granat - 3120 przepisów (strona:109/208)

Sałatka tabbouleh 120

zdaniem też świetnie pasuje. Wykonianie:1 szklankę kaszy bulgur zalewamy 2,5 szklanki wrzącej osolonej wody i gotujemy około 7 min. Następnie odstawiamy aby spęczniała.Do kaszy dodajemy ziarna granatu, na to wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mieszamy wszystko.  Dodajemy posiekaną cebulkę i awokado na koniec dodajemy posiekane liście pietruszki i mięte. Delikatnie mieszamy

Kulinarna rozmowa
Eton mess bananowy 152

więc i Eton mess bananowy.    Składniki: - bezy (mogą być kupne, ja dałam swoje)- 2 banany- 1 łyżeczka soku z cytryny- 250ml śmietany kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- nasiona granatu do ozdoby i prażone   wiórki kokosowe      Deser przygotowujemy przed podaniem (inaczej bezy stracą swą chrupkość). Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, ale nie na sztywno. Banany obieramy ze skórki(...)Bezy kruszymy (lub kroimy, jak kto woli). Śmietanę mieszamy z bananami i pokruszoną bezą (trochę jednego i drugiego zostawiamy do dekoracji). Deser układamy w pucharkach, wierzch dekorujemy bezą, bananami, granatami i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.Wielką zaletą tego deseru jest to, że nie musimy się trzymać proporcji. Tu nie obowiązują żadne reguły. Mają być trzy składniki bezy, śmietana i owoce

mojewypiekiinietylko
Mix sałat z tuńczykiem i fetą 370

sosie własnym)150-200 g sera typu feta2 pomidory 1 owoc granatu2 łyżki olejuprzyprawa do sałatekSposób przygotowania:1. Ser i pomidory pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy, nasiona granatu oddzielić.2. Wszystko umieścić w dużej misce, lekko zamieszać.3. Do sałatki dodać olej wymieszany z przyprawą do sałatek lub ulubiony dressing, np. taki (KLIK).4. Całość zamieszać.5. Podawać

Kuchnia domowa Ani
Baba ghanosh-bakłażanowe smarowidło do chleba 132

baklazany i sezamowe tahini.Paste te najczesciej je sie z pieczywem,nakladana na placki chlebowe pita, dodajac do warzyw lub grilowanych mies.W Egipcie jest podawana jako danie glowne z pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc jako baza do kanapek.Podstawowa baba ghanosh sklada sie z miazszu upieczonego baklazana,ktorego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini.Calosc doprawiona sokiem z cytryny(...)rozetrzec z sola .Zmiksowac baklazana i tahini.Dodac przyprawy,czosne,wymieszac.przed podaniem schlodzic w lodowce.Podawac polany oliwa i suto posypanay zielona pietruszka.Mozna podawac z pestkami gratantu lub polane melasa z granatu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Leśny mech czyli jak zrobić deser z charakterem 277

oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan fix Dodatkowo: Poza sezonem ziarenka granatu, a w sezonie owoce leśne. Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 180 stopni.  Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, następnie zblendować. Jaja połączyć z cukrem i zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie dolewać(...)ostudzonego biszkoptu odkroić górę i pokruszyć do miski. Na spód ciasta wyłożyć masę śmietanową, następnie wyłożyć na wierzch pokruszone ciasto, lekko docisnąć. Na koniec ozdobić górę ciasta ziarenkami granatu. Wstawić na około godzinę do lodówki

cooklife
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 188

mąki pszennej- 225 g wody ciepłej- sól 2 szczyptyfarsz:(z tej porcji przygotowałam na 4 podpłomyki) - pół świeżej czerwonej papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona)- pół granata- cukinia połowę- kukurydza z puszki 4 łyżki- oliwki czarne ok 6 szt- roszponka 2 duże garście- słonecznik 2 garście- feta pół opakowania  - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę)- oliwa(...)paseczki, wrzucam kurczaka  na rozgrzaną oliwę z gałązką rozmarynu solę, pieprzę i dodaję przyprawy pomidor z bazylia i czosnkiem- resztę składników myję i kraję w drobne paseczki, z granata wyskubuję ziarenka, fetę kroję w kosteczkę, roszponkę myję i osuszam na ręczniku papierowym, - wszystkie składniki oprócz fety mieszam ze sobą dodając łyżkę aromatycznej oliwySOS- paprykę myję i kraje w drobne

Basia w kuchni
Koktajl z granatem 151

Niezwykle aksamitny, a to dzięki dodatkowi ananasa.  Do tego gdzieniegdzie strzelające pestki granatu.  Ideał.  Można przygotować w wersji ochładzającej, z mrożonego ananasa, lub wersji zwyczajnej, ze świeżego.      Składniki: 2 plastry świeżego ananasa (lub zamrożonego) 2 - 3 łyżki ziaren granatu 3/4 szklanki mleka   Wykonanie: Ananasa pokroić na mniejsze kawałki (jeżeli jest zamrożony, odstawić, żeby

Sto kolorów kuchni
5 na 8 czyli tym razem nie zapomniałam karteczki 298

Zalałam wrzątkiem z dodatkiem 2-3 kropli oliwy, plasterkiem imbiru i solą. Ugotowałam na sypko (20 min. na wolnym ogniu). Mandarynki obrałam. Podzieliłam na mniejsze cząstki. Granat wydrylowałam. Gruszkę obrałam. Pokroiłam w paski.Zblanszowaną brukselkę podzieliłam na ósemki.Ziarna słonecznika uprażyłam na suchej patelni.Do  ugotowanej kaszy wsypałam słonecznik. Dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam pozostałe

bastalena
Sałatka owocowa 191

Pyszna sałatka owocowa.- pełna witamin - świetny zamiennik dla słodyczy. Dzieciaki ją uwielbiają :) SKŁADNIKI  1 pomarańcza 2 jabłka 2 gruszki  2 banany kiść winogron 1 granat sok z cytryny 1/4 szklanki wody 3 łyżki brązowego cukru PRZYGOTOWANIE Obieramy pomarańczę i usuwamy białe błonki. Skórkę wraz z wodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy. Do miski(...)wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone w kostkę (bez skórki). Skrapiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy ziarenka granatu.  Owoce zalewamy przygotowanym syropem, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę/półtorej. Pyszna sałatka owocowa gotowa

Moje Kuchenne Rewelacje
Rostbef z patelni z pikantnymi alla frytkami 142

osób. - 50-60 dkg wołowiny oczyszczonej z białych błonek - 4 średnie ziemniaki - olej do smażenia - papryka ostra i słodka - sól  - sałata lodowa 1/4 i pół owocu granata - ocet owocowy i oliwa z oliwek - łyżka masła wstawiamy niewielki garnek z wodą osoloną na ziemniaki, które obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na kilka części. Najlepiej nadają się do tego ziemniaki(...)minutach odcedzamy kartofle, wykładamy na naoliwioną blachę, posypujemy obiema paprykami i solą. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż się zrumienią. Podczas gdy ziemniaki dochodzą przygotowujemy sałatę. Granata rozpoławiamy i lekko pukając od góry, dodajemy do sałaty lodowej, umytej i osuszonej. Lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki octu owocowego i odrobinę oliwy z oliwek. Teraz mięso. Kroimy

Pasje Jolki
Babeczki egzotyczne 181

zrobienie kremu.(zobacz link tutaj)Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i pestkami granatu. Pestki można też dodać bezpośrednio do kremu, wtedy jednak trudniej wycisnąć kształtne rożki na każdej babeczce.Babeczki egzotyczneSmacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Sałatka z dynią i jarmużem 197

komosą ryżową.  Dam znać czy smakowało.     Składniki: 2 - 3 liście jarmużu kilkanaście kawałków upieczonej dyni 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka oliwy 1 - 2 łyżki ziaren granatu 1 - 2 łyżki orzechów laskowych sól, pieprz     Wykonanie:   Dynię (użyłam piżmową) upiec w piekarniku w 190 - 200 stopniach przez około 30 minut.  Na ostatnich 5 minut(...)Wrzucić do miski, posolić, polać octem i oliwą.  Odstawić na minimum 30 minut.  Do jarmużu, który nieco zmiękł, dodać przestudzoną, pokrojoną na kawałki dynię.  Posypać ziarnami granatu i orzechami.  Doprawić do smaku

Sto kolorów kuchni
Tęczowy deser z persymoną. 149

wystarczy na śniadanie szkolne czy przekąskę w pracy. Polecam do jedzenia na surowo i jako składnik sałatek, ale  dzisiaj wystąpi jako składnik deseru. 1 owoc persymony ½  granatu (ziarenka) 100 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka agrestowa Przygotować galaretkę i rozlać warstwę na spód pucharków (2 pucharków) .Trochę zostanie. Żelatynę rozpuścić(...)gorącej wody i dodać do jogurtu wymieszanego z cukrem waniliowym. Nałożyć warstwę jogurtową na stężałą galaretkę. Owoc kaki obrać ze skórki i zmiksować. Nałożyć na jogurt. Wierzch posypać ziarenkami granatu. P.s. Ziarenka wanilii mieszam z cukrem ,mielę i mam cukier waniliowy. Można też trzymać laskę wanilii w słoiku z cukrem.       Mus z kaki po pewnym

Kulinarny karnet Christophera
Coctail z avokado ..... 122

awokado, dojrzałe 1/2 ananasa świeżego lub z puszki sok z 1 limety lub cytryny 2 łyżki brandy 2 łyżki konfitury limonkowej z tymiankiem 100 g szynka wędzona Pestki 1 granatu Kiełki z rzodkiewki Oziębić 2 pucharki. Awokado obrać ,pokroić w kostkę i skropić sokiem z limety. Ananasa również obrać i pokroić w kostkę lub wykorzystać kostki z puszki. Szynkę pokroić(...)paseczki. Ułożyć w pucharkach ,polać łyżką brandy i dodać łyżkę konfitury limonkowo tymiankowej. Ozdobić lionką, pestkami granatu i kiełkami rzodkiewki

Kulinarny karnet Christophera