Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam pomidory pod każdą postacią – świeże i konserwowe, przeciery pomidorowe i passaty. Moja rodzina kocha włoską kuchnię i włoskie … Przeczytaj cały artykuł Post Całe pomidory w słoikach pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerMożesz wybrać dowolnego mistrza kuchni, który specjalnie dla Ciebie ugotuje kolację, kto to będzie? Gordon Ramsey. Potrawa, której nigdy nie polubisz, to..? Wszystko w czym znajdują się podroby!! Kuchnia włoska czy kuchnia chińska? Kocham obie, ciężko wybraćJ Wymarzona podróż kulinarna byłaby do kraju…? Tajlandia i Japonia. Ulubione warzywo, ulubiony owoc to…? Pomidor i maliny. Czy kolekcjonujesz talerzyki, szklanki, kubeczki
Mania GotowaniaTyle smaków, regionów, dań, specyficznych przypraw sprawia, że ciężko mi ograniczyć się chociażby do ścisłej "piątki". Jedno jest jednak pewne - zawsze znajdzie się w niej miejsce na kuchnię włoską . Kocham ją za prostotę i umiłowanie do doskonałych lokalnych produktów, które nie wymagają zbyt wielu przypraw. Wystarczy po prostu dobrej jakości oliwa, makaron, słońce i doborowe towarzystwo. Wszystko(...)czekało na mnie przed dwoma tygodniami na sygnowanych przez Malmę warsztatach " Kuchnia makaronowa we włoskim stylu ", na które zaprosiła mnie agencja Synertime. W otoczeniu uroczej włoskiej czerwonej kratki i całej gamy makaronów Malmy gotowaliśmy pod okiem uroczego (czy w przypadku Włocha może być inaczej?) Sycylijczyka - Andrea Scarantino , szefa kuchni w restauracji Mamma Marietta . Pod okiem Andrea przygotowaliśmy spaghetti
KUCHARNIAmoja wielka miłość. W moich przepisach rzadko jest mięso, za to dużo warzyw. Tym razem postawiłam na kolor zielony w postaci cukinii oraz natki z pietruszki. Powstało danie inspirowane kuchnią włoską, bardzo smaczne i syte- makaron z cukinią . Jak wybierać cukinię? Skórka musi być błyszcząca i gładka, bez żadnych uszkodzeń. Najsmaczniejsze są te małe oraz średnie. Są słodkie, mają cienką
Moja smaczna kuchniaskładników dostępnych w sklepach bez problemu. Warto zaopatrzyć się w pudełka śniadaniowe na sałatki, sprawdzą się także moje ulubione ostatnio słoiki od Quattro Stagioni. Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia
Moja smaczna kuchniawino. Zatem przenieśmy się w przepiękne okolice Condove, gdzie właśnie teraz króluje grzyb, makaron ,kasztany i wino. Gdzie gościom serwuje się dary jesieni pod każdą postacią. Kocham kuchnię włoską, regionalną i dlatego dzielę się z Wami tym oto przepisem. Składniki spaghetti nr 4 LUBELLA olej kokosowy , masło, oliwa z oliwek borowiki brązowe pieczarki mleko kokosowe lub serek mascarpone
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia to 15 minut, 180 - 200 st C. Ciasto pieczemy, po nałożeniu sosu pomidorowego i dodatków, na posmarowanej oliwą blasze do pizzy. * przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne: kuchnia włoska
Moja smaczna kuchniaViva la pasta! Słyszę śmiech włoskiej mamy, która grzecznie w kuchni robi makaron. Najlepszy, bo prosto z serca. Pełen miłości i dobra, które powoduje niezapomniany smak. A do niego? Obok leżących na stole i suszących się nitek spaghetti stoi szczelnie zakręcony słoiczek. Pesto.Inspiracja pochodzi z bloga Elf w kuchni.Podaję już z modyfikacjami. PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK /zainspirowany, zmodyfikowany
W kuchni Karmel-itkitylko jest bowiem smaczne (choć to kwestia gustu), ale wbrew pozorom także bardzo sycące i jako takie może stanowić samodzielny posiłek. Danie to jest mocno osadzone w tradycji kuchni południowoeuropejskich, zwłaszcza włoskiej i francuskiej. Jest w zasadzie bardzo proste w przygotowaniu jak i pod względem użytych składników. Jedyny wyjątek może stanowić po trosze szwajcarski i francuski ser gruyère – popularny m.in(...)czasu dojrzewania. Przygotowując tę zapiekankę w rzeczywistości wykorzystacie jeszcze 2 inne nasze przepisy: na sos beszamelowy oraz pomidorowo-ziołowy . Nie obawiajcie się jednak, że spędzicie dużo czasu w kuchni – przygotowanie beszamelu to dosłownie chwila, a naszego sosu pomidorowego – niewiele dłużej. Dlatego jest to danie również dla osób, które nie cierpią na nadmiar czasu. Bakłażan zapiekany z trzema serami
Kulinarna PokusaRewelacyjne jednogarnkowe danie, mieszanka dwóch kuchni polskiej i włoskiej, z ryżem, kurczakiem, porem i dynią -delikatne w smaku, ale jednocześnie pożywne, doskonale zastąpi dwudaniowy obiad, posmakuje także najmłodszym. Powstało przy użyciu produktów z tygodnia włoskiego, który nadal trwa w Lidl Polska Polecam! Składniki: 1 filet z kurczaka 20 dag ryżu arborio Lidl 1 duży
Wanilia i KardamonEspaña! Zrodzona z burzliwej historii Półwyspu Iberyjskiego, niosąca ze sobą wpływy wielu kultur, wykorzystująca na równi dary morza, jak i bogactwa lądu, la cocina espaniola dorównuje smakiem bardziej znanym kuchniom włoskiej czy francuskiej. Kuchnia hiszpańska oferuje wspaniałe, przepełnione słońcem potrawy i nietypowe połączenia składników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Rok temu udało
Chilli Czosnek i Oliwahiszpańskiej. Zrodzona z burzliwej historii Półwyspu Iberyjskiego, niosąca ze sobą wpływy wielu kultur, wykorzystująca na równi dary morza, jak i bogactwa lądu, la cocina espaniola dorównuje smakiem bardziej znanym kuchniom włoskiej czy francuskiej. Kuchnia hiszpańska oferuje wspaniałe, przepełnione słońcem potrawy i nietypowe połączenia składników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Weźcie paprykę, fasolę, czosnek
Chilli Czosnek i Oliwamarzy o hodowaniu trufli w Nowej Zelandii. Coś pysznego! Te dania... Czułam ich powalający aromat przez ekran komputera, oczarowały mnie. Przez następne kilka dni nie wychodziłam z kuchni, próbując odtworzyć choć kilka z nich! Inspirujący aż do szpiku kości! Dzień 13. "WIELKIE ŻARCIE" (1973) Miałam nie lada zagwozdkę. Film ma tyle wątków, że aż ciężko skupić(...)Ukazana zostaje, choć fragmentarycznie, ciężka praca na kuchni w restauracji, która dziennie przyjmuje naprawdę wielu gości, praca wymagająca poświęcenia i niebagatelnych umiejętności. Dochodzi do kłótni między żyjącym właścicielem, a kucharzem - młodym, ambitnym, z wielkimi aspiracjami. Chodzi o jedzenie. Wykwintne aż nadto dania szefa kuchni przyciągają tłumy, ale włoska kuchnia zupełnie straciła znaczenie. Nie ma tradycyjnego jedzenia
W kuchni Karmel-itkiWłoska kuchnia jest popularna w Polsce obok naszej rodzimej. Coraz częściej na polskich stołach można znaleźć potrawy z makaronami. Często nawet wolimy chodzić do włoskiej restauracji niż do „Swojskiego Jadła”. Makaron włoski jest sycący, a także szybki w przygotowaniu, dlatego wiele gospodyń domowych preferuje go zamiast tradycyjnych, polskich potraw. Makaron pysznie smakuje z różnymi składnikami, dlatego jest
w mojej kuchniKupiłam dzisiaj piękną cukinię, pierwszą w tym roku. Obiad miałam już zaplanowany. Nareszcie zrobiłam makaron, którego tak dawno nie było na blogu. W kilka chwil powstał aromatyczny, inspirowany włoską kuchnią przepis, z dodatkiem cukinii i pomidorów oraz świeżych i suszonych ziół. Do pełni szczęścia zabrakło tylko parmezanu. Spaghetti w pomidorach z cukinią Składniki: makaron spaghetti na 2 porcje
Moja smaczna kuchnia