kuchnia włoska - 4010 przepisów

Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza 219

Dzisiaj będzie nietypowo... Otóż dzięki portalowi kulinarnemu Polska gotuje mam przyjemność zrecenzować smakowitą książkę kulinarną pt. "Włoska kuchnia na polskim stole". "Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza" Myślę, że większość z nas pamięta sympatycznego Włocha z telewizyjnego programu "Europa da się lubić"... Otóż ów Włoch, Paolo Cozza, który od wielu lat mieszka w Polsce, postanowił(...)domu, przedstawionej w dostępny sposób, bez ekskluzywnych składników. Osobiście książkę zostawiam sobie pod ręką, bo jest w niej sporo przepisów, które będę chciała wypróbować w mojej kuchni. Tytuł: "Włoska kuchnia na polskim stole"Autor: Paolo CozzaWydawnictwo Publicat127 stron Formar

Kulinarne przygody Gatity
Kuchnia włoska usystematyzowana. 168

Sardele zapiekane z ziemniakami. Jakiś czas temu otrzymałam do wydawnictw Jedność książkę "Ilustrowana szkoła gotowania - KUCHNIA WŁOSKA krok po kroku". Początkowo książka mnie nie rozpaliła nie jest to wydanie typu "Nigellissima", a jak tytuł wksazuje oprócz dużej liczby przepisów - szkoła gotowania. Wystarczyło się dokładniej przyjrzeć aby bloczek z karteczkami do odznaczania przepisów, które chcę wykorzystać - zniknął. Tak jak wspomniałam(...)Przepisy od klasyki do trochę bardziej skomplikowanych. Od tych do których składniki znajdziemy po ręką, po takie których musimy się naszukać. :) Na pewno książka to dobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe

Brzuszki Łakomczuszki
"Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja książki 167

dobrze przetłumaczona. Dodatkowo zilustrowana bardzo przyzwoitymi zdjęciami, dzięki czemu całość robi naprawdę dobre wrażenie.  Duża część przepisów została dokładnie krok po kroku zilustrowana: Tytuł: "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" Cena: 59 zł na stronie Wydawnictwa  Książkę otrzymałam dzięki uprzejmości

Kraina Tysiąca Smaków
Z wizytą we Włoszech – włoskie smaki w pigułce 149

Włoska kuchnia to niekwestionowana królowa smaku. Ludzie uwielbiają dania kuchni włoskiej z powodu prostoty. Są to pyszne dania, które można zrobić szybko i nadają się na wszystkie okazje. Oto krótki poradnik dla początkujących dotyczący kuchni włoskiej. Kuchnia włoska zdobywa coraz większą popularność w Polsce, i to nie podlega żadnej większej dyskusji. Śmiało można stwierdzić fakt, że ta kuchnia(...)wielu przypadkach takie przepisy kulinarne przydają się, o czym dobrze wie wielu z nas. Jeżeli smakuje nam kuchnia włoska, to warto poszukać dla siebie odpowiednich restauracji z kuchnią włoską, gdzie regularnie będzie można udawać się na obiady, czy też kolacje ze swoją drugą połówką. Widać jednak wyraźnie, że kuchnia włoska odgrywa w życiu coraz większej ilości osób coraz

Codogara
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 198

kuchni, np. rodzinie, religii czy konfliktowi północ-południe. Również przy samych przepisach znajdują się krótkie notatki napisane przez autorów, a dotyczące składników używanych we włoskiej kuchni.Książka jest dopracowana wizualnie. Choć nie do każdego przepisu zrobiono zdjęcie i tak cieczy oko zróżnicowanymi czcionkami i drobnymi detalami graficznymi. Wprost uwielbiam zdjęcia potraw. Mają taką uroczą, skromną stylistykę, zupełnie jakby włoska(...)razem różnorodność potraw z gór, wybrzeża, jezior i rzek. Program wyemitowano na Kuchni + jako "Dwaj łakomi Włosi 2", zaś książka "Two Greedy Italians Eat Italy" dostępna jest w języku angielskim. Na Amazonie możecie zobaczyć, co zawiera.Podsumowanie"Dwaj łakomi Włosi" to świetna książka na temat regionalnej kuchni włoskiej. Czuć w niej pasję autorów, ich pozytywne nastawienie do życia i miłość

Chilli Czosnek i Oliwa
"Smaki kuchni włoskiej. Sztuka kulinarna i najlepsze potrawy" - recenzja albumu 159

sprawdzać różne rzeczy albo nawet losowo czytać hasła, bo przecież nikt nie słyszał o internecie!Dlaczego o tym piszę? Bo właśnie z tym skojarzył mi się album "Smaki kuchni włoskiej", od dwóch miesięcy siadam z nim od czasu do czasu i przeglądam hasła. Sprawdzam też czasem konkretne informacje, jeśli czegoś potrzebuję. Pamiętacie np. ciambellę z cyklu "Ciasta

Kraina Tysiąca Smaków
Warsztaty z Pascalem. Kuchnia włoska i Lidl. 164

Kilka dni temu miałam okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Lidl. Chętnie poszłam dowiedziawszy się, że poprowadzi je Pascal Brodnicki bo choć od dawna

Smaczna Pyza
Esa!! Kuchnia Włoska coś na Walentynki dla ukochanej osoby :) 164

Esa wszystkim dzisiaj podaje Wam przepisy na idealne połączenie smaków na wieczorną kolację na walentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki.  Prawdziwa zupa krem z

pichciszto
Recenzja książki "Gotowanie po włosku w 20 minut" Gino D'Acampo 173

kiedy pierwszy raz spojrzałam na okładkę książki Gino D'Acampo. Z włosami na żel, białymi zębami i piękną opalenizną bardziej skojarzył mi się z Cristiano Ronaldo niż moimi guru włoskiej kuchni, Gennaro Contaldo i  Antonio Carluccio . Przeczytane przez mnie recenzje wcześniejszych publikacji Gino pokazują, że podobne pierwsze wrażenie mają również inni czytelnicy. Wrażenie mylące, bo wystarczy zajrzeć do jego(...)publikacji Gino, którą otrzymałam od Wydawnictwa Burda Książki, czyli "Gotowanie po włosku w 20 minut". Zapraszam na recenzję! Kim jest Gino ? Gino D'Acampo nazywany jest mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej. Swoim stylem bycia, energicznością i przebojowością kojarzy mi się z Jamie'm Oliverem, tylko w południowym wydaniu. Gotował nago w programie telewizyjnym, pobił również szereg rekordów Guinnessa

Chilli Czosnek i Oliwa
"Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja + Wyniki konkursu 201

włoska) sprawa jest nieco inna. Powinny sięgać nieco dalej, pokazywać przepisy z charakterystycznymi dla kraju/miejsca składnikami. Inaczej nie uda się odtworzyć smaków i zrozumieć tej kuchni.  "Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" łączy w bardzo zgrabny sposób moje dwa wymogi, których na pierwszy rzut oka nie da się połączyć. ;-) Bo jak to, proste gotowanie(...)którym do wygrania była inna książka wydawnictwa Jedność a mianowicie: "Menu Italiano - na co dzień i od święta". :-) Chciałabym podziękować wszystkim za udział i Wasze wspaniałe spojrzenia na włoską kuchnię. Wybór był bardzo trudny a wybór konieczny. Oto zwycięski tekst: "Kuchnię włoską kocham za makarony i sosy! Uwielbiam spaghetti, lasagne, cannelloni, ravioli i oczywiście pizze! Na dodatek moi teściowie wiele

Szefowa kuchni
Tydzień włoski w LIDL Polska od 19 pazdziernika – DOLCE VITA w zasięgu ręki 133

nadzieją w sercu, wrzucać monety do Fontana di Trevi ,w Wiecznym Mieście. A jaka jest kuchnia włoska, o której się śpiewa, wiersze pisze, za którą się tęskni? O kuchni włoskiej można by faktycznie śpiewać arie, to pewne. Pewne jest również to, że jest ona jak tamtejszy klimat i język- ciepła, smaczna, przyjazna ludziom, aromatyczna i różnorodna, chociaż przeważnie plebejska(...)słońca, jedzenia, dobrego towarzystwa i krystalicznie czystego morza. Kuchnia włoska, to kuchnia , która trzyma się swojej kultury, nie przekupiona przez fast foody, nie zjedzona i wyparta przez hamburgery. Słynne spaghetti, lasagne, pizza zachowały swoje "ja" i zostały na stałe wpisane do jadłospisów wszystkich kuchni świata. Kuchni włoskiej nie można nie lubić. Nie można jej nie kochać. Nie można

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety schabowe z koprem włoskim i jałowcem 161

Oryginalny sposób na przyrządzenie kotletów schabowych zaczerpnięty z kuchni włoskiej. Połączenie schabu wieprzowego z koprem włoskim, cytrusami i ziołami o cytrusowym aromacie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 nieduże kotlety schabowe o grubości ok. 1 cm (450g), 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego) 1 płaska łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżka owoców jałowca 1/4 łyżeczki owoców kolendry(...)grilla pozostaje nam „zwykłe” pieczenie na metalowej brytfannie/blasze z kilkakrotnym odwróceniem mięsa w trakcie. Możemy też użyć grilla elektrycznego, w takim wypadku również odwracając mięso. Przez Krystian Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania Kulinarna Pokusa/div> #gallery-57 {margin: auto;} #gallery-57 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px

Kulinarna Pokusa
Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym 182

gęsty. Kurczaka podajemy niezwłocznie z sosem cebulowo-karczochowym oraz ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i cytryną. Dekorujemy natką pietruszki. Zainspirowany przez Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania Zainspirowany przez Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania Kulinarna Pokusa/div> #gallery-116 {margin: auto;} #gallery-116 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-116 img {border

Kulinarna Pokusa
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 162

Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami, bogatymi sosami pomidorowymi i pizzą. Kiedy myślimy o kuchni włoskiej z perspektywy przygotowywania potraw na świeżym powietrzu nie wolno nam zapomnieć o stekach. Włosi znani są od pokoleń z produkcji jednej z najlepszej wołowiny na świecie. Mowa tu o Hianinie, znanej już od starożytności rasie bydła, hodowanej w rejonach Toscani(...)stekom będzie dodawał trochę smaku ale również będzie miał wpływ na „kruchość” mięsa. Najczęściej myśląc o kuchni włoskiej myślimy o pizzy. Tak naprawdę pizza, którą możemy znaleźć we Włoszech ma niewiele wspólnego z pizzą z wielu innych części świata. Po pierwsze prawdziwa włoska pizza, to płaskie/cienkie ciasto z niewielką ilością dodatków. Choć wśród nich znajdziemy także takie skropione

naRuszcie
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 121

koneserów; konfitury extra z malin, jeżyn, jagód czy truskawek – zawierają aż 85% owoców; mąki do produkcji makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i makarony, tych nie może zabraknąć także w sklepie, do wyboru tradycyjne sosy na bazie pomidorów pelati, ale i bardziej wyszukane smaki jak pasta z oliwkami leccino(...)przygotować wytrawny wypiek z jej wykorzystaniem. Mąka z najwyższej jakości pszenicy miękkiej (grano tenero) rosnącej w środkowych Włoszech w regionie Molise. Przeznaczona do wypieku pizzy, focacci i innych potraw kuchni włoskiej. Z takiej właśnie mąki przygotowałam dzisiejszy przepis - mini calzone. Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Składniki: na ciasto 1 kostka świeżych drożdży 2 i 1/2 szklanki mąki PIZZA

Moja smaczna kuchnia