kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:22/268)

Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 207

Pizza to jedna najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. I kto czyta nasz blog zdążył zauważyć, że pizza często gości na naszym stole. Pizza u mnie ma różną postać: pizza rolls, czy też ma formę małych owalnych krążków, czy też jest kwadratowa o powierzchni blachy do pieczenia. Nieraz moja pizza jest na wysokim cieście, niekiedy jest cienka, zrobiona na płaskim placku(...)rozgrzanym kamieniu  i pieczemy 10 minut w piekarniku . Z drugą porcja postępujemy podobnie. Smacznego! The post Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drink Big Lebowskiego czyli kawa, mleko, wódka… ale w galarecie 244

Marzec to w USA miesiąc wiosennej przerwy od szkoły, tzw. Spring Break. Jest to w szczególności ważny czas dla studentów w wieku powyżej 21 roku życia

Jem więc Jestem
Lazania z sosem pomidorowym i mieloną szynką. 118

znów zaglądamy do kuchni włoskiej aby poznać smak języka z  multikurs.pl  . Ten przepis jest na specjalne zamówienie. Pewien młody człowiek sam sobie kucharzy i poprosił o przepis na prostą lazanię.  A więc Michał  ....mówisz i masz :) Dokonałam odpowiednich zakupów i przystąpiłam do dzieła.  Bez obciążania beszamelem, tylko i wyłącznie sos pomidorowy z e-book(...)się wierzch lekko zarumieni. To jest wersja podstawowa  sosu z e-book #smakjęzyka  , można go wzbogacać dodając warzywa jakie lubimy lub jakie akurat mamy w swojej kuchni. Jeszcze małe uwagi. Do wody nie dolewam oleju, ponieważ takich płatów po oleju sos nie chce się trzymać. Papier ułatwi nam wyjęcie lazanii w całości, a później jej porcjowanie. I jeszcze

Dieta moja pasja
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 107

miejsce mniej zobowiązujące, samym swoim wystrojem zachęcające do odpoczynku, poleniuchowania lub spotkanie ze znajomymi. Leżaki, parasole widok na zieloną skarpę, nieskomplikowane sezonowe menu i dobre wina. Króluje tu kuchnia włoska a w zasadzie włoskie przekąski: antipasti, sezonowe crostini i pieczona codziennie świeża focaccia. W takim miejscu oczywiście nie może zabraknąć wina i na pewno go nie zabraknie(...)średnio dojrzałych serów. Na deser otrzymaliśmy tartę cytrynową z malinami, do niej kawę. Podsumowanie: Dobra lokalizacja (łatwy dojazd środkami komunikacji miejskiej) – wszędzie blisko. Przyjazny wystrój i otoczenie Lekka, świeża kuchnia Dobre wina w przyjaznych cenach.  Degustowaliśmy na zaproszenie Boscaiola Bar Divino  i Wineonline

królestwo garów
"Pasta i basta!" oraz "Sushi, Paella i Guacamole" - recenzja książek 157

Dziś chciałabym zaprezentować Wam dwie książki z serii "Szkoła gotowania krok po kroku". Podobną pozycję recenzowałam już jakiś czas temu - była to "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" i możecie o niej przeczytać tutaj . Obie książki są pięknie wydane, na wysokiej jakości papierze i dostępne w przyzwoitej cenie (okładkowa 29 zł). To co je łączy, to instrukcje(...)później męcz się człowieku i to ugotuj. "Sushi, paella i guacamole" to książka opracowana na postawie przepisów młodych kucharzy z całego świata, którzy podobno przygotowali je w redakcyjnej kuchni. Są to dobrze napisane przepisy i raczej nie powinno być problemów z odtworzeniem potraw w domu. A na samym samiuśkim końcu znajdziesz słowniczek trudniejszych wyrazów. "Sushi, paella i guacamole. 120 klasycznych

Kraina Tysiąca Smaków
7 powodów, dla których uwielbiam ... 435

przekonają do przygotowania empanadillas , czyli smażonych pierogów.  Najbardziej popularne są w Hiszpanii, Argentynie, Chile i Urugwaju. Większe wersje znane pod nazwą calzone należą już do tradycji kuchni włoskiej.  Prawdziwe empanadillas wielkością przypominają nasze pierogi, różnica polega na tym, że nigdy się ich nie gotuje, ale smaży lub piecze na blasze.  Pochodzenie empanadillas nie do końca jest jasne(...)mną snuje.  Umrę, pachnąc empanadą".  (Isabel Allende INES, PANI MEJ DUSZY, wyd. Muza, tłumaczenie M. Jordan) * korzystałam z informacji na portalu rp.pl **przepis pochodzi z książki KUCHNIA HISZPAŃSKA, wydawnictwo TENTEN

KUCHARNIA
Mało obiektywna recenzja - Karczma Obrochtówka Zakopane. 180

wyglądają jakby odcięły się od Zakopanego w tym pseudo, neo zakopiańskim stylu; szkoda tylko, że otoczenie jest mniej malownicze, a i w środku z reguły podana rozgotowana pasta z kuchni włoskiej. Żal. Wracając. Stolik, a w zasadzie bardzo przyjemną wnękę znaleźliśmy sobie sami. Było też tam miejsce dla dzieciaków, więc czuliśmy się faktycznie jak w prywatnej loży. Nikt(...)jest oscypek, tylko zdominuje smak, zabijając to co najlepsze.   Wielkie nadzieje i niemal równe rozczarowanie. Nie widzę potrzeby, aby zahaczać o inne aspekty pobytu w restauracji, bo jeżeli kuchnia jest zadowalająca, przynajmniej, to inne niedociągnięcia bledną. Mam jednak nieodparte wrażenie, że rewolucja, która nastąpiła, może być podobna w skutkach jak słynna rewolucja francuska i Karczma może odnotować ogromne straty

BaRepas
Drożdżówki z Nutellą 233

Bułeczki z czekoladową bombą w środku W obecnej edycji weekendowego Wypiekania na śniadanie mierzyliśmy się wszyscy z przepisem na Drożdżówki z Nutellą zaczerpniętym z bloga Kuchnia włoska i nie tylko! Przyznam szczerze, że byłam lekko zaniepokojona brakiem jajek w przepisie, ale skoro innym wyszło, dlaczego i ja mam nie spróbować. Było to słuszne i właściwe podejście, bo drożdżówki okazały(...)ciepłymi :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Smaczna Pyza Moje domowe kucharzenie Gotowanie i pieczenie - I love it Prawo do gotowania z pasją  Matka Wariatka   Mia cucina Cukry Proste Stylowa kuchnia Nasze życie od kuchni kulinarnapiniata.pl Jolanta Boczkowska Piekę bo lubię  C.D.N

Grunt to przepis!
sałatka z ryżem bez ryżu 98

Orzo to rodzaj makaronu, który kształtem przypomina ryż. W kuchni włoskiej zwykle używany jest do zup, ale według mnie doskonale nadaje się do faszerowania oraz w sałatkach, które mają drobno krojone składniki. Po przepis kliknij w zdjęcie

Eksperyment sobotni
Zapiekane gnocchi z semoliny 78

Gnocchi to jedne z najbardziej znanych klusek kuchni włoskiej. W zależności od regionu robi się je z różnymi dodatkami. Te najbardziej znane robi się z ugotowanych ziemniaków, ale można też spotkać odmianę z semoliny lub kaszy manny czy gotowanych warzyw. Ja dzisiaj podaję Wam przepis na zapiekane gnocchi z semoliny z dodatkiem mozzarelli Galbani oraz suszonymi pomidorami. ZAPIEKANE GNOCCHI

Bon appetit mon amie
Koszyczki z panierowanego spaghetti z cukinią i mozzarellą 89

kuchni włoskiej bez makaronu! I mnie też nie ma, bo minimum raz w tygodniu makaron na obiad musi być, pod różną postacią oczywiście i z różnymi dodatkami. I nie tylko spaghetti, choć dziś, to akurat on rządził. Przygotowałam na obiad spaghetti w sosie cukiniowym, ale specjalnie wzięłam ugotowałam więcej, by zrobić nowy eksperyment. Gdyby się nie udał, zapewne

Kuchnia w czekoladzie
Pizza z białym sosem, mozzarellą, figami i szynką parmeńską 74

Ostatni już przepis, który "puszczam" jako konkursowy Galbani ;) Nie wyobrażam sobie kuchni włoskiej bez pizzy i szczerze marzy mi się spróbowanie takowej właśnie tam, na miejscu. Zastanawia mnie smak tamtejszego ciasta, dodatków no i oczywiście całości. Domyślam się, że jest bez porównania lepsza, choć to zapewne kwestia tego, gdzie się trafi i gdzie spróbuje. Niemniej jest to jedno z moich

Kuchnia w czekoladzie
Letnie spaghetti z "kruszonką" po wiejsku 86

Szybkie, pyszne dania znalazłam w książce Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto", jednym z nich jest moje dzisiejsze danie. Spaghetti tak podane to robota kilkunastu

Moje Małe Czarowanie
Pizzerki na spodzie z kaszy jaglanej i soczewicy 86

przypadku gdy ochota na włoską pizzę jest ogromna, a w jadłospisie na obiad widnieje kasza, soczewica i kilka dodatków? Dla chcącego nic trudnego, a powstać może coś pysznego :) Inspirowane włoską kuchnią pizzerki z ciasta na bazie kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, zapieczone z passatą pomidorową, mozzarellą, pomidorkami, figami i…brzoskwinią, bo przecież mamy lato :) Skusicie się? Gwarantuję, że było

Mienta blog
Pizza z cukinią i serem pleśniowym 97

Mamy w końcu chwilę odpoczynku od upałów! Bardzo mnie to cieszy, bo możemy odpalić nasze piekarniki. Od jakiegoś czasu chodziła za mną pizza, ale szczere powiedziawszy

Kulinarne przygody Gatity
5 pomysłów na orzeźwiające sałatki dobre na upały 82

danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiająca! Panzanella z czerstwym chlebem Wystarczy chleb, garść pomidorków, sałata i oliwa. Wychodzi naprawdę pyszna mieszanka! Jak to we włoskiej kuchni – coś z niczego! Sałatka z czerwonej kapusty, pstrąga i mango Proste sałatki są najlepsze. Sałatka z czerwonej kapusty, pstrąga i mango absolutnie potwierdza tę regułę. Jest bardzo zdrowa

Niedzielny kucharz
Środa: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami 119

oryginału. Nie ma w nim szafranu. No niestety, zrezygnowaliśmy z niego, bo jest to bardzo droga przyprawa – 16 zł za szczyptę. Zrobiliśmy to z bólem serca, bo włoska kuchnia, szczególnie na południu, gdzie orientalne wpływy są mocne, pachnie szafranem. No niestety. Dodaliśmy za to żółte pomidory – dla koloru i kontrastu. Zamiast pomidorów z puszki użyliśmy wyfiletowanych, pokrojonych

Niedzielny kucharz
Pizza na cieście orkiszowym 91

pizza #mąkaorkiszowa #orkisz #kuchniawłoska #rukola #sospomidorowy #pieczarki #ciastodrożdżowe #sezam Uwielbiam kuchnię włoską, szczególnie pizzę, ale dzisiaj trochę w innej formie- trochę zdrowszej, bo z dodatkiem mąki orkiszowej. Dla osób, które nie czują jeszcze w rękach wyrabiania ciasta z mąki orkiszowej, można na początek mieszać mąkę orkiszową ze zwykłą mąką. Na pewno to ułatwi sprawę Składniki na ciasto ( 5 porcji(...)oregano pół łyżeczki bazylii papryczka chilli wg gustu pół łyżeczki miodu sól i pieprz Przykładowe dodatki: 2 kulki mozzarelli 100 g pieczarek 2 łyżki sezamu 100 g pomidorków koktajlowych włoska wędlina np. szynka parmeńska 4 garście rukoli sól i pieprz oregano Przygotowanie: Mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę, dodać sól i wymieszać. Mąkę uformować w kopiec

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Pesto z kolendry 96

Pesto uwielbiam nie od dziś, a ponieważ lubię makarony, pojawia się ono na moim stole dosyć często. Robię je między innymi ze szczypioru czosnkowego . W tym

Kulinarne przygody Gatity
Piątek: Misa obfitości z krewetkami, pęczakiem i warzywami 94

bardzo dziwne, że kuchnia anglo-saska jakby nie znała w ogóle kasz: gryczanej, pęczaku, jaglanej. Bardzo rzadko można trafić u nich na sensowny przepis z kaszą. Podobnie jest z kuchnią włoską, nie wiemy jak to jest z Francuzami – jeszcze to sprawdzimy. Nie wiedzą ludzie co tracą! Wracając do naszego przepisu – zamiast łososia, jak w oryginale, użyliśmy krewetek, które

Niedzielny kucharz
Socca – placek z ciecierzycy 94

Nowy tydzień zaczynamy od kulinarnych podróży. Zabieram Was w aromatyczną podróż po Lazurowym Wybrzeżu. Choć nie tylko, ponieważ potrawa, którą dziś Wam proponuję to danie znane

365 dni dookoła kuchni
FATTO A MANO- WŁOSKA KUCHNIA NA ŻOLIBORZU 135

miejscu może poczuć się na prawdę milo i komfortowo.  Dojazd też należy do dość łatwych, miejsce parkingowe dla gości restauracji specjalnie wyznaczone. Fatto a mano, to restauracja serwująca kuchnię włoską, menu możecie podejrzeć na stronie  http://restauracjafattoamano.pl/  , jest krótkie, treściwe i w sam raz. Znajdziecie w nim przystawki, makarony, pizzę -przygotowywaną w przepięknym piecu, na którym warto

SMYKWKUCHNI
Poniedziałek: Bakłażan pod parmezanem – 3 składniki 141

Bakłażan pod parmezanem – to absolutny klasyk włoskiej kuchni, najprostszy z najprostszych, a przy tym wykwintny i niezwykle smaczny. Zrobisz go na bazie trzech składników w 40 minut. 4 osoby będą się delektować za 15 zł. Poziom trudności: bardzo łatwe Czas: 20-25 minut Trudno uwierzyć, że podpieczony na patelni parmezan zapieczony z prostym sosem pomidorowym i parmezanem można podać

Niedzielny kucharz
Pierś kurczaka pieczona z pomidorem, cukinią i mozarellą na kaszy bulgur 192

sumie to innych nie jadam), ani przeciw gotowaniu mięsa. Po prostu lubię urozmaicać potrawy i to jest jeden ze sposobów, dzięki którym odczarowuję pierś kurczaka. Tym razem inspiruję się kuchnią włoską, którą wprost uwielbiam. Zamiast kurczaka, ryżu i brokuła (jak polecają trenerzy na siłowni), u mnie taka wariacja. Składniki na 2 porcje : 2 pojedyncze niewielkie piersi z kurczaka

Dietolog
Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta 116

Carpaccio pochodzi z kuchni włoskiej. Możemy wyróżnić kilka jego rodzajów. Może być przygotowane z mięsa wołowego lub cielęcego. Idealne jest z ryb takich jak łosoś czy tuńczyk, a także z warzyw, cukinii oraz buraczka ćwikłowego. Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta Wykorzystać możemy także owoce. Ananas czy mango świetnie odnajdą się w tym daniu. Zazwyczaj carpaccio podawane jest

mecooks
Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta 133

Carpaccio pochodzi z kuchni włoskiej. Możemy wyróżnić kilka jego rodzajów. Może być przygotowane z mięsa wołowego lub cielęcego. Idealne jest z ryb takich jak łosoś czy tuńczyk, a także z warzyw, cukinii oraz buraczka ćwikłowego. Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta Wykorzystać możemy także owoce. Ananas czy mango świetnie odnajdą się w tym daniu. Zazwyczaj carpaccio podawane jest

mecooks
Caponata del Antica Stazione di Ficuzza - Caponata z Antica Stazione w Ficuzzie 152

Oto najpyszniejsza caponata jaką jadłam. Smaki przenikają się i łączą w pyszną całość, idealne danie z letnich, aromatycznych warzyw. Caponata to taki sycylijski bigos gdzie prym

Moje Małe Czarowanie
Lasagne z serem ricotta 124

Lasagne zdecydowanie jest moim ulubionym daniem kuchni włoskiej. Szukałam różnych przepisów na to danie, w większości znalazłam je z sosem beszamelowym, ale natrafiłam też na przepis w którym wykorzystuje się tylko ser i postanowiłam z niego właśnie skorzystać, gdyż wydał mi się najprostszy i najszybszy. No i nie chciało mi się robić sosu beszamelowego, jak dla mnie pycha, a następnym

Delusional Trine
CZEKOLADOWE ZABAGLIONE ZE ŚLIWOWICĄ 123

Kuchnia włoska z polską mają sporo wspólnego - dużo, smacznie i domowo. Co prawda daleko nam do tych rytuałów, posiłków w gronie rodzinnym, które stanowią kwintesencję każdego kolejnego dnia, jednak kulinarnie w miarę pasujemy do siebie.    Sycące makarony, wyraziste sosy, mnóssssstwo pomidorów i... słodycze. No bo kto ich nie lubi? A łasuchy Polacy i Włosi w szczególności

W kuchni Karmel-itki
Sangria pełna owoców 108

Jako, że jestem wielką miłośniczką kuchni włoskiej i hiszpańskiej, na moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na Sangrię! Z Sangrią jest prawie jak z naleśnikami.. nie ma jednego przepisu, jednakowych proporcji, a składniki mogą się delikatnie różnić – wszystko zależy od osoby przygotowującej. Ważne by było w niej czerwone wino (zazwyczaj półsłodkie), by miała owocowy posmak, była zimna

Be Fit Be Strong
Kluseczki jajeczne z mąką kokosową, bezlutenowe, low-carb 191

Uwielbiam włoską kuchnię więc długo szukałam substytutu na zadowalający mnie makaron, spełniający wymogi mojej obecnej diety (a raczej sposobu odżywiania). Próbowałam z polecanymi na forach makaronem konjak (shiratake) ale dla mnie jest niejadalny. Jego gumowata konsystencja jest dla mnie okropna. I po raz kolejny  zainspirowała mnie Zuzka ze swoimi przepisami. Choć początkowo podeszłam sceptycznie do tego pomysłu - makaron pieczony

Marta próbuje
Caponata - bigos z bakłażana 132

Caponata to słodko-kwaśne warzywne danie z kuchni sycylijskiej, w roli głównej z bakłażanem i pomidorami. Dodatki różne w zależności od regionu: czarne oliwki, papryka, kapary

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą - przepis podstawowy 131

średnie cukinie 1-2 papryki czerowne 2 laski chudej kiełbasy 2 średnie cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy do smaku: sól pieprz słodka papryka ostra papryka przyprawa do kuchni włoskiej bazylia Sposób przygotowania: Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w pół plastry lub kostkę - jak kto lubi. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy (ze skórką) w ćwierć plasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy

Kolorowy Przepisownik
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 130

Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka. Kioto – makaron z boczkiem i sosem pomidorowym, japońska kuchnia włoska. Shizuoka – Sauerkrau: niemieckie kiełbaski, kwaszona kapusta i niemieckie piwo. Wspomniany wcześniej Octoberfest. Tokio – Omuraisu: omlet z ryżem, proste domowe jedzenie. Meido cafe, Akihabara Kioto – Okonomiyaki: Placek grillowany z kapustą

Kuchcik gotuje
Pizza bianco z pesto i szparagami 148

kremowy i posiada taki specyficzny smak. Kupuję go w małych opakowaniach, pokrojonego na grube plastry. Pizza smakuje z nim wyjątkowo! Taka domowa pizza ze szparagami to coś dla wielbiciele kuchni włoskiej. Będąc we Włoszech w zeszłym roku znalazłam wiele inspiracji na pizzę. W każdym zakątku można było trafić na małe piekarnie i kupić kawałek pizzy, za każdym razem inny. Dlatego

codojedzenia
Spaghetti bolognese 97

Spaghetti bolognese to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. To danie jest znane i lubiane na całym świecie!!! W moim domu bardzo często przyrządzam tradycyjne bolognese z wołowiną, którą mój mąż uwielbia... oraz z parmezanem. Sos pomidorowy robię ze świeżych pomidorów, taki uwielbiam najbardziej. Jeśli nie mamy czasu możemy poratować się gotowym sosem ze słoika, ale smak takiego sosu

kulinarne odsłony pati
Risotto z owocami morza 163

Risotto to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Wyraziste w smaku, o delikatnym aromacie białego wina. Gotowane z dodatkiem warzywnego bulionu, cały czas mieszane aż do uzyskania kremowej, delikatnej konsystencji. Pod koniec gotowania wrzuciłam mieszankę owoców morza (krewetek, ośmiorniczek, muli, kalmarów) oraz posiekaną natkę pietruszki i odrobinkę szafranu. Oryginalnie risotto przygotowuje się z ryżu arborio (lub podobnych odmian). Ja wyjątkowo użyłam

MyCookBook.pl
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowo-bazyliowym 102

Szybki obiadek dla miłośników kuchni włoskiej. Pyszne i delikatne pulpeciki z mięsa z indyka gotowane z gałązką z pomidorów. Jak pewnie już wiecie, najwięcej pomidorowego aromatu jest właśnie w łodygach, które je łączą i na których rosną, dlatego też nie wyrzucajcie ich po kupnie pomidorów. Dodając taką łodyżkę do gotowania sosu lub ryżu, nadaje świetny delikatny pomidorowy posmak. Spróbujcie! Składniki

Klasyka Gotowania
La Vita, Gdynia 112

miejscem idealnym dla osób szukających odrobiny elegancji niekoniecznie dużym kosztem. Elegancja nie kojarzy mi się z papierowymi podkładkami pod talerze i nierównymi stolikami. Restauracja specjalizuje się w daniach kuchni włoskiej. Na przystawkę zamówiliśmy: Minestrone, zupę warzywną Zapiekane krewetki w aromatycznym sosie masłowym z czosnkiem Mozzarella Stiks, panierowana mozzarella serwowana z żurawiną Danie główne: Lasagne, zapiekane płaty makaronu z sosem bolognese

Kucharzyca
Spaghetti aglio e olio 61

Kolejne danie, które poznałem na wykładzie o kuchni włoskiej podczas Nocy Naukowców organizowanej przez Politechnikę Śląską.  Są różne wersje co do tego skąd pochodzi to danie. Jedni twierdzą, że z Neapolu. Szerszemu widzowi to miasto z filmu "Gomorra". Drudzy, że z Abruzji. Zważywszy, że miał to być wynik niskiego poziomu gospodarczego na jakim był ten region, a w konsekwencji

Kryzysowa Książka Kucharska
Spaghetti carbonara 104

Kocham kuchnię włoską nie od dziś, a makarony to moja wielka miłość. Nikogo zatem nie zdziwi post, dotyczący spaghetti carbonara. Jutro także będzie makaron, ale w zupełnie innym wydaniu. Można go jeść na niezliczoną ilość sposobów, co także uwielbiam. Składniki na spaghetti carbonara (1 porcja): makaron spaghetti boczek 50 g 1/2 ząbka czosnku 1/4 cebuli 1 żółtko 2 - 3 łyżki

Karola gotuje
Ekologiczne produkty LaSelva i Erdbär. 102

Moja opinia: Produkty są naprawdę godne polecenia, praktycznie wszystkie smaki trafiły w mój gust, tym bardziej, że uwielbiam pikantne przyprawy, bakłażana, ser pecorino, jeżyny, bazylię, ciecierzycę... ogólnie przepadam za kuchnią włoską (tak jak muzyką, językiem, krajobrazem... ogólnie wszystkim, co jest wytworem włoskim :)). To, czy dany produkt posmakuje, to kwestia indywidualna, tak więc musicie sami spróbować, aby się przekonać. Ja mogę

Poranek na słodko
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 148

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów jest już na stronie, inne zapewne niedługo się pojawią Kiedy podróżuję, zawsze staram się próbować miejscowych potraw. Często przywożę regionalne produkty ze sobą do domu, aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym klimatem krajów, które odwiedzam

Bullio
Caprese z serkiem włoskim 101

Można by powiedzieć - takie proste i takie smaczne! Kuchnia włoska jest nieskomplikowana i pyszna. Takie jest też klasyczne włoskie caprese, które równie dobrze smakuje z serkiem włoskim zamiast klasycznej mozzarelli. Delikatna, pyszna i aromatyczna sałatka. Niebo w gębie!  Łapcie pomidory, teraz są najsmaczniejsze!   Składniki: d wa serki typu włoskiego około 10 pomidorów lima duża garść świeżej bazylii

Pyry na Gaz
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 154

Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się uda!) Pyszny Restaurant Week   A jak Wam minął tegoroczny urlop? Jakie są Wasze plany na jesień

Cooking Monster
„Pizza” na spodzie z makaronu 139

Jestem ogromną fanką kuchni włoskiej Kilka razy miałam okazję odwiedzić Włochy i za każdym razem jestem zachwycona tym krajem. Na pewno nie raz tam jeszcze wrócę. Uwielbiam pizzę i spaghetti, a to danie jest ich wspaniałym połączeniem. Bodźcem do przygotowania tej „pizzy” był makaron do spaghetti, który ugotowałam w nadmiarze, a że jestem osobą która nie lubi marnować

Bullio
LAZANIA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 178

Lazania to pyszne makaronowe danie, wywodzące się  z kuchni włoskiej. Makaron przekładany jest sosem mięsnym z dodatkiem pieczarek, oraz sosem beszamelowym i serem. Następnie potrawa jest zapiekana i podawana na ciepło. Ja osobiście przepadam za lazanią bo ją uwielbiam

Kulinarne Fantazje Marioli
Lasagne 139

dłuższej nieobecności (sesja :( ) powracam do żywych. Dzisiaj coś dla miłośników włoskiej kuchni. Pokażę Wam jak zrobić domową lasagne. Danie to pochłania dość dużo czasu na przygotowanie, ale uwierzcie warto go poświęcić. Do dzieła ! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Czekoladowa muffinka
Lekkie pulpety z indyka z warzywami 298

Pulpety to danie z kuchni włoskiej, ale i w Polsce są znane od dawna pod nazwą klopsiki. Te niewielkie, mięsne kulki są idealnym materiałem na „przemyt” warzyw. Można w nie wcisnąć naprawdę sporą ilość zieleniny, co jest dobrą wiadomością dla osób, które mają problem ze zjadaniem zalecanej dziennej porcji warzyw, bo zdecydowanie bardziej wolą mięso. Do tego grona

Wiszniówka
Focaccia z pomidorami i tymiankiem 129

Focaccia to danie z kuchni włoskiej. Trochę inna odmiana pizzy. Można przygotowywać ją z różnymi dodatkami, ziołami. Z sosem lub oliwą. Ja zrobiłam z pomidorami i tymiankiem, a na koniec zjedzona moczona w oliwie z oliwek. Ulubione danie mojego starszego syna i na Jego życzenie dzisiaj robiłam. Może i Wy skusicie się na takie pyszności? Składniki 400 g mąki pszennej

O kuchni z uczuciem
papryka nadziewana chlebem 104

Czego już nie było w farszach do nadziewania warzyw - kasze, mięso, strączkowe, grzyby, sery, ich mieszanki. I myślałam, że raczej mnie nic już nie zaskoczy, a tu proszę w kuchni włoskiej znalazłam nadzienie z chleba. Przez dwa dni wahałam się, a pieczywo czerstwiało... Dodatek takich składników, jak oliwki, kapary i bazylia zupełnie zmieniają smak chleba.  Wybierając papryki

Eksperyment sobotni
AUDREY W DOMU – BLISKO PRAWDZIWEGO ŻYCIA 129

Chyba nie będzie przesady w stwierdzeniu, że marzenia gwiazdy Hollywood, wielkiej Audrey Hepburn, były proste jak nitka makaronu spaghetti. Artykuł AUDREY W DOMU – BLISKO PRAWDZIWEGO ŻYCIA

COOKMAGAZINE
MAKARON Z TUŃCZYKIEM NA GORĄCO 149

makaron musi tuczyć? Nie koniecznie.Wystarczy zwykły pszenny zamienić na ten ciemny z durum i nie przesadzać z tłuszczem oraz serem.Dzisiaj zrobiłam raczej zdrowszą wersję kuchni włoskiej, dodałam zaledwie 2 łyżki oleju rzepakowego, puszkę tuńczyka w sosie własnym, pół cukinii i paprykę.Z sera zrezygnowałam. Obiad rewelacyjny, przepięknie pachnący dzięki ziołom i czosnkowi i oczywiście sycący, jak to kluchy :-) Idealny

pieprzny smaczek
Pomidory San Marzano zapiekane z oliwą i czosnkiem 110

przepyszne. Rozgniecione upieczone pomidorki kawałkiem ciabatty czy bagietki w ciepłej słonawej oliwie, dostarczyły wszystkim więc mega rozkoszy dla podniebienia. Tak proste a tak genialnie smaczne. Taka jest kuchnia włoska, grecka, hiszpańska czy portugalska- prosta, ale z najlepszej jakości produktów. Smak ukryty jest w smaku pomidorów San Marzano jest wyjątkowy i nie umywa się do smaku zwykłych pomidorów. Gatunek pomidorów

Sztuka gotowania w/g Samiry
Gremolata. Włoska posypka do mięs i warzyw 120

zrobicie - najważniejszy jest jej aromat i smak. I to jak mocno potrafi podrasować prawie każde, nawet najzwyklejsze, danie. Na przykład ossobuco czyli gicz cielęca duszona w warzywach , pyszne danie kuchni włoskiej, bez gremolaty nie jest jakby kompletne. Przepis na to tę pyszną cielęcinę znajdziecie na blogu już jutro! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 137

myślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą

Fill The Bowl
RISOTTO Z INDYKA 155

RISOTTO Z INDYKA Smaczne i pożywne danie kuchni włoskiej, również popularne we Francji. Ja lubię je przygotowywać zimą, bo jest bardzo sycące. 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: ok. 40 minut Składniki: 240 g fileta z piersi indyka 240 g ryżu arborio* 60 g startego parmezanu  1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio) 2 duże cebulki(...)ryżem. Podgrzewaj przez chwilę, aż całość zgęstnieje, domieszaj serek mascarpone, wrzuć drobno pokrojonego pomidora i posiekaną bazylię. Risotto powinno mieć gęstą, kremową konsystencję. Podawaj od razu w głębokich talerzach. * Włoski ryż do risotto. ** Jeśli będzie to konieczne, dodaj większą ilość bulionu. Ryż powinien być miękki. Bon appétit

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Klasyczne risotto na białym winie 198

Hej!,  Risotto to temat zaniedbany, przez lata nazywano tym mix ugotowanego wcześniej ryżu i przeróżnych dodatków. Od czasu wejścia wielką stopą do Polski europejskich trendów

Kuchnia PROzdrowotna
Lasagne 118

Składniki 9 płatów makaronu do lazanii 0,4 kg sera żółtego 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2-3 cebule 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera

czarrna od kuchni
Ser i wino - warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool, 2. kwietnia 2016 r. 165

bardziej jak na imprezie u dobrych znajomych, niż jak na warsztatach. Zresztą, poprzednie warsztaty, w których brałam udziały podobnie wyglądały jeśli chodzi o atmosferę. To niewątpliwie zasługa gospodarzy. W kuchni włoskiej zakochałam się. Poznajemy się jednak dopiero, więc nie uważam się za jej znawczynię. Marzę o typowo kulinarnym wyjeździe do Włoch. Bez natłoku turystów, bez popularnych i obleganych miejsc. Ciche

Codzienna kuchnia niecodzienna
Carbonara 124

Makaron w aksamitnym serowo-jajecznym sosie. Składniki 30 dkg makaronu 10 dkg szynki parmeńskiej lub boczku 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 ml śmietany 12% 3

czarrna od kuchni
Przepis na idealną pizzę 146

Pizza - potrawa kuchni włoskiej, która swoje początki ma już w starożytnej Grecji. Pizza jest jednym z najpopularniejszych dań na całym świecie i najczęściej zamawianą on-line/telefonicznie potrawą w kraju nad Wisłą. Gdzie się nie rozejrzeć, widzimy pizzerię. Z kolei restauracje, które mają w swoim menu głównie np. potrawy polskie, także dokładają do swojej karty pizze. Dlaczego

Right Behind The Kitchen
Pizza z białą kiełbasą i papryką na oreganowym spodzie 156

ochotę na pizzę zawsze zadaje swoje standardowe pytanie - Mamusiu czy mamy w lodówce ... i tu padają jej magiczne słowa o składniki :) Ot tak, dzieci również potrafią być miłośnikami kuchni Włoskiej ;-) Dzisiaj przygotowałam pizzę pieczoną na kamieniu bo taką właśnie lubimy najbardziej. Kusząc się na nią przygotowałam ciasto drożdżowe z klasycznego przepisu z dużą ilością oregano co świetnie podkreśliło smak całości

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami! 129

piersi z kurczaka, zapiekane w maśle i rozmarynie. Pyszotka! Taki pomysł na obiad zadowoli każdego. Bardzo proste, soczyste ia roamtyczne danie. Wszytko to co mi smakuje najbardziej, dodatki z kuchni włoskiej. Suszone pomidory w oleju z żurawiną, świeże gałązki rozmarynu, musztarda pomarańczowa i masło! Pysznie! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 filety z kurczaka - musztarda pomarańczowa z curry ( do kupienia w Tesco) - suszone

SMYKWKUCHNI
Fusilli al torchio z brokułem i szynką parmeńską 160

Smaczna, aromatyczna propozycja obiadowa z Włoch :) 200 g makaronu Fusilli al torchio 1/2 brokuła 100 g szpinaku mrożonego w brykiecie 100g szynki parmeńskiej sól, pieprz ser

czarrna od kuchni
Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą 172

zeszłym tygodniu miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w warsztatach z kuchni włoskiej „Amore Mio”, które poprowadził sam Karol Okrasa Warsztaty zorganizował Lidl , gdzie od trwa właśnie tydzień włoski, który wg. naszych informacji zostanie wydłużony do 2 tygodni. Cieszy mnie to przeogromnie, gdyż uwielbiam te ich włoskie produkty! Przyznam się szczerze, że jechałam na te warsztaty z duszą

karmelowy
Spaghetti aglio e olio 115

Jeśli macie 15 minut na przygotowanie obiadu i pusta lodówkę to jest to propozycja dla Was. Ten makaron jest dla mnie kwintesencją prostej i smacznej kuchni włoskiej. SKŁADNIKI: 500g makaronu spaghetti sól 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 4-5 ząbków czosnku papryczka pepperoni natka pietruszki parmezan PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. W czasie

Pyry na Gaz
Krój, gotuj, wow! - Insignis - jedyna książka kucharska w formie komiksu - recenzja 120

coś dla siebie. A inni powiedzą WOW ! Książka jest ładnie wydana i na pewno wszystkich zaskoczy swą oryginalnością!   Zawiera 50 ciekawych przepisów!   Przepisy pochodzą z biblii kuchni włoskiej o tytule „Srebrna łyżeczka” (wł. Il cucchiaio d’argento). Podzielona jest na 6 działów: wprowadzenie przystawki makarony dania główne wypieki i desery ekstra info   Przepisy(...)przygotowywać klasyczne włoskie dania i dla tych, którzy szukają nowych inspiracji na ciekawe dania. Kiedy książka "wpadła" mi w ręce - od razu chciałam przygotować większość pyszności, które są w niej zaprezentowane. Ze względu na brak czasu udało mi się przygotować kilka z nich, ale na pewno wkrótce będzie ich więcej i więcej... Czekoladowa rozkosz Szarlotka po włosku

Di gotuje
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 127

czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie jak przystało na włoską kuchnię. W odróżnieniu do naszej jarzynówki, tę zupę uzupełnia się dodatkiem np. makaronu. Ja dodałam do niej makaron tortellini bo uważam, że świetnie nadaje się do tej akurat zupy - mało

Poezja Smaków - blog kulinarny
Aventino - dobry start 111

być to ciężki okres dla właściciela, ponieważ Lublin latem trochę obumiera. Choć restauracja nie posiada wielu miejsc na zewnątrz, warto pofatygować się piętro wyżej do przestronnej sali i posmakować włoskiej kuchni. Odwiedziny niebawem. Jakie będzie następne wrażenie

Right Behind The Kitchen
Spaghetti carbonara 143

Dzisiaj zapraszam na danie z kuchni włoskiej. Spaghetti carbonara to danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i  bardzo dobre. Mimo niewielkiej ilości składników zachwyca aromatem i smakiem. O s paghetti carbonara można powiedzieć, że jest wręcz aksamitne.  Składniki (2 porcje): 200 g spaghetti 100 g pancetty lub boczku wędzonego, surowego, dojrzewającego (w cienkich plasterkach) 3 łyżki oliwy

Smak mojego domu
Klasyczna bruschetta 116

Bruschetta to tradycyjna przekąska z kuchni włoskiej. Jej historia sięga aż do XV wieku, a samo danie przetrwało do dziś w prawie nie zmienionej formie. Jest wyjątkowo proste, bo składa się zaledwie z kilku składników, ale smak jest wyjątkowy

Milion Smaków
Crostini z wątróbką 70

Klasyka włoskiej kuchni - prosta przekąska z zaledwie kilku składników, która sprawdzi się również na całkiem sycące śniadanie. Jeśli lubicie wątróbkę to danie na pewno przypadnie wam do gustu. Oczywiście tą bazę można wzbogacić o wiele dodatkowych składników, np cebulę, paprykę, pomidory czy pieczarki. Warto jednak spróbować najpierw klasycznej wersji

Milion Smaków
Caprese czyli pomidory z mozzarellą. 72

Pomidory z mozzarellą i bazylią, to bardzo dobry pomysł na sałatkę. Pochodzi ona z kuchni włoskiej.   Składniki: ser mozzarella ( 1 kulka 250g), 2 większe pomidory, kilka listków bazylii, sól, pieprz, mała łyżeczka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Na talerzu lub półmisku ułożyć je na przemian. Posolić i popieprzyć oraz skropić oliwą z oliwek. Położyć

W kuchni u Moniki
Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 150

Focaccia to d rożdżowy, puszysty placek z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, pochodzący z kuchni włoskiej. W środku ciasta zamknęłam kozi ser, który wniósł dodatkowy smak i dzięki niemu ciasto nabrało wilgoci. Polecam! SKŁADNIKI: 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki cukru 25g drożdży świeżych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 100g koziego sera

https:KKuchniaMniam
Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 130

wykonany w sposób opisany poniżej można z technicznego punktu widzenia uznać za frittatę. Nie jestem wprawdzie przekonany czy użyty w nim zestaw składników to aby na pewno typowo włoska kuchnia, ale kilka dużych jajek wymieszanych z solidną porcją dodatków, smażone przez ok. 10 minut na dość wolnym ogniu, przynajmniej dla niektórych z Was powinno brzmieć znajomo. Ich choć robiąc

Kulinarna Pokusa
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 167

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przeważnie   przygotowuje się bez dodatków tylko    z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, albo z suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę ponacinałam

Moniki Smakołyki
Spaghetti napoli - przepis na prosty sos pomidorowy 154

Dopiero niedawno uświadomiłam sobie, że tego przepisu nie ma na blogu. To spore zaskoczenie z dwóch powodów. Po pierwsze jest to bajecznie proste danie, a po drugie ten klasyk włoskiej kuchni bardzo czsęsto gości na moim stole, zwłaszcza gdy czas mnie goni, a chcę zjeść coś smacznego. Co więcej, warto znać ten przepis, gdyż wykorzystywany w nim sos stanowi podstawę

Okolice Palnika
Duszony filet z kaczki 98

Następna nasza propozycja to duszony filet z kaczki ,z pieczarkami i dymką. Do tego pyszne kluski ziemniaczane zakupione w Lidlu w ramach promocji kuchni włoskiej. Chicche Tricolore z dodatkiem suszonych pomidorów ,suszonych buraków ćwikłowych oraz szpinaku. W połączeniu z kaczką ,rewelacyjne. Składniki 600 g filetów z kaczki (bez skóry) 250 g pieczarek 1 łyżka masła pęczek dymek ze szczypiorem

R'n'G Kitchen
Warsztaty Słodko, ale zdrowo z Lidlem 193

głodny, bo przygotowywaliśmy  tylko, a nic jeszcze z tych słodkości nie jedliśmy :) Do tego spoglądałem nerwowo na zegarek, bo za chwilę zaczynały się w drugim końcu Warszawy, warsztaty kuchni włoskiej, z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool, na które wejściówkę wygrałem w konkursie. Miałem na nie już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać nie jedząc tych pysznych słodkości

Parowar Faceta
MOZZARELLA NA NA ŚNIADANIE 187

Jakbym mogła wybierać kraj, w którym mogłabym się urodzić bez zwątpienia byłaby to Italia. Kocham kuchnię włoską i dziś oto sobie zrobiłam na śniadanie mozzarellę z pomidorkiem, świeżą bazylią i oliwą. U nich raczej takie rzeczy jada się na lunch bądź wczesny obiad ale dzisiaj jest poniedziałek czyli taka mała niedziela, więc sobie pozwoliłam na chwilę relaksu, taki przedłużony weekend

pieprzny smaczek
Makaron 108

czasem wprawia w zdumienie Włochów goszczących w naszym kraju.Dzisiaj w naszych sklepach mamy niebywały wybór gotowych makaronów, które pozwalają na przygotowanie szybkich posiłków. Wystarczy tylko odrobina fantazji. Ponadto włoska kuchnia, której znakiem firmowym jest makaron stała się ostatnio bardzo modna

Wiem co jem
Kolorowa sałatka z kuskus 61

Pyszna sałatka z grillowanymi warzywami i pomarańczą. Doskonała na kolację jak również jako przekąska do pracy. Pomysł zaczerpnięty z książki "Kuchnia włoska krok po kroku" wydawnictwa Jedność

Milion Smaków
Bruschetta z pomidorem i serem 117

Bruschetta to tradycyjna przekąska z kuchni włoskiej. Jej historia sięga aż do XV wieku gdzie prawdopodobnie była prostym daniem rolników, którzy opiekali kawałki pieczywa nad ogniem posypując je solą i polewając oliwą. Klasyczna bruschetta ma posiekane pomidory i bazylię - ta wersja została wzbogacona o ser, żeby danie było bardziej sycące

Milion Smaków
Sernik czekoladowy z amaretto 85

różne wariacje migdałowych, czekoladowych czy na zimno. Różne pomysły znajdziecie oczywiście na naszym blogu - wystarczy wpisać w wyszukiwarce "sernik". Inspirację do ciasta, które prezentuję poniżej zaczerpnęłam z kuchni włoskiej. Spód przygotowałam na bazie ciasteczek amaretti a w przepysznym serowo-czekoladowym nadzieniu skrywa się nuta likieru amaretto. Co ważne - sernik nie jest trudny w przygotowaniu i zachowuje swój smak

Milion Smaków
Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami 73

Lasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej, klasyczne śródziemnomorskie danie, które zawsze i wszędzie znajdzie swoich amatorów. Zmieniając poszczególne dodatki można komponować różne jej wersje. Ta z przepisu Pascala Brodnickiego pochodzi z niezawodnej książki wydanej przez Lidla. Mięso mielone w sosie bolońskim, płaty makaronu, mozzarella zapieczona na beszamelu oraz suszone pomidory w aromatycznych ziołach tworzą wyśmienitą, pobudzającą zmysły mieszankę

Milion Smaków
Tagliatelle alla carbonara 48

Spaghetti alla carbonara to klasyka kuchni włoskiej. Mi osobiście smakuje lepiej z makaronem tagliatelle - jeśli nie jedliście spróbujcie tej wersji. Nie byłbym sobą gdyby do składu klasyki nie trafił jakiś dodatek - tym razem jest to czosnek, który świetnie podkreśla smak boczku, jajka i parmezanu

Milion Smaków
Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 130

Risotto to pyszne i eleganckie danie, które tradycyjnie serwowane jest w kuchni włoskiej i które, podobnie jak makaron, można przygotować go na wiele sposobów. Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku.  Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku

Roślinna - blog wegański
Kurczak cacciatore 351

Kurczak cacciatore to dość znana potrawa kuchni włoskiej, różnie przyrządzana w zależności do regionu Włoch. Najczęściej używa się podzielonego na kawałki kurczaka, ale ja dzisiaj zrobiłam z samych piersi. Do sosu dodaje się pomidory, oliwki, cebule, pieczarki i wino. I powiem wam, że obiad dawno nie był taki pyszny. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Penne z pesto i cukinią zapiekaną w pomidorach z mozzarellą 177

Szybki, pyszny i niezwykle prosty pomysł na obiad :) Inspirowane kuchnią włoską połączenie pełnoziarnistego makaronu, aromatycznego pesto z cukinią zapieczoną w pomidorach i mozzarelli. Szczerze mówiąc, nie znam smaczniejszej propozycji podania cukinii i pesto. W internecie znajdziemy wiele przepisów na zapiekane warzywa w sosie, ale większość z nim obfituje w kaloryczny sos beszamelowy. W tym daniu znajdziemy wyłącznie niskokaloryczne produkty, które

Chocolate Muffin Blog
Focaccia z pomidorami i pietruszką 65

krótką chwilę przenoszę Was do kuchni włoskiej. Focaccia, znacie, jedliście kiedyś? We Włoszech byłam raz, ale bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na innych potrawach. I też nie sądziłam, że można to tak łatwo przygotować. Bo focaccia to nic innego jak rodzaj pieczywa, które zajadamy na ciepło w wersji suchej

Pink Envelope
Spaghetii z klopsikami a la Zakochany Kundel 122

nawet zjeść z jednego talerza, jak na filmie? ;) Składniki 0,5 kg mielonej wołowiny 1 puszka pomidorów 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki tartej bułki ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej (albo suszona bazylia i oregano) 3-4 suszone pomidory sól, pieprz, oliwa z oliwek łyżeczka cukru makaron spaghetti Przygotowanie Cebulę bardzo drobno posiekać (ja nie mam cierpliwości i robię

Kulinarne Inspiracje
Tarta z brokułami i mozarellą 113

ciasto potrzebuje, żeby było elastyczne) ¼ łyżeczki soli ½ -1 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: Paczka mrożonych brokuł 3 jajka kubeczek śmietany kulka mozarelli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej, szczypta chilli w płatkach Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, do środka zetrzeć na tarce dobrze schłodzone masło. Wymieszać  wszystko tak, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać sól, wodę

Kulinarne Inspiracje
Krwiste ziemniaki Nigelli 186

smaczne. Nigella poleca je dla dzieciaków (starszych niż moja Karolina), bo jak wiadomo dzieci zjedzą wszystko jeśli jest polane keczupem;) Składniki 8 dużych ziemniaków 2 kulki mozarelli przyprawa do kuchni włoskiej sól, pieprz keczup Przygotowanie Ziemniaki w mundurkach upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni (ok. godzinę) lub gotować przez 40 minut. Sprawdzić patyczkiem do szaszłyków

Kulinarne Inspiracje
Jajka zapiekane z szynka parmeńską i parmezanem 147

Szynka parmeńska, parmezan i rukola to nieodłączne trio kuchni włoskiej. To kompozycja składników i smaków, które z Włoszech obiegły cały świat. Po prostu klasyk! Dzisiaj te trzy składniki połączyliśmy z jajkiem - powstało pyszne, iście królewskie śniadanie, którym chcielibyśmy ugościć również Was :) SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 jajka (rozmiar L) odrobina masła (do posmarowania foremki) 1 ząbek czosnku 4 plasterki szynki

W kuchni Katie
FOCCACIA - IDEALNA 182

FOCCACIA - IDEALNA Foccacia to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, choć właściwie trudno tu mówić o potrawie, jest to raczej rodzaj pieczywa, które podaje się jako dodatek do innych dań albo przed głównym posiłkiem, żeby uspokoić pierwszy głód:)  Ja serwuję foccacie w ciągu dnia jako przekąskę, tak do podgryzania albo na imprezach, gdzie wszyscy chętnie się nią zajadają. Jest bardzo prosta

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami 162

Powszednia pomidorówka to już przeszłość!, przy obecnej szerokiej dostępności produktów możemy wzbogacać smak tradycyjnych potraw o świetne dodatki, Prażony czosnek i przesmażone suszone pomidory na zalewie

Kuchnia PROzdrowotna
Gnocci z kaszy manny, kalendarz imprez Rzeszów 2015 137

Pyyysze:). Do tego surówka z kiszonej kapusty i sos pieczarkowy. Przepis zmieniony z Kuchni włoskiej Penny Stevens – bez mąki kuku lepiło się niemiłosiernie do rąk i nie chciało się odkleić.  P.S. Zapraszam na mojego drugiego bloga . Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 jajko 2-3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, kurkuma (nie za dużo

Qlinarnie i Qlinarnie
Liebster Blog Award 107

zaopatrzenie) 5. Ulubiona przyprawa. cynamon... dodaje i do słodkiego i do mięs 6. Jaką kuchnię lubisz najbardziej? smaczną :D uwielbiam potrawy mączne (niestety) więc w moje gusta celuje kuchnia włoska, lubię też hiszpańska czy francuską... zjem wszystko co jest smaczne, ładnie podane i nie zbyt ostre :) 7. Na słodko czy na ostro? zdecydowanie słodko (ostrego nie jadam) 8. Kawa

Pyry na Gaz
Ossobuco, czyli gicz cielęca po włosku 139

Ossobuco (dosłownie “kość z dziurą”) to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znana wersja tej potrawy to Ossobuco alla Milanese- przyrządzane z pokrojonej w plastry giczy cielęcej, obsmażonej, a potem duszonej w białym winie w towarzystwie warzyw. Na koniec posypane obficie gremolatą, przygotowaną z pietruszki, czosnku i skórki otartej z cytryny. To danie niezwykle pachnące, wyrafinowane i pyszne

Smakowity Blog Kulinarny
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i pistacjami 179

urozmaicić danie z nudnego (mogłoby się wydawać) kurczaka. Roladki są bardzo soczyste, a dzięki suszonym pomidorom i ziołom bardzo aromatyczne. Podane na risotto będą małą wariacją na temat kuchni włoskiej.  Przepis przygotowany dla serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl, znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:) Składniki: 4 udka z kurczaka 30 g pistacji bez łupinek

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka włoska z makaronem 230

Lubię kuchnię włoską ze względu na jej prostotę. :-) Nie potrzeba wymyślnych składników by było smacznie, tak jak w przypadku tej zapiekanki. Robi się ją szybko, nie jest wymagająca a smakuje świetnie, przede wszystkim bardzo świeżo. Już niedługo lato, zrobi się cieplej i na jakiś czas zapomnimy o rozgrzewających zapiekankach. Aż do następnej zimy. 300g makaronu 1 filet z kurczaka

Szefowa kuchni
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 178

Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Restauracja urządzona w bardzo ciekawym klimacie - ogromnym plusem są duże akwaria umieszczone w ścianach dzielących 2 sale. Serwowane są tu dania kuchni włoskiej. Wybraliśmy się do restauracji we czwórkę (a w zasadzie szóstkę, jeśli liczyć dzieci ;)), więc i paru rzeczy udało nam się spróbować. Przystawki  Caprese z mozarellą, pomidorami i bazylią - sałatka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Focaccia z pomidorami i pietruszką 97

krótką chwilę przenoszę Was do kuchni włoskiej. Focaccia, znacie, jedliście kiedyś? We Włoszech byłam raz, ale bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na innych potrawach. I też nie sądziłam, że można to tak łatwo przygotować. Bo focaccia to nic innego jak rodzaj pieczywa, które zajadamy na ciepło w wersji suchej lub z dodatkiem pomidorów, oliwek i ziół

pink envelope
Gnudi 112

listkami szałwii. Przygotowując kolejną porcję, trzeba pamiętać, żeby patelnia była dokładnie wytarta z resztek masła, w przeciwnym razie tłuszcz się przypali. I jemy. Jak dla mnie gnudi jest kwintesencją kuchni włoskiej. Niewiele składników, w mistrzowskiej kombinacji tworzy niezapomniany zestaw smaków i aromatów. Nie da się tego przepisu przyspieszyć- trzeba gnudi dać czas na poleżakowanie w mące, inaczej kluski nie będą

les mirabelles
Kremowa zupa pomidorowa, Blue Jasmine 120

para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis pochodzi z Kuchni włoskiej (plus moje drobne modyfikacje). Robi się ją ekspresowo i jest bardzo smaczna. PS Zamiast migdałów można użyć również podprażonej bułki tartej.     Składniki: 2-3 łyżki oleju

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka Capri i w restauracji Sphinx 145

orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Ciekawa i szybka przekąska lub dodatek do głównego dania. Przepis pochodzi z książki Kuchnia włoska . Składniki: 4 pomidory 2 kulki mozzarelli kilka czarnych oliwek sól, pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oliwy kilka listków bazylii Nagrzej piekarnik do 200°C. Pokrój w plastry

Qlinarnie i Qlinarnie
Kokosowy deser z borówkami, La Siesta 136

wiórek kokosowych borówki – dowolna ilość Podgrzej mleko kokosowe w garnku (z syropem/cukrem), dodaj wiórka i wymieszaj. Zestaw z ognia, dodaj borówki. Delikatnie wymieszaj. La Siesta   serwuje kuchnię włoską i nie mam na myśli tylko pizzy. Są też zupy, risotta, makarony i desery włoskie. Bardzo smacznie, ale nieduże i dość drogie porcje (dania główne ze zdjęć ok. 20zł). Wegetarianie znajdą

Qlinarnie i Qlinarnie
Polska, zimowa klasyka obiadowa II, Chilita 130

smacznie, i co ważne – szybko.  Przepis bierze udział w akcji: Chilita to bardzo przyjemne miejsce, znajdzie się tutaj kilka/kilkanaście dań wegetariańskich do wyboru. Bardzo smaczne jedzenie (kuchnia włoska: makarony, pizza, desery), ceny wprost proporcjonalne do smaku:). Na uwagę zasługuje wystrój, a szczególnie lampy wykonane ze… sztućców. Dogodna lokalizacja (ul. Rejtana), miła obsługa, która wie, kiedy podać posiłki

Qlinarnie i Qlinarnie
Sezon na zioła czas zacząć! 182

wapno, witaminę A i B3. BAZYLIA A Wam co przychodzi jako pierwsze na myśl? Mi bruschetta - jedno z moich ulubionych letnich śniadań. Listki bazylii świetnie komponują się z daniami kuchni włoskiej. Zasada jest taka: tam gdzie pomidory tam i bazylia. Bazylia jak większość ziół wspomaga pracę naszego układu trawiennego, pomaga w zwalczaniu braku apetytu. Kompresy z niej pomagają w leczeniu

cooklife
Farfalle z kurczakiem, mascaropne, pomidorami i słodkim sosem chili 288

mascarpone kojarzy się raczej ze słodkimi daniami, wspaniale jednak komponuje się z makaronami różnego rodzaju. Lubicie świeży makaron, mięciutkiego kurczaka i aksamitne sosy? Jeśli - tak jak ja - jesteście amatorami kuchni włoskiej ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu i na stałe zagości na talerzach :)   Używam dokładnie takiego sosu Składniki: opakowanie makaronu pełnoziarnistego kokardki (lub inne) 250 g serka

Chocolate Muffin Blog
Kurkowy sezon ! - Tagliatelle z kurkami 127

gorąco ! Poczujcie zapach lasu i grzybów :)  Myślicie już o wyprawie po kurki ? Włosi mają swoje "Tagliatelle con funghi porcini", czyli po naszemu makaron z borowikami. Znane danie z kuchni włoskiej, ale co tam. My swoje pomysły mamy również. Domyślamy się, że Ameryki nie odkrywamy naszą propozycją, jednak u nas popularniejsze są kurki w śmietanie podawane z chlebem, podobnie

vegetanie
Cannelloni z serowym nadzieniem :) 111

wszystkim :) Cannelloni to bardzo znana potrawa kuchni włoskiej. To jedno z naszych ulubionych dań z makaronów. W całym ogromie różnych rodzajów makaronu cannelloni jest jednym z ciekawszych pomysłów. Niezwykle inspirujące, można farsze wymyślać na tysiące sposobów :) Nasza dzisiejsza propozycja to cannelloni wersja serowa z warzywami. Cannelloni z serowym nadzieniem : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie Cannelloni, my polecamy Lubella (czysto patriotyczny

vegetanie
Tagliatelle z brokułami, szynką Prosciutto, jajkiem sadzonym i serem długodojrzewającym 228

Ostatnio w Biedronce pojawiły się po raz kolejny włoskie specjały. Do tego ta znana sieciówka ma swoją gazetkę z produktami oraz z bardzo fajnymi przepisami. Uwielbiam włoską kuchnię, także od razu spróbowałam jednego przepisu z gazetki, lekko go modyfikując. Zastępiłam innym serem, ale wyszło i tak bardzo dobre danie obiadowe. Polecam! Świeży makaron Tagliatelle z brokułami, szynką prosciutto, jajkiem sadzonym

Ana Mari's world
Poniedziałkowy "fit" - Sałata z kurczakiem gotowanym na parze 221

niedźwiedzim , którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy, a dodatek czarnuszki, którą ja osobiście uwielbiam rewelacyjnie współgra z całością. Bez zbędnych dodatków

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fruit pizza with summer fruit 78

PIZZA- zasady są po to by je łamać Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest

ClauditteMissCooking
Tips & Tricks: Ile makaronu dodać do obiadu dla 2 osób? 167

Polacy upodobali sobie kuchnię włoską przepełnioną słońcem, oliwą z oliwek, pomidorów, bazylii z oregano, twardych serów no i oczywiście makaronów o "egzotycznych" nazwach jak fettuccine, linguine, tagliatelle, farfalle czy fusilli. Co kryje się za tymi nazwami? Jak dobrać odpowiednią ilość makaronu do potrawy? Jak dobrać makaron do sosu? źródło: http://bit.ly/16wYz3b Makaron to produkt wytworzony z mąki

Pełna Lodówka
Kasza i spółka, warsztaty bezglutenowe. I dla kogo Toskania? 115

maile z adresem korespondencyjnym - piszcie na kucharnia@wp.pl A już wkrótce kolejne książkowe rozdawanie, a w nim mnóstwo cudownych i pięknie wydanych książek, w tym m.in. pięknie albumowe wydane SMAKI KUCHNI WŁOSKIEJ - (klik

KUCHARNIA
Spaghetti z pesto 202

można zauważyć kuchnia włoska u mnie góruje :) Jest lekka, pyszna i kolorowa Ostatnio królował makaron z pesto bazyliowo-rukolowy :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 168

wiem tylko co ma wspólnego Eliot Ness, bo nim nazwany został drink, z węgierską brandy. Może ktoś mi wyjaśni? W krótkim podsumowaniu. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli ochotę na włoską kuchnie, okraszoną tradycyjnym smakiem i dopieszczoną idealnie dobranymi przyprawami zawitajcie do Pizzeri Viva . Z racji odległości, jaka dzieli mnie od tego miejsca, jestem w niej częstym gościem. Źle. To nie odległość

BaRepas
Occhi di lupo zapiekane z indykiem i szpinakiem 245

lubi zapiekanki, ręka do góry :) a kto lubi szpinak i ser pleśniowy niech podniesie dwie ręce :)  Trzeciej ręki nie macie, ale zapewne wielu z Was na pytanie o włoską kuchnię i makarony byłoby gotowe ochoczo przytaknąć. Ja w każdym bądź razie tak :) Zaintrygowała mnie nazwa tego makaronu - "o cchi di lupo " oznacza „ wilcze oczy ” - t rudno odmówić Włochom fantazji

Delicious Titbits
Włoskie ciasteczka bananowe z rumem 153

domu to nie zapomnieliśmy o chorowitce . Nam tak zasmakowały ciastka, że nie można było się im oprzeć.  Naprawdę polecam. Przepis pochodzi z książki  „Ciasta i placki – kolekcja kuchni Włoskiej” Składniki na ok. 30 ciasteczek: 250 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 2 banany 100 g miękkiego masła lub margaryny

Na słodko lub wytrawnie
MAKARON Z BAZYLIĄ, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 91

Zainspirowana nowym nabytkiem jakim jest książka z najlepszymi przepisami kuchni włoskiej, postanowiłam od razu przejść do etapu testowania. Na pierwszy ogień poszedł makaron z bazylią, pomidorami i mozzarellą. SKŁADNIKI: około 5 porcji 40 dag krótkiego makaronu 25 dag mozzarelli (użyłam tartej) kilkanaście pomidorków koktajlowych albo kilka większych, twardych świeża bazylia i oregano kilka łyżek oliwy sól, pieprz

Kuchnia w opałach
Sos dyniowo-pomidorowy do makaronu 164

Składniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól

kuchcikownia
Oczyszczanie owoców morza: ośmiornica i mątwa 161

dania z ich wykorzystaniem. W jednym z poprzedich wpisów przygotowałam przegrzebki  (click) , dziś czas na ośmiornicę i mątwę.  Ośmiornica to jeden z najpopularniejszych i najcześciej wykorzystywanych w kuchni włoskiej bezkręgowców. Mięso ośmiornicy ( wow ale to brzmi, aż się sama przestraszyłam...) jest ubogie w tłuszcze dlatego idealnie sprawdza się w środziemnomorskiej diecie. W przypadku mątwy, oprócz białego mięsa, kulinarnie

Mia Cucina Sofieta
Dzisiaj w kuchni kibicuję kolorom włoskim ;) 83

się złożyło, że dziś u mnie deser w barwach kuchni włoskiej.No prawie...bo gdzieś między biały a zielony wkradł się jeszcze smak waniliowy.Szaleństwo Euro 2012 rozpoczęte, a mnie ogarnia smutek, bo nikt ani słowem nie wspomina, że dziś również wielkie święto polskiej siatkówki. Nasi siatkarze i siatkarki grają mecze w Lidze Światowej. Ja wiem, że piłka nożna rządzi

bistro mama
Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i solą gruboziarnistą 118

Powołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego

bistro mama
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 134

zostawiam. *Ostatnio w necie spotkałam sie z dyskusja na temat terminu ragù. Nie mylić z francuskim terminem „ragoùt”, choć włoskie ragù ma również francuskie korzenie. Otóż, terminem „ragù” we włoskiej kuchni określa się sos mięsny, rybny czy warzywny dodawany z reguły do makaronu.  I taka ciekawostka, to co pół świata nazywa sosem bolognese Włosi po prostu nazywają ragù

Mia Cucina Sofieta
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami podana z plackami ziemniaczanymi 133

Witajcie !!! Dziś chciałbym zaprezentować Wam pierś kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami i serem feta. Jako dodatek postanowiłem podać chrupiące placki ziemniaczane. Połączenie kuchni włoskiej i polskiej okazało się trafną inspiracją. Sami oceńcie :)Czas przygotowania: 50 min.Porcja dla 2 osóbKoszt na przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:2 piersi z kurczaka150 g suszonych pomidorów100 g sera feta6 dużych ziemniaków1 cebulanatka pietruszki3 łyżki

kulinarnyJa
Wołowina Michoacan 108

sobotni poranek padło pytanie, od którego wszystko się zaczęło:- Kuchnia włoska czy meksykańska?- Meksykańska! - brzmiała odpowiedź.I w ten sposób motyw przewodni tego weekendu został przesądzony. Potem już było tylko ciekawiej. Danie jednogarnkowe, w zasadzie gulasz wołowy. Można go przyrządzić z fasolką szparagową, ale w Meksyku to jadalne kaktusy, tzw. nopales, są najpopularniejszymi warzywami i to one powinny

W kuchni wieczorem
Lasagne z rukolą i serem blue 153

podam do jedzenia? Będzie pizza, sałata z grzankami i na pewno cytrynowe ciasteczka, czy coś jeszcze? Nie wiem, zobaczę. Wiecie, że jeżeli chodzi o nie słodkie jedzenie to lubię włoską kuchnię bo dobrze pasuje do alkoholi (choć mimo wszystko najbardziej pizzę) to tym razem pomyślałam o zrobieniu Lasagne, ale takiej innej, takiej jak ta - z rukolą i serem blue. Ostatnio

Słodkie Przyjemności
Makaron Boloński 131

cudowny makaron boloński. Tak mi zasmakował, że postanowiłam odtworzyć go z pamięci w domu. Wyszedł znakomity. Polecam wszystkim zabieganym uwielbiającym prawdziwe włoskie smaki. A i jeszcze jedno, pamiętajcie - włoska kuchnia nie zawsze musi być przesadnie zielona i nie zawsze bazyliowa. :)Składniki na 4 porcje Mała marchewka 2 łyżki oliwy z oliwekMała cebulka ½ liścia selera naciowego

Słodkie Przyjemności
Raviolo z kozim serem, szpinakiem i płynnym żółtkiem ze szpinakową sałatką z brzoskwinią. 186

Kuchnia włoska to coś co lubię najbardziej.Dziś w nawiązaniu do wczorajszego posta i chęci małżonki mej na pierogi ze szpinakiem przygotuję przepyszne raviolo. Nie ravioli. Raviolo. Różnica polega na wielkości pierożka.Sekret tkwi w cieście.Aby je przygotować potrzebujemy trzech składników.200 gramów mąki pszennej przesianej 2 jajka i szczypta soli.Z mąki tworzymy kopiec i do środka wbijamy

BaRepas
Małże - naturalnie 137

ostatnim tygodniu byłam z rodziną w Dunfanaghy na północy hrabstwa Donegal, nad Oceanem Atlantyckim. Powinno tu być zatrzęsienie krewetek, małży, krabów... niestety restauracje I puby specjaluzują się w kuchni włoskiej zamiast korzystać z tego co mają na wyciągnięcie ręki.Małże zebrane na plaży gwarantują świeżość.Te oto są najbardziej naturalne jak tylko można je podać.Na 1 porcję:Dwie spore

Kulinarna rozmowa
Parmigiana - zapiekanka we włoskim stylu 146

przydomowego ogródka mojej babci;) ) , można ją przyrządzać na milion sposobów i świetnie wzbogaca każde, nawet najprostsze danie. W połączeniu z parmezanem jest nieziemska!Dziś wrzucam przepis dla fanów włoskiej kuchni i zarazem...wielkich łakomczuchów;) Bo co tu dużo ukrywać- Italia nie słynie z niskokalorycznych zapędów! ;)Składniki (na około 4 porcje) : 2  średniej wielkości cukinie5 łyżek oliwy cebulaząbek

Gotowanie to kochanie
Makaron z sosem z surowej kiełbasy 155

udział. Zadanie konkursowe to  makaronowe danie fusion. Biała, polska, surowa kiełbasa, w moim przypadku własnej produkcji, świetnie wpisała się we włoskie smaki. I tak powstała mieszanka kuchni polskiej i włoskiej:) Sos wyszedł bardzo aromatyczny i smaczny. Polecam! Inspiracją był przepis ze strony All recipesskładniki (4 porcje)225 g suchego makaronu penne Omnomnomsosok 300 g surowej

Stare Gary
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 191

mięsa z uboju ,ale sposób wykonania zupy jest identyczny.Rosół wzbogacony dodatkami ziemniaków,makaronu lub ryżu i ugotowanym miesęm jest bardzo pożywny.Gicz jest nie tylko składnikiem rosołu.W kuchni włoskiej pieczona gicz ,czyli ossobuco to prawdziwy rarytas dla smakoszy.Ossobuco znaczy dosłownie kość z dziurką,a w daniu oznacza kość wołową lub cielecą przecietą w poprzek.W składzie dobrze zbilansowanej diety

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Panna cotta z galaretką truskawkową na białym winie 100

Coś dla wielbicieli kuchni włoskiej… pyszny deser panna cotta ale dzisiaj w połączeniu z galaretką z białego wina i truskawek… Trochę może odbiega od podstawowego przepisu ale warto spróbować takiego połączenia!Panna cotta z galaretką truskawkowąPotrzebne będą:300 ml śmietany 36%200 ml mlekacukier waniliowy (lub nasiona z laski wanilii)2-3 łyżki cukru pudru (choć ja akurat

UgotujmyTo.pl
Makaron z kurczakiem i szpinakiem 699

ostatnio smakuje mi makaron w aromatycznym sosie pomidorowym przygotowywany przez Małżonka. Podawany obowiązkowo z parmezanem i lampką czerwonego wina – w swojej prostocie i smaku – jest czystą kwintesencją kuchni włoskiej! Próbuję namówić Małżonka do zrobienia wpisu ale na razie jest zbyt pochłonięty sprawami technicznymi związanymi z blogiem Dlatego przedstawiam dzisiaj przepis na makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym. Robiłam

UgotujmyTo.pl
Przepis na rzymskie gnocchi 175

Rzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu. Można je przygotować jako zamiennik ziemniaków do dań mięsnych lub podawać jako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny sos też

UgotujmyTo.pl
Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 133

makarony!Dziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na danie , które możecie przygotować zarówno na obiad , jak i na ciepłą kolację .Zachwyceni będą nie tylko wielbiciele kuchni włoskiej.Połączenie makaronu … z niezwykle aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników! Typowe składniki – nietypowy sposób podania!SKŁADNIKI:- makaron świderki

Ostra na Słodko
Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym 149

Jak wiecie do wielbicieli mięs specjalnie nie należę , ale za to do wielbicieli krewetek jak najbardziej!Z całą pewnością przepisy z ich wykorzystaniem będą się tu

Ostra na Słodko
Razowe świderki w sosie mocno pomidorowym 340

aptekarską dokładność. Jeśli chcemy możemy z mojego przepisu usunąć np. cukinię, lub dodać oprócz niej bakłażana. Możemy zrobić wersję bezmięsną lub wymyśleć coś zupełnie nowego - na tym polega fenomen kuchni włoskiej :)- 1 litr domowego przecieru pomidorowego- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego- kilka suszonych pomidorów- 2 cebule pokrojone w drobną kosteczkę- cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki- pierś z kurczaka pokrojona

Z butelką mleczka w tle
Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 282

Lasagne to włoskie danie składające się z charakterystycznego makaronu o tej samej nazwie w postaci prostokątnych płatów oraz farszu. Lasagne, którą prezentuję zawiera sos pomidorowy z

Słodka Strona
Risotto con asparagi 125

Pogoda nas ostatnio rozpieszcza. Słońce jak w Italii. Dlatego postanowiłam przygotować dzisiaj risotto ze szparagami. To drugi po spaghetti najpopularniejszy  przysmak mojej ulubionej kuchni włoskiej. Daje wiele możliwości, można je przygotować z najrozmaitszymi dodatkami. Podstawowe składniki to ryż okrągły, niepłukany (tylko taki ma odpowiednią kleistość), bulion, wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti carbonara 134

jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. Jest bardzo proste, smaczne i świetnie nadaje się na szybki obiad. Sos pochodzi z regionu Rzymu, a wymyślili go prawdopodobnie alianccy żołnierze podczas II wojny światowej. Połączyli oni włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. I tak powstała znana nam wszystkim Carbonara, którą w klasycznej wersji przyrządza się z boczku, żółtek, parmezanu, oliwy

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z białymi szparagami 96

Tajemnica kuchni włoskiej tkwi w jej prostocie. Wyśmienity smak osiąga się minimalną ilością składników, gdyż liczy się ich jakość i smak płynący z ich połączenia. Takie właśnie jest risotto agli asparagi. Lekkie, kremowe, aromatyczne. Po prostu pyszne! A przygotujecie je w niespełna pół godziny. Składniki:230 g ryżu do risotto1 litr bulionu warzywnego1 mała cebula2 x 30 g masła500

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 376

aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak na całość i zainspirowałam się kuchnią włoską. Bazowałam na przepisie Nigella Slatera z Tender Volume I, ale zmodyfikowałam go nadając bardziej włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec

Chilli Czosnek i Oliwa
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem 148

Dziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia"Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej .  Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi

Basia w kuchni
Sos dyniowo-pomidorowy do makaronu 219

Składniki na sos do makaronu (dla 4 os.):300 g dyni pokrojonej w kosteczkę1 cebula3 ząbki czosnku4 średnie pomidory bez skórypieprzsólpłaska łyżeczka startego korzenia imbiru1/4 łyżeczki

kuchcikownia
Foccacia z winogronami i rozmarynem 121

zrobić z drobnym, jesiennym winogronem, którego ma się w nadmiarze? Odpowiedź jest bardzo prosta, zrobić klasykę kuchni włoskiej czyli foccacie z rozmarynem i właśnie winogronami. Zapraszam. Źródło. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 168

Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa z oliwek -Grana Padano DOP -sos sojowy -przyprawy Skworcu

Z Kuchni Do Kuchni
Prosty sos szpinakowo-serowy do gnocchi lub makaronu 132

Jako że sos szpinakowy nie zawsze prezentuje się zachęcająco, po przygotowaniu przełożyłam go do rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100

My Culinary Art
Konkurs z makaronem Malma 168

Serdecznie zapraszam na konkurs z makaronami Malma ! Waszym zadaniem będzie przygotowanie lekkiego dania z kuchni włoskiej, oczywiście z wykorzystaniem makaronu !   Konkurs z makaronem Malma Ponieważ wakacje zbliżają się wielkimi krokami, wyobraźcie sobie, że spędzicie je we Włoszech. Jakie danie z makaronem w roli głównej chcielibyście tam zjeść

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli 151

nigdy wcześniej ich nie jadłam. Wiem, trochę wstyd jak na blogerkę prezentującą kuchnię śródziemnomorską, dlatego prędko nadrabiam moje niedociągnięcie i przedstawiam Wam dziś tę oto sałatkę z figami inspirowaną kuchnią włoską.  Mięsiste figi zostały w niej zestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta all'arrabbiata 134

Klasyka kuchni włoskiej. Makaron w pikantnym sosie na bazie oliwy, pomidorów, czosnku i chilli. Wyrazistość dania zależy od tego, ile dodamy papryczek. Do sosu używa się świeżych pomidorów, ale poza sezonem sprawdzą się również te z puszki.Składniki na 2 porcje:200 g makaronu4 pomidory2 ząbki czosnku2-3 papryczki chilli2 łyżki oliwyszczypta solinatka pietruszkiser pecorino lub parmezan Pomidory sparzyć wrzątkiem

wyzwania kuchenne
Ziołowe placki ziemniaczane z topionym kozim serem 161

Przepis na te placki wyszukałam w książce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej".Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i naprawdę smaczne przepisy.A placuszki no cóż chrupkie, lekkie, po prostu poezja smaku. Składniki: 200g mącznych ziemniaków 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści majeranku lub tymianku, plus 1-2 gałązki do przybrania 1 dymka, drobno posiekana

Gorący kąsek
Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem 329

Kolejne danie w całości przygotowane przez mojego Ukochanego. Jak widać, gustuje w mięsnych i szybkich potrawach :) Tagliatelle w sosie szpinakowo- śmietanowym z kurczakiem. Pycha! Składniki (3

My Culinary Art
Sernik z ricotty 153

szybki w wykonaniu, a smakuje całkiem dobrze :)              Wyrasta równo, nie opada.                Pomysł z "Kuchnia włoska - tradycja, smaki , potrawy

Proste Potrawy
Sorbet cytrynowy 186

godz.  Po tym czasie sorbet jest gotowy. Ja podawałam go podobnie jak lody.  Jeśli zamarznie zbyt mocno, można użyć miksera z końcówką do lodu.przepis z "Kuchnia włoska"- tradycje, smaki, potrawy

Proste Potrawy
Razowa pizza z kurczakiem 156

mieszanka przypraw do kuchni  meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos:  Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa

NaKońcuJęzyka
Roladki naleśnikowe 182

przygotować roladki z naleśników. Składniki:   ciasto na naleśniki przygotowujemy z przepisu znajdującego się tu Farsz: 350 gram mięsa mielonego 1 pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do kuchni włoskiej ja użyłam  Kamis zioła do Spaghetti Bolognese  200 gram szpinaku u mnie mrożony 3 łyzki słonecznika 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kilka plasterków sera żółtego startego

NaKońcuJęzyka
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią 127

Można nie lubić kuchni chińskiej, japońskiej czy też wschodnio- europejskiej ale na pewno większość z nas kocha kuchnie włoską. Pasty, pizza, sery wino....To wszystko od razy wprawia mnie w dobry nastrój. Dziś zapraszam na lasagne z mięsem mielonym i cukinią w sosie beszamelowym. Składniki: 2 os 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne

NaKońcuJęzyka
Risotto z grzybami podane z mintajem *BEZGLUTENOWE* 181

dłuższego czasu chciałam wykonać popularne w kuchni włoskiej - risotto. W końcu nadszedł weekend i nie mogłam sobie odpuścić jego zrobienia. Jadłam go po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni. Smakował dla całej rodziny chociaż zrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;) Składniki: 150g ryżu Arborio 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie

Truskawkowa Fiesta
Cannelloni nadziewane cukinią, szpinakiem i ricottą 168

Kolejna moja wariacja z cukinią. Tym razem jest to danie kuchni włoskiej. Makaron cannelloni wypełniony masą serowo-cukiniowo-szpinakową z odrobiną włoskiego parmezanu... Jeśli lubicie szpinak i cukinię, to na pewno zasmakuje Wam to danie:) Polecam na piątkowy obiad... Składniki:10rurek makaronu cannelloni, cukinia, 250g ricotty, jajko, 100g parmezanu, 3 łyżki mrożonego szpinaku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 2 łyżki

Z miłości do słodkości
Chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą, czosnkiem i migdałami 157

makaronu, którego urok oparty jest na kontraście tekstur - chrupiącej i miękkiej. Pomysł na obsmażanie połowy makaronu wydał mi się niezwykły, a danie bardzo różne od tych, które kojarzę z kuchnią włoską. Przepis pochodzi z Apulii, a znalazłam go w książce Smaki południowej Italii.Makaron z ciecierzycą mógłby zostać flagowym przepisem mojego bloga, gdyż oliwa, czosnek i chilli pełnią w nim kluczową

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 170

resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski.Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich realiów zamieniając jagnięcinę na wieprzową szynkę i smażąc je na patelni (choć jeśli planujecie rozpalić ognisko lub grilla możecie przygotować to danie

Chilli Czosnek i Oliwa
Nalewka z orzechów włoskich 178

Orzechy na nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych orzechów, które mają jeszcze biało zielone środki. Jej właściwości zdrowotne tradycyjnie wykorzystywane są przy

w kuchni i w ogrodzie

Proponowane wyszukiwania