kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:15/268)

5 rad / uprawa ziół w doniczce 97

każdej zimy obumierają części rosnące nad ziemią. Korzeń natomiast rośnie nadal i po zimie wypuszcza nowe pędy. Niektóre rośliny wieloletnie można rozmnażać przez sadzenie młodych pędów. Wieloletnie to: koper włoski (siew późną wiosną) lawenda (sadzenie wiosną) lubczyk (siew wiosną) liść bobkowy (sadzenie późną wiosną) majeranek (wieloletni, ale wymarza zimą) mięta (sadzenie wiosną) rozmaryn (wieloletni, ale wymarza zimą) rumianek (siew(...)smaku, a także zdrowsze i odporniejsze na szkodniki i choroby. Regularne zrywanie ziół to forma przycinania, która sprzyja bujnemu wzrostowi. 5. Pomysły na kompozycje ziół w jednej doniczce Kuchnia włoska: bazylia słodka (roślina główna), tymianek, pietruszka włoska i oregano złote Pikantna kuchnia tajska: chili (roślina główna), kolendra wietnamska, trawa cytrynowa, i czosnek bulwiasty Ostra kuchnia meksykańska: chili (roślina

Malinowo w kuchni
Spaghetti z rukolą i szynką szwarcwaldzką 141

Bardzo lubię włoską kuchnie i najczęściej mam chęć ją gotować, Ze względu na zapracowany tydzień szukam także szybkich i smacznych rozwiązań. Tym razem u siebie w kuchni znalazłam długi i wdzięczny włoski makaron :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
3. Ser w wersji słodkiej, łatwej i przyjemnej – czyli zapiekana ricotta z miodem i musem imbirowo-gruszkowym 121

beztroską iskrą w oczach – to właśnie w deserach jest najpiękniejsze. Dzisiejszym wielkim bohaterem tego prostego deseru jest nic innego jak ser Ricotta! Choć jest najczęściej kojarzona z kuchnią włoską, jest znana również w kuchni Meksyku i Rumunii, w której jest uznana za produkt tradycyjny. O jej procesie powstawania, cennych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych oraz o przeróżnych daniach świata, w których

Symfonia Smaków
Włochy: Bruschetta 137

mnie bazylia na parapecie pachnie na potęgę, wprowadzając do naszego domu bardzo włoski klimat. Jak już Was przestrzegałam wraz z pierwszymi dniami lipca zawitała u nas kuchnia włoska, jedna z najbardziej inspirujących jaki znam, otwarta na wszelkie wariacje i szaleństwa kulinarne, pachnąca letnim deszczem, pełna toskańskiego słońca i tonąca w aromacie wytrawnego wina. Tym co charakteryzuje włoskie dania(...)innych popularnych elementów mogłabym wymienić oliwę z oliwek, którą używamy niemalże do wszystkiego, podobnie z resztą jak pomidory i czosnek, kolejne podstawowe elementy włoskiego posiłku, zatem jest to jedna z najbliższych naszemu sercu kuchni. Zamiast przysłowiowej wisienki na torcie, włosi użyliby oliwki na szczycie spaghetti bolognese, a zamiast dwóch kropli wody bylibyśmy podobni niczym dwa kawałki pizzy. Wiele razy słyszałam

Przepysznik - BLW i nie tylko
zielona fritatta z chorizo i ziemniakami 149

Fritatta to kolejne z dań podawanych jako drobna przekąska czy starter, które "przyjmie wszystko". Zarówno nasze ulubione składniki jak i te, które mamy akurat pod ręką

zobacz ich smak
ETLI PIDE, CZYLI TURECKA PIZZA 138

zastępuje go roztarty pomidor zmieszany z mięsem mielonym). W moim przepisie sos musiał być, więc jest to mały włoski akcent. Czyżbym niechcący przygotowała danie kuchni fusion? Jeżeli interesuje Was, jak smakuje połączenie kuchni włoskiej z turecką, koniecznie przygotujcie etli pide. Jest pyszne (piszę to z całą stanowczością). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie

Przepisy Aleksandry
Pizza fusion na cieście "neapolitańskim" 97

powiedzieć kuchnia fusion. Makaron jest wszędzie gdzie się tylko , da przy czym nie jest to danie, które kojarzy nam się z makaronem :) Chyba, że idąc torem makaron -> kuchnia włoska -> pizza. Każdy kto się interesuje kuchnią wie jak ciężko zrobić ciasto neapolitańskie. Kto się nie interesuje, a chodzi do pizzerii też wie, bo bardzo ciężko o takie

Kryzysowa Książka Kucharska
risotto z krewetkami i chorizo 187

Risotto z krewetkami i chorizo, to proste danie z niewielką ilością dobrych składników. Wyśmienity smak krewetek, pikantne chorizo, delikatna i krucha roszponka wystarczą, aby przyrządzić potrawę

zobacz ich smak
Fasolka mung i włoska mieszanka legumi 183

Włoska mieszanka legumi + orzo, to wspaniała kompozycja różnego rodzaju drobnych grochów i groszków , w Polsce noszących nazwę BOBOWATE.To liczna rodzina samych rarytasów potrzebnych do prawidłowego

Z Kuchni Do Kuchni
#Inspiracje - Nigella Lawson 90

tylko miłość do prawdziwej kuchni, ale także zamiłowanie do pisania. Jest dziennikarką i autorką książek, ja również kocham pisać i myślałam o dziennikarstwie, ale wyszło inaczej. Nigella kocha także włoską kuchnię, spędziła tam trochę czasu i często tworzy dania w iście włoskim stylu, tak powstała też jej książka "Nigellisima", którą bardzo lubię. Ja niestety jeszcze nie miałam szansy gościć

Cooking Monster
Pizza neapolitańska według przepisu Marco Ghia na Międzynarodowy Dzień Pizzy 153

okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy mam dla Was prawdziwą perełkę: przepis na pizzę od samego mistrza włoskiej kuchni, Marco Ghia. Marco miałam okazję poznać podczas włoskich warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool , w których brałam udział w grudniu. Niezmiernie ucieszyłam się, kiedy kilka dni temu otrzymałam maila z recepturą na tę wyjątkową pizzę. Korzystając z tego, że dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gruszka z szynką na liściach szpinaku 133

przystawka w stylu włoskim. Karnawał trwa, możemy podać naszym gościom, gdyż jest smaczna i wygląda bardzo efektownie. Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce. W tym przepisie w stylu włoskim, wykorzystałam produkty z  hurtownia-oliwy niefiltrowaną oliwę z oliwek(...)opakowania  szpinaku • kapary marynowane • orzechy włoskie w miodowej zalewie Sos balsamiczny, podajemy w oddzielnym naczyniu • 1 łyżka octu balsamicznego i 1 łyżka miodu • 3 łyżki oliwy z oliwek • odrobina włoskiej gruboziarnistej soli Mieszamy ocet z miodem i odrobiną soli, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy np. za pomocą trzepaczki. Przygotowanie: Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, kroimy, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym i kod rabatowy na zakupy 140

naszych gości. Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce. W tym przepisie w stylu włoskim, wykorzystałam produkty z  hurtownia-oliwy niefiltrowaną oliwę z oliwek i sól gruboziarnistą. Mam też dla Was rabat 25% na zakupy w hurtowni(...)szwarcwaldzkiej • 1/4 opakowanie mixu sałat • świeżo zmielony czarny pieprz • włoska sól gruboziarnista Sos balsamiczny, podajemy w oddzielnym naczyniu • 2 łyżki octu balsamicznego • 6 łyżek oliwy z oliwek • odrobina włoskiej gruboziarnistej soli Mieszamy ocet z odrobiną soli, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy np. za pomocą trzepaczki. Przygotowanie: Gruszkę wyjmujemy z marynaty i kroimy w ósemki. Do przygotowania tego dania możemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza alpejsko-prowansalska 126

Pizza kojarzy nam się z kuchnią włoską, a tymczasem jest również w tradycji kuchni południowej Francji. Czytając wiosną książkę Petera Mayle'a pt. " Hotel Pastis ", w której bohaterowie zajadali się prowansalską pizzą, wciąż próbowałam dociec, gdzie leży różnica. Okazuje się, że w składnikach. We Francji daje się więcej dodatków. Najczęstszymi są: cebula (w dużej ilości), anchois i oliwki. Ponieważ

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 178

przeniosą Cię daleko, na południe ... do Włoch !La Traviata to nie taka zwykła włoska restauracja. Poza smacznym jedzeniem, serwuje się tu także - ciepłe słowo, miły gest, szczery uśmiech. Atmosfera panująca we wnętrzu restauracji, wręcz zaprasza do wejścia. Tu każdy jest przyjacielem - kelner, kucharz, szef kuchni. Każdy przywita Cię skinięciem głowy i pogodnym uśmiechem. Lubelskie blogerki w doborowym składzie odwiedziły(...)nasz stolik, w sposób wyczerpujący opowiadał o każdym przynoszonym daniu i dbał, by talerze pozostały puste.Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. *  PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania