kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:19/268)

Navona 157

tuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście win w cenie do 100 zł za butelkę. Jak na restaurację specjalizującą się w kuchni włoskiej, win z tego kraju powinno być więcej i powinny być bardziej zróżnicowane. Dobrym pomysłem jest krótki opis każdego wina z sugestią do czego będzie pasowało. Do wyboru miałam trzy dowolne

królestwo garów
Makaron z kurczakiem na włoską nutę 393

marchewka 5-6 dużych pieczarek 1 mała cukinia (15 dag) 25-30 dag piersi z kurczaka Pomidory w puszce 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kostki rosołowej ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej lub po ½ bazylii i oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Pieczarki pokroić w półtalarki, natomiast cebulę

Fabryka pomysłów
Tyrolskie knedle szpinakowe 235

Inna wersja naszych rodzimych knedelków ze śliwką czy truskawką. Te są wprost z Tyrolu i tu nie wiem czy bardziej austriackiego czy włoskiego? Tak czy siak

Moje Małe Czarowanie
Arancini – włoskie kulki ryżowe 331

znalazłam przepis na fantastyczne kule ryżowe i od razu pomyślałam, że nie mogę ich nie zrobić…:)! Prezentowały się zachwycająco – jak wszystko u Natalii:)- a poza tym uwielbiam kuchnię włoską. Dlatego kulki ryżowe szybko wyszły na prowadzenie na mojej liście przepisów do zrobienia. Muszę powiedzieć, że od razu chciałam je wypróbować w troszkę innej wersji farszu i jestem zachwycona

UgotujmyTo.pl
Farfalle w serowym sosie 218

kolejny podkreślę, że kuchnia włoska rozczula moje kubki smakowe. Często przygotowuję dania gdzie podstawą są włoskie makarony. Komponując kolejny sos do makarony staram się, aby był niepowtarzalny. Chodź nie jest klasykiem, rodem ze słonecznej Italii to zachowuje w sobie włoskie akcenty. Dziś chciałbym Was zaprosić na moje farfalle w kremowym sosie serowym. Bazę sosu przygotowałem z sera brie

kulinarnyJa
Makaron inaczej - łazanki 154

łyżki oliwy z oliwek * dowolna wędlina ( u mnie dwie parówki z szynki ) * 3 małe cukinie * pomidor bez skóry * 3 różyczki ugotowanego brokuła  * dowolne przyprawy ( u mnie przyprawa kuchni włoskiej , przyprawa do pizzy ) Przygotowanie : Na oliwie podsmażam wędlinę , wrzucam cukinię pokrojoną w plasterki. Duszę chwilkę,aż się zarumienią. Dodaję pokrojonego w kostkę pomidora oraz pokrojonego brokuła. Przyprawiam. Mieszam delikatnie

Magiczne Życie Marty
MLEKO Z ORZECHÓW WŁOSKICH. 229

Wegańsko, zdrowo i przyjemnie. Przyda się do ochłody w upalne dni. Teoretycznie nie jestem weganką, ale moja ciekawość sięga zenitu i czasem zastanawiam się, jakby to

W kuchni Karmel-itki
SEMCO oleje tłoczone na zimno 154

gdyż SemCo jest członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, zasiada we władzach Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Wielkopolsce oraz Slow Food Polska. Do wypróbowania w mojej polsko-włoskiej kuchni dostałam OLEJ RYDZOWY  SEMCO WIELKOPOLSKI OLEJ LNIANY  SEMCO OLEJ RZEPAKOWY Z WIELKOPOLSKI  SEMCO Każdy z tych trzech propozycji to inna nuta smaku. Wszystkie posiadają ważne certyfikaty

Z Kuchni Do Kuchni
Powrót do źródeł w kuchni 263

jednak szansę hołdowania tradycji, w połączeniu z nowoczesnymi elementami innych kuchni. Korzenie Kuchni Polskiej Warto zwrócić uwagę na ogromną różnorodność polskiej kuchni. W polskich przysmakach często zauważa się wpływy kuchni włoskiej, francuskiej czy niemieckiej. Genezy tego zjawiska należy dopatrywać się już w początkach istnienia Polski, za sprawą związków naszych królów z cudzoziemkami. To one sprowadzały z zagranicy nowe przyprawy, receptury

Kuchcik gotuje
Polentowe włoskie burgery bezglutenowe 183

chciałem wymyślić coś nowego :) Może jakieś nowe to nie jest, ale nowe tego jeszcze nie robiłem :) Do tego w specjalnej oprawie  - bardzo modnych ostatnio, bezglutenowych bułkach ;) Charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Grillowana cebula to już akcent rodzimy :) Składniki - kasza kukurydziana - woda - olej - wędzona papryka - pomidory - cebula Wykonanie: Wsypujemy kaszę do wody w proporcjach 2 (woda) do 1 (kasza). Dosypujemy paprykę

Kryzysowa Książka Kucharska
Gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie 190

uwielbiam włoską kuchnię? Za jej prostotę i świeże składniki. Dzisiejszym daniem jest makaron typu gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie. Danie jest pyszne, treściwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim miłośnikom makaronów.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI:300 g włoskiego makaronu Gramigna3 białe kiełbasy parzone400 ml śmietany 16%2 łyżki masła80 g sera

kulinarnyJa
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 129

PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisy bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast

Martyna Cooks
TIRAMISU KASZTANOWE. BEZ MIKSERA, PRZEPIS WŁOSKI. 1549

niewiele. Tylko właściwie te najbardziej potrzebne. W porównaniu z tym, ile kartonów próbowałam pomieścić w samochodzie... Zastanawiam się, gdzie to wszystko mam? Szafa w połowie pusta, w kuchni też nic szczególnego...I oczywiście musiałam zaprosić moje przyjaciółki na domówkę, taki mały "sabat czarownic". Wymarzyłam sobie tiramisu z owocami. Zapomniałam kupić owoców, a że wróciłam dość późno z zakupów, nie chciałam(...)już wracać. Wykorzystałam schowany gdzieś w szpargałach krem kasztanowy. Ale jak tu sobie poradzić z tiramisu bez miksera?! Okazuje się, że to banalnie łatwe! Poczułam się jak włoska mama, która dzielnie walczyła z tym deserem. Przecież powstał on jeszcze, nim ktokolwiek wpadł na pomysł, by stworzyć coś takiego jak mikser!Dlaczego w tytule zaznaczam, że to "przepis włoski

W kuchni Karmel-itki
MOUSSAKA 159

MOUSSAKA Moussaka to taka grecka lasagna tylko zamiast makaronu mamy warzywa. Sam sos też jest troszeczkę inaczej przyprawiony niż w kuchni włoskiej, ale zasada jest ta sama – warstwa warzywa, warstwa mięsa, warstwa warzyw itd. Oryginalnie moussaka zalewana jest beszamelem, jednak ja nie przepadam za tym dość ciężkim maślano-mącznym sosem, dlatego w moim wydaniu sos jest lekki – jogurtowy(...)który, moim zdaniem, absolutnie nie niszczy smaku potrawy. Trochę zabawy podczas gotowania jest, ale efekt końcowy jest naprawdę smaczny i warto spędzić ten czas w kuchni :) Moussaka is a Greek lasagna only instead of pasta we have vegetables. The sauce itself has also a bit different seasoning than in Italian cuisine, but the rule is the same – a layer

Martyna Cooks
Gnocchi z masłem szałwiowym 226

Gnocchi to delikatne, włoskie kluseczki. Przypominają nasze polskie kopytka. Jednak w przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny(...)dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas.Składniki:1 kg ziemniaków100g mąki pszennej1 łyżka soliświeżo zmielony pieprz1 roztrzepane jajkoDodatkowo:masłoodrobina oliwylistki szałwiiPrzygotowanie:Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie

Smakowity Blog Kulinarny