kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:23/268)

CZEKOLADOWE ZABAGLIONE ZE ŚLIWOWICĄ 167

Kuchnia włoska z polską mają sporo wspólnego - dużo, smacznie i domowo. Co prawda daleko nam do tych rytuałów, posiłków w gronie rodzinnym, które stanowią kwintesencję każdego kolejnego dnia, jednak kulinarnie w miarę pasujemy do siebie.    Sycące makarony, wyraziste sosy, mnóssssstwo pomidorów i... słodycze. No bo kto ich nie lubi? A łasuchy Polacy i Włosi w szczególności

W kuchni Karmel-itki
Sangria pełna owoców 150

Jako, że jestem wielką miłośniczką kuchni włoskiej i hiszpańskiej, na moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na Sangrię! Z Sangrią jest prawie jak z naleśnikami.. nie ma jednego przepisu, jednakowych proporcji, a składniki mogą się delikatnie różnić – wszystko zależy od osoby przygotowującej. Ważne by było w niej czerwone wino (zazwyczaj półsłodkie), by miała owocowy posmak, była zimna

Be Fit Be Strong
Kluseczki jajeczne z mąką kokosową, bezlutenowe, low-carb 245

Uwielbiam włoską kuchnię więc długo szukałam substytutu na zadowalający mnie makaron, spełniający wymogi mojej obecnej diety (a raczej sposobu odżywiania). Próbowałam z polecanymi na forach makaronem konjak (shiratake) ale dla mnie jest niejadalny. Jego gumowata konsystencja jest dla mnie okropna. I po raz kolejny  zainspirowała mnie Zuzka ze swoimi przepisami. Choć początkowo podeszłam sceptycznie do tego pomysłu - makaron pieczony

Marta próbuje
Caponata - bigos z bakłażana 167

Caponata to słodko-kwaśne warzywne danie z kuchni sycylijskiej, w roli głównej z bakłażanem i pomidorami. Dodatki różne w zależności od regionu: czarne oliwki, papryka, kapary

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą - przepis podstawowy 179

średnie cukinie 1-2 papryki czerowne 2 laski chudej kiełbasy 2 średnie cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy do smaku: sól pieprz słodka papryka ostra papryka przyprawa do kuchni włoskiej bazylia Sposób przygotowania: Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w pół plastry lub kostkę - jak kto lubi. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy (ze skórką) w ćwierć plasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy

Kolorowy Przepisownik
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 168

Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka. Kioto – makaron z boczkiem i sosem pomidorowym, japońska kuchnia włoska. Shizuoka – Sauerkrau: niemieckie kiełbaski, kwaszona kapusta i niemieckie piwo. Wspomniany wcześniej Octoberfest. Tokio – Omuraisu: omlet z ryżem, proste domowe jedzenie. Meido cafe, Akihabara Kioto – Okonomiyaki: Placek grillowany z kapustą

Kuchcik gotuje
Pizza bianco z pesto i szparagami 204

kremowy i posiada taki specyficzny smak. Kupuję go w małych opakowaniach, pokrojonego na grube plastry. Pizza smakuje z nim wyjątkowo! Taka domowa pizza ze szparagami to coś dla wielbiciele kuchni włoskiej. Będąc we Włoszech w zeszłym roku znalazłam wiele inspiracji na pizzę. W każdym zakątku można było trafić na małe piekarnie i kupić kawałek pizzy, za każdym razem inny. Dlatego

codojedzenia
Spaghetti bolognese 137

Spaghetti bolognese to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. To danie jest znane i lubiane na całym świecie!!! W moim domu bardzo często przyrządzam tradycyjne bolognese z wołowiną, którą mój mąż uwielbia... oraz z parmezanem. Sos pomidorowy robię ze świeżych pomidorów, taki uwielbiam najbardziej. Jeśli nie mamy czasu możemy poratować się gotowym sosem ze słoika, ale smak takiego sosu

kulinarne odsłony pati
Risotto z owocami morza 219

Risotto to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Wyraziste w smaku, o delikatnym aromacie białego wina. Gotowane z dodatkiem warzywnego bulionu, cały czas mieszane aż do uzyskania kremowej, delikatnej konsystencji. Pod koniec gotowania wrzuciłam mieszankę owoców morza (krewetek, ośmiorniczek, muli, kalmarów) oraz posiekaną natkę pietruszki i odrobinkę szafranu. Oryginalnie risotto przygotowuje się z ryżu arborio (lub podobnych odmian). Ja wyjątkowo użyłam

MyCookBook.pl
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowo-bazyliowym 150

Szybki obiadek dla miłośników kuchni włoskiej. Pyszne i delikatne pulpeciki z mięsa z indyka gotowane z gałązką z pomidorów. Jak pewnie już wiecie, najwięcej pomidorowego aromatu jest właśnie w łodygach, które je łączą i na których rosną, dlatego też nie wyrzucajcie ich po kupnie pomidorów. Dodając taką łodyżkę do gotowania sosu lub ryżu, nadaje świetny delikatny pomidorowy posmak. Spróbujcie! Składniki

Klasyka Gotowania
La Vita, Gdynia 163

miejscem idealnym dla osób szukających odrobiny elegancji niekoniecznie dużym kosztem. Elegancja nie kojarzy mi się z papierowymi podkładkami pod talerze i nierównymi stolikami. Restauracja specjalizuje się w daniach kuchni włoskiej. Na przystawkę zamówiliśmy: Minestrone, zupę warzywną Zapiekane krewetki w aromatycznym sosie masłowym z czosnkiem Mozzarella Stiks, panierowana mozzarella serwowana z żurawiną Danie główne: Lasagne, zapiekane płaty makaronu z sosem bolognese

Kucharzyca
Spaghetti aglio e olio 93

Kolejne danie, które poznałem na wykładzie o kuchni włoskiej podczas Nocy Naukowców organizowanej przez Politechnikę Śląską.  Są różne wersje co do tego skąd pochodzi to danie. Jedni twierdzą, że z Neapolu. Szerszemu widzowi to miasto z filmu "Gomorra". Drudzy, że z Abruzji. Zważywszy, że miał to być wynik niskiego poziomu gospodarczego na jakim był ten region, a w konsekwencji

Kryzysowa Książka Kucharska
Spaghetti carbonara 152

Kocham kuchnię włoską nie od dziś, a makarony to moja wielka miłość. Nikogo zatem nie zdziwi post, dotyczący spaghetti carbonara. Jutro także będzie makaron, ale w zupełnie innym wydaniu. Można go jeść na niezliczoną ilość sposobów, co także uwielbiam. Składniki na spaghetti carbonara (1 porcja): makaron spaghetti boczek 50 g 1/2 ząbka czosnku 1/4 cebuli 1 żółtko 2 - 3 łyżki

Karola gotuje
Ekologiczne produkty LaSelva i Erdbär. 135

Moja opinia: Produkty są naprawdę godne polecenia, praktycznie wszystkie smaki trafiły w mój gust, tym bardziej, że uwielbiam pikantne przyprawy, bakłażana, ser pecorino, jeżyny, bazylię, ciecierzycę... ogólnie przepadam za kuchnią włoską (tak jak muzyką, językiem, krajobrazem... ogólnie wszystkim, co jest wytworem włoskim :)). To, czy dany produkt posmakuje, to kwestia indywidualna, tak więc musicie sami spróbować, aby się przekonać. Ja mogę

Poranek na słodko