Uroda tego przepisu polega na tym, że jest i pyszny, i prosty w przygotowaniu. Wydaje się być przewidywalny w smaku, jednak to mylne wrażenie – zapiekanka to niecodzienny amalgamat kuchni włoskiej i meksykańskiej – delikatnie słodka i ziarnista kasza kukurydziana wspaniale pasuje do zdecydowanych i pikantnych smaków mieszaniny ryżowo-fasolowej. Często spotykam się z opinią, że kuchnia roślinna to kuchnia niedostatecznie
Roślinna - blog wegańskijestem fanką pizzy wegetariańskiej z groszkiem i kukurydzą. Najbardziej pasują mi do niej grzyby, cebula, czosnek, pomidory, zioła i mozzarella. Dlatego dziś pizza funghi. Poniższy przepis pochodzi z Kuchni włoskiej Penny Stevens. Od siebie dodałam: oliwki, cebulę i oregano. Wydaje mi się też, że lepiej położyć ser na sos – dla lepszego efektu wizualnego. Zapraszam do spróbowania – pracy jest trochę(...)pół ceny. Na końcu wypełniamy ankietę oceniając, np. jakość jedzenia, obsługi, atmosferę, itp. Pyszne włoskie jedzenie w bardzo klimatycznym lokalu. Gorąco polecam! Może nie jest najtaniej (restauracja przy głównym deptaku na 3-go maja), ale za to mamy gwarancję wyśmienitej kuchni. I dość dużo dań wege do wyboru. Pizza z leśnymi grzybami i natką pietruszki Spaghetti al pesto
Qlinarnie i Qlinarniemoim domu dzisiaj włoska kuchnia....uwieeeelbiaaam! Lasagne w wegetariańskiej wersji jest naprawdę pyszna. Warstwy makaronu przełożone szpinakiem, pieczarkami w sosie beszamelowym i pomidorowym to istna rozkosz dla podniebienia! Gdy wychodzę do włoskiej restauracji to mimo tego, że w menu jest ogromny wybór różnych potraw, to przeważnie wybieram Lasagne 💜. W domu ze względu na dosyć długi czas przygotowania nie robiłam
kulinarne odsłony patiPrzepyszne pesto bazyliowe domowej roboty 🙂 Idealne na kanapki do makaronów lub pizzy. Polecam każdemu, kto lubi prawdziwą włoską kuchnię. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 1 duży pęczek bazylii 50 g orzeszków piniowych 3 ząbki czosnku 50 g parmezanu oliwę (4-6 łyżek) szczypta soli (opcjonalnie) Przygotowanie: Na suchej patelni uprażyć orzeszki pini
KuchniaWeDwoje.plKiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco która jest bardzo prosta w przygotowaniu i zapewnia że nie będziemy po niej głodni. Sam skład zależy od naszych aktualnych zasobów w lodówce, lecz finalny efekt zawsze wychodzi super zważywszy że ciabatta na gorąco
Kuchnia Pełna Pasjipowstały wywar był intensywny. Sięgnij np. po: pręgę wołową, prawdziwą wiejską kurę i nogę z kaczki; włoszczyzny, czyli warzyw: odrobiny selera, kilku pietruszek, kilku marchewek, małego pora, kawałka kapusty włoskiej, 1 cebuli w łupinie, przypraw: 2-3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego, sól, wody – dobrze gotować rosół na tej przefiltrowanej lub źródlanej, by uniknąć np. posmaku(...)domowy rosół? Prawdziwy bulion to skarb każdego dobrego kucharza. Wykorzystać go można jako bazę do innych zup (np. grochowej serwowanej w restauracji Biesiadowo w Łodzi ). Sprawdzi się także w kuchni włoskiej – np. podczas przygotowywania risotto. Sięgnij po niego także, jeżeli masz ochotę ugotować kołduny czy chinkali – to bulion, a nie woda, najlepiej nadaje się do ich przygotowania. Dobry rosół
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemamy. Kuchnia polska." to książka napisana przez Ewę Aszkiewicz, wydana przez wydawnictwo Publicat. Tyle formalności, teraz czas na recenzję. Książka jest przepiękna! Przypomina mi "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska." tego samego wydawnictwa (jest to jedna z moich ulubionych książek, a właściwie albumów kulinarnych). W środku znajdziemy przepiękne zdjęcia i aranżacje, autorka porywa nas w podróż nie tylko do kuchni
Brzuszki ŁakomczuszkiZaczynam moją makaronową podróż po Europie od Italii, w ramach konkursu "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!" Wybrałam klasyczne danie makaronowe kuchni włoskiej, którym jest ravioli faszerowane serem ricotta i szpinakiem, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych potraw włoskich. Gotowe ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny
Smakowity Blog Kulinarnyprzypalono-brązowy. Ważna rzecz: nie dajemy pieprzu. Generalnie zasada we włoskiej kuchni jest taka: albo pieprz, albo pikantna papryka. I nie posypujemy serem. Sera nie ma. Tak naprawdę natki też nie dajemy, ale o tym pisałem już wcześniej :) A tak naprawdę to nie powinno być chili tylko włoska papryczka peperoncino. Ma ona nieco inny smak niż chili. Jeżeli
Marder&Marder Manufacturetuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście win w cenie do 100 zł za butelkę. Jak na restaurację specjalizującą się w kuchni włoskiej, win z tego kraju powinno być więcej i powinny być bardziej zróżnicowane. Dobrym pomysłem jest krótki opis każdego wina z sugestią do czego będzie pasowało. Do wyboru miałam trzy dowolne
królestwo garówmarchewka 5-6 dużych pieczarek 1 mała cukinia (15 dag) 25-30 dag piersi z kurczaka Pomidory w puszce 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kostki rosołowej ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej lub po ½ bazylii i oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Pieczarki pokroić w półtalarki, natomiast cebulę
Fabryka pomysłówInna wersja naszych rodzimych knedelków ze śliwką czy truskawką. Te są wprost z Tyrolu i tu nie wiem czy bardziej austriackiego czy włoskiego? Tak czy siak
Moje Małe Czarowanieznalazłam przepis na fantastyczne kule ryżowe i od razu pomyślałam, że nie mogę ich nie zrobić…:)! Prezentowały się zachwycająco – jak wszystko u Natalii:)- a poza tym uwielbiam kuchnię włoską. Dlatego kulki ryżowe szybko wyszły na prowadzenie na mojej liście przepisów do zrobienia. Muszę powiedzieć, że od razu chciałam je wypróbować w troszkę innej wersji farszu i jestem zachwycona
UgotujmyTo.plkolejny podkreślę, że kuchnia włoska rozczula moje kubki smakowe. Często przygotowuję dania gdzie podstawą są włoskie makarony. Komponując kolejny sos do makarony staram się, aby był niepowtarzalny. Chodź nie jest klasykiem, rodem ze słonecznej Italii to zachowuje w sobie włoskie akcenty. Dziś chciałbym Was zaprosić na moje farfalle w kremowym sosie serowym. Bazę sosu przygotowałem z sera brie
kulinarnyJałyżki oliwy z oliwek * dowolna wędlina ( u mnie dwie parówki z szynki ) * 3 małe cukinie * pomidor bez skóry * 3 różyczki ugotowanego brokuła * dowolne przyprawy ( u mnie przyprawa kuchni włoskiej , przyprawa do pizzy ) Przygotowanie : Na oliwie podsmażam wędlinę , wrzucam cukinię pokrojoną w plasterki. Duszę chwilkę,aż się zarumienią. Dodaję pokrojonego w kostkę pomidora oraz pokrojonego brokuła. Przyprawiam. Mieszam delikatnie
Magiczne Życie Marty