kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:9/268)

PANNA COTTA 185

Panna cotta, czyli pyszny, lekki i dość prosty włoski deser. Choć zajadaliśmy się nim pierwszy (aż się sama sobie dziwię, wielbiciele kuchni włoskiej, a nigdy wcześniej nie przygotowywaliśmy, ba nawet nie jedliśmy tego deseru...) raz, to zapewniam, że nie ostatni, od teraz będzie u nas gościł często. Nasze Dziewczyny przygotowały ten deser z okazji Dnia Ojca. Było pełne zaskoczenie

Smaczne Zdrowe
Kurczak a'la cacciatore 165

Kurczak cacciatore  to jedeno z dań domowej kuchni włoskiej. Do jego zrobienia oprócz kurczaka zazwyczaj używa się pomidorów, grzybów i oliwek. Danie idealne na rozgrzewający jesienny obiad albo kolację. KURCZAK a'la CACCIATORE Składniki: 1 filet z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 plasterki szynki prosciutto (można zastąpić boczkiem) 2 gałązki rozmarynu kilka gałązek tymianku 1 puszka pomidorów

Bon appetit mon amie
Pasta z krewetkami w sosie pomidorowym! 148

Pycha! Zapraszam Was na wspólne gotowanie! Dzisiaj kuchnia włoska! Pyszna, soczysta, smakowita i kolorowa! Uwielbiam dobry makaron z sosem pomidorowym (takim moim ;-) ), a jak są tam jeszcze chrupiące krewetki to jestem w niebie ;-)))! Zapraszam! SKŁADNIKI: - paczka ulubionego makaronu (kup najlepiej włoski) - paczka pomidorków koktajlowych - 1 ząbek czosnku - 4 - 6 szt suszonych pomidorów - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy

SMYKWKUCHNI
Proste i szybkie lasagne bolognese 408

mojej kuchni często goszczą wszelkiego rodzaju makarony. Tak wiem, nie są zbytnio zdrowe, ale jakie są smaczne! Uwielbiam włoską kuchnię! Istnieje tak dużo dań z wykorzystaniem makaronów. Dziś zaproponuję proste i szybkie lasagne bolognese. Do tej pory lasagne tak średnio mi się udawało. Płaty lasagne pękały, wysuszały się podczas pieczenia. Próbowałam ze wstępnym gotowaniem ich i bez gotowania. Za każdym(...)razem coś było nie tak. Tym razem w Biedronce natknęłam się na świeży makaron lasagne Giovanni Rana. Od 27.10 - 16.11.2014r. można tam kupić dużo specjałów włoskich, w tym świeże makarony jajeczne.   Czytaj więcej

Ana Mari's world
Arancini - włoskie kule ryżowe 289

wesel. Wcześniej nie znałam tej potrawy, ale od tamtej pory tylko czekałam na moment, gdy będę mogła je zrobić. Arancini to kule ryżowe z mięsem mielonym, potrawa pochodzi z włoskiej kuchni i wymaga trochę czasu. Ja robiłam ją dwa wieczory. Pierwszego przygotowałam masę ryżową i farsz, drugiego zrobiłam kule i je usmażyłam.  Inspiracja stąd.  Świetna sprawa :)  Składniki

Pasja Smaku
Sorpresa – włoska pieczona rolada 146

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kuchnię włoską najbardziej lubię za jej świeżość, prostotę i smak. Sorpresę polubiłam od pierwszego zrobienia. Dość proste (jednogarnkowe) włoskie danie, … Przeczytaj cały artykuł Post Sorpresa – włoska pieczona rolada pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Ziołowo-szpinakowe gnioci 187

Gnioci to przepis wywodzący się z kuchni włoskiej, natomiast jest to nieco inna odmiana naszych polskich kopytek czy klusek śląskich. Mają jednak inny kształt i zwykle dodawane są do nich składniki dodatkowe. Ja dzisiaj przygotowałem gnioci ze szpinakiem i tymiankiem. Z pół kilograma ziemniaków i mąki wyczarowałem obiad dla co najmniej czterech osób. Ziemniaki obrałem i oczyściłem. Na osolonej wodzie

Full Smaku
Tiramisu bez jaj. 196

Ostatnio była kuchnia indyjska, więc teraz czas przeskoczyć do kolejnej ulubionej kuchni - włoskiej. Klasyk. Banalny w wykonaniu i przesmaczny - tiramisu. W wersji bezjajecznej, ponieważ nie każdy może, a niektórzy tylko czasami nie mogą jeść surowych jajek. Jestem właśnie w takiej sytuacji, więc wyszperałam przepis, który pewne osoby nazwą przepisem na coś co tylko przypomina tiramisu, bo bez jajek

Z butelką mleczka w tle
Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 206

dużo więcej, a ślinianki nie przestają pracować. Jest to książka nie tylko z przepisami ale również z anegdotami, włoskimi opowieściami. Czytając ją mam wrażenie, że siedzi ze mną prawdziwa włoska Mamma i Nonna. Opowiadają krok po kroku co oznacza to danie, skąd pochodzi oraz jak je wykonać, traktując to jak prawdziwą sztukę.  Książka została podzielona na rozdziały(...)przepisem z dokładny opis jak przyrządzić każdą potrawę pozwala rozbudzić wyobraźnię na tyle, że zdjęcia są tutaj zbędne. Czy warto? Tak znowu warto to porządne kompendium wiedzy na temat kuchni włoskiej, a dokładnie południowo - włoskiej napisane w cudownie romantyczny sposób

Brzuszki Łakomczuszki
Co powinniśmy wiedzieć o makaronie? Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu!!! 173

Makaron, najstarsze danie w historii, które podbiło cały świat, podstawa kuchni włoskiej. Dzi ś  obchodzimy Międzynarodowy Dzień Makaronu!   Co ma makaron,  ż e tak urzekł cały świat i wiele osób, nie wyobraża sobie obiadu bez talerza spaghetti czy penne? Sophia Loren powiedziała kiedyś: "Wszystko co tutaj widzicie

La grande e la piccola cuoca
Risotto z małżami (risotto di vongole) 145

Dzisiaj danie dla miłośników owoców morza i kuchni włoskiej. Małże (mule, omułki) wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, najważniejsze to ich nie przegotować, bo zrobią się  gumowate. Oczywiście trzeba je też odpowiednio doprawić, aby wydobyć ich niepowtarzalny smak i aromat.Składniki:200 g małży400 g ryżu do risotto Arboriookoło 1 litra bulionu warzywnego1/2 szklanki białego wytrawnego wina2 łyżki oliwy

Oryginalny smak
Bucatini all’Amatriciana 252

Amatriciana jest bardzo popularny w kuchni włoskiej. Najczęściej podawany jest z makaronem typu bucatini, podobnym do spaghetti, tylko z dziurką w środku. Chociaż sos Amatriciana przygotowuje się z kilku składników, ma wiele wersji. Niektóre podają aby dodać cebulę… inne nie, to samo dotyczy chilli i wina. Oryginalny przepis zawiera guanciale, czyli wieprzowe policzki, które zastąpiłam pancettą. Składniki

Oryginalny smak
Spaghetti Carbonara – przepis 155

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti Carbonara – przepis Kolejny klasyk kuchni włoskiej, czyli przepis na spaghetti carbonara, niezwykle proste i szybkie danie, które stworzysz w przeciągu 15 – 20min, a jakże smaczne i aromatyczne. Poniżej sprawdzony przepis na to pyszne danie:   Spaghetti Carbonara – przepis Składniki dla 2 osób: 200g makaron spaghetti 3 jajka 1 ząbek czosnku Oliwa z oliwek 100g(...)glazurę na makaronie. Gotowe spaghetti carbonara układamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy pozostałym serem parmezan. Spaghetti Carbonara – przepis Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Gnocchi w sosie serowym Gnocchi w sosie grzybowym Artykuł Spaghetti Carbonara – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 330

Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku

codojedzenia
Focaccia 242

obiecałam wczoraj na talerz idzie Fociaccia. Focaccia pochodzi z kuchni włoskiej. Rodzaj pieczywa polanego oliwą, z ziołami np rozmarynem , tymiankiem, ale takze może być I z cebulą, pomidorami, serem czy tez z oliwkami. Podajemy jako przekąskę lub jako dodatek do potraw. W kazdej części Włoch , mozna znalezć focaccia, I każda ma inny przepis :)A to moja focaccia :)  Składniki

Smaki Edyty