wiem czy wcześniej wspominałam, że jestem miłośniczką makaronów. Dania z nim mogłabym jeść każdego dnia. Jestem również fanką kuchni włoskiej, a jedną z moich ulubionych potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego jest lasagne. Jeszcze nie tak dawno, przygotowywałam to danie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił
W mojej holenderskiej kuchniociężałość po. Tak, Włosi potrafią celebrować posiłki jak mało kto! Mam to szczęście, że dane mi było spędzić kilka miesięcy w słonecznej Italii i zobaczyć ją niejako … od kuchni. Z dala od turystycznych szlaków, wśród prawdziwych Rzymian, podglądałam jak cieszyć się wspólnymi posiłkami i chłonęłam ich zadziwiającą atmosferę. Za rogiem uliczki przy której stała kamienica w której mieszkałam, miał(...)kuchni dookoła świata organizowanej na blogu Owsianka i kawa . A już jutro z Oliloli będziemy uczyć się, jak gotują Szwajcarzy. Smacznego! Paula Artykuł Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle pochodzi z serwisu Patchwork
PatchworkSmażony indyk z ryżem to niezwykle proste i dość popularne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Smaczne i sycące, a zarazem z łatwo dostępnych składników i możliwe do przyrządzenia dosłownie w pół godziny. Dlatego dobrze nada się zarówno na szybki obiad jak i kolację w dowolny dzień tygodnia. Pomimo swej prostoty ma zresztą w sobie coś co sprawia, że podane
Kulinarna PokusaCannelloni, czyli zwinięty w grube rurki makaron to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie składników kuchni włoskiej. Dzięki swojej formie możemy swobodnie napełniać go różnego rodzaju nadzieniem, a potem zazwyczaj zapiekamy go z jakimś sosem. Choć mechanizm jest więc zwykle ten sam lub przynajmniej podobny, to rozmaitość farszów i sosów sprawia, że przepisów na to danie jest co niemiara
Kulinarna PokusaCukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym, czyli Zucchine ripiene di carne con sugo di pomodoro Jakie jest Wasze pierwsze skojarzenie z kuchnią włoską? Pizza, makaron, czy risotto? Wszystkie te dania są niewątpliwie pyszne, jednak chciałabym zaproponować Wam inne bardzo włoskie danie, które nie zalicza się do żadnej z wymienionych kategorii. Pierwszy raz tak przyrządzonej cukinii spróbowałam prawie 10 lat temu
Pełny talerzDyniowych potraw nigdy nie mam dość tak samo jak i grzybowych. Tym razem zapraszam wszystkich na danie kuchni włoskiej z polskimi pysznymi dodatkami dynią. oscypkiem i grzybami. Jesteście chętni aby popróbować? Risotto z dynią i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKażdy miłośnik włoskiej kuchni zna zielony sos pesto. Ten fantastyczny sos wywodzi się z Genui, a swój kolor zawdzięcza świeżym listkom aromatycznej bazylii. Pesto można wykorzystać na wiele sposobów: do spaghetti, lasagne, jako dip lub po prostu smarowidło do chleba (np. włoskiej ciabatty). Potrzebujemy (na 2 porcje):- 15 g parmezanu- 15 g sera pecorino- 30 g świeżych listków
W mojej holenderskiej kuchniGnocchi z sosem z karczochów i boczku guanciale to moim zdaniem jedno z najlepszych dań w kuchni włoskiej. Uwielbiam gnocchi, są bardzo podobne do naszych kopytek lecz ciut lżejsze i bardziej delikatne – gnocchi po prostu rozpływają się w ustach. Wiele osób ma trudności z przygotowaniem tych kluseczek we właściwy sposób. Okazuje się, że nie […] Artykuł Gnocchi w sosie
WiszniówkaMakarony to chyba jedne z najprostszych, najszybszych i najsmaczniejszych dań do przygotowania. Smakiem z całą pewnością będą odpowiadać nie tylko smakoszom kuchni włoskiej, ale przygotowując makaron możemy łączyć z nim praktycznie każde składniki. U nas tym razem powstał pyszny makaron z kurczakiem i cukinią :) Poniżej znajdziecie przepis. Przepis dla 2 osób. Makaron z kurczakiem i cukinią – składniki: 2 szklanki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Razem z Darią zabieram Was w kolejną podróż, na Wspólne gotowanie z Formułą, z okazji GP Włoch. Uwielbiana przez wszystkich kuchnia włoska doczekała się wreszcie swojej prezentacji. W zasadzie nie trzeba się zbytnio rozpisywać, bo kto nie zna pizzy, crostini, sałatki caprese, semifreddo, tiramisu. A gnocci? albo panna cotta? czy pesto… Mało kto nie miał styczności z tymi potrawami
mojewypiekiinietylkoPrzez ostatnie dwa tygodnie na moim blogu widniała ankieta dotycząca Waszej ulubionej kuchni. W związku z tym, że większość z Was wybrała kuchnię włoską, dziś na obiad przygotowałam risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek, czyli Risotto alla milanese con salsa di fegatini :) Bardzo delikatna potrawa, lekko kwaskowata dzięki cytrynie. Przepis znalazłam w książce "The Big Book
My Culinary Artwarzywami to moje ulubione dania. Każde warzywo doskonale pasuje do makaronu i przy niewielkim nakładzie pracy i składników można przygotować pyszne oryginalne potrawy. W kuchni włoskiej można znaleźć doskonałe propozycje na makarony z różnymi warzywami. Choćby słynny makaron ze szpinakiem czy bietolą . U mnie tym razem mniej popularne zielono-czerwone
Zakamarki mojej kuchnidzień i od święta. Pyszne połączenie chrupiącego kopru z pomarańczami , to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Sałatkę przygotowuje się zaledwie w kilka minut, nie wymaga zbyt wielu składników i nakładu pracy, a zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Składniki: 1 koper włoski 2 małe pomarańcze 1/2 owocu granatu garść świeżej roszponki świeżo zmielony pieprz
Zakamarki mojej kuchniDzisiaj zapraszam na kolejne danie idealnie pasujące do wakacyjnych klimatów. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym zaskakująco smaczne i sycące spaghetti aglio olio. Ten klasyczny dla kuchni włoskiej makaron bazuje na sosie z czosnku i ostrej papryki, który wzbogaciłem aromatem pietruszki i dodatkiem parmezanu. Do przygotowania spaghetti użyłem: 300 gram spaghetti pełnoziarnistego, 70 ml wysokiej jakości
Wyprawy kulinarneamatriciana jest jednym z klasycznych i bardziej znanych dań kuchni włoskiej. W oryginale danie podawane jest z pancettą, ostrym sosem pomidorowym oraz makaronem typu bucatini. Bucatini to makaron przypominający spaghetti, który zawdzięcza swoją nawę przechodzącej przez jego środek niewielkiej dziurce - „buco” to po włosku „dziura”. Makaron jest rewelacyjny, osobiście wolę go ostatnio bardziej niż bolognese, które wcześniej
Mania Gotowania