kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:16/268)

Surówka z włoskiej kapusty 116

Składniki:1/2 główki włoskiej kapusty2 duże marchewki1 cebulasiekana natka pietruszkiSos:2-3 łyżki oleju2 łyżeczki musztardy krymskiejodrobina octu jabłkowegoodrobina soku z cytrynyodrobina cukruewentualnie sólSposób wykonania:1

Kuchnia domowa Ani
“Jak jeść i żyć by młodym być” – recenzja 113

życie pełne niespodzianek. Przepisy z tej książki, to zdrowsze wersje tradycyjnych włoskich dań. Modyfikacja dotyczy zwłaszcza ograniczenia tłuszczu i zakazu smażenia na oliwie z oliwek, które jest popularne w kuchni włoskiej. Książka zawiera sympatyczne anegdoty z życia autorki i obrazki namalowane przez jej siostrę (z którą też wiąże się ciekawa historia). Kuchnia Aliny to sezonowe składniki, ograniczanie soli i cukru(...)Zdrowo jeść trzeba nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim w czasie świąt. O tym jest druga książka Aliny, gdzie znajdziemy zdrowsze przepisy na tradycyjne polskie i włoskie dania bożonarodzeniowe i sylwestrowe. Tradycyjnie znajdziemy wersję dla osób, które nie mają dużo czasu, żeby gotować. Potrawy świąteczne Autorka: Alina Suder Wydawnictwo: AWM Agencja Wydawnicza Ilość stron 101 Oprawa miękka Data

Ugotowane pozamiatane
Turcja - BELEK - Güral Premier Resorts & Spa 89

Coś dla każdego. Oczy wychodzą na widok tego wszystkiego a już bardzo wiele hoteli zjeździłam. Wykwintne dania z każdego niemalże zakątka świata. Kuchnia Chińska,  Kuchnia Włoska - pyszne pasty i pizze, Owoce morza, Wołowina; Baranina i Wieprzowina na kilkanaście różnych sposobów, Dział z deserami to kraina słodkości- prawdziwe arcydzieła sztuki, świeże owoce, napoje wszelkiego rodzaju. bogaty wybór ryb oraz(...)pomocą przez 24 godziny zawsze z uśmiechem na twarzy. punkt wymiany walut,  sejf,  lobby,  room service (dodatkowo płatny),  restauracja główna (bufet, kuchnia międzynarodowa i turecka; dania wegetariańskie, wieczory tematyczne - włoski, turecki, chiński),  disco bar,  bar Aqua,  bar przy basenie Kona,  bar na plaży,  tenis bar,  bar w sali gier

ClauditteMissCooking
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 137

dobry, Dziś chciałam Was zaprosić na ciąg dalszy podróży po Toskanii. Byliśmy już u producenta oliwy oraz na toskańskim targu, tym razem mam dla Was relację z lekcji gotowania włoskiej kuchni. Mniej więcej dwa lata temu na pewnym kanale podróżniczym obejrzałam program, w którym prowadzący zamieszkali w agroturystyce w Toskanii. Bardzo spodobał mi się panujący tam sielsko-anielski klimat - stary(...)kolor i był naprawdę pyszny! Musieliśmy od razu spróbować! Lekcja była prowadzona w języku angielskim, choć Andrei czasem brakowało słówek i posiłkował się włoskim oraz gestykulacją. Na szczęście bez problemu się dogadaliśmy :)Andrea to prawdziwy szef kuchni - precyzyjny, dobrze zorganizowany, gotujący na wyczucie. Próbujący na bieżąco wszystko, co gotowaliśmy i zachęcający również nas do tego. Dbał też o porządek

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak ugotować idealny makaron 99

Makaron jest jednym z podstawowych składników kuchni włoskiej. Ze względu na rosnące zainteresowanie tą właśnie kuchnią, mam dla Was kilka cennych porad na temat gotowania idealnego makaronu. Może wydawać się to banalne, bo przecież „każdy głupi” potrafi ugotować makaron, a jak się często okazuje – wręcz przeciwnie! Ze względu na dużą zawartość skrobi, makaron podczas gotowania gubi swoją

PysiaGotuje.pl
Przepis na… – włoskie lody 346

500 ml mleka 3,2% 250 g śmietany 36% 100 g cukru 6 jaj Jaja ubijamy z cukrem. Mleko zagotowujemy ze śmietaną. Po zagotowaniu na małym

Bon Ton Italia
Carpaccio z buraka z kozim serem i orzechami włoskimi 306

Jeśli chodzi o buraka to są moje początki w jego towarzystwie. Oprócz znanej nam wszystkim surówki z buraka, tartego i marynowanego w słoiczku na zimę i

Mango Papaja
Tosty francuskie... po włosku 149

Kolejna wariacja, tym razem połączyłam to co lubię najbardziej czyli tosty francuskie i pachnące już latem pomidory. Czego chcieć więcej od życia skoro można tak pięknie

Mango Papaja
TRIPPA ALLA FIORENTINA CZYLI FLACZKI PO WŁOSKU 206

TRIPPA ALLA FIORENTINA są doskonale znane smakoszom włoskiej kuchni, jednak... Artykuł TRIPPA ALLA FIORENTINA CZYLI FLACZKI PO WŁOSKU pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Tortellini alla Italiana – sałatka na świeżych pomidorach 175

pisałam, że włoską kuchnię kocham za jej szybkość. Szczególnie teraz, kiedy na co dzień mamy multum zajęć a lubimy dobrze zjeść, jednocześnie nie spędzając w kuchni połowy dnia. Nie musicie robić sami pierożków tortellini – ale możecie sprytnie wykorzystać te kupione. Zobaczcie jak pysznie! Tradycyjnie włoskie pierożki tortellini – nadziewane mięsem, serem lub grzybami – podaje się zalane pomidorowym sosem marinara i posypane

Karo in the Kitchen
Makaron z serem 109

Makaron z białym serkiem Składniki:  - makaron świderki  - ser biały  - sól, pieprz  - odrobina oleju   Uwielbiam makarony pod każdą postacią, w naszym domu króluje zazwyczaj kuchnia włoska(...)dlatego, że miałam okazję kilka razy tam być i próbować tej kuchni od "kuchni". Największym mistrzostwem była potrawa przygotowana na moje powitanie - słuchajcie raz jeden w życiu to jadłam i polecam a były to pierogi ruskie zrobione własnoręcznie przez moją mamę i dodany do tego oryginalny włoski sos pomidorowy. Wygląd miało średni ale pychota. Tak więc z tego względu

Tanio smacznie i prosto
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 153

Ciabaty pochodzą z północnych Włoch i są we włoskiej kuchni tak popularne i lubiane jak bagietki we Francji. Po włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć”, a każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Te z regionu jeziora Como mają chrupiącą skórkę, są miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo

Ostra na Słodko
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 144

Ciabaty pochodzą z północnych Włoch i są we włoskiej kuchni tak popularne i lubiane jak bagietki we Francji. Po włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć”, a k ażdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Te z regionu jeziora Como mają chrupiącą skórkę, są miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche

Ostra na Słodko
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 161

asortymencie mojej lodówki ;) Suszone grzyby w postaci borowików stanowią bazowy smak dla risotta. Ożywiłam go dodatkiem anyżowego kopru włoskiego oraz listkami szałwii, zioła często łączonego z dynią w kuchni włoskiej. Wprost uwielbiam polewać tortellini (a nawet zwykłe pierogi) masełkiem szałwiowym. Pomyślałam dlatego, że listki szałwii dodane na początku duszenia oddadzą swój smak maśle i przenikną cały ryż. Zwieńczeniem dania(...)delikatne, czyli takie, jakie powinno być.  Risotto z grzybami i pieczoną dynią na 4 porcjeprzepis własnySkładniki: 5 łyżek masła 1 łyżka oliwy 1 cebula posiekana 1 koper włoski posiekany (można zastąpić białą częścią pora) garść liści szałwii  30 g suszonych lub świeżych borowików (lub innych leśnych grzybów) 200 g ryżu Arborio 80 ml białego wina wytrawnego

Chilli Czosnek i Oliwa
Gniazdka spaghetti z mozzarellą 127

Uwielbiacie spaghetti? Cudowny makaron al dente, niesamowity sos z pomidorów (zapomnijcie o tym z paczki), genialnie roztopiona mozzarella, akcent oliwek. Kawałek Włoch na Waszym stole. Gniazdka

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania