tylko jest bowiem smaczne (choć to kwestia gustu), ale wbrew pozorom także bardzo sycące i jako takie może stanowić samodzielny posiłek. Danie to jest mocno osadzone w tradycji kuchni południowoeuropejskich, zwłaszcza włoskiej i francuskiej. Jest w zasadzie bardzo proste w przygotowaniu jak i pod względem użytych składników. Jedyny wyjątek może stanowić po trosze szwajcarski i francuski ser gruyère – popularny m.in(...)czasu dojrzewania. Przygotowując tę zapiekankę w rzeczywistości wykorzystacie jeszcze 2 inne nasze przepisy: na sos beszamelowy oraz pomidorowo-ziołowy . Nie obawiajcie się jednak, że spędzicie dużo czasu w kuchni – przygotowanie beszamelu to dosłownie chwila, a naszego sosu pomidorowego – niewiele dłużej. Dlatego jest to danie również dla osób, które nie cierpią na nadmiar czasu. Bakłażan zapiekany z trzema serami
Kulinarna PokusaRewelacyjne jednogarnkowe danie, mieszanka dwóch kuchni polskiej i włoskiej, z ryżem, kurczakiem, porem i dynią -delikatne w smaku, ale jednocześnie pożywne, doskonale zastąpi dwudaniowy obiad, posmakuje także najmłodszym. Powstało przy użyciu produktów z tygodnia włoskiego, który nadal trwa w Lidl Polska Polecam! Składniki: 1 filet z kurczaka 20 dag ryżu arborio Lidl 1 duży
Wanilia i KardamonEspaña! Zrodzona z burzliwej historii Półwyspu Iberyjskiego, niosąca ze sobą wpływy wielu kultur, wykorzystująca na równi dary morza, jak i bogactwa lądu, la cocina espaniola dorównuje smakiem bardziej znanym kuchniom włoskiej czy francuskiej. Kuchnia hiszpańska oferuje wspaniałe, przepełnione słońcem potrawy i nietypowe połączenia składników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Rok temu udało
Chilli Czosnek i Oliwahiszpańskiej. Zrodzona z burzliwej historii Półwyspu Iberyjskiego, niosąca ze sobą wpływy wielu kultur, wykorzystująca na równi dary morza, jak i bogactwa lądu, la cocina espaniola dorównuje smakiem bardziej znanym kuchniom włoskiej czy francuskiej. Kuchnia hiszpańska oferuje wspaniałe, przepełnione słońcem potrawy i nietypowe połączenia składników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Weźcie paprykę, fasolę, czosnek
Chilli Czosnek i Oliwamarzy o hodowaniu trufli w Nowej Zelandii. Coś pysznego! Te dania... Czułam ich powalający aromat przez ekran komputera, oczarowały mnie. Przez następne kilka dni nie wychodziłam z kuchni, próbując odtworzyć choć kilka z nich! Inspirujący aż do szpiku kości! Dzień 13. "WIELKIE ŻARCIE" (1973) Miałam nie lada zagwozdkę. Film ma tyle wątków, że aż ciężko skupić(...)Ukazana zostaje, choć fragmentarycznie, ciężka praca na kuchni w restauracji, która dziennie przyjmuje naprawdę wielu gości, praca wymagająca poświęcenia i niebagatelnych umiejętności. Dochodzi do kłótni między żyjącym właścicielem, a kucharzem - młodym, ambitnym, z wielkimi aspiracjami. Chodzi o jedzenie. Wykwintne aż nadto dania szefa kuchni przyciągają tłumy, ale włoska kuchnia zupełnie straciła znaczenie. Nie ma tradycyjnego jedzenia
W kuchni Karmel-itkiWłoska kuchnia jest popularna w Polsce obok naszej rodzimej. Coraz częściej na polskich stołach można znaleźć potrawy z makaronami. Często nawet wolimy chodzić do włoskiej restauracji niż do „Swojskiego Jadła”. Makaron włoski jest sycący, a także szybki w przygotowaniu, dlatego wiele gospodyń domowych preferuje go zamiast tradycyjnych, polskich potraw. Makaron pysznie smakuje z różnymi składnikami, dlatego jest
w mojej kuchniKupiłam dzisiaj piękną cukinię, pierwszą w tym roku. Obiad miałam już zaplanowany. Nareszcie zrobiłam makaron, którego tak dawno nie było na blogu. W kilka chwil powstał aromatyczny, inspirowany włoską kuchnią przepis, z dodatkiem cukinii i pomidorów oraz świeżych i suszonych ziół. Do pełni szczęścia zabrakło tylko parmezanu. Spaghetti w pomidorach z cukinią Składniki: makaron spaghetti na 2 porcje
Moja smaczna kuchniaświęta bez włoskich smaków. Przypominam wszystkich miłośnikom makaronów, że ten tydzień zakończy się Świętem Makaronu , które celebruje cały świat 25 października, pozostało juz tylko 5 dni! Nie wyobrażam sobie włoskiej kuchni bez serów, ale nie tylko tych twardych, Uwielbiam ricottę , kremowa i jak się okazuje smaczna nie tylko w klasycznych połączeniach. W ubiegłym roku na warsztatach w Akademii Kurta Schellera
Moja smaczna kuchniazmodyfikowana wersja przepisu jaki można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska . Jeżeli lubicie mięso z kaczki przyrządzone lub podane z czerwonymi owocami ogrodowymi, polecamy również nasz nawiązujący do kuchni włoskiej przepis na kaczkę z malinami . Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 2015-08-03 13:23:00 Bardzo oryginalne, choć proste do przyrządzenia nogi z kaczki duszone(...)300ml słodkiego soku z wiśni 125ml porto 125ml bulionu drobiowego 1 laska cynamonu 3 goździki 1 płaska łyżeczka soli 2 ząbki czosnku Sałatka 100g orzechów włoskich bez łupin 350g wiśni z zalewy wykorzystanej do uduszenia mięsa 1 średnie jabłko z najlepiej zieloną skórką (250g) 1 średnia cebula dymka (dolna i środkowa część) 2 łyżki oliwy 3 łyżki porto 1 łyżka
Kulinarna PokusaWłoskie bułeczki maślane ( panini al latte ) to często wybierane pieczywo śniadaniowe, smaczne i wygodne w przechowaniu, o wyjątkowo długim terminie przydatności. Należy jednak pamiętać, że bułeczki
Bon Ton Italiaksiążką tak jest. Jeden przepis już wypróbowałam - tutaj . Książka zawiera 130 przepisów, które pogrupowane są według głównych składników, takich jak kurczak, ryby czy makaron. Autor jest mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej. Ja akurat ta kuchnię uwielbiam :) Podział : zupy i przystawki, kurczaki, mięso, ryby i owoce morza, dania makaronowe, warzywa, desery. Pierwszy działa zupy zaczyna jedna z moich ulubionych: zupa
kruche babeczkipięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn
Anioły w kuchniprzepis, co dom to inny smak. Dziś jednak zmodyfikuję klasykę z regionu Emilia Romagna i podam typowe cannelloni ze szpinakiem..ale bez twarogu. Dodam za to masę suszonych pomidorów!Kuchnia włoska jest cudownie aromatyczna i zachęcająca tak smakiem jak orginalnością produktów.Składniki-cannelloni-pomidory z puszki- polpa di pomodoro-szpinak- u mnie szpinak mrożony z cioci ogrodu, który rósł
Z Kuchni Do Kuchnikażdej zimy obumierają części rosnące nad ziemią. Korzeń natomiast rośnie nadal i po zimie wypuszcza nowe pędy. Niektóre rośliny wieloletnie można rozmnażać przez sadzenie młodych pędów. Wieloletnie to: koper włoski (siew późną wiosną) lawenda (sadzenie wiosną) lubczyk (siew wiosną) liść bobkowy (sadzenie późną wiosną) majeranek (wieloletni, ale wymarza zimą) mięta (sadzenie wiosną) rozmaryn (wieloletni, ale wymarza zimą) rumianek (siew(...)smaku, a także zdrowsze i odporniejsze na szkodniki i choroby. Regularne zrywanie ziół to forma przycinania, która sprzyja bujnemu wzrostowi. 5. Pomysły na kompozycje ziół w jednej doniczce Kuchnia włoska: bazylia słodka (roślina główna), tymianek, pietruszka włoska i oregano złote Pikantna kuchnia tajska: chili (roślina główna), kolendra wietnamska, trawa cytrynowa, i czosnek bulwiasty Ostra kuchnia meksykańska: chili (roślina
Malinowo w kuchniBardzo lubię włoską kuchnie i najczęściej mam chęć ją gotować, Ze względu na zapracowany tydzień szukam także szybkich i smacznych rozwiązań. Tym razem u siebie w kuchni znalazłam długi i wdzięczny włoski makaron :) Czytaj więcej
Pasja tworzenia