mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro) - Kasia J z bloga Pełny talerz Makarony: Bucatini all'Amatriciana - Kasia J z bloga Pełny talerz Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami(...)bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Królik po myśliwsku - Ola z bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pulpety drobiowe z serem - Janiołka z bloga Eksperyment sobotni Pozostałe dania obiadowe: Caponata di mele - jabłkowa caponata - Maria T. z bloga SycyliaSi!Cukinia
Chilli Czosnek i OliwaKuchnia włoska jest najczęściej w Polsce wybieraną kuchnią prócz naszej rodzimej. Ma ogromne grono swoich zwolenników, do tego ogrom produktów związanych typowo z włoską kuchnią znajdziemy w większości marketów. Dziś posmakujemy prostej i bardzo lekkiej sałatki ze świeżą bazylią i blanszowaną cukinią w towarzystwie świeżego i suszonego pomidora, kukurydzy, szpinaku czy też ziół włoskich i świeżo startego sera
Kuchnia PROzdrowotnajest tajemnicą, że kocham włoską kuchnię, dlatego dziś dzielę się kolejnym przepisem włoskie specjały - pyszne pulpeciki po neapolitańsku choć w mojej wersji, jak zawsze. :) Z moimi kulinarnymi planami zazwyczaj jest tak, że planuję jedno, a i tak wychodzi coś innego. Pomysły jakoś same wpadają mi do głowy. Widzę mięso mielone w lodówce, passatę na półce i świeżą bazylię w skrzynce(...)szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego sera pecorino, grana padano lub parmezanu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka włoskich ziół (lub przyprawy do kuchni włoskiej) ok. 50 g sera mozzarella (można użyć więcej) sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Do miseczki wlewamy śmietankę i wsypujemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i odstawiamy
Cooking MonsterZapraszam Was na recenzję urokliwego miejsca, w którym można poczuć włoski klimat i zjeść kawał prostej, uczciwej włoskiej kuchni. Pod koniec lutego wybrałam się z Mężem do urokliwej włoskiej restauracji znajdującej się w centrum Warszawy, Marcato Bar i Delikatesy. Jest to lokal nietypowy, łączący restaurację z delikatesami spożywczymi oferujący autentyczne włoskie produkty. Jego motto to prosta kuchnia oparta(...)każdy czuje się swobodnie. Możliwość zakupu na miejscu oryginalnych, często trudno dostępnych w Polsce produktów to kolejny atut tego miejsca. Polecam ten lokal na lunch i nieformalne spotkania. Miłośnicy kuchni włoskiej z pewnością poczują się tutaj jak domu. Choć w mojej recenzji nie ma samych ochów i achów, na pewno chciałabym tam wrócić i spróbować kolejnych potraw, a także jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwaabym przetestowała je w swojej kuchni i podzieliła się z Wami moją opinią. Jak widzicie na zdjęciu, w paczce znalazły się prawie wszystkie (poza serem) charakterystyczne dla włoskiej kuchni produkty - oliwa, makarony, suszone pomidory, ocet balsamiczny, przetwory pomidorowe... Produkty pochodzą od włoskich producentów, często są to rodzinne firmy o długiej tradycji, dlatego jestem bardzo podekscytowana, że mogę(...)wpis promocyjny. Co jakiś czas będę testować kolejne produkty i dzielić się z Wami moją opinią. Obiecuję, że będzie to opinia szczera. To tyle dygresji, wróćmy do przepisu:) Kwintesencja kuchni włoskiej w jednym koszyku. Szczególnie cieszę się z dużej butli oliwy (aż 1 litr). Uwielbiam oliwę i taka butla wcale nie starczy mi na długo. Lasagne - uwagi techniczne Z każdą
Chilli Czosnek i OliwaProsty sos, włoskie sery, włoski makaron – cała kwintesencja kuchni włoskiej na jednym talerzu. Dzisiaj ugotujemy makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem. Wielbiciele mięsa nie będą wybrzydzać . To danie nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych . Jest przeznaczone dla każdego, kto ma choć odrobinę chęci, ale nie tylko. Jest również dla mających pojęcie o gotowaniu, ponieważ będzie dobrą bazą(...)znajdą się w twojej kuchni. Nie ma się czym przejmować – danie i tak się uda a będzie smakować nawet najbardziej wymagającym . Jeśli chcesz zaskoczyć gości bardziej wykwintnym daniem kuchni włoskiej to wypróbuj również tego przepisu na makaron z łososiem w kremowym sosie winnym. Myślę, że będziesz zachwycony efektami. Gorgonzola pochodzi z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Produkowany z mleka
Słodkie Gotowaniegrubych oczkach i żółtkami. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Koszt wykonania: ok. 15 zł Źródło: "Encyklopedia gotowania.Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
Pobite gary BarbaryKuchnie włoską kocham równie mocno co tajską. Tak w jednej, jak i w drugiej znajdziemy makaron i chociaż kojarzy się on nam głównie z kuchnia włoską, świetnie się sprawdza jako dodatek kuchni tajskiej . Z okazji wczorajszego światowego dnia makaronu zrobiłam Pad Thai, danie tajskie oparte na makaronie ryżowym smażonym z dodatkami w woku. Polecam. Makaron jest w znacznie zdrowszej wersji
Bon appetit mon amieformę czyli komiks. Prosta kreska, oszczędność słów, duży format - to główne cechy książki. Byłam jej bardzo ciekawa, zastanawiałam się czy taki sposób nauki gotowania sprawdzi się. Temat to kuchnia włoska, ruszyłam zatem razem z książką do mojej kuchni. Postanowiłam z jej pomocą przygotować na początek jedno z dań. Jak wyszło? sprawnie i smacznie. Niedługo pokażę je na blogu. Moje(...)tego powodu w niektórych domach stoją na półkach piękne książki, do których rzadko kiedy zagląda się. O przygotowywaniu czegokolwiek nie wspomnę. Dla kogo jest ta książka? Jeśli chcesz poznać kuchnię włoską , sięgnij po nią. Jeśli chcesz zachęcić kogoś do samodzielnego gotowania , podaruj mu ją. Jeśli w kuchni nie czujesz się pewnie , a piękne zdjęcia w książkach z przepisami onieśmielają Cię
Codzienna kuchnia niecodziennadzięki któremu uśmiech nie znika z twarzy. Wszystko okraszone przytulnym lokalem, doprawione smakowitym jedzeniem. Dzięki uprzejmości Pizzerii Frontiera, zaproszono mnie wraz z towarzyszem na kolację. Włoska kuchnia - któż jej nie lubi? Pasty, pizze, foccacia, calzone, ravioli... W Polsce zakochaliśmy się we włoskim jedzeniu, bo poniekąd przypomina polskie - syci, dobrze smakuje i należy raczej do prostych. Szukam(...)Usiedliśmy więc przy stoliku, kelner wręczył menu, które jest nastawione na pasty i pizzę. W sumie, niczego więcej nie trzeba, bo to właśnie z nich słynie włoska kuchnia. Przywitał się z nami właściciel, będący jednocześnie kucharzem - sympatyczny, uśmiechnięty i zarażający pozytywną energią. Na początek pizza. Wegetariańska, z grillowanym bakłażanem. Od razu wtrącę - zdjęcia są okropne
W kuchni Karmel-itkiKuchnia włoska. Składniki 6 karczochów 6 jajek 3 szalotki 1 ząbek czosnku natka pietruszki 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz masło Przygotowanie Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości. Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości. Ugotowałem pod przykryciem w garnku, około 30 minut. Odcedziłem, rozchyliłem listki karczocha i usunąłem
R'n'G KitchenKuchnia włoska to jedna z tych moich ulubionych. Aromatyczny parmezan, chrupiące szparagi i delikatne, rozpływające się w ustach risotto... Można się rozmarzyć! Składniki: 80 gram ryżu Arborio 8-10 szparagów, gotujemy 4-5 minut w osolonej wodzie, wcześniej odrywając zdrewniałe końce 50 gram parmezanu 300 ml bulionu lampka białego wina 1 szalotka sól, pieprz oliwa z oliwek
Mango PapajaKuchnia włoska... jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść na okrągło, niezależnie od tego czy to pizza czy pasta. Dzisiaj proponuję Wam klasyka, czyli spaghetti bolognese. Jego odmian jest wiele, u nas w domu je się je według tego właśnie przepisu. Ostatnio przygotowanie tego dania przekazałam w ręce mojej młodszej córki i muszę przyznać, że daje radę :-). Spaghetti
Kulinarne przygody GatityWszystkie okazały się smaczne, kolorowe i co ważne proste do wykonania.Kucharze udzielali nam wskazówek, by wszystko poszło gładko, a każda potrawa była smaczna i rzeczywiście przygotowana według włoskiej kuchni. Polski dodatek - koncentrat PUDLISZKI -w typowo włoskich daniach sprawdził się w 100 %Koncentrat jest bez konserwantów, sztucznych barwników, poprawiaczy smaku. Moim ulubionym pomidorowym koncentratem był do tej pory - łowicki, a teraz(...)przypadły mi do smaku.A oto kilka migawek z tego spotkania. Tak pięknie udekorowany był stół przy którym mogliśmy zasiąść ... Atmosfera była miła, wszyscy mieli okazję poznać tajniki włoskiej kuchni oraz możliwość spróbowania swoich sił w przyrządzaniu potraw.Dziękuję organizatorom za możliwość wzięcia udziału w tych warsztatach
Proste Potrawydomu, wybieram sprawdzone i znane dania, które zawsze zjadamy z przyjemnością. Dzisiejsza propozycja przypadnie do gustu miłośnikom kuchni włoskiej, czyli podejrzewam, że większości z Was. Kuchnia włoska jest zbliżoną do naszej, rodzimej - obfituje w makarony, kluski i inne dania mączne oraz sosy, pełne smaku i słońca. Zapraszam więc na włoską ucztę! PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE
W kuchni Karmel-itki