Mało znamy osób, które nie są sympatykami kuchni włoskiej bo przecież jak można nie przepadać za pyszną pizzą czy makaronem :) Na naszym
Kuchenne WariacjeZnane są nasze tradycyjne kopytka, więc może zaczerpnijmy, dla odmiany, coś z kuchni włoskiej. „Gnocchi (wym. nioki) rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée…” ale może wróćmy do składników. Składniki: - 1,5 kg ziemniaków (najlepsze są sypkie, nie wodniste(...)natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone, pieczone, frytki… długo można jeszcze wymieniać. Są one nieodzownym elementem nie tylko naszej kuchni. Dla urozmaicenia tradycji warto czasem podejrzeć, co i jak inni gotują, sięgnijmy więc może po… gnocchi. To nie ostatnia moja propozycja na ziemniaki podane inaczej, a tymczasem - smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkoBardzo prosta i przepyszna trójkolorowa sałatka jest bardzo aromatyczną i charakterystyczną przystawką kuchni włoskiej. Składniki duży pomidor duża kulka mozzarelli garść świeżej bazylii 50 ml oliwy z oliwek sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidor i ser kroimy na plasterki. Układamy jeden obok drugiego (na zakładkę). W wysokim naczyniu miksujemy bazylię z oliwą ,doprawiamy solą
R'n'G KitchenBlueberry Corner by "jagodzianka" Super smaczne danie. Przepis inspirowany kuchnią włoską. Potrawa wygląda bardzo dobrze i jeszcze lepiej smakuje. Porcja dla 5 osób Składniki: … Przeczytaj cały artykuł Post Faszerowane piersi z kurczaka duszone w winie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerniektóre na pozór doświadczone w kuchni osoby. Poniższe porady dotyczą zasadniczo takiego makaronu, jaki kupujemy w sklepie, choć wiele z nich będzie miało zastosowanie również do rzadko dziś wprawdzie spotykanego makaronu domowej roboty. Al dente czy normale ? Jednym z najczęściej spotykanych terminów odnośnie makaronów jest określenie al dente . Co to oznacza? Po włosku tyle co „na ząb”. Konkretniej, chodzi(...)twardego, czy niedogotowanego. A już na pewno nie klejącego się do zębów. Natomiast makaron ugotowany normale jest bardziej miękki i mniej sprężysty, ale zdecydowanie nie rozgotowany. W przypadku dań kuchni włoskiej metodą zwykle „obowiązującą” jest al dente . Jeśli więc zamierzamy trzymać się tradycji, gotujemy makaron raczej w ten sposób. Oczywiście ze względu na indywidualne upodobania czy specyfikę jakiejś potrawy możemy
Kulinarna PokusaRisotto to bardzo popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest to ryż z dodatkami gotowany na bulionie do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Sprawdzony przepis na risotto to tylko połowa sukcesu, musimy jeszcze odpowiednio przygotować to danie. Niestety wymaga od nas odrobinę nakładu pracy, bo powinniśmy cały czas mieszać nasze risotto aby nie przywarło do dna patelni. Risotto z kurczakiem i pieczarkami - składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam dziś na pyszne danie z kuchni włoskiej - makaron w sosie puttanesca . W klasycznej wersji sos przygotowuje się z dodatkiem anchois , ja jednak recepturę nieco zmodyfikowałam i anchois zastąpiłam tuńczykiem. Lubię, gdy moje dania można tworzyć z niewyszukanych składników, a jednocześnie cieszyć się doskonałym smakiem . Makaron penne można zastąpić każdym innym makaronem. Można też użyć makaronu bezglutenowego , który na szczęście
Kawa z mlekiemPospolite trawki, chwasty czy zielsko (erbette/verdurine) od zawsze były związane z włoską kuchnią biedaków (cucina povera), a niejednokrotnie stanowiły jej podstawę. Kobiety, dzieciarnia i co zdrowsi staruszkowie chodzili wzdłuż brzegów rzek, po łąkach i pastwiskach w poszukiwaniu małych, dziko rosnących roślinek. Wypady na erbette rozpoczynały się wraz z pierwszymi ciepłymi dniami. Bo te pierwsze, wiosenne erbette są najlepsze, młode
Mia Cucina SofietaZapraszam na nowy smak :) ziemniaki , pesto I parmesan. Zupa swoje korzenie ma oczywiście w kuchni włoskiej. "Przywędrowała" do mnie z moim ukochanym pesto I na stałe zagrzała miejsce.To to próbujemy :)Składniki:2 łyżki oliwy z oliwek6 plastrów beconowych rasherów- chudy wędzony boczek, wędzonka50 gr masłaok 600 gr ziemniaków3 duże cebuleok 500 ml bulionu kurczakowegook 500 ml śmietanyok 250 ml mleka100
Smaki EdytyChciałam podzielić si ę z Wami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie pochodzi od prababci mojego męża. Calzone z ciasta drożdżowego z farszem z podduszonych cebulek dymek, czarnych i zielonych oliwek i anchois, to przysmak, którego trudno sobie odmówić. Mimo
La grande e la piccola cuocaNiedawno wróciliśmy z Włoch i zasmakowaliśmy w tamtejszej kuchni. W związku z tym dzisiejszy przepis będzie inspirowany tradycyjnymi daniami kuchni włoskiej. Poniżej znajdziecie ciekawy przepis na pyszny makaron z kurczakiem i szpinakiem. Najlepiej jest go jeść zaraz po przygotowaniu, niestety odgrzewany nie smakuje już tak dobrze. Makaron z kurczakiem i szpinakiem - składniki: 250g świeżego szpinaku 1 podwójna pierś z kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kuchnia włoska? Szybki obiad? Proszę bardzo… szybki przepis na spaghetti z zielonym pesto. Przygotowując ten obiad, bo naszym całym domu rozniesie się aromat świeżej bazylii i czosnku :) Możecie przygotować większą ilość pesto z bazylii i wstawić do lodówki. Pesto może tam stać kilka dni i z całą pewnością się nie popsuje, a wtedy przygotowanie Waszego obiadu, kolejnym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Blueberry Corner by "jagodzianka" Dostałam od koleżanki ciekawą książkę z kulinarnymi przepisami kuchni włoskiej. Zawiera niesamowicie proste i szybkie pomysły na dania z Toskanii. … Przeczytaj cały artykuł Post Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepyszne i proste danie obiadowe pochodzące z kuchni włoskiej. Makaron spaghetti z cukinią i boczkiem wymieszany z masą jajeczno- śmietanową z dodatkiem sera. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smakuje wyśmienicie. Polecam Post Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKuchnia włoska należy do moich ukochanych, nie wyobrażam sobie dobrego dania makaronowego czy pizzy bez pysznego sosu pomidorowego. Jak taki sos przygotować? Obecnie, kiedy to nie ma sezonu na pomidory, warto korzystać z pomidorów w puszkach. Jednak, przy zakupie, najlepiej wybierać te w całości, są one bowiem lepszej jakości niż krojone. Sos wzbogacić możemy dodając ulubione, suszone zioła
Moja smaczna kuchnia