Makaron jest jednym z podstawowych składników kuchni włoskiej. Ze względu na rosnące zainteresowanie tą właśnie kuchnią, mam dla Was kilka cennych porad na temat gotowania idealnego makaronu. Może wydawać się to banalne, bo przecież „każdy głupi” potrafi ugotować makaron, a jak się często okazuje – wręcz przeciwnie! Ze względu na dużą zawartość skrobi, makaron podczas gotowania gubi swoją
PysiaGotuje.pl500 ml mleka 3,2% 250 g śmietany 36% 100 g cukru 6 jaj Jaja ubijamy z cukrem. Mleko zagotowujemy ze śmietaną. Po zagotowaniu na małym
Bon Ton ItaliaJeśli chodzi o buraka to są moje początki w jego towarzystwie. Oprócz znanej nam wszystkim surówki z buraka, tartego i marynowanego w słoiczku na zimę i
Mango PapajaKolejna wariacja, tym razem połączyłam to co lubię najbardziej czyli tosty francuskie i pachnące już latem pomidory. Czego chcieć więcej od życia skoro można tak pięknie
Mango PapajaTRIPPA ALLA FIORENTINA są doskonale znane smakoszom włoskiej kuchni, jednak... Artykuł TRIPPA ALLA FIORENTINA CZYLI FLACZKI PO WŁOSKU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpisałam, że włoską kuchnię kocham za jej szybkość. Szczególnie teraz, kiedy na co dzień mamy multum zajęć a lubimy dobrze zjeść, jednocześnie nie spędzając w kuchni połowy dnia. Nie musicie robić sami pierożków tortellini – ale możecie sprytnie wykorzystać te kupione. Zobaczcie jak pysznie! Tradycyjnie włoskie pierożki tortellini – nadziewane mięsem, serem lub grzybami – podaje się zalane pomidorowym sosem marinara i posypane
Karo in the KitchenMakaron z białym serkiem Składniki: - makaron świderki - ser biały - sól, pieprz - odrobina oleju Uwielbiam makarony pod każdą postacią, w naszym domu króluje zazwyczaj kuchnia włoska(...)dlatego, że miałam okazję kilka razy tam być i próbować tej kuchni od "kuchni". Największym mistrzostwem była potrawa przygotowana na moje powitanie - słuchajcie raz jeden w życiu to jadłam i polecam a były to pierogi ruskie zrobione własnoręcznie przez moją mamę i dodany do tego oryginalny włoski sos pomidorowy. Wygląd miało średni ale pychota. Tak więc z tego względu
Tanio smacznie i prostoCiabaty pochodzą z północnych Włoch i są we włoskiej kuchni tak popularne i lubiane jak bagietki we Francji. Po włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć”, a każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Te z regionu jeziora Como mają chrupiącą skórkę, są miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo
Ostra na SłodkoCiabaty pochodzą z północnych Włoch i są we włoskiej kuchni tak popularne i lubiane jak bagietki we Francji. Po włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć”, a k ażdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Te z regionu jeziora Como mają chrupiącą skórkę, są miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche
Ostra na Słodkoasortymencie mojej lodówki ;) Suszone grzyby w postaci borowików stanowią bazowy smak dla risotta. Ożywiłam go dodatkiem anyżowego kopru włoskiego oraz listkami szałwii, zioła często łączonego z dynią w kuchni włoskiej. Wprost uwielbiam polewać tortellini (a nawet zwykłe pierogi) masełkiem szałwiowym. Pomyślałam dlatego, że listki szałwii dodane na początku duszenia oddadzą swój smak maśle i przenikną cały ryż. Zwieńczeniem dania(...)delikatne, czyli takie, jakie powinno być. Risotto z grzybami i pieczoną dynią na 4 porcjeprzepis własnySkładniki: 5 łyżek masła 1 łyżka oliwy 1 cebula posiekana 1 koper włoski posiekany (można zastąpić białą częścią pora) garść liści szałwii 30 g suszonych lub świeżych borowików (lub innych leśnych grzybów) 200 g ryżu Arborio 80 ml białego wina wytrawnego
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiacie spaghetti? Cudowny makaron al dente, niesamowity sos z pomidorów (zapomnijcie o tym z paczki), genialnie roztopiona mozzarella, akcent oliwek. Kawałek Włoch na Waszym stole. Gniazdka
Pociąg Do KuchniJeśli nie macie pomysłu na obiad, a kochacie kuchnię włoską i makarony to danie na 100 % przypadnie Wam do gustu. Przygotowanie zajmuje 15 minut, jest proste i nie wymaga tony składników. Szczególnie polecam osobom nie mającym czasu na godziny spędzone w kuchni. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkajest do końca książką kucharską zdominowaną wyłącznie przepisami, gramaturami czy kilogramami, jest to książka na kształt wolnych kuchennych myśli, która pozwala nam kreować nowe smaki. W książce znajdziemy połączenie kuchni włoskiej, śląskiej i mazurskiej, czyli zupełnie nowe połączenia smakowe. Autorzy w kuchni inspirują się nawzajem tworząc nowe smaki :-). Przekazują nam oni swoja miłość do gotowania poprzez krótkie historyjki, które towarzyszą
kruche babeczkisobie powiedzieć, że jestem kolekcjonerem książek kulinarnych. Mam ich obecnie ze 40 (i długą listę życzeń), z czego 12 o kuchni śródziemnomorskiej. Na razie są to głównie książki o kuchni włoskiej, ale mam zamiar konsekwentnie poszerzać swoją kolekcję o pozycje dotyczące kuchni innych krajów śródziemnomorskich. Nie jestem ekspertem od kuchni śródziemnomorskiej, ale amatorem-pasjonatem. Chcę uczyć się tej kuchni
Chilli Czosnek i OliwaKolejny raz coś dla miłośników włoskiej kuchni i makaroniarzy:-) Składniki: 0,7kg mięsa mielonego, 3-4 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 3-4 pomidory, 1 papryka, kilka pieczarek (6-7), makaron, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia, kostka rosołowa, olej. 1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wyciskamy czosnek i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę. 2. Kroimy w plasterki pieczarki
Kuchnia Pełna Pasjimłody Sławek czyli Młody ma wenę i postanawia nas uraczyć kulinarną ucztą. Tak też było z tą pizzą, którą przygotował według oryginalnego przepisu prosto z włoskiej kuchni. Nowością dla mnie było to, że ciasto drożdżowe zagniata się na noc. Dlatego też daje się tylko odrobinę drożdży, aby tylko trochę „ruszyło”. Ja osobiście bardzo
To co kocham