dipu. Mogą też posłużyć jako dodatek np. do kotleta, ale dla mnie najsmaczniejsze są z lekkim sosem i świeżymi warzywami. Poniżej przedstawiłam przepis na przepyszny dip z melasy z granatu. Jest rewelacyjny, ma wyjątkowy (kwaskowaty) smak i doskonale sprawdzi się także do innych potraw - w tym mięsnych. Sami spróbujcie i przekonajcie się, że jak łatwo można uzyskać ciekawą(...)łyżeczki papryki słodkiej 2-3 szczypty gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Dip: 4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego) 1/2 łyżeczki melasy z granatu sól, pieprz Ugotować (*) kaszę bulgur. Do ostudzonej kaszy dodać jajko, skrobię kukurydzianą, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. (Masa powinna być dość
Di gotujeproszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 450g mrożonego szpinaku Masa: 400ml śmietany 36% pół opakowania Śnieżki 125g mascarpone cukier puder do smaku Dodatkowo: czerwona galaretka lub granat Mrożony szpinak rozmrażamy i dobrze odsączamy. Obie mąki przesiewamy i mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przez około(...)dzielimy na trzy części. Wierzchnią rozdrabniamy. Pierwszy blat smarujemy masą, przykładamy drugim blatem. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki ciasta, obsypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskamy. Wierzch ciasta dekorujemy owocem granatu lub jak w moim przypadku galaretką. Życzę smacznego! Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.malacukierenka.pl
Czerwona Porzeczkanapracujesz, a efekt będzie doskonały! Przygotuj: Mięso mielone Papryki do faszerowania Świeże zioła: bazylia, majeranek, takie jak lubisz Kukurydza w puszce Chili Pomidor Kilka ząbków czosnku Ceula Pieczarki Granat Kozi ser Oliwa z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso z posiekaną cebulą. Mięso może być wołowe, wieprzowe – jakie akurat macie(...)patelnię. Całość dusimy przez kilka minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Oczywiście możecie dodać jeszcze inne składniki. Tutaj dowolność jest zdecydowanie zalecana. Po wyłączeniu ognia dodajemy pestki granatu. Gotowy farsz nakładamy do papryk. Z 400g. mięsa otrzymamy 4 średniej wielkości papryki. Na wierzch kładziemy kozi ser i zapiekamy do momentu, aż się rozpuści. Gotowe
MarcinChefszklanki oleju rzepakowego 5 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 650 ml śmietany 30% 2 galaretki agrestowe 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy żurawina lub owoce granatu Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, nadal miksując dodajemy olej, a następnie przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko razem dokładnie miksujemy(...)się z pianą. Następnie wrzucamy wcześniej pokrojoną w kosteczkę drugą galaretkę, mieszamy całość drewnianą łyżką. masę wykładamy na ciasto, posypujemy skruszonym wcześniej ciastem i na wierzchu układamy żurawinę lub granat. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
kruche babeczkisłoików moje gwiazdy już pochłonęły. No ale dziś nie truskawkowo za to na pewno kolorowo Składniki: duża garść rukoli duża garść roszponki opakowanie sera feta 1/2 bakłażana 1/2 owocu granatu czarny sezam kilka łyżek oleju dobrej jakości opcjonalnie kilka plastrów kiełbasy salami z orzechami (w promo była, a kanapek nie jadam, więc dodałam ) odrobina pieprzu ziołowego Wykonanie: Rukolę i roszponkę(...)Wrzucić do miski, dodać kilka łyżek oleju i pieprzu ziołowego i dokładnie wymieszać. Bakłażany ułożyć na patelni grillowej i przypiec z obu stron. Ostudzone dodać do sałatki. Z połowy granatu wybrać pestki, posypać nimi sałatkę. Opcjonalnie kiełbasę salami zwinąć w rulon i ułożyć na sałatce. Trochę ona zbędne, szczerze mówiąc, ale na zdjęciach jest, więc w składnikach dodałam. Nakładać
gutfutpodawałam przepis na mąkę z ciecierzycy (besan) , dziś zapraszam na pyszne włoskie placki przygotowane właśnie z tego rodzaju mąki. Podałam je z hummusem i ziarenkami granatu. Wyszło pysznie ! Mój placek wyszedł nieco grubszy, więc jeśli wolicie cieńsze placki, upieczcie go w większej formie. Socca, farinata, czyli włoski placek z ciecierzycy Proporcje na formę(...)wody 3/4 łyżeczki soli morskiej 3 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania formy 1 czerwona cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku gruba sól morska świeżo zmielony pieprz ziarenka granatu Wykonanie: Do miski wlewamy wodę i po trochu wsypujemy mąkę, cały czas mieszając ją trzepaczką. Dodajemy sól i oliwę. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 60 minut. Cebulę kroimy
Kulinarne przygody Gatitylimonki 1 i 1/2 łyżeczki oliwy lub oleju nierafinowanego 1/4 łyżeczki musztardy Dijon sól i pieprz do smaku świeże owoce: 2 pomarańcze 50-60 g truskawek lub ziaren granatu 1 pomarańcza mix młodych listków warzyw (baby mix) :botwinka, szpinak, rukola, sałata itp. (u mnie roszponka) 200 g poszatkowanej czerwonej kapusty 1/2 pokrojonej w pół-krążki czerwonej cebuli garstka(...)dyni, żurawinę i cebulę oraz kapustę. 4-Obraną pomarańczę podzielić na ząbki i pokroić w mniejsze kawałki. Również truskawki pokroić w plastry. 5-Wymieszać zielone listki z truskawkami lub granatem i kawałkami pomarańczy. Ułożyć kopczyki na talerzach z zieleniny, na to rozłożyć zamarynowaną kapustę z cebulą i na koniec zalać pozostałym winegretem z miodu i musztardy. Na samym środku umieścić
Sztuka gotowania w/g Samiryjest z dodatkiem moich trzech groszy! Jest pyszna i orzeźwiająca! SKŁADNIKI: 1 szkl. kaszy kuskus 1 drobiowa kostka + wrzątek 250ml 1 ogórek zielony długi nasiona z jednego granata 1 jogurt naturalny typu grecki garść mięty np. czekoladowej 3 łyżki rumu 250 gr. malin lub truskawek ewentualnie cukier, pieprz, sól WYKONANIE: szkl. kuskus zalać szkl. bulionu drobiowego, odstawić(...)ogórek zetrzeć na grubych oczkach, odsączyć, zmiksowaną miętę z jogurtem połączyć z ogórkiem, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem, dodać resztę jogurtu- mamy dip, kuskus układamy na środku półmiska, obsypujemy granatem, wokół kładziemy dip i gotowe
Kuchnia Beatyroszponki nie tknie, ale jadła! Nawet szczaw strasznie jej posmakował, więc obiecałam zupę szczawiową - też bardzo dziecku smakowała ;)) Składniki: garść mixu sałat 3 garście roszponki 6 truskawek 1/2 granata 1/2 ćwiartki arbuza garść kiełków (dowolne) 2 łyżki selera startego na wiórki na grubych oczkach Sos: 1/2 ćwiartki arbuza 5-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku(...)Sałatę mieszamy z roszponką, przekładamy do salaterki, posypujemy kiełkami i wiórkami selera (zostawiamy odrobinę na wierzch). Następnie układamy pokrojone w plasterki truskawki, posypujemy kuleczkami arbuza i ziarnami z połowy granatu. Na wierzch resztę kiełków i wiórki selera. Sos: drugą połowę z ćwiartki arbuza przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny i musztardę. Miksujemy na gładki
Kolorowy PrzepisownikFeeria smaków i barw na talerzu: SAŁATKA MOCY Z DYNIĄ,... Artykuł SAŁATKA MOCY Z DYNIĄ, ORZECHAMI I GRANATEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINECzas przygotowania: 10 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 3 plastry sera greckiego halloumi 1 łyżka pestek granatu 1/4 papryki czerwonej 1/4 papryki żółtej 5 oliwek greckich bez pestek 2 garści sałaty karbowanej 1/2 garści rukola 2 łyżki oliwi greckiej extra virgin świeży pieprz PRZYGOTOWANIE: Sałatę i rukolę myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Dodajemy(...)plastry i smażymy na suchej patelni. Tak, aby ser się zarumienił. Usmażony ser układamy na liściach sałaty. Dodajemy oliwki. Wszystko polewamy oliwą i posypujemy pestkami granatu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
kulinarnyJaprzygotowania zdrowego i energetycznego śniadania. Jogurtowe śniadanie z płatkami pszennymi Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 200 g naturalnego jogurtu 2 łyżki płatków pszennych 1/2 szklanki pokrojonego mango ziarenka granatu Wykonanie: Do słoiczka wsypujemy płatki, dodajemy jogurt. Mango blendujemy i wykładamy na jogurt. Na wierzchu układamy ziarenka granatu. Jeśli śniadanie będziemy przygotowywać wieczorem, słoik
Kulinarne przygody GatityPrzepyszne mini serniczki to świetna, wiosenna propozycja na lekki i niezbyt słodki deser. Kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna jak chmurka masa serowa oraz galaretka z malinami i granatem a całość uwieńczona świeżymi owocami. Przesmaczny deser, który z pewnością zachwyci gości lub domowników. Do wykonania deseru potrzebne będą obręcze cukiernicze lub jeśli nie macie obręczy cukierniczych wykorzystajcie małą tortownicę. Wówczas deser stanie(...)łyżek śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Galaretka z owocami: 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej 100 gram świeżych malin lub mrożonych pestki z 1/2 granata Dodatkowo: świeże maliny i borówki Kruchy spód Herbatniki, ciastka i rozpuszczone masło miksuję w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Obręcze lub tortownicę smaruję masłem a na ich dnie umieszczam ciasteczkowy
Mango Papajadanych produktów jak tylko pojawią się na targach i w sklepach. Składniki : 3 białe szparagi 30g ryżu czerwonego garść mikro liści mizuny kilka pestek granatu Ryż wsypujemy do pojemnika przeznaczonego do jego gotowania na parze. Jeżeli go nie macie w zestawie z parowarem, może to być pojemnik do przechowywania żywności, który jest odporny na wysokie(...)minutniku urządzenia do gotowania na parze będzie 15 minut do końca :) Po wyłączeniu urządzenia, ryż odcedzamy, szparagi kroimy na mniejsze kawałki, do tych składników dodajemy liście mizuny i pestki granatu. Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Pozdrawiam i smacznego Adam
Parowar Facetapieczenie. Tym razem piekłam w piwie (wciąż boję się pić alkohol, bo jak tu się poruszać o kulach, gdy szumi w głowie) z dodatkiem miodu i kwaskowatej melasy z granatem. Mięso zjedzone szybciutko. Pozostała jeszcze galaretka, która wytworzyła się z sosu na dnie naczynia. Idealna dla moich ścięgien i więzadeł ;) Składniki : tusza królicza czubata łyżeczka suszonego czosnku ostra papryka węgierska(...)proszku (jest łagodniejsza od chili) sól pieprz (niewiele, tylko dla zapachu) 2-3 łyżki oleju ok. 250 ml jasnego piwa łyżka miodu (jasnego) łyżka melasy z granatem (jest kwaskowata, mało słodka) Króliczą tuszę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Polać olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wstawić do lodówki pod przykryciem na całą dobę. To ważne, by królik po upieczeniu
Weekendy w domu i ogrodzie