pomysł z "Kuchnia włoska - tradycja, smaki , potrawy

Proste Potrawy
Sorbet cytrynowy 197

godz.  Po tym czasie sorbet jest gotowy. Ja podawałam go podobnie jak lody.  Jeśli zamarznie zbyt mocno, można użyć miksera z końcówką do lodu.przepis z "Kuchnia włoska"- tradycje, smaki, potrawy

Proste Potrawy
Razowa pizza z kurczakiem 167

mieszanka przypraw do kuchni  meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos:  Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa

NaKońcuJęzyka
Roladki naleśnikowe 197

przygotować roladki z naleśników. Składniki:   ciasto na naleśniki przygotowujemy z przepisu znajdującego się tu Farsz: 350 gram mięsa mielonego 1 pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do kuchni włoskiej ja użyłam  Kamis zioła do Spaghetti Bolognese  200 gram szpinaku u mnie mrożony 3 łyzki słonecznika 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kilka plasterków sera żółtego startego

NaKońcuJęzyka
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią 138

Można nie lubić kuchni chińskiej, japońskiej czy też wschodnio- europejskiej ale na pewno większość z nas kocha kuchnie włoską. Pasty, pizza, sery wino....To wszystko od razy wprawia mnie w dobry nastrój. Dziś zapraszam na lasagne z mięsem mielonym i cukinią w sosie beszamelowym. Składniki: 2 os 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne

NaKońcuJęzyka
Risotto z grzybami podane z mintajem *BEZGLUTENOWE* 198

dłuższego czasu chciałam wykonać popularne w kuchni włoskiej - risotto. W końcu nadszedł weekend i nie mogłam sobie odpuścić jego zrobienia. Jadłam go po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni. Smakował dla całej rodziny chociaż zrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;) Składniki: 150g ryżu Arborio 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie

Truskawkowa Fiesta
Cannelloni nadziewane cukinią, szpinakiem i ricottą 182

Kolejna moja wariacja z cukinią. Tym razem jest to danie kuchni włoskiej. Makaron cannelloni wypełniony masą serowo-cukiniowo-szpinakową z odrobiną włoskiego parmezanu... Jeśli lubicie szpinak i cukinię, to na pewno zasmakuje Wam to danie:) Polecam na piątkowy obiad... Składniki:10rurek makaronu cannelloni, cukinia, 250g ricotty, jajko, 100g parmezanu, 3 łyżki mrożonego szpinaku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 2 łyżki

Z miłości do słodkości
Chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą, czosnkiem i migdałami 175

makaronu, którego urok oparty jest na kontraście tekstur - chrupiącej i miękkiej. Pomysł na obsmażanie połowy makaronu wydał mi się niezwykły, a danie bardzo różne od tych, które kojarzę z kuchnią włoską. Przepis pochodzi z Apulii, a znalazłam go w książce Smaki południowej Italii.Makaron z ciecierzycą mógłby zostać flagowym przepisem mojego bloga, gdyż oliwa, czosnek i chilli pełnią w nim kluczową

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 186

resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski.Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich realiów zamieniając jagnięcinę na wieprzową szynkę i smażąc je na patelni (choć jeśli planujecie rozpalić ognisko lub grilla możecie przygotować to danie

Chilli Czosnek i Oliwa
Nalewka z orzechów włoskich 191

Orzechy na nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych orzechów, które mają jeszcze biało zielone środki. Jej właściwości zdrowotne tradycyjnie wykorzystywane są przy

w kuchni i w ogrodzie
Ravioli z trzema rodzajami sera 187

Ravioli, typowe danie kuchni włoskiej, to nic innego jak po prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami.Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino. Potrzebujemy:- płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój makaron domowy- opakowanie sera ricotta (250 g)- 2 czubate

W mojej holenderskiej kuchni
Focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi 245

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia czyli drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Przedstawiam trochę inny przepis z dodatkiem pomidorków koktajlowych i oliwek. Dziś przygotowana na grilla (zamiast chleba), która wszystkim bardzo smakowała. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha wysokiej focacci Tutaj znajdziecie przepis klasycznej focacci, bez dodatków która jest idealna na kanapki. Post

Marta Gotuje
Babka ziemniaczana 343

czosnkiem niedźwiedzim to mieszanka przyprawowa, w skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa i sosów.Przyprawia się nią popularną, m.in. we Włoszech brunschettę

Moje domowe kucharzenie
Kanapki z nori 347

jest kwestia smaku i gustu. Ja bardzo lubię przesadzać z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego mięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki sosu sojowego Do wypełnienia nori

OstryKęs
Kulebiak 171

wigilijne pierogi. Danie to nie jest obecnie popularne i raczej ciężko znaleźć kulebiak w jakiejś restauracji. Swoją drogą zastanawia mnie to, że w Białymstoku łatwiej zjeść sushi albo dania kuchni włoskiej niż regionalne potrawy... Wracając do kulebiaka – po upieczeniu kroimy go w grube plastry i zjadamy na gorąco. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 350

Kolejne danie z ciekawą nazwą, tym razem kuchni włoskiej. W zasadzie jest to coś pomiędzy omletem i zapiekanką. Czyli taki omlet z dużą ilością dodatków, smażony na patelni i zapiekamy w piekarniku z dodatkiem startego sera. Niestety nie dysponuję patelnią, którą można wstawić do piekarnika, więc nie mogłem jej przygotować zgodnie z procedurą. Jednak nie sądzę, żeby moja wersja znacząco

Gotuj z Misiem
TROCHĘ ZDROWSZA PIZZA 341

Chyba nie ma za wiele osób, które nie lubią pizzy. Sama ją uwielbiam! Niestety :D. Przedstawiam poniżej przepis na pizzę zdrowszą, bo zrobioną na mące pełnoziarnistej

Przepisy Aleksandry
PIZZA Z OLIWKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI I PEPPERONI 157

Prawdopodobnie najlepsza pizza pod słońcem :) Mój brat zaczyna odnajdywać siebie w kuchni :). Przepis na ciasto pochodzi z książki "Savour" Alessandry Zecchini.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ

Przepisy Aleksandry
NUGAT NOUGAT TORRONE TURRON 144

Gdyby ktoś kazał mi wybrać bez jakich słodyczy nie mogłabym żyć, bez wątpienia wskazałabym na nugat. Ta klejąca, przesadnie słodka egzotyczna krajanka totalnie mną zawładnęła. Pierwszy

Przepisy Aleksandry
69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 275

Wami nie podzielić dlatego dzisiaj zapraszamy Was na warzywne "lasagne" z bobem , bez grama mięsa i pomidorów - czyli totalnie odmienną wersję swego włoskiego pierwowzoru (mamy nadzieję, że fani włoskiej kuchni nie obrażą się (:). Danie polecamy wszystkim zwolennikom bobu, który jest naprawdę bardzo zdrowy, przepyszny i niesamowicie sycący, więc cieszmy się nim póki można! Naprawdę warto...  My uwielbiamy się

Symfonia Smaków
Ragoût à la bolognese 170

Ta straszna nazwa odnosi się do jednego z moich ulubionych sosów, który wcale nie jest taki straszny. Ragoût to francuska nazwa nie tyle jednej potrawy

Ratunku obiad
Spaghetti z boczkiem i świeżymi pomidorami 223

duże cebule  - 3 średniej wielkości pomidory (sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki) - ulubione przyprawy ziołowe lub świeże zioła (ewentualnie, jeśli nie lubisz mieszać przypraw, może być mieszanka do kuchni włoskiej albo spaghetti) - sól i pieprz - makaron spaghetti - ząbek lub dwa czosnku- ser żółty do posypania Przygotowanie: 1. Na dużej patelni podsmażamy boczek. Ponieważ boczek zawsze ma trochę tłuszczu podsmażam

Kraina Tysiąca Smaków
Brak tytułu 170

pokroić w drobną kostkę. Dodać do sera, doprawić solą i BIO PAPRYKĄ granulowaną Royal Brand. BIO papryka słodka granulowana Doskonały dodatek do dań mięsnych, sałatek i past. Niezastąpiona w kuchni włoskiej i węgierskiej. Słodki, aromatyczny smak wzbogaci wiele dań. Wygodna w użyciu. Cena: około 10zł/30g Zapraszam do zapoznania się z ofertą Royal Brand tutaj

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 152

zabawy. Na zaproszenie Pana Waldemara Sulisza – Dyrektora Artystycznego Festiwalu – do Lublina zjechały się blogerki  z całej Polski.  Uczestniczyłyśmy w pokazie kulinarnym, w restauracji Aurigaprowadzonej przez mistrza kuchni włoskiej Ivo Violante . Ivo pokazał jak przyrządzić jagnięcinę.     Dzięki producentowi wody „Cisowianka” mieliśmy możliwość spotkania z Andrzejem Polanem.     Wspólna pogadanka na tematy kulinarne

kolorowotorcikowo
Penne rigate z chorizo i oliwkami 130

Nigdy wcześniej nie jadłam chorizo, ale jako, że mam słabość do tradycji i kultury Hiszpanii, to postanowiłam spróbować także namiastki jej kuchni. Do tego ulubiony makaron

Pasja Smaku
Szczypta smaku A. Ziemnicka-Łaska, O. Kwiecińska - recenzja 131

przy czym do każdego z nich zostały podpięte trzy przepisy. Właściwie mamy tu wszystko i jednocześnie nic. Autorki prezentują przepisy na śniadania, obiady, romantyczne kolacje, desery czy inspiracje z kuchni włoskiej i francuskiej. Niewielka ilość przepisów sprawia, że niektórzy może nic nie znajdą dla siebie wśród tych propozycji. Autorki dorzuciły od siebie także kilka rad odnośnie produktów, które nie znalazły

Pasja Smaku
Bruschetta z pomidorami i czosnkiem 240

Bruschetta to chrupiąca i pyszna  przekąska z kuchni włoskiej. Grzanki natarte aromatycznym czosnkiem i do tego pachnące i aromatyczne pomidory. Przygotowanie trwa kilka minut a jest pyszna. Polecam na śniadanie lub kolację. Składniki: 3 plastry bułki kanapkowej 3 pomidory 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku przyprawa do pomidorów Kamis 2-3 listki bazylii Przygotowanie: Pomidory dobrze

Ala piecze i gotuje
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 164

pole do popisu jest znacznie szersze, można dodać: oliwki, musztardę, ulubione zioła, grzyby, papryczki czy kapary. Pomysł na to danie (troche zmodyfikowany) zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej

Mia Cucina Sofieta
Poranna niespodzianka 122

koncu ja tez sie doczekalam. Dzis z samego rana do drzwi zadzwonil listonosz i przyniosl mi wyczekiwana paczuszke - "Kuchnie wloska"Ta wspaniala ksiazka to nagroda za udzial w zorganizowanym przez Olge Smile "Tygodniu pomidorowym", a ufundowana przez nowy serwis internetowy Inspiracje kulinarne.Z ksiazki rzecz jasna bardzo sie ciesze i czuje, ze bede czesto do niej zagladac w poszukiwaniu nowych przepisow

Przysmaki Karolki
Risotto z dynia 108

Jedna z zakupionych przez nas dyni pizmowych zaraz powedrowala pod noz i w niedlugim czasie zagoscila na naszym stole w postaci risotta. Przepis na to danie pochodzi z ksiazki "Kuchnia wloska"Przepyszne rosotto mialo bardzo wyrazny smak i aromat maslany. Bylo kremowe, bardzo lekkie, a dynia wrecz rozplywala sie w ustach. Jestem pewna, ze jeszcze nie raz to danie zagosci

Przysmaki Karolki
Zupa z dyni z parmezanem 161

dopiero sie zaprzyjazniam.Pisalam juz, ze na pierwszy ogien poszla zupa, ktora bardzo nam zasmakowala. Dlatego postanowilam przyzadzic ja jeszcze raz, ale tym razem nieco inaczej. Przepis znalazlam w ksiazce "Kuchnia wloska" i odrazu bardzo mi sie spodobal. Szczegolnie przypadlo mi do gustu polaczenie dyni i pora oraz parmezanu. Przepis jednak troche zmodyfikowalam zmienajac niektore skladniki. skladniki:1kg miaszu z dyni300g

Przysmaki Karolki
Tagliatelle z orzechami i szynka parmenska 160

Pozostajac w temacie "Orzechowego tygodnia" postanowilam dzis uraczyc swoja rodzine makaronem z orzechami. Przyznam, ze to byla prawdziwa improwizajca, chociaz sam pomysl sosu wypatrzylam w ksiazce "Kuchnia wloska". Jednak ten sos wydal mi sie jakis niedokonczony, czegos mi w nim brakowalo wiec troszke zaszalalam dodajac do niego szynke parmenska i smietane. To bylo wlasnie to! Sos okazal sie idealny, kremowy

Przysmaki Karolki
Risotto z kurczakiem 272

Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od skomplikowanego gotowania. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Ryż, kurczak, wino, 20 minut i obiad gotowy, szybciej niż w niejednej restauracji. Zapraszam. Porcja na 3 osoby. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Liebster Blog Award 187

mieszkam , w Irlandii 6. Gdybyś miała/miał możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo  byś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa

Smaki Edyty
Italia kusi a Orient nęci 205

Już Marco Polo łączył kuchnię włoską z chińską .A co by było gdyby suszone pomidory skusiły sos sojowy ? Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Mega łazanki w ,, ogródkowym,, sosie 186

Bardzo lubię wszelkie dania z makaronu. Często robię klasykę z kuchni włoskiej ( spaghetti bolognese, napoli , carbonara itp. , itd.) . Ale od czasu do czasu nachodzą mnie swojskie smaczki - łazanki z kapustą, makaron z serem i śmietaną , albo z owocami. A ostatnio podpatrzyłam u Jamie'go  Olivera ,, ogródkowe " sosy . To znaczy zrobione z tego co akurat rośnie. U mnie

Buniabaje w kuchni
Sałatka Caprese 96

jedno z moich ulubionych połączeń w sałatce. Oczywiście z włoskiej kuchni. Polecam spróbować. Składniki : * kulka mozzarelli  * duży pomidor * listki świeżej bazylii * oliwa z oliwek  * sól , pieprz Przygotowanie : Pomidory o mozzarellę pokroić w plasterki. Plastry pomidora układamy na talerzu naprzemiennie z mozzarellą i listkami bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek

Magiczne Życie Marty
Makaron Bucatini ze szpinakiem, awokado i oscypkiem 160

jakie dostępne są w naszych marketach. Jednak ten makaron jest zupełnie inny. W środku jest cienka rureczka. Sam makaron jest zdecydowanie moim faworytem do dań z kuchni włoskiej

Magiczne Życie Marty
Smażone liście szałwii 114

przepadam, jednak tutaj idealnie pasują do szałwii, a po przygotowaniu możemy się wgryźć w te małe, chrupiące kąski i zachwycać się ich smakiem!Zapraszam!Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej" Maxine Clark.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Kurczak zapiekany z pesto, pomidorami i mozzarellą 169

muszę sobie radzić inaczej. Dzisiaj u mnie bardzo lekkie danie, soczyste piersi z kurczaka w marynacie z pesto a do tego pomidor i ser mozzarella. Kwintesencja uwielbianej przeze mnie kuchni włoskiej. Może zdjęcia nie są zbyt ładne, ale zapewniam, że potrawa nadrabia smakiem ;) KURCZAK ZAPIEKANY Z PESTO, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ (danie dla 2 osób) Składniki: - pierś z kurczaka (około

Zgrabne Gotowanie
Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie serowym 660

tutaj przedstawiona. Składniki na 2-3 porcje: 150g makaronu - u mnie świderki Pół piersi z kurczaka – ok. 25 dag ¾ mrożonki warzywnej – u mnie Renifer  8 – składnikowa Przyprawa do kuchni włoskiej Kamis 1/3 kostki rosołowej 100g serka topionego – kostka Sól Pieprz Olej – 2 łyżki Kilka łyżek wody Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć

Fabryka pomysłów
Zapiekanka z cukinii 176

11cm: 2 cukinie (u mnie mała i średnia) 25 dag mięsa mielonego wieprzowego 2-4 plastry sera żółtego (zależy od wielkości) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku Przyprawa do kuchni włoskiej Kamis ½ szklanki przecieru pomidorowego Bazylia Oregano Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię umyć, obrać, pokroić na podłużne plastry. Posypać przyprawą włoską. Patelnię (ja użyłam tej do naleśników) posmarować

Fabryka pomysłów
Schabowe roladki ze szpinakiem duszone w sosie śmietanowym 227

łyżki masła do szpinaku 4 łyżki śmietany – u mnie 18% 600 ml bulionu drobiowego Liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis lub inne ulubione zioła Mąka pszenna Olej   Przygotowanie: Czosnek posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać na patelnię szpinak (świeży drobno pokroić, mrożony poczekać aż się rozmrozi). Dusić kilka minut

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym 331

pomidorów lub pomidory w puszce 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 mała papryczka chili ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis 1,5 łyżki koncentratu pomidorowegosólpieprz Przygotowanie: Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając się nasienia. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Smażyć

Fabryka pomysłów
Przepis na pizze. Ciasto na pizze. 1964

Pizza to tradycyjny element kuchni włoskiej, lecz obecnie popularna jest na całym świecie. Pierwotnie była wykonywana z wytrawnego ciasta makaronowego, a później zaczęto używać także ciasta drożdżowego. By ciasto na pizze wyszło idealne, powinno być pieczone w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizza jak z pizzerii Domowa pizza: ciasto na pizzę jak z pizzerii : przepis na pizzę jak z pizzerii

Kulinarne Przeboje
Przepis na nadziewane, ostre papryczki 247

  Wyborna, włoska przystawka… Składniki na 12 porcji: 60 pikantnych papryczek kapary 150 g tuńczyka 250 g sera typu feta oliwa z oliwek 500

Bon Ton Italia
Włoskie smaki! 126

Na blogu znajdziecie nową kategorię Włoskie smaki, zapraszam do gotowania! Aby przeglądnąć przepisy, kliknij na zdjęcie.

Moja smaczna kuchnia
Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami 161

Składniki:  opakowanie rukoli  1 duży oscypek  4 kawałki pomidorów suszonych w oliwie  100 g orzechów włoskich łuskanych  100 g sera cheddar

Moja smaczna kuchnia
Małże duszone w winie – moules marinieres 149

klasyka kuchni francuskiej. Cudownie aromatyczne, podawane z bagietką, z niesamowitym sosem własnym. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Nieprzekombinowane, „a must have” dla miłośnika kuchni francuskiej, śródziemnomorskiej, także włoskiej (we Włoszech mule duszone w winie znane są jako cozza alla marinara ). Opcjonalnie podawane także ze świeżymi pomidorami dodawanymi w trakcie duszenia muli. Składniki: 1 kg małży – świeżych(...)podawać w nieco głębszym talerzu z sosem powstałym w trakcie duszenia i świeżą bagietką. Post Małże duszone w winie – moules marinieres pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Tarta cytrynowa z bezą 332

cytrynowa z bezą to niezwykłe połączenie smaków i aromatów. Jest cudnie orzeźwiająca i lekka. Nawet bezowi sceptycy reagują na nią entuzjastycznie :) To połączenie słonecznych cytryn i lekkiej włoskiej bezy to oczywiście klasyka kuchni południowej Europy. Składniki: ciasto: 120g masła – w temperaturze pokojowej 35 ml mleka w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko

Pociąg Do Kuchni
Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą 159

Kuchnia fusion... co to jest ? Z czym to się je ? Ilu kucharzy, tyle różnorakich propozycji. Teoria mówi, że  jest to łączenie ze sobą

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na… – Mozzarella in carrozza, czyli włoskie tosty 437

Jedna z najprostszych włoskich przekąsek, a co proste w przygotowaniu smakuje podwójnie dobrze! Idealna na przyjęcie, jako przekąska albo zagryzka. Mozzarella w karocy, bo o niej

Bon Ton Italia
Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella 174

Składniki:  3 średnie cukinie  2 czerwone papryki  3 duże mięsiste pomidory  2 ząbki czosnku  3 łyżki dobrej jakości oliwy z pierwszego

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania