kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:22/268)

Pizzerki na spodzie z kaszy jaglanej i soczewicy 122

przypadku gdy ochota na włoską pizzę jest ogromna, a w jadłospisie na obiad widnieje kasza, soczewica i kilka dodatków? Dla chcącego nic trudnego, a powstać może coś pysznego :) Inspirowane włoską kuchnią pizzerki z ciasta na bazie kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, zapieczone z passatą pomidorową, mozzarellą, pomidorkami, figami i…brzoskwinią, bo przecież mamy lato :) Skusicie się? Gwarantuję, że było

Mienta blog
Pizza z cukinią i serem pleśniowym 147

Mamy w końcu chwilę odpoczynku od upałów! Bardzo mnie to cieszy, bo możemy odpalić nasze piekarniki. Od jakiegoś czasu chodziła za mną pizza, ale szczere powiedziawszy

Kulinarne przygody Gatity
5 pomysłów na orzeźwiające sałatki dobre na upały 127

danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiająca! Panzanella z czerstwym chlebem Wystarczy chleb, garść pomidorków, sałata i oliwa. Wychodzi naprawdę pyszna mieszanka! Jak to we włoskiej kuchni – coś z niczego! Sałatka z czerwonej kapusty, pstrąga i mango Proste sałatki są najlepsze. Sałatka z czerwonej kapusty, pstrąga i mango absolutnie potwierdza tę regułę. Jest bardzo zdrowa

Niedzielny kucharz
Środa: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami 178

oryginału. Nie ma w nim szafranu. No niestety, zrezygnowaliśmy z niego, bo jest to bardzo droga przyprawa – 16 zł za szczyptę. Zrobiliśmy to z bólem serca, bo włoska kuchnia, szczególnie na południu, gdzie orientalne wpływy są mocne, pachnie szafranem. No niestety. Dodaliśmy za to żółte pomidory – dla koloru i kontrastu. Zamiast pomidorów z puszki użyliśmy wyfiletowanych, pokrojonych

Niedzielny kucharz
Pizza na cieście orkiszowym 127

pizza #mąkaorkiszowa #orkisz #kuchniawłoska #rukola #sospomidorowy #pieczarki #ciastodrożdżowe #sezam Uwielbiam kuchnię włoską, szczególnie pizzę, ale dzisiaj trochę w innej formie- trochę zdrowszej, bo z dodatkiem mąki orkiszowej. Dla osób, które nie czują jeszcze w rękach wyrabiania ciasta z mąki orkiszowej, można na początek mieszać mąkę orkiszową ze zwykłą mąką. Na pewno to ułatwi sprawę Składniki na ciasto ( 5 porcji(...)oregano pół łyżeczki bazylii papryczka chilli wg gustu pół łyżeczki miodu sól i pieprz Przykładowe dodatki: 2 kulki mozzarelli 100 g pieczarek 2 łyżki sezamu 100 g pomidorków koktajlowych włoska wędlina np. szynka parmeńska 4 garście rukoli sól i pieprz oregano Przygotowanie: Mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę, dodać sól i wymieszać. Mąkę uformować w kopiec

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Pesto z kolendry 143

Pesto uwielbiam nie od dziś, a ponieważ lubię makarony, pojawia się ono na moim stole dosyć często. Robię je między innymi ze szczypioru czosnkowego . W tym

Kulinarne przygody Gatity
Piątek: Misa obfitości z krewetkami, pęczakiem i warzywami 152

bardzo dziwne, że kuchnia anglo-saska jakby nie znała w ogóle kasz: gryczanej, pęczaku, jaglanej. Bardzo rzadko można trafić u nich na sensowny przepis z kaszą. Podobnie jest z kuchnią włoską, nie wiemy jak to jest z Francuzami – jeszcze to sprawdzimy. Nie wiedzą ludzie co tracą! Wracając do naszego przepisu – zamiast łososia, jak w oryginale, użyliśmy krewetek, które

Niedzielny kucharz
Socca – placek z ciecierzycy 141

Nowy tydzień zaczynamy od kulinarnych podróży. Zabieram Was w aromatyczną podróż po Lazurowym Wybrzeżu. Choć nie tylko, ponieważ potrawa, którą dziś Wam proponuję to danie znane

365 dni dookoła kuchni
FATTO A MANO- WŁOSKA KUCHNIA NA ŻOLIBORZU 179

miejscu może poczuć się na prawdę milo i komfortowo.  Dojazd też należy do dość łatwych, miejsce parkingowe dla gości restauracji specjalnie wyznaczone. Fatto a mano, to restauracja serwująca kuchnię włoską, menu możecie podejrzeć na stronie  http://restauracjafattoamano.pl/  , jest krótkie, treściwe i w sam raz. Znajdziecie w nim przystawki, makarony, pizzę -przygotowywaną w przepięknym piecu, na którym warto

SMYKWKUCHNI
Poniedziałek: Bakłażan pod parmezanem – 3 składniki 196

Bakłażan pod parmezanem – to absolutny klasyk włoskiej kuchni, najprostszy z najprostszych, a przy tym wykwintny i niezwykle smaczny. Zrobisz go na bazie trzech składników w 40 minut. 4 osoby będą się delektować za 15 zł. Poziom trudności: bardzo łatwe Czas: 20-25 minut Trudno uwierzyć, że podpieczony na patelni parmezan zapieczony z prostym sosem pomidorowym i parmezanem można podać

Niedzielny kucharz
Pierś kurczaka pieczona z pomidorem, cukinią i mozarellą na kaszy bulgur 250

sumie to innych nie jadam), ani przeciw gotowaniu mięsa. Po prostu lubię urozmaicać potrawy i to jest jeden ze sposobów, dzięki którym odczarowuję pierś kurczaka. Tym razem inspiruję się kuchnią włoską, którą wprost uwielbiam. Zamiast kurczaka, ryżu i brokuła (jak polecają trenerzy na siłowni), u mnie taka wariacja. Składniki na 2 porcje : 2 pojedyncze niewielkie piersi z kurczaka

Dietolog
Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta 159

Carpaccio pochodzi z kuchni włoskiej. Możemy wyróżnić kilka jego rodzajów. Może być przygotowane z mięsa wołowego lub cielęcego. Idealne jest z ryb takich jak łosoś czy tuńczyk, a także z warzyw, cukinii oraz buraczka ćwikłowego. Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta Wykorzystać możemy także owoce. Ananas czy mango świetnie odnajdą się w tym daniu. Zazwyczaj carpaccio podawane jest

mecooks
Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta 186

Carpaccio pochodzi z kuchni włoskiej. Możemy wyróżnić kilka jego rodzajów. Może być przygotowane z mięsa wołowego lub cielęcego. Idealne jest z ryb takich jak łosoś czy tuńczyk, a także z warzyw, cukinii oraz buraczka ćwikłowego. Carpaccio z buraczka ćwikłowego i sera feta Wykorzystać możemy także owoce. Ananas czy mango świetnie odnajdą się w tym daniu. Zazwyczaj carpaccio podawane jest

mecooks
Caponata del Antica Stazione di Ficuzza - Caponata z Antica Stazione w Ficuzzie 203

Oto najpyszniejsza caponata jaką jadłam. Smaki przenikają się i łączą w pyszną całość, idealne danie z letnich, aromatycznych warzyw. Caponata to taki sycylijski bigos gdzie prym

Moje Małe Czarowanie
Lasagne z serem ricotta 162

Lasagne zdecydowanie jest moim ulubionym daniem kuchni włoskiej. Szukałam różnych przepisów na to danie, w większości znalazłam je z sosem beszamelowym, ale natrafiłam też na przepis w którym wykorzystuje się tylko ser i postanowiłam z niego właśnie skorzystać, gdyż wydał mi się najprostszy i najszybszy. No i nie chciało mi się robić sosu beszamelowego, jak dla mnie pycha, a następnym

Delusional Trine