kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:14/268)

Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia 155

święta bez włoskich smaków. Przypominam wszystkich miłośnikom makaronów, że ten tydzień zakończy się Świętem Makaronu , które celebruje cały świat 25 października, pozostało juz tylko 5 dni! Nie wyobrażam sobie włoskiej kuchni bez serów, ale nie tylko tych twardych, Uwielbiam ricottę , kremowa i jak się okazuje smaczna nie tylko w klasycznych połączeniach. W ubiegłym roku na warsztatach w Akademii Kurta Schellera

Moja smaczna kuchnia
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 234

zmodyfikowana wersja przepisu jaki można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska . Jeżeli lubicie mięso z kaczki przyrządzone lub podane z czerwonymi owocami ogrodowymi, polecamy również nasz nawiązujący do kuchni włoskiej przepis na kaczkę z malinami . Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 2015-08-03 13:23:00 Bardzo oryginalne, choć proste do przyrządzenia nogi z kaczki duszone(...)300ml słodkiego soku z wiśni 125ml porto 125ml bulionu drobiowego 1 laska cynamonu 3 goździki 1 płaska łyżeczka soli 2 ząbki czosnku Sałatka 100g orzechów włoskich bez łupin 350g wiśni z zalewy wykorzystanej do uduszenia mięsa 1 średnie jabłko z najlepiej zieloną skórką (250g) 1 średnia cebula dymka (dolna i środkowa część) 2 łyżki oliwy 3 łyżki porto 1 łyżka

Kulinarna Pokusa
Panini al latte – jak wybrać najlepsze włoskie bułeczki? 320

Włoskie bułeczki maślane ( panini al latte ) to często wybierane pieczywo śniadaniowe, smaczne i wygodne w przechowaniu, o wyjątkowo długim terminie przydatności. Należy jednak pamiętać, że bułeczki

Bon Ton Italia
"Gotowanie po włosku w 20 minut" Gino D' Acampo 156

książką tak jest. Jeden przepis już wypróbowałam - tutaj .  Książka zawiera 130 przepisów, które pogrupowane są według głównych składników, takich jak kurczak, ryby czy makaron. Autor jest mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej. Ja akurat ta kuchnię uwielbiam :)  Podział : zupy i przystawki, kurczaki, mięso, ryby i owoce morza, dania makaronowe, warzywa, desery. Pierwszy działa zupy zaczyna jedna z moich ulubionych: zupa

kruche babeczki
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 173

pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn

Anioły w kuchni
Cannelloni 224

przepis, co dom to inny smak. Dziś jednak zmodyfikuję klasykę z regionu Emilia Romagna i podam typowe cannelloni ze szpinakiem..ale bez twarogu. Dodam za to masę suszonych pomidorów!Kuchnia włoska jest cudownie aromatyczna i zachęcająca tak smakiem jak orginalnością produktów.Składniki-cannelloni-pomidory z puszki- polpa di pomodoro-szpinak- u mnie szpinak mrożony z cioci ogrodu, który rósł

Z Kuchni Do Kuchni
5 rad / uprawa ziół w doniczce 153

każdej zimy obumierają części rosnące nad ziemią. Korzeń natomiast rośnie nadal i po zimie wypuszcza nowe pędy. Niektóre rośliny wieloletnie można rozmnażać przez sadzenie młodych pędów. Wieloletnie to: koper włoski (siew późną wiosną) lawenda (sadzenie wiosną) lubczyk (siew wiosną) liść bobkowy (sadzenie późną wiosną) majeranek (wieloletni, ale wymarza zimą) mięta (sadzenie wiosną) rozmaryn (wieloletni, ale wymarza zimą) rumianek (siew(...)smaku, a także zdrowsze i odporniejsze na szkodniki i choroby. Regularne zrywanie ziół to forma przycinania, która sprzyja bujnemu wzrostowi. 5. Pomysły na kompozycje ziół w jednej doniczce Kuchnia włoska: bazylia słodka (roślina główna), tymianek, pietruszka włoska i oregano złote Pikantna kuchnia tajska: chili (roślina główna), kolendra wietnamska, trawa cytrynowa, i czosnek bulwiasty Ostra kuchnia meksykańska: chili (roślina

Malinowo w kuchni
Spaghetti z rukolą i szynką szwarcwaldzką 186

Bardzo lubię włoską kuchnie i najczęściej mam chęć ją gotować, Ze względu na zapracowany tydzień szukam także szybkich i smacznych rozwiązań. Tym razem u siebie w kuchni znalazłam długi i wdzięczny włoski makaron :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
3. Ser w wersji słodkiej, łatwej i przyjemnej – czyli zapiekana ricotta z miodem i musem imbirowo-gruszkowym 167

beztroską iskrą w oczach – to właśnie w deserach jest najpiękniejsze. Dzisiejszym wielkim bohaterem tego prostego deseru jest nic innego jak ser Ricotta! Choć jest najczęściej kojarzona z kuchnią włoską, jest znana również w kuchni Meksyku i Rumunii, w której jest uznana za produkt tradycyjny. O jej procesie powstawania, cennych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych oraz o przeróżnych daniach świata, w których

Symfonia Smaków
Włochy: Bruschetta 172

mnie bazylia na parapecie pachnie na potęgę, wprowadzając do naszego domu bardzo włoski klimat. Jak już Was przestrzegałam wraz z pierwszymi dniami lipca zawitała u nas kuchnia włoska, jedna z najbardziej inspirujących jaki znam, otwarta na wszelkie wariacje i szaleństwa kulinarne, pachnąca letnim deszczem, pełna toskańskiego słońca i tonąca w aromacie wytrawnego wina. Tym co charakteryzuje włoskie dania(...)innych popularnych elementów mogłabym wymienić oliwę z oliwek, którą używamy niemalże do wszystkiego, podobnie z resztą jak pomidory i czosnek, kolejne podstawowe elementy włoskiego posiłku, zatem jest to jedna z najbliższych naszemu sercu kuchni. Zamiast przysłowiowej wisienki na torcie, włosi użyliby oliwki na szczycie spaghetti bolognese, a zamiast dwóch kropli wody bylibyśmy podobni niczym dwa kawałki pizzy. Wiele razy słyszałam

Przepysznik - BLW i nie tylko
zielona fritatta z chorizo i ziemniakami 188

Fritatta to kolejne z dań podawanych jako drobna przekąska czy starter, które "przyjmie wszystko". Zarówno nasze ulubione składniki jak i te, które mamy akurat pod ręką

zobacz ich smak
ETLI PIDE, CZYLI TURECKA PIZZA 181

zastępuje go roztarty pomidor zmieszany z mięsem mielonym). W moim przepisie sos musiał być, więc jest to mały włoski akcent. Czyżbym niechcący przygotowała danie kuchni fusion? Jeżeli interesuje Was, jak smakuje połączenie kuchni włoskiej z turecką, koniecznie przygotujcie etli pide. Jest pyszne (piszę to z całą stanowczością). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie

Przepisy Aleksandry
Pizza fusion na cieście "neapolitańskim" 143

powiedzieć kuchnia fusion. Makaron jest wszędzie gdzie się tylko , da przy czym nie jest to danie, które kojarzy nam się z makaronem :) Chyba, że idąc torem makaron -> kuchnia włoska -> pizza. Każdy kto się interesuje kuchnią wie jak ciężko zrobić ciasto neapolitańskie. Kto się nie interesuje, a chodzi do pizzerii też wie, bo bardzo ciężko o takie

Kryzysowa Książka Kucharska
risotto z krewetkami i chorizo 233

Risotto z krewetkami i chorizo, to proste danie z niewielką ilością dobrych składników. Wyśmienity smak krewetek, pikantne chorizo, delikatna i krucha roszponka wystarczą, aby przyrządzić potrawę

zobacz ich smak
Fasolka mung i włoska mieszanka legumi 216

Włoska mieszanka legumi + orzo, to wspaniała kompozycja różnego rodzaju drobnych grochów i groszków , w Polsce noszących nazwę BOBOWATE.To liczna rodzina samych rarytasów potrzebnych do prawidłowego

Z Kuchni Do Kuchni