PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS Ciąg dalszy przygody z kuchnią włoską – pizza! Jest to danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko
Martyna Cooksszybki i smaczny obiad. Wystarczy przygotować sos na bazie ulubionych dodatków i ugotować makaron. Wszystko razem połączyć z odrobiną świeżych ziół i możemy serwować. Często makarony kojarzymy głównie z kuchnią włoską i tam szukamy pomysłów na nasze dania. Jednak ja dziś przygotowałem coś zupełnie innego. Inspiracją do mojej potrawy była kuchnia grecka . Na pewno wielu z Was próbowało
kulinarnyJaosób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól, pieprz świeżo mielony 500 g makaronu spaghetti Co do bulionu: na blogu nie mam żadnej receptury na bulion warzywny, który w kuchni wegetariańskiej jest podstawą wielu dań. Ale zawsze korzystam ze sprawdzonej receptury, jaką znajdziecie tutaj: BULION
W kuchni Karmel-itkiMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Piccata to włoskie danie, bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Kawałki mięsa podane w sosie z cytryną, czosnkiem, masłem i śmietanką …
My Blueberry Corner”, czy też inaczej koper „włoski” to aromatyczna, pachnąca anyżem bylina, której łodyga potrafi osiągnąć 170cm wysokości. Do Europy Środkowej sprowadzili go Benedyktyni we wczesnym średniowieczu. W kuchni włoskiej i francuskiej do dziś niezbędny. A ja postanowiłam użyć go dziś do przygotowania mojego pęczotto, które od dłuższego czasu za mną"chodzi" ;) Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną(...)świeżą miętą - szklanka kaszy pęczak - dwie szklanki wody (lub bulionu warzywnego) - połówka piersi z kurczaka (wcześniej zamarynowana przez noc) - garść suszonych śliwek - garść listków świeżej mięty - jeden świeży fenkuł włoski - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kozieradka - łyżka miodu Marynata do kurczaka: - łyżeczka oleju - łyżeczka musztardy - łyżeczka miodu - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz, tymianek - ząbek czosnku Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy
Sajkofanka smakuDzisiaj zapraszam Was na wspaniałą zupę krem z pomidorów niczym prosto z kutra włoskiego rybaka. Gęsta i aromatyczna zupa przygotowana na wywarze z klopsików z mięsa
SMYKWKUCHNISzybki lunch. Makaron z boczniakami o lekko orzechowym smaku, podkręcony orzechami włoskimi. Całość wykończona oliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np. pieprzowej lub
SzczyptaSmaQPo kilku latach przebywania w słonecznej Italii, nauczyłam się podglądać i modyfikować oraz...uwaga- robić wiele rzeczy na oko i z przeczuciem! Dziś zrobimy kopytka, ale
Z Kuchni Do KuchniMakaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą kocham za prostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować z resztek jakieś danie – wystarczy mieć makaron (albo zrobić go samemu!). W tym daniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron
Poezja smakuliście tradycyjnych produktów spożywczych włoskiego Ministerstwa Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa.Obecnie jest to jeden z najbardziej popularnych produktów gastronomicznych z prowincji Turynu, i jeden z najbardziej znanych z kuchni włoskiej za granicą. P.S. To moje pierwsze w życiu grissini, trochę przykrótkie i trochę przygrube (za mało rozciągnięte), te z solą miały jej trochę za dużo na sobie, ale efekt
Grahamka, weka i kajzerkaTaką oto przystawkę zmajstrowałam - myślę, że przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni włoskiej :)SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki
Moje Kuchenne RewelacjeLazania (lasagne) to danie z kuchni włoskiej. Jest to rodzaj makaronu w postaci dużych prostokątnych płatów. Płaty tego makaronu są przekładane warstwami sosu i mięsa. Danie to często gości w mojej kuchni, bo jest bardzo smaczne, a moje chłopaki to uwielbiają. Składniki: Sos boloński 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów 2 łyżki
O kuchni z uczuciemrównież cenię go za szybkość i prostotę - sos jest gotowy w czasie gotowania makaronu, a potrzebne składniki mam zazwyczaj w szafce kuchennej. Spaghetti alla puttanesca łączy w sobie najpopularniejsze włoskie produkty - pomidory, anchois, oliwki i papryczkę chilli. To one nadają temu daniu słonego, wyrazistego smaku. Istnieje wiele teorii dotyczących pochodzenia spaghetti alla putanesca jak i jego nazewnictwa. Mi najbardziej(...)lekkich obyczajów, które z racji swojej profesji nie miały możliwości chodzić na targ po świeże produkty, a oliwki, kapary czy anchois miały zawsze pod ręką. ➤ Spróbuj także: inne dania kuchni włoskiej . Inna historia głosi, że danie zostało wymyślone w latach 50. XX w. przez szefa restauracji na wyspie Ischia (niedaleko Neapolu), który musiał przygotować coś dla wygłodniałych gości
Chilli Czosnek i OliwaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Bardzo smaczne danie jednogarnkowe łączące smaki włoskie i meksykańskie. Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki papryki … Przeczytaj cały
My Blueberry Cornerksiążki "Łatwa kuchni śródziemnomorska", więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis, aby zachęcić początkujących adeptów kuchni marokańskiej.Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym to kombinacja znana z kuchni włoskiej i gdy zobaczyłam ten przepis, skojarzenie z sosem bolognese nasunęło mi się samo. Jednak tażin jest w smaku naprawdę marokański, a to za sprawą sporej ilości charakterystycznych(...)suszonymi śliwkami tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla . Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami na podstawie przepisu z Łatwiej kuchni śródziemnomorskiej Claudi Roden, z moimi modyfikacjami na 5-6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: na klopsiki: 500 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny) 1 cebula, drobno pokrojona
Chilli Czosnek i Oliwa