kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:2/268)

Zioła w kuchni 242

zioła. Wybór jest duży, warto więc nie kupować w ciemno. Co do czego i z czym? Zapraszam! Bazylia – warzywa, makarony, kuchnia włoska Charakterystyczny, bardzo wyrazisty aromat. Pierwsze skojarzenia – kuchnia włoska. Jednak dania z Italii(...)jedyne jej zastosowania. Doskonale sprawdzi się również przy słodkich dniach. Bazylia tajska – warzywa, zupy, kuchnia orientalna To wytrawna siostra popularnej bazylii. Ma charakterystyczny aromat anyżu i wyczuwalny cytrusowy charakter. Świetny dodatek do zup i innych dań kuchni azjatyckiej. Kolendra – warzywa, kuchnia wschodu, ryby Ma bardzo charakterystyczny smak – dla jednych będzie to gorycz, inny poczują słodki smak. Jest popularna w daniach

MarcinChef
KREWETKI , OŚMIORNICE, KARMAZYN I SKAKANIE W SZPILKACH PRZEZ OGRODZENIE czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W PAŁACU BONEROWS 170

delikatna muzyka.Wnętrze stylowe , bardzo eleganckie …. ______________________________________________________________________________________________________NASZA OFERTA :Oferował kolację o wartości 120 zł w cenie 59 zł.Dostępna tutaj:  http://www.groupon.pl/oferty/krakow/palac-bonerowski-restauracja-milano/47594757______________________________________________________________________________________________________Karta obejmuje szeroki wybór dań kuchni włoskiej, wśród którym znajdą coś dla siebie zarówno wegetarianie, jak i wielbiciele doskonałych mięs.Ceny wysokie , jak to na taką restaurację … w takim mieście … i w takiej lokalizacji(...)niczego nam nie brakowało – dzięki takim osobom Restauracja jest miejscem , do którego wraca się z przyjemnością!WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA PANA KUCHARZA , którego dania zadowolą podniebienia wielbicieli kuchni włoskiej.WIELKIE PODZIĘKOWNIA DLA GROUPON , za kolejną możliwość wzięcia udziału w tej wspaniałej akcji , jaką jest TYDZIEŃ RESTAURACJI!Miejsce eleganckie , z klasą ….Ceny bardzo wysokie ( ale tak jak pisałam wcześniej – jest

Ostra na Słodko
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 161

pada, ja zaraz zemdleję albo się przewrócę nic nie widać, tracę Marcela z oczu, a tu nagle "ARDŻENTINNO!!! FRANCZESKO!!! :):):)" Ale blog kulinarny więc o jedzeniu. Hmm, spodziewałam się cudownej kuchni włoskiej, jednak widać słabo odrobiłam pracę domową przed wyjazdem i zdaje się, że kuchnia rzymska nie jest równoznaczna z kuchnią włoską. Na pewno bardzo prosta z użyciem małej ilości składników

Brzuszki Łakomczuszki
Menu italiano - Na co dzień i od święta - recenzja książki 161

zdjęcia, które zachęcają do ugotowania i zasmakowania prezentowanych potraw. Ja nie mogłam oderwać od nich oczu i znalazłam przynajmniej kilka potraw, które chciałabym spróbować teraz, już, natychmiast. ;-) Kuchnia włoska większości z nas kojarzy się z pizzą i spaghetti. Tradycyjna włoska kuchnia sięga dalej a ta książka ułatwia nam jej odkrywanie. Każdego dnia nowa inspiracja, 365 przepisów, mnóstwo

Szefowa kuchni
Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską 223

pysznym sosem pomidorowym, mięsem mielonym , warzywami, beszamelem i szynką włoską. Zapiekanka wyszła naprawdę pyszna, aromatyczna z chrupiącym wierzchem z sera i zapieczonej szynki włoskiej. Polecam wszystkim miłośnikom zapiekanek i kuchni włoskiej!   Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską           Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego ½ bakłażana ½ marchewki ½ cebuli 7-8 suszonych pomidorów(...)przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 średni pomidor 6-7 plastrów szynki włoskiej 1 łyżka sosu worhestershire zioła prowansalskie papryka słodka ½ papryczki chili 1 ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej sól, pieprz pieprz cayenne czosnek granulowany 150-200 g sera mozzarella lub 2 duże kulki Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz gałka

Mania Gotowania
Makaron z pesto i szparagami 168

Wszyscy kochamy kuchnię włoską za prostotę dań, za genialne połączenie prostych składników, gwarantujące bogactwo smaków i aromatów. Termin  cucina povera  czyli  kuchnia biedaków  oznacza styl gotowania według którego powstała większość klasyków kuchni włoskiej. Pierwotnie gotowali tak z konieczności ubodzy Włosi, aby skutecznie zapełnić żołądki potrawami z tanich, dostępnych, sezonowych produktów. Dzisiaj ten styl gotowania zrobił oszałamiającą

Smakowity Blog Kulinarny
Frittata z pieczarkami, papryką i karczochami 200

efekt końcowy tyleż dobrze smakuje, co i wygląda, więc jest zdecydowanie warty włożonego wysiłku i poświęconego czasu. Frittata z pieczarkami, papryką i karczochami 2015-09-04 20:30:54 Włoska frittata w wersji z cebulą, czosnkiem i parmezanem wewnątrz, z wierzchu zaś finezyjnie przyozdobiona złocistymi pieczarkami, grillowaną papryką i marynowanymi sercami karczochów. Zapisz przepis Drukuj Składniki Składniki(...)czym dosmażamy kawałki placka od drugiej strony przez ok. 2 minuty. Na frittacie układamy kawałki papryki, pieczarek i karczochów; od razu podajemy. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia włoska Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia włoska Kulinarna Pokusa #gallery-144 {margin: auto;} #gallery-144 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Między Cezarem a Mussolinim, czyli kuchnia renesansu 300

był tak dawno… Przecież nie wiadomo co się wtedy podawało do stołu nawet w Polsce (skoro babcia nie mówiła – a na pewno nie mówiła). Najlepszą drogą do odkrycia włoskiej kuchni sprzed blisko pół tysiąclecia jest potężne dzieło Bartolomeo Scappiego „ Opera dell’arte del cucinare ” („ Dzieło na temat sztuki gotowania „) – sześciotomowy zbiór około tysiąca przepisów(...)też od tych to bruschett ono się wzięło. Cóż jednak jak nie etymologiczne zagadki może stanowić w tym wypadku lepszą reklamę? Jak widać źródła, i to jakże sycące, dotyczące włoskiej kuchni renesansowej są dostępne i znane. Niestety, potwierdzają tylko fakt, że już pięćset lat temu (a może przede wszystkim wtedy) Włochy nie stanowiły gastronomicznego monolitu. Sztuka kulinarna była wbrew prawidłom

Bon Ton Italia
Gnocchi Sardi 177

morza. Oczywiście znajdziemy je w sardyńskich restauracjach i zachwycają smakiem i świeżością, to  jednak nie należą do popisowych dań tamtejszych kucharzy. Kuchnia sardyńska różni się nieco od typowej włoskiej kuchni kontynentalnej, bo pasterze i rolnicy kultywują własne tradycje kulinarne W tradycyjnej kuchni sardyńskiej dominują potrawy lądowe, pasterskie, proste, pożywne, możliwe do przygotowania również w trudnych warunkach. Wśród produktów wiele(...)Sardi, który w połączeniu z sosem z najprostszych składników (pomidory, czosnek, cebula) stał się najlepszym obiadem na świecie. Genialna prostota, najlepsze produkty i nie trzeba nic więcej! Oto tajemnica kuchni włoskiej! Gnocchi Sardi Składniki: makaron malloreddus (gnocchi sardi) pomidory (świeże lub z puszki) cebula czosnek oliwa sól pieprz ser pecorino lub grana padano Przygotowanie: Jeśli używamy świeżych pomidorów, musimy

Smakowity Blog Kulinarny
Jaglane kluski caprese 150

Kuchnia włoska kojarzy mi się przede wszystkim z powolnym przygotowywaniem różnych dań ze składników, wśród których wymienić należy: pomidory, kalafiory, brokuły, jarmuż(...)ryż, pomarańcze, cytryny, dziczyznę, owoce morza oraz przeróżne sery: mozzarellę, ricottę, mascarpone i te długo dojrzewające. To kuchnia, która pachnie czosnkiem, bazylią, rozmarynem i godzinami gotowanym sosem pomidorowym. I podobnie pachniała dziś moja kuchnia podczas przygotowywania faszerowanych klusek jaglanych, mojego połączenia kuchni włoskiej i kuchni polskiej. To pracochłonne danie, ale warto mu poświęcić trochę czasu, naprawdę 😊 Nie potrzeba ani grama

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z cukinią, bakłażanem i suszonymi pomidorami 294

którego możemy zrobić niezliczoną ilość różnorodnych, pysznych potraw Danie powstało z składników sklepu Lidl Polska z tygodnia kuchni włoskiej. Mi osobiście najbardziej zasmakowały suszone pomidory czereśniowe i sos z pomidorów daktylowych. Co prawda tydzień włoski w Lidlu trwał do niedzieli, ale może zdążycie jeszcze dokupić kilka produktów. Serdecznie zapraszam do wypróbowania

Marta Gotuje
Spaghetti z czosnkiem i chili 154

Kuchnia włoska ma to do siebie ,że pomimo minimalnej ilości(...)składników wydobywa z potrawy kwintesencję smaku. Jest też tak przy tym spaghetti. Lekko czosnkowo-maślany smak połączony z niezwykłym ,świeżym aromatem natki pietruszki ,podbity ostrością chili. Polecamy wielbicielom makaronu ,włoskiej kuchni i koneserom dobrego smaku. Składniki 400 g makaronu spaghetti 120 ml oliwy z oliwek łyżka masła 4 ząbki czosnku 2-3 papryczki chili pęczek natki pietruszki 100 g bułki

R'n'G Kitchen
Lazania z mięsem i szpinakiem - poczuj włoski klimat! 159

fantastycznym pomysłem na obiad lub kolację. Choć świetnie smakuje solo, jeżeli masz ochotę na dodatkową porcję warzyw na talerzu, podaj ją w towarzystwie kolorowych surówek lub sałatek.  Kuchnia włoska stanowi dobrą inspirację do tworzenia własnych, autorskich dań. Jeśli masz dosyć rutyny w kuchni, możesz przygotować lazanię z mięsem i szpinakiem albo wykorzystać inne pomysły. Zawsze pamiętaj o odpowiedniej

Moja smaczna kuchnia
PASTA CON CALAMARI IN SALSA DI POMODORO! – czyli KULINARNA PODRÓŻ DO WŁOCH! 165

Wizyta przed dwoma laty w kraju Leonarda da Vinci sprawiła , że totalnie oszalałam na punkcie kuchni włoskiej!        Ci, którzy znajdą mnie prywatnie doskonale wiedzą , że oprócz słodkości , które zajadam z tak wielką namiętnością ( hehehe! ) to właśnie makarony  goszczą u mnie najczęściej w tygodniu na stole.Z dodatkiem mięs , świeżych warzyw , tuńczyka czy też samych świeżych ziół są tym, co kocham najbardziej(...)minut ( aż kalmary będą miękkie ).Dodajemy posiekaną świeżą bazylię i podajemy gorące!Pycha!Smacznego!PS. mam nadzieję , że jeszcze nie raz uda mi się zwiedzić Włochy i zasmakować włoskiej kuchni!Viva La Pasta

Ostra na Słodko
Saltimbocca 246

bocca znaczy mniej więcej tyle, co wskakuje do ust . Faktycznie, jest tak smaczne, że aż chce się pochłaniać w całości Saltimbocca to z pewnością jedno z bardziej znanych dań kuchni włoskiej. Istnieje kilka sposobów jego przyrządzenia, które nie różnią się jednak w jakiś bardzo zasadniczy sposób. W każdym wypadku danie składa się ze sznycli cielęcych (lub z indyka), plastrów prosciutto(...)drugiej strony możliwe bogactwo dodatków z jakimi możemy ją podać pozwala nam tworzyć wiele atrakcyjnych wizualnie i smakowo kompozycji. Saltimbocca 2015-01-07 11:28:37 Tradycyjna potrawa kuchni włoskiej ze sznycli cielęcych lub indyczych, prosciutto oraz szałwii. Propozycja podania z ryżem, brokułem, konserwowymi szparagami oraz kolbami konserwowej kukurydzy. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 sznycle z indyka

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania