kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:12/268)

Tiramisu 132

razu pomyślałam o tiramisu Bardzo lubię ten deser choć nie często go robię. Przepis dostałam kiedyś od znajomego który zrobił go na kolację ze znajomymi której tematem była kuchnia włoska.   Składniki: - 1 opakowania biszkoptów (kocie języczki) - 1 opakowanie serka mascarpone - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - kawa - kakao do posypania wierzchu   Najpierw zaparzamy kawę. Ja wzięłam łyżeczkę

Kuchenne Wariacje
Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami 181

prostu wygodnie do umieszczenia na toście oraz w konsumpcji. Jakkolwiek przekąska ta nie była inspirowana niczym konkretnym, można powiedzieć, że salami, pomidor i oliwki nadają jej nieco włoskiego charakteru. Ma ona charakter raczej śniadaniowy, choć oczywiście można ją zjeść o każdej innej porze dnia. Nie mniej jednak jest na tyle prosta i mało czasochłonna w przygotowaniu, że naprawdę stanowi realną(...)salami, serem, pomidorem i oliwkami 2015-06-20 18:41:31 Proste w przygotowaniu tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami – idealna przekąska na szybkie śniadanie w klimacie kuchni włoskiej. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) wędliny wieprzowej – niekoniecznie szynki kilka(naście) cienkich plasterków ulubionego salami (zależnie

Kulinarna Pokusa
Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 200

pietruszki, cynamon czy goździki. Mięso najpierw marynujemy, a potem dusimy z wybranym zestawem składników. W przepisie poniżej dodajemy grzyby oraz dobrze komponujący się z nimi estragon i nasiona kopru włoskiego. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z majerankiem. Przygotowanie tej potrawy wymaga wprawdzie nieco uwagi i czasu, jednak nie powinna to być bariera nie do przeskoczenia w weekend czy z okazji jakiegoś(...)kraju, więc warto spróbować również kaczki w wersji po umbryjsku. Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami 2015-01-22 10:15:59 Oryginalne i niebanalne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Kawałki kaczki marynowane w mocnym winie, czosnku, cynamonie i goździkach, a następnie duszone z warzywami i leśnymi grzybami. Podajemy z ziemniakami pieczonymi w ziołach. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
Spaghetti z cukinią 159

się z kilku tylko składników, więc ich jakoś jest tu kluczowa. Oliwa z oliwek, dobrej jakości parmezan i przede wszystkim makaron, to cały sekret. Marcin był zachwycony Zapraszam do kuchni. 30 min składniki: 1 mała cukinia 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cukinia 2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól szczypta czerwonej papryki 200 g makaronu(...)pomieszać. Pietruszkę drobno pokroić i dodać do makaronu. Rozkładać na talerze posypując resztą parmezanu. Makron, oliwa z oliwek, czosnek, cukinia i parmezan – obiecuję, że to połączenie zadowoli smakoszy włoskiej kuchni   #Ambition

Ania i Marcin gotują
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino (Spaghetti alio olio e peperoncino) 156

zjeść. Coś niesłodkiego. I najlepiej żeby było szybko,bo czasu szkoda. I jeszcze lekko, bo czerwone spodnie nie chciały się dopiąć (pewnie skurczyły się w praniu ;) ) Dzisiaj więc klasyk kuchni włoskiej i jednocześnie danie z kategorii "prościej być nie może", czyli makaron z czosnkiem i chili podsmażonymi na oliwie. Danie lekkie, ale sycące, szczególnie jeżeli użyjemy makaronu z mąki pełnoziarnistej

Pełny talerz
Bruschetta 174

oliwy z pierwszego tłoczenia staje się niezwykłą przekąską, która skradnie serce każdego. Nie ma lepszej pory na bruschetty niż lato. Spróbujcie póki sezon na pomidory trwa. Jeżeli lubicie włoską kuchnię i pomidory zerknijcie również na SPAGHETTI Z ZIOŁOWYMI KLOPSIKAMI Składniki (2 porcje): 2 ciabatty 2 pomidory malinowe 4 łyżki oliwy extra vergine 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii sól

Fitsweet.me
Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią 265

szałwia, zarówno suszona jak i świeża, z pewnością zawita w wielu potrawach. Jak dotąd mogliście ją spotkać m.in. w saltimbocca oraz pieczonym indyku . Poniżej zaś inne danie w klimacie kuchni włoskiej, która szałwię ceni bardzo wysoko. Ceni również prostotę, dlatego też jest to danie nieskomplikowane, ale zarazem bogate smakiem. Jeśli tylko wpadnie wam w ręce świeża szałwia, spróbujcie poświęcić pół

Kulinarna Pokusa
Makaron ze smażonym kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami 331

potrawa mieści się wręcz idealnie w kryteriach „szybkiego obiadu”. Jednocześnie stanowi dowód, że pod żadnym pozorem nie musi to oznaczać dania pośledniego pod względem wyglądu czy smaku. Utrzymana we włoskich klimatach urzeka nie tylko prostotą, ale też żywymi kolorami i smakiem soczystego mięsa, szpinaku i pomidorów. Oczywiście można ją podać nie tylko na obiad – jest to na tyle lekkie danie(...)makaronu, kurczaka i pomidorków koktajlowych. Makaron ze smażonym kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami 2015-02-23 21:01:50 Proste, szybkie i kolorowe, a przede wszystkim zdrowe danie w stylu kuchni włoskiej. Połączenie makaronu wstążek z chudym mięsem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi na szybki obiad lub lekką kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 filet

Kulinarna Pokusa
Caprese z grillowaną cukinią 193

Insalata Caprese- włoska klasyka gatunku, sałatka w kolorach włoskiej flagi. W tradycyjnej wersji przygotowuje się ją z pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian pomidorów i mozzarelli, skropionych oliwą i posypanych bazylią. Tu w wersji z grillowaną cukinią. Genialnie prosta i cudowna w smaku, bo przygotowana z mozzarelli z bawolego mleka, co zdecydowanie ma znaczenie. Mozzarella di Bufala(...)wyższą zawartość tłuszczu mlecznego i białka, co wpływa bezpośrednio na lepszy smak i bardziej miękką konsystencję sera oraz wyższe wartości odżywcze. Caprese jest przykładem potwierdzającym, że w kuchni włoskiej najważniejsza jest prostota i składniki najwyższej jakości. Nie oszczędzajmy więc na mozzarelli, szukajmy w sklepach tej z bawolego mleka i zawsze zwracajmy uwagę na datę ważności. Mozzarella musi być świeża

Smakowity Blog Kulinarny
Tiramisu - przepis tradycyjny 186

jajek, nie inaczej. Oszukane tiramisu jadłam tylko będąc w ciąży. Najważniejsze to powolne wmieszanie mascarpone i białek do żółtek z cukrem. Korzystałam z przepisu z broszury "DESERY - nowa kuchnia włoska". Składniki: naczynie szklane lub ceramiczne o wymiarach 20x15 cm 24 szt. biszkoptów (do tiramisu) 500 g mascarpone  3 jajka 40 g cukru pudru 100 ml amaretto

bistro mama
Zupa krem z pomidorów z migdałami i śmietaną 135

kolei dolanie większej ilości bulionu lub krótszy czas duszenia pomidorów sprawi, że zupa będzie bardziej płynna. Oczywiście pamiętajmy, że proporcje składników mają wpływ również na smak naszej potrawy. (*) Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania, wyd. Firma Księgarska Olesiejuk, Ożarów Mazowiecki 2013, str. 40 Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div>   #gallery-7 {margin: auto;} #gallery-7 .gallery-item {float: left;margin

Kulinarna Pokusa
Okiennice i gruszka miłości. Melanzane Parmigiana. 186

zwykle są mniejsze szanse, bo danie jest tak pyszne, że właściwie znika od razu. Polecam!   Przepisów na Melanzane Parmigiana jest pewnie tyle ile osób, które je przyrządza. Kuchnię włoską cechuje silna regionalność i przywiązanie do własnych przepisów, które przez każdego Włocha uważane są za najlepsze. Trudno zatem wzorować się na jednym sztandarowym przepisie. Moja wersja Melanzane Parmigiana

KUCHARNIA
29 stycznia – Cucinare bene! KATO vol.3 – Katowice 114

Dzięki cyklowi warsztatów Cucinare bene! możecie połączyć wszystkie właściwości włoskiej kuchni: nacieszyć się smakami i aromatami, dobrze bawić w doborowym towarzystwie, a przede wszystkim wynieść ze spotkania wiedzę, która pozwoli Wam dalej rozwijać w sobie pasję do gotowania! Artykuł 29 stycznia – Cucinare bene! KATO vol.3 – Katowice pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
17 WRZEŚNIA – CUCINARE BENE! Z KRAKOWSKIM MAKARONIARZEM –KRAKÓW 178

Już w najbliższą sobotę włoska kuchnia w dobrej krakowskiej odsłonie. Kurs Cucinare Bene! w Food & People by Pastrami Deli wprowadzi Was w tajniki codziennych posiłków z kręgu kuchni śródziemnomorskiej. Artykuł 17 WRZEŚNIA – CUCINARE BENE! Z KRAKOWSKIM MAKARONIARZEM –KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Tata, tata jest frittata!!! 123

Najczęściej lądują wówczas na naszych talerzach potrawy włoskie lub niby włoskie. Kocham kuchnię włoską za jej prostotę i czas przygotowania dań. Prosty sos do makaronu al dente sprawia, że błyskawicznie możemy mieć na stole pyszne ciepłe danie. Jednak dzisiaj propozycja nie jest makaronowa. Frittata oznacza po włosku omlet, ta wersja jest jednak znacząco różna od naszego zwykłego, raczej śniadaniowego

I tu będę miała takie te
RISOTTO ALLA MILANESE 192

Klasyka włoskiej kuchni – przepis ten pochodzi ponoć z XV... Artykuł RISOTTO ALLA MILANESE pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Lazania a`la cannelloni 113

Włoska kuchnia, lazania jako cannelloni , sprawdza się , polecamy bardzo.  Składniki 12 płatów lazanii 400 g sera ricotta 500 g mozzarelli 100 g startego parmezanu 12 cienkich plastrów szynki 1 cebula 10 listków bazylii 1 łyżka masła sól pieprz biały 400 ml beszamelowego 400 ml sosu pomidorowego z bazylią   Przygotowanie Cebulę przesmażyłem na   maśle. Na tym samym

R'n'G Kitchen
Zapiekane muszle 221

makaronowe muszle zapiekane z kulkami serowymi. Przepis pochodzi z serii książek Jamiego Olivera Food Tube. Mowa o "The pasta book" Gennaro Contaldo - włoskiego szefa kuchni, który jest przyjacielem, mentorem i pierwszym nauczycielem Jamiego. To właśnie Gennaro(...)miał wpływ na to, jak Jamie gotował przez 20 lat swojej kariery. Szkoda, że książka nie ukazała się w Polsce razem z innymi z tej serii. Wszak Polacy kochają kuchnię włoską i makarony! Postaram się przedstawić na blogu kilka propozycji z tej książki, bo naprawdę jest z czego wybierać. Na podstawie "The pasta book" by Gennaro Contaldo

Simple Dish
Pappardelle z ragu z baraniny 187

wydaje mi się również zdrowe, ponieważ takie owieczki pasą się samodzielnie, swobodnie i bezstresowo na polach i łąkach ;) Dlatego też d ziś postanowiłam przygotować ragu z baraniny wg włoskiej kuchni Nigelli. Ten pomidorowy sos z mielonym mięsem baranim okazał się być po prostu fantastyczny, aromatyczny i lekko słodki w smaku. Jednym słowem pychotka i gorąco ją wszystkim polecam!  Składniki

Codzienne Gotowanie
Całe pomidory w słoikach 164

Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam pomidory pod każdą postacią – świeże i konserwowe, przeciery pomidorowe i passaty. Moja rodzina kocha włoską kuchnię i włoskie … Przeczytaj cały artykuł Post Całe pomidory w słoikach pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner

Proponowane wyszukiwania