kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:10/268)

Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 199

Pospolite trawki, chwasty czy zielsko (erbette/verdurine) od zawsze były związane z włoską kuchnią biedaków (cucina povera), a niejednokrotnie stanowiły jej podstawę. Kobiety, dzieciarnia i co zdrowsi staruszkowie chodzili wzdłuż brzegów rzek, po łąkach i pastwiskach w poszukiwaniu małych, dziko rosnących roślinek. Wypady na erbette rozpoczynały się wraz z pierwszymi ciepłymi dniami. Bo te pierwsze, wiosenne erbette są najlepsze, młode

Mia Cucina Sofieta
Zupa ziemniaczana z pesto - potato and pesto soup 163

Zapraszam na nowy smak :) ziemniaki , pesto I parmesan. Zupa swoje korzenie ma oczywiście w kuchni włoskiej. "Przywędrowała" do mnie z moim ukochanym pesto I na stałe zagrzała miejsce.To to próbujemy :)Składniki:2 łyżki oliwy z oliwek6 plastrów beconowych rasherów- chudy wędzony boczek, wędzonka50 gr masłaok 600 gr ziemniaków3 duże cebuleok 500 ml bulionu kurczakowegook 500 ml śmietanyok 250 ml mleka100

Smaki Edyty
Przysmak z Apulii: calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami (Calzone con cipollotti, acciughe e olive) 190

Chciałam podzielić si ę  z Wami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis,  który  jest przekazywany z pokolenia na pokolenie  pochodzi od prababci mojego męża. Calzone z ciasta drożdżowego z farszem z podduszonych cebulek dymek, czarnych i zielonych oliwek i anchois, to przysmak, którego trudno sobie odmówić. Mimo

La grande e la piccola cuoca
Makaron z kurczakiem i szpinakiem 203

Niedawno wróciliśmy z Włoch i zasmakowaliśmy w tamtejszej kuchni. W związku z tym dzisiejszy przepis będzie inspirowany tradycyjnymi daniami kuchni włoskiej. Poniżej znajdziecie ciekawy przepis na pyszny makaron z kurczakiem i szpinakiem. Najlepiej jest go jeść zaraz po przygotowaniu, niestety odgrzewany nie smakuje już tak dobrze. Makaron z kurczakiem i szpinakiem - składniki: 250g świeżego szpinaku 1 podwójna pierś z kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti z zielonym pesto 224

Kuchnia włoska? Szybki obiad? Proszę bardzo… szybki przepis na spaghetti z zielonym pesto. Przygotowując ten obiad, bo naszym całym domu rozniesie się aromat świeżej bazylii i czosnku :) Możecie przygotować większą ilość pesto z bazylii i wstawić do lodówki. Pesto może tam stać kilka dni i z całą pewnością się nie popsuje, a wtedy przygotowanie Waszego obiadu, kolejnym razem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) 155

Blueberry Corner by "jagodzianka" Dostałam od koleżanki ciekawą książkę z kulinarnymi przepisami kuchni włoskiej. Zawiera niesamowicie proste i szybkie pomysły na dania z Toskanii. … Przeczytaj cały artykuł Post Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową 198

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepyszne i proste danie obiadowe pochodzące z kuchni włoskiej. Makaron spaghetti z cukinią i boczkiem wymieszany z masą jajeczno- śmietanową z dodatkiem sera. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smakuje wyśmienicie. Polecam Post Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Sos pomidorowy z ziołami 142

Kuchnia włoska należy do moich ukochanych, nie wyobrażam sobie dobrego dania makaronowego czy pizzy bez pysznego sosu pomidorowego. Jak taki sos przygotować? Obecnie, kiedy to nie ma sezonu na pomidory, warto korzystać z pomidorów w puszkach. Jednak, przy zakupie, najlepiej wybierać te w całości, są one bowiem lepszej jakości niż krojone. Sos wzbogacić możemy dodając ulubione, suszone zioła

Moja smaczna kuchnia
Lasagne 194

wiem czy wcześniej wspominałam, że jestem miłośniczką makaronów. Dania z nim mogłabym jeść każdego dnia. Jestem również fanką kuchni włoskiej, a jedną z moich ulubionych potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego jest lasagne. Jeszcze nie tak dawno, przygotowywałam to danie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił

W mojej holenderskiej kuchni
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 172

ociężałość po. Tak, Włosi potrafią celebrować posiłki jak mało kto! Mam to szczęście, że dane mi było spędzić kilka miesięcy w słonecznej Italii i zobaczyć ją niejako … od kuchni. Z dala od turystycznych szlaków, wśród prawdziwych Rzymian, podglądałam jak cieszyć się wspólnymi posiłkami i chłonęłam ich zadziwiającą atmosferę. Za rogiem uliczki przy której stała kamienica w której mieszkałam, miał(...)kuchni dookoła świata organizowanej na blogu Owsianka i kawa . A już jutro z Oliloli będziemy uczyć się, jak gotują Szwajcarzy. Smacznego! Paula Artykuł Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle pochodzi z serwisu Patchwork

Patchwork
Smażony indyk z ryżem 221

Smażony indyk z ryżem to niezwykle proste i dość popularne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Smaczne i sycące, a zarazem z łatwo dostępnych składników i możliwe do przyrządzenia dosłownie w pół godziny. Dlatego dobrze nada się zarówno na szybki obiad jak i kolację w dowolny dzień tygodnia. Pomimo swej prostoty ma zresztą w sobie coś co sprawia, że podane

Kulinarna Pokusa
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 255

Cannelloni, czyli zwinięty w grube rurki makaron to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie składników kuchni włoskiej. Dzięki swojej formie możemy swobodnie napełniać go różnego rodzaju nadzieniem, a potem zazwyczaj zapiekamy go z jakimś sosem. Choć mechanizm jest więc zwykle ten sam lub przynajmniej podobny, to rozmaitość farszów i sosów sprawia, że przepisów na to danie jest co niemiara

Kulinarna Pokusa
Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym 159

Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym, czyli Zucchine ripiene di carne con sugo di pomodoro Jakie jest Wasze pierwsze skojarzenie z kuchnią włoską? Pizza, makaron, czy risotto? Wszystkie te dania są niewątpliwie pyszne, jednak chciałabym zaproponować Wam inne bardzo włoskie danie, które nie zalicza się do żadnej z wymienionych kategorii. Pierwszy raz tak przyrządzonej cukinii spróbowałam prawie 10 lat temu

Pełny talerz
Risotto z dynią i grzybami 179

Dyniowych potraw nigdy nie mam dość tak samo jak i grzybowych. Tym razem zapraszam wszystkich na danie kuchni włoskiej z polskimi pysznymi dodatkami dynią. oscypkiem i grzybami. Jesteście chętni aby popróbować? Risotto z dynią i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pesto alla genovese 159

Każdy miłośnik włoskiej kuchni zna zielony sos pesto. Ten fantastyczny sos wywodzi się z Genui, a swój kolor zawdzięcza świeżym listkom aromatycznej bazylii. Pesto można wykorzystać na wiele sposobów: do spaghetti, lasagne, jako dip lub po prostu smarowidło do chleba (np. włoskiej ciabatty). Potrzebujemy (na 2 porcje):- 15 g parmezanu- 15 g sera pecorino- 30 g świeżych listków

W mojej holenderskiej kuchni