kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:19/268)

Zapiekana polenta z ryżem i fasolą 204

Uroda tego przepisu polega na tym, że jest i pyszny, i prosty w przygotowaniu. Wydaje się być przewidywalny w smaku, jednak to mylne wrażenie – zapiekanka to niecodzienny amalgamat kuchni włoskiej i meksykańskiej – delikatnie słodka i ziarnista kasza kukurydziana wspaniale pasuje do zdecydowanych i pikantnych smaków mieszaniny ryżowo-fasolowej.  Często spotykam się z opinią, że kuchnia roślinna to kuchnia niedostatecznie

Roślinna - blog wegański
Włoska pizza funghi i z OpenCard w La Sueva 173

jestem fanką pizzy wegetariańskiej z groszkiem i kukurydzą. Najbardziej pasują mi do niej grzyby, cebula, czosnek, pomidory, zioła i mozzarella. Dlatego dziś pizza funghi. Poniższy przepis pochodzi z Kuchni włoskiej Penny Stevens. Od siebie dodałam: oliwki, cebulę i oregano. Wydaje mi się też, że lepiej położyć ser na sos – dla lepszego efektu wizualnego. Zapraszam do spróbowania – pracy jest trochę(...)pół ceny. Na końcu wypełniamy ankietę oceniając, np. jakość jedzenia, obsługi, atmosferę, itp.   Pyszne włoskie jedzenie w bardzo klimatycznym lokalu. Gorąco polecam! Może nie jest najtaniej (restauracja przy głównym deptaku na 3-go maja), ale za to mamy gwarancję wyśmienitej kuchni. I dość dużo dań wege do wyboru. Pizza z leśnymi grzybami i natką pietruszki Spaghetti al pesto

Qlinarnie i Qlinarnie
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 138

moim domu dzisiaj włoska kuchnia....uwieeeelbiaaam! Lasagne w wegetariańskiej wersji jest naprawdę pyszna. Warstwy makaronu przełożone szpinakiem, pieczarkami w sosie beszamelowym i pomidorowym to istna rozkosz dla podniebienia! Gdy wychodzę do włoskiej restauracji to mimo tego, że w menu jest ogromny wybór różnych potraw, to przeważnie wybieram Lasagne 💜. W domu ze względu na dosyć długi czas przygotowania nie robiłam

kulinarne odsłony pati
Pesto bazyliowe 125

Przepyszne pesto bazyliowe domowej roboty 🙂 Idealne na kanapki do makaronów lub pizzy. Polecam każdemu, kto lubi prawdziwą włoską kuchnię. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 1 duży pęczek bazylii 50 g orzeszków piniowych 3 ząbki czosnku 50 g parmezanu oliwę (4-6 łyżek) szczypta soli (opcjonalnie) Przygotowanie: Na suchej patelni uprażyć orzeszki pini

KuchniaWeDwoje.pl
Ciabatta z pomidorami i mięsem 241

Kiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco która jest bardzo prosta w przygotowaniu i zapewnia że nie będziemy po niej głodni. Sam skład zależy od naszych aktualnych zasobów w lodówce, lecz finalny efekt zawsze wychodzi super zważywszy że ciabatta na gorąco

Kuchnia Pełna Pasji
Jak zrobić domowy rosół? Sprawdź listę składników 737

powstały wywar był intensywny. Sięgnij np. po: pręgę wołową, prawdziwą wiejską kurę i nogę z kaczki; włoszczyzny, czyli warzyw: odrobiny selera, kilku pietruszek, kilku marchewek, małego pora, kawałka kapusty włoskiej, 1 cebuli w łupinie, przypraw: 2-3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego, sól, wody – dobrze gotować rosół na tej przefiltrowanej lub źródlanej, by uniknąć np. posmaku(...)domowy rosół? Prawdziwy bulion to skarb każdego dobrego kucharza. Wykorzystać go można jako bazę do innych zup (np. grochowej serwowanej w restauracji Biesiadowo w Łodzi ). Sprawdzi się także w kuchni włoskiej – np. podczas przygotowywania risotto. Sięgnij po niego także, jeżeli masz ochotę ugotować kołduny czy chinkali – to bulion, a nie woda, najlepiej nadaje się do ich przygotowania. Dobry rosół

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 242

mamy. Kuchnia polska." to książka napisana przez Ewę Aszkiewicz, wydana przez wydawnictwo Publicat. Tyle formalności, teraz czas na recenzję. Książka jest przepiękna! Przypomina mi "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska." tego samego wydawnictwa (jest to jedna z moich ulubionych książek, a właściwie albumów kulinarnych). W środku znajdziemy przepiękne zdjęcia i aranżacje, autorka porywa nas w podróż nie tylko do kuchni

Brzuszki Łakomczuszki
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 194

Zaczynam moją makaronową podróż po Europie od Italii, w ramach konkursu "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!" Wybrałam klasyczne danie makaronowe kuchni włoskiej, którym jest ravioli faszerowane serem ricotta i szpinakiem, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych potraw włoskich. Gotowe ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti aglio olio e peperoncino 106

przypalono-brązowy. Ważna rzecz: nie dajemy pieprzu. Generalnie zasada we włoskiej kuchni jest taka: albo pieprz, albo pikantna papryka. I nie posypujemy serem. Sera nie ma. Tak naprawdę natki też nie dajemy, ale o tym pisałem już wcześniej :) A tak naprawdę to nie powinno być chili tylko włoska papryczka peperoncino. Ma ona nieco inny smak niż chili. Jeżeli

Marder&Marder Manufacture
Navona 136

tuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście win w cenie do 100 zł za butelkę. Jak na restaurację specjalizującą się w kuchni włoskiej, win z tego kraju powinno być więcej i powinny być bardziej zróżnicowane. Dobrym pomysłem jest krótki opis każdego wina z sugestią do czego będzie pasowało. Do wyboru miałam trzy dowolne

królestwo garów
Makaron z kurczakiem na włoską nutę 366

marchewka 5-6 dużych pieczarek 1 mała cukinia (15 dag) 25-30 dag piersi z kurczaka Pomidory w puszce 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kostki rosołowej ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej lub po ½ bazylii i oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Pieczarki pokroić w półtalarki, natomiast cebulę

Fabryka pomysłów
Tyrolskie knedle szpinakowe 212

Inna wersja naszych rodzimych knedelków ze śliwką czy truskawką. Te są wprost z Tyrolu i tu nie wiem czy bardziej austriackiego czy włoskiego? Tak czy siak

Moje Małe Czarowanie
Arancini – włoskie kulki ryżowe 311

znalazłam przepis na fantastyczne kule ryżowe i od razu pomyślałam, że nie mogę ich nie zrobić…:)! Prezentowały się zachwycająco – jak wszystko u Natalii:)- a poza tym uwielbiam kuchnię włoską. Dlatego kulki ryżowe szybko wyszły na prowadzenie na mojej liście przepisów do zrobienia. Muszę powiedzieć, że od razu chciałam je wypróbować w troszkę innej wersji farszu i jestem zachwycona

UgotujmyTo.pl
Farfalle w serowym sosie 188

kolejny podkreślę, że kuchnia włoska rozczula moje kubki smakowe. Często przygotowuję dania gdzie podstawą są włoskie makarony. Komponując kolejny sos do makarony staram się, aby był niepowtarzalny. Chodź nie jest klasykiem, rodem ze słonecznej Italii to zachowuje w sobie włoskie akcenty. Dziś chciałbym Was zaprosić na moje farfalle w kremowym sosie serowym. Bazę sosu przygotowałem z sera brie

kulinarnyJa
Makaron inaczej - łazanki 133

łyżki oliwy z oliwek * dowolna wędlina ( u mnie dwie parówki z szynki ) * 3 małe cukinie * pomidor bez skóry * 3 różyczki ugotowanego brokuła  * dowolne przyprawy ( u mnie przyprawa kuchni włoskiej , przyprawa do pizzy ) Przygotowanie : Na oliwie podsmażam wędlinę , wrzucam cukinię pokrojoną w plasterki. Duszę chwilkę,aż się zarumienią. Dodaję pokrojonego w kostkę pomidora oraz pokrojonego brokuła. Przyprawiam. Mieszam delikatnie

Magiczne Życie Marty
MLEKO Z ORZECHÓW WŁOSKICH. 199

Wegańsko, zdrowo i przyjemnie. Przyda się do ochłody w upalne dni. Teoretycznie nie jestem weganką, ale moja ciekawość sięga zenitu i czasem zastanawiam się, jakby to

W kuchni Karmel-itki