kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:12/268)

Spaghetti all'Amatriciana 151

amatriciana jest jednym z klasycznych i bardziej znanych dań kuchni włoskiej. W oryginale danie podawane jest z pancettą, ostrym sosem pomidorowym oraz makaronem typu bucatini. Bucatini to makaron przypominający spaghetti, który zawdzięcza swoją nawę przechodzącej przez jego środek niewielkiej dziurce - „buco” to po włosku „dziura”. Makaron jest rewelacyjny, osobiście wolę go ostatnio bardziej niż bolognese, które wcześniej

Mania Gotowania
Zupa ziemniaczana z pesto 137

Gęsta , kremowa , na bazie szynki parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto …  podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci nie tylko wielbicieli kuchni włoskiej!Niesamowity smak jeszcze na długo pozostanie na podniebieniu , a aromat będzie unosił się w domu przez długie godziny!SKŁADNIKI:* szynka parmeńska – 2 plastry* ziemniaki – 200 g* duża

Ostra na Słodko
Cantucci z wiśniami 130

można je długo przechowywać i przez kilka tygodni są równie pyszne jak zaraz po upieczeniu. Słodkie, kruche, z bakaliami, do kawy na podwieczorek idealne!. Bardzo ciekawa propozycja rodem z kuchni Włoskiej. Po bakalie na te ciasteczka zapraszam Was na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki: 3 szklanki mąki 3 jaja 10 dag masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia

Apetyczna babeczka
Warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool – kuchnia włoska 129

kulinarnych organizowanych przez Akademię Kulinarną Whirlpool . Niestety rzadko bywam na takich spotkaniach, dlatego bardzo ucieszyłam się, że będę mogła poznać innych blogerów kulinarnych. Tematem przewodnim tego spotkania była kuchnia włoska a w szczególności makarony, a prowadził je rodowity Włoch, fenomenalny Marco Ghia Trafić do do Akademii nie jest łatwo, lokalizacja Mińska 25 w Warszawie kojarzyła mi się tylko

karmelowy
Tiramisu 102

razu pomyślałam o tiramisu Bardzo lubię ten deser choć nie często go robię. Przepis dostałam kiedyś od znajomego który zrobił go na kolację ze znajomymi której tematem była kuchnia włoska.   Składniki: - 1 opakowania biszkoptów (kocie języczki) - 1 opakowanie serka mascarpone - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - kawa - kakao do posypania wierzchu   Najpierw zaparzamy kawę. Ja wzięłam łyżeczkę

Kuchenne Wariacje
Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami 146

prostu wygodnie do umieszczenia na toście oraz w konsumpcji. Jakkolwiek przekąska ta nie była inspirowana niczym konkretnym, można powiedzieć, że salami, pomidor i oliwki nadają jej nieco włoskiego charakteru. Ma ona charakter raczej śniadaniowy, choć oczywiście można ją zjeść o każdej innej porze dnia. Nie mniej jednak jest na tyle prosta i mało czasochłonna w przygotowaniu, że naprawdę stanowi realną(...)salami, serem, pomidorem i oliwkami 2015-06-20 18:41:31 Proste w przygotowaniu tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami – idealna przekąska na szybkie śniadanie w klimacie kuchni włoskiej. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) wędliny wieprzowej – niekoniecznie szynki kilka(naście) cienkich plasterków ulubionego salami (zależnie

Kulinarna Pokusa
Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 163

pietruszki, cynamon czy goździki. Mięso najpierw marynujemy, a potem dusimy z wybranym zestawem składników. W przepisie poniżej dodajemy grzyby oraz dobrze komponujący się z nimi estragon i nasiona kopru włoskiego. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z majerankiem. Przygotowanie tej potrawy wymaga wprawdzie nieco uwagi i czasu, jednak nie powinna to być bariera nie do przeskoczenia w weekend czy z okazji jakiegoś(...)kraju, więc warto spróbować również kaczki w wersji po umbryjsku. Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 2015-01-22 10:15:59 Oryginalne i niebanalne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Kawałki kaczki marynowane w mocnym winie, czosnku, cynamonie i goździkach, a następnie duszone z warzywami i leśnymi grzybami. Podajemy z ziemniakami pieczonymi w ziołach. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
Spaghetti z cukinią 127

się z kilku tylko składników, więc ich jakoś jest tu kluczowa. Oliwa z oliwek, dobrej jakości parmezan i przede wszystkim makaron, to cały sekret. Marcin był zachwycony Zapraszam do kuchni. 30 min składniki: 1 mała cukinia 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cukinia 2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól szczypta czerwonej papryki 200 g makaronu(...)pomieszać. Pietruszkę drobno pokroić i dodać do makaronu. Rozkładać na talerze posypując resztą parmezanu. Makron, oliwa z oliwek, czosnek, cukinia i parmezan – obiecuję, że to połączenie zadowoli smakoszy włoskiej kuchni   #Ambition

Ania i Marcin gotują
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino (Spaghetti alio olio e peperoncino) 125

zjeść. Coś niesłodkiego. I najlepiej żeby było szybko,bo czasu szkoda. I jeszcze lekko, bo czerwone spodnie nie chciały się dopiąć (pewnie skurczyły się w praniu ;) ) Dzisiaj więc klasyk kuchni włoskiej i jednocześnie danie z kategorii "prościej być nie może", czyli makaron z czosnkiem i chili podsmażonymi na oliwie. Danie lekkie, ale sycące, szczególnie jeżeli użyjemy makaronu z mąki pełnoziarnistej

Pełny talerz
Bruschetta 148

oliwy z pierwszego tłoczenia staje się niezwykłą przekąską, która skradnie serce każdego. Nie ma lepszej pory na bruschetty niż lato. Spróbujcie póki sezon na pomidory trwa. Jeżeli lubicie włoską kuchnię i pomidory zerknijcie również na SPAGHETTI Z ZIOŁOWYMI KLOPSIKAMI Składniki (2 porcje): 2 ciabatty 2 pomidory malinowe 4 łyżki oliwy extra vergine 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii sól

Fitsweet.me
Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią 211

szałwia, zarówno suszona jak i świeża, z pewnością zawita w wielu potrawach. Jak dotąd mogliście ją spotkać m.in. w saltimbocca oraz pieczonym indyku . Poniżej zaś inne danie w klimacie kuchni włoskiej, która szałwię ceni bardzo wysoko. Ceni również prostotę, dlatego też jest to danie nieskomplikowane, ale zarazem bogate smakiem. Jeśli tylko wpadnie wam w ręce świeża szałwia, spróbujcie poświęcić pół

Kulinarna Pokusa
Makaron ze smażonym kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami 292

potrawa mieści się wręcz idealnie w kryteriach „szybkiego obiadu”. Jednocześnie stanowi dowód, że pod żadnym pozorem nie musi to oznaczać dania pośledniego pod względem wyglądu czy smaku. Utrzymana we włoskich klimatach urzeka nie tylko prostotą, ale też żywymi kolorami i smakiem soczystego mięsa, szpinaku i pomidorów. Oczywiście można ją podać nie tylko na obiad – jest to na tyle lekkie danie(...)makaronu, kurczaka i pomidorków koktajlowych. Makaron ze smażonym kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami 2015-02-23 21:01:50 Proste, szybkie i kolorowe, a przede wszystkim zdrowe danie w stylu kuchni włoskiej. Połączenie makaronu wstążek z chudym mięsem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi na szybki obiad lub lekką kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 filet

Kulinarna Pokusa
Caprese z grillowaną cukinią 175

Insalata Caprese- włoska klasyka gatunku, sałatka w kolorach włoskiej flagi. W tradycyjnej wersji przygotowuje się ją z pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian pomidorów i mozzarelli, skropionych oliwą i posypanych bazylią. Tu w wersji z grillowaną cukinią. Genialnie prosta i cudowna w smaku, bo przygotowana z mozzarelli z bawolego mleka, co zdecydowanie ma znaczenie. Mozzarella di Bufala(...)wyższą zawartość tłuszczu mlecznego i białka, co wpływa bezpośrednio na lepszy smak i bardziej miękką konsystencję sera oraz wyższe wartości odżywcze. Caprese jest przykładem potwierdzającym, że w kuchni włoskiej najważniejsza jest prostota i składniki najwyższej jakości. Nie oszczędzajmy więc na mozzarelli, szukajmy w sklepach tej z bawolego mleka i zawsze zwracajmy uwagę na datę ważności. Mozzarella musi być świeża

Smakowity Blog Kulinarny
Tiramisu - przepis tradycyjny 158

jajek, nie inaczej. Oszukane tiramisu jadłam tylko będąc w ciąży. Najważniejsze to powolne wmieszanie mascarpone i białek do żółtek z cukrem. Korzystałam z przepisu z broszury "DESERY - nowa kuchnia włoska". Składniki: naczynie szklane lub ceramiczne o wymiarach 20x15 cm 24 szt. biszkoptów (do tiramisu) 500 g mascarpone  3 jajka 40 g cukru pudru 100 ml amaretto

bistro mama
Zupa krem z pomidorów z migdałami i śmietaną 99

kolei dolanie większej ilości bulionu lub krótszy czas duszenia pomidorów sprawi, że zupa będzie bardziej płynna. Oczywiście pamiętajmy, że proporcje składników mają wpływ również na smak naszej potrawy. (*) Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania, wyd. Firma Księgarska Olesiejuk, Ożarów Mazowiecki 2013, str. 40 Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div>   #gallery-7 {margin: auto;} #gallery-7 .gallery-item {float: left;margin

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania