kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:20/268)

SEMCO oleje tłoczone na zimno 132

gdyż SemCo jest członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, zasiada we władzach Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Wielkopolsce oraz Slow Food Polska. Do wypróbowania w mojej polsko-włoskiej kuchni dostałam OLEJ RYDZOWY  SEMCO WIELKOPOLSKI OLEJ LNIANY  SEMCO OLEJ RZEPAKOWY Z WIELKOPOLSKI  SEMCO Każdy z tych trzech propozycji to inna nuta smaku. Wszystkie posiadają ważne certyfikaty

Z Kuchni Do Kuchni
Powrót do źródeł w kuchni 230

jednak szansę hołdowania tradycji, w połączeniu z nowoczesnymi elementami innych kuchni. Korzenie Kuchni Polskiej Warto zwrócić uwagę na ogromną różnorodność polskiej kuchni. W polskich przysmakach często zauważa się wpływy kuchni włoskiej, francuskiej czy niemieckiej. Genezy tego zjawiska należy dopatrywać się już w początkach istnienia Polski, za sprawą związków naszych królów z cudzoziemkami. To one sprowadzały z zagranicy nowe przyprawy, receptury

Kuchcik gotuje
Polentowe włoskie burgery bezglutenowe 158

chciałem wymyślić coś nowego :) Może jakieś nowe to nie jest, ale nowe tego jeszcze nie robiłem :) Do tego w specjalnej oprawie  - bardzo modnych ostatnio, bezglutenowych bułkach ;) Charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Grillowana cebula to już akcent rodzimy :) Składniki - kasza kukurydziana - woda - olej - wędzona papryka - pomidory - cebula Wykonanie: Wsypujemy kaszę do wody w proporcjach 2 (woda) do 1 (kasza). Dosypujemy paprykę

Kryzysowa Książka Kucharska
Gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie 166

uwielbiam włoską kuchnię? Za jej prostotę i świeże składniki. Dzisiejszym daniem jest makaron typu gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie. Danie jest pyszne, treściwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim miłośnikom makaronów.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI:300 g włoskiego makaronu Gramigna3 białe kiełbasy parzone400 ml śmietany 16%2 łyżki masła80 g sera

kulinarnyJa
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 104

PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisy bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast

Martyna Cooks
TIRAMISU KASZTANOWE. BEZ MIKSERA, PRZEPIS WŁOSKI. 1529

niewiele. Tylko właściwie te najbardziej potrzebne. W porównaniu z tym, ile kartonów próbowałam pomieścić w samochodzie... Zastanawiam się, gdzie to wszystko mam? Szafa w połowie pusta, w kuchni też nic szczególnego...I oczywiście musiałam zaprosić moje przyjaciółki na domówkę, taki mały "sabat czarownic". Wymarzyłam sobie tiramisu z owocami. Zapomniałam kupić owoców, a że wróciłam dość późno z zakupów, nie chciałam(...)już wracać. Wykorzystałam schowany gdzieś w szpargałach krem kasztanowy. Ale jak tu sobie poradzić z tiramisu bez miksera?! Okazuje się, że to banalnie łatwe! Poczułam się jak włoska mama, która dzielnie walczyła z tym deserem. Przecież powstał on jeszcze, nim ktokolwiek wpadł na pomysł, by stworzyć coś takiego jak mikser!Dlaczego w tytule zaznaczam, że to "przepis włoski

W kuchni Karmel-itki
MOUSSAKA 136

MOUSSAKA Moussaka to taka grecka lasagna tylko zamiast makaronu mamy warzywa. Sam sos też jest troszeczkę inaczej przyprawiony niż w kuchni włoskiej, ale zasada jest ta sama – warstwa warzywa, warstwa mięsa, warstwa warzyw itd. Oryginalnie moussaka zalewana jest beszamelem, jednak ja nie przepadam za tym dość ciężkim maślano-mącznym sosem, dlatego w moim wydaniu sos jest lekki – jogurtowy(...)który, moim zdaniem, absolutnie nie niszczy smaku potrawy. Trochę zabawy podczas gotowania jest, ale efekt końcowy jest naprawdę smaczny i warto spędzić ten czas w kuchni :) Moussaka is a Greek lasagna only instead of pasta we have vegetables. The sauce itself has also a bit different seasoning than in Italian cuisine, but the rule is the same – a layer

Martyna Cooks
Gnocchi z masłem szałwiowym 202

Gnocchi to delikatne, włoskie kluseczki. Przypominają nasze polskie kopytka. Jednak w przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny(...)dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas.Składniki:1 kg ziemniaków100g mąki pszennej1 łyżka soliświeżo zmielony pieprz1 roztrzepane jajkoDodatkowo:masłoodrobina oliwylistki szałwiiPrzygotowanie:Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie

Smakowity Blog Kulinarny
Tajski makaron z ziołowym pesto i krewetkami - inspiracje Apetyt 152

iedawno miałam okazję przetestować ten przepis dla magazynu kulinarnego Apetyt . Samo danie jest przykładem na udane połączenie kuchni włoskiej i tajskiej. W przygotowaniu banalnie proste, a bawiąc się dodatkami i tworząc nowe zestawy smakowe za każdym razem mamy inną potrawę. Bazując na podstawowym przepisie przygotowałam własną wersję, nadając daniu bardziej tajski charakter :). Wprowadziłam kilka modyfikacji, np. do krewetek dodałam czosnek(...)białe wino, a  pesto przygotowałam z dodatkiem sosu rybnego, tajskiej bazylii i chili w ilości większej o 100%. Dzięki temu, kluseczki dają "niezłego kopa", co w przypadku kuchni tajskiej nie powinno dziwić :), a tajska bazylia, która ma niewiele wspólnego z popularną u nas bazylią, wprowadza nuty mięty, anyżu i lukrecji. Tajska bazylia (bazylia azjatycka) jest rośliną bardzo popularną

SzczyptaSmaQ
No i klops! Prosto z Kalifornii 283

Na każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim

Jem więc Jestem
Makaron z sosem a'la ratatouille 205

Toskanii. Dziś pokażę Wam przepis, którego się wtedy nauczyłam. Choć ratatouille to klasyczna francuska potrawa z regionu Prowansji, wcale nie zdziwiłam się, że uczę się jej na kursie kuchni włoskiej. To normalne, że tradycje kulinarne poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów na takie zjawiska można znaleźć tysiące. Włosi zaadaptowali po prostu ratatouille do swoich tradycji, przemieniając tę słynną warzywną(...)makaron jest pyszny i ma mnóstwo smaku. Kluczem do sukcesu jest pokrojenie warzyw w drobną kostkę, najlepiej równą kostkę dla lepszego efektu wizualnego. Ponadto, jak tłumaczył nam szef kuchni Andrea, wszystkie kawałki warzyw uduszą się dzięki temu w jednym czasie. Na kursie zrobiliśmy do tego sosu świeży makaron. Niestety nie miałam dotąd chwili, aby przygotować go w domu, dlatego posiłkowałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki z pieczarkami 197

najlepszą tego typu zapiekankę jadłam kiedyś dawno temu na dworcu kolejowym w Kutnie, jednak muszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;)  We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś(...)przygotowywała na święta i inne uroczyste okazje. Pasta świetnie pasuje do kanapek z wędliną.  Wczoraj zupełnie zmieniłam kierunek i przygotowałam indyjskie curry z pieczarek i zielonego groszku . Uwielbiam kuchnię indyjską i tamtejsze bardzo aromatyczne potrawy. Danie jest bardzo smaczne i sycące i idealnie nadaje się jako danie wegetariańskie.  Dziś natomiast polecam bułeczki z pieczarkami. Jeżeli podobały się

Codzienne Gotowanie
Polenta 154

Polenta jest narodowa potrawą włoską...Nigdy nie miałam przyjemności spróbować oryginalnej włoskiej wersji...Przyrządza się ją z maki lub kaszki kukurydzianej... Historia jej powstania sięga czasów republiki weneckiej gdy w czasie wojny, gdzie głównymi żołnierzami byli chłopi, którzy z oczywistych względów nie mogli wówczas uprawiać roli. Jedynym rozwiązaniem była kukurydza sprowadzana z Ameryki. Do dziś polentę podaje się jako pierwsze(...)czarna z kaszy gryczanej. To by było na tyle historii ;) a oto moje osiągniecie na tym polu.... Składniki: 600 ml. bulionu 150 gram kaszki kukurydzianej u mnie średnia przyprawy kuchni włoskiej 1 łyż. masła Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy stopniowo kaszę...Mieszamy od czasu do czasu do momentu az kaszka napęcznieje...Niestety gdy juz będzie pozbawiona wody musimy ciągle mieszać

NaKońcuJęzyka
Wegańska polenta z warzywami 146

jako koszmar z dzieciństwa, na pierwszy rzut oka to danie może wydać się straszne, ale zapewniam, że smakuje lepiej niż można sobie wyobrazić. Polenta to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej, niegdyś przyrządzana głównie z mąki kasztanowej, dziś jednak sięga się po łatwiej dostępny wariant - kaszkę kukurydzianą. Wymaga trochę cierpliwości (choć nie za wiele) – trzeba ją podgrzewać na małym ogniu(...)masło i parmezan, uważam jednak, że zupełnie wystarczy jedynie odrobina soku z cytryny, suszona bazylia oraz gałka muszkatołowa. Swoją polentę podałam z tym, co udało mi się znaleźć w kuchni– pozostałą z gotowania lecza cukinią, pieczarkami, żurawiną i orzechami. Wszystkie elementy idealnie się dopełniają – gładka, słodka polenta z chrupiącymi warzywami – a całe danie jest pyszne i lekkie.  Składniki

Roślinna - blog wegański
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 234

osób niż przewidziano pizza jest naprawdę fajną alternatywą. U nas taka sytuacja miała miejsce właśnie dziś, ale żeby nie było schematycznie spód do pizzy sporządziłyśmy z dodatkiem ziemniaków. W kuchni włoskiej nie jest to może niecodzienna propozycja, ale musimy się przyznać,że my taki spód kosztowałyśmy po raz pierwszy. Jego smak można porównać tych dobrze nam znanych placków ziemniaczanych, jest

Symfonia Smaków