nasi starsi domownicy, sądzę, że również nie pogardzą taką dawką witamin :). Smacznie, zdrowo, kolorowo :D Polecam !!! Składniki: ananasy w puszcze brzoskwinie w puszce pomarańcze kiwi banany owoc granatu 2 łyżki miodu- jeśli ktoś lubi dosładzać kilka łyżek soku z pomarańczy 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Osaczone z zalewy ananasy i brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki(...)następnie na kawałki. Obrane banany i kiwi kroje również na mniejsze kawałki, wszystko razem mieszam w salaterce. Doprawiam sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy. Wierzch ozdabiam owocami granatu i sałatka gotowa. Jeśli ktoś lubi bardziej słodką, może sobie dosłodzić miodem, lecz ja uważam ten dodatek za zbędny
Ciasteczkowy Potwórżurawinowa. Schłodzona jest stała, ale w ustach się po prostu rozpływa... Na przepis trafiłam na blogu Twardy Szparag i po prostu musiałam ją przygotować. Od siebie dodałam odrobinę owocu granatu i listki melisy. Świetnie komponuje się także z dodatkiem syropu malinowego. Zdjęcia uzupełnię jutro, teraz zależy mi na dołączeniu jeszcze do akcji "Różowy Tydzień". Pamiętajmy, jak pisze organizatorka akcji(...)konsystencję białek na bezę (trwa to dość długo). Ubitą piankę przełożyć do pucharków lub salaterek. Schłodzić w lodówce (min. 3 - 4 godziny). Wyjąć tuż przed podaniem i udekorować ziarenkami granatu i listkiem mięty lub melisy, albo polać sokiem malinowym. Smacznego
Pełny talerzsuszonych pomidorów i orzechów włoskich Składniki: 100 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju 50 orzechów włoskich, bez łupinek 1 łyżka melasy z winogron petimezi lub melasy z granatów* 60 ml oliwy (czyli ok. 3 łyżki) sól, pieprz orzechy włoskie i listki bazylii do dekoracji *melasę z winogron lub granatów można kupić w sklepach typu kuchnie świata, w sklepach
Chilli Czosnek i Oliwataki szybki bo trzeba czekać na wychłodzenie ale jak już stężeje będzie pyszny i do tego bardzo efektowny. Delikatna śmietana z kolorowymi galaretkami, a w środku aromatyczne pestki z granatu. Zapraszam serdecznie. Lekki pasiak galaretkowy z granatem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProponuję Wam kolejną odsłonę pysznej sałaty lodowej w sałatce. SKŁADNIKI: 1 szt. sałaty lodowej 3 jajka 5-6 ogórków kiszonych 8-10 pomidorków koktajlowych granat szczypiorek SOS: mały jogurt naturalny łyżka ketchupu sól, grubo mielony pieprz WYKONANIE: sałatę porwać na małe kawałki ogórki kroimy w półkrążki, pomidorki w ćwiartki, wkładamy na sałatę, kurczaka kroimy w dużą kostkę(...)paski, układamy na warzywach następnie jajka kroimy na ćwiartki, dodajemy do sałatki, posypujemy szczypiorkiem, polewamy sosem, posypujemy granatem i gotowe
Kuchnia Beatyzwiązku z tym może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego w diecie wegetarian. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej cebuli ziarenka z 1/2 owocu granatu pęczek natki pietruszki 4 pomidorki daktylowe sól Dodatkowo: 8-10 krewetek, oczyszczonych 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chili 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Ziarna komosy płuczemy w wodzie, odsączamy, wrzucamy(...)około 15 minut. Studzimy. Zimną komosę mieszamy widelcem, aby ziarna ładnie rozdzieliły się. Warzywa (paprykę, cebulę i pomidorki) kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekany pęczek pietruszki i ziarenka owocu granatu. Wszystko razem mieszamy z komosą. Na oliwie szklimy przez 2 minuty pokrojony w plasterki czosnek i paprykę chili. Następnie dodajemy krewetki, przyprawiamy solą i dusimy pod przykryciem przez około
Smakowity Blog Kulinarnysoczyste szaszłyki z jagnięciny są rewelacyjne w smaku dzięki marynacie z sokiem z granatów. Smakują również dobrze podawane z sosem sojowo-octowym. Składniki: ½ kg jagnięciny do marynaty: 1 średnia cebula pokrojona w duże kawałki 2 łyżki oleju roślinnego ¼ szklanki soku z granatów 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 drobno posiekane ząbki czosnku ¾ łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie
naRuszciełyżki masła 200ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej spód 100g herbatników 100g płatków owsianych 90g masła Dodatkowo 100g rozpuszczonej czekolady pestki granatu Sposób przygotowania W rondelku rozpuścić masło, odstawić na bok by przestygło. W misce pokruszyć bardzo drobno herbatniki. Dodać płatki owsiane i rozpuszczone masło i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem(...)wymieszać. Przelać masę na spód i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Ostudzone ciasto dać na noc do lodówki. Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto i posypać pestkami granatu
pink envelopepołowy cytryny Składniki na ciasto: 200 g mąki, 140 g zimnego masła 70 g cukru pudru 2 żółtka Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 granat Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(...)godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć do szprycy i udekorować sernik po wierzchu. Na śmietanie rozrzucić pestki granatu. Smacznego
Gosia gotujepikantne składniki ze słodkimi to ta sałatka zdecydowanie przypadnie Wam do gustu :) 2 bataty łyżka oliwy łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 50 g sera feta pół granatu 2 łyżki oliwy z chili 0/5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej(...)marynacie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w 190 stopniach (ok. 30 min). Upieczone mieszamy z fetą pokrojoną w kostkę i z ziarenkami granatu. Całość skrapiamy oliwą z chili i posypujemy przyprawami. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogprzygotowując cytrusowe miseczki i podawać w nich desery lub drinki. SKŁADNIKI: 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 300 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 150 g serka mascarpone, 1 granat, ½ puszki mandarynek. PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Wylewam na płaskie naczynie i odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w kostkę. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno(...)cukrem pudrem. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. Mandarynki odsączam z zalewy. Granat obieram z błonek. 3. Do salaterek przygotowanych z grejpfrutów nakładam naprzemiennie porcję kremu, galaretki oraz owoców. Deser przed podaniem schładzam w lodówce
Tradycyjna kuchnia KasiGotowe gołąbki podajemy z surówką (przepis poniżej). Możemy też jako dodatek podać ryż basmati. Najlepiej smakują z sosem chili słodko-kwaśnym. Smacznego :) Surówka: pozostałe liście kapusty pekińskiej 1 średni granat 2 duże łyżki kukurydzy konserwowej 1 duży pomidor kilka oliwek 1/2 limonki pieprz, oliwa z oliwek Lisice kapusty szatkujemy w drobne paseczki. Dodajemy pestki granata z sokiem, który z niego
vegetaniesię w Waszej sałatce, przygotujcie ją z owocami jakie lubicie najbardziej, mogą być świeże lub suszone, takie śniadanie to rozkosz dla podniebienia! Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Składniki: 1/3 szklanki kaszy kuskus 1 pomarańcza 1/3 świeżego i dojrzałego granata 1 banan garść suszonej żurawiny Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Obranego banana kroimy
Moja smaczna kuchniałososia wędzonego na gorąco w dymie z drewna bukowego. Do tego musztarda miodowa, która ma delikatniejszy i bardziej słodki smak. Wszystko fajnie się połączyło, a dekoracja z ziaren granatu nie tylko fajnie ożywiła kolor, ale i smak pasty. 125g wędzonego łososia 1 awokado 4-5 łyżeczek musztardy miodowej Maille od DeCare.pl 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku(...)naczyniu. Dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i przyprawy (uwaga z solą, bo łosoś jest już słony!). Wszystko razem mieszamy. Podajemy na grzankach/bagietce/pieczywie chrupkim udekorowane ziarnami granatu lub jako dip do maczania warzyw/paluszków chlebowych
Zawsze głodna!