czubate łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 400ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan fixu (fix do śmietany) 2 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego pestki z owocu granatu (do dekoracji) Wykonanie ciasta: Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli dolać olej ciągle miksując(...)ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix. Na ciasto wyłożyć śmietanę. Na bitą śmietanę sypiemy okruszki z ciasta, lekko je dociskamy dłonią i obsypujemy ciasto pestkami granatu. Blacha : tortownica o średnicy 26cm Przepis jest lekko zmienią wersją z portalu Wielkie Żarcie
Mania Wypiekaniarabarbaru. Potrzebujemy 3 szklanki truskawek 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki i pozbawione pestek 2 gałązki rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru lub łyżka miodu ogórek zielony pół melona owoc granatu ½ szklanki liści bazylii ½ szklanki liści kolendry grubo mielony czarny pieprz kilka kropel kremu balsamicznego Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, otaczamy w cukrze lub miodzie i pieczemy do miękkości(...)Ogórka i melona obieramy i kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy zioła. Tatar z melona i ogórka doprawiamy ziołami, pieprzem i odrobiną miodu i kroplą kremu balsamicznego. Obieramy owoc granatu i dodajemy do tatara. Do naczynia w którym będziemy serwować najpierw dajemy tatara a potem dolewamy chłodnik. Chłodnik jest wyjątkowy i pokazuje zupełnie inne smaki. Post Truskawki inaczej – chłodnik
ladykitchenłyżek syropu malinowego 100 ml konfitury z leśnych malin łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - wykorzystałam domowy bita śmietana w sprayu – niestety, zapomniałam kupić świeżej kremówki do ubicia pestki granatu do posypania Wykonanie: Szklankę mleka zagotowałam w rondelku, w pozostałym mleku wymieszałam kaszę i wlałam ją na wrzątek. Dodałam cukier waniliowy i syrop malinowy. Gotowałam na wolnym ogniu przez kilka(...)jest za mało słodka, można ją teraz dosłodzić. Całość zmiksowałam blenderem. Masę nałożyłam do szerokich szklanek i odstawiłam do wystudzenia. Przed podaniem przybrałam śmietaną w sprayu i posypałam pestkami granatu. Deser z kaszy manny
Kuchenne zapiski Edytytrzeba ściśle trzymać się proporcji, po prostu łączymy składniki i podajemy :) Idealne rozwiązanie na wizytę niezapowiedzianych gości. Składniki (na 3 porcje): 250 g truskawek 1 łyżka soku z granatów 1 łyżka cukru 350 g jogurtu greckiego lub śmietany kremówki kilka sztuk pokruszonych bez Przygotowanie: 1. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na kawałki. Przełożyć do miseczki, dodać cukier(...)granatów i delikatnie wymieszać. 2. Do jogurtu greckiego/ ubitej śmietany kremówki dodać pokruszone bezy, wymieszać. 3. Przygotować trzy niewielkie pucharki, na dnie każdego wyłożyć część truskawek, przykryć jogurtem greckim, na wierzchu wyłożyć pozostałe truskawki. Źródło/ Inspiracja: nigella.com
Domowa Cookierenka Agikokosowe "trufle" z tofu z granatem i tahini~ Z wczorajszej sesji jestem bardzo zadowolona! Jedna z najlepszych na jakich do tej pory byłam :) Przy okazji poznałam masę fajnych ludzi! A pogoda była dla nas bardzo łaskawa - gdy wyjeżdżaliśmy z Białej padało, ale w Siedlcach całe szczęście nie. Później nawet wyszło słońce i koniec końców pogoda była idealna - światło(...)jest ciekawy co napstrykałam tradycyjnie zapraszam na mój fanpage TUTAJ *klik* :) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu naturalnego ~30g mąki kokosowej ~cukier/stevia do smaku ~sok z 1/2 cytryny ~50g ziaren granatu Tofu blendujemy na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Nabieramy masę i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki na min. 4h (najlepiej na całą noc). Smacznego
breakfast of dreamsmango. 1/3 kroimy w drobną kostkę. Zmiksowane mango wylewamy na bitą śmietanę. Całość przysypujemy pokruszonym wierzchem ciasta. I przyozdabiamy pokrojonym w kostkę mango. W oryginalnym przepisie zamiast mango był granat, ale akurat w sklepie nie było. Granat nadał by pewnie nieco kwasowości, mango dodało słodyczy. Zastanówcie się więc jaki smak wolicie i użyjcie odpowiedni owoc. Wspomnę jeszcze, że Madzia użyła
Marder&Marder Manufactureszklanki mąki zapach waniliowy łyżeczka soku z cytryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża galaretka cytrynowa 500ml śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru pół owocu granatu do dekoracji Przygotowanie: Jajka ubić dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na gładką jasną masę (powinny być puszyste). Powoli delikatnie małymi porcjami wlewać olej ciągle miksując. Do masy dolać(...)ciasto. Przestudzić i przekroić na wysokości 2/3. Górną część pokruszyć w miseczce, a na dolną wyłożyć masę. Przysypać okruszkami i delikatnie przydusić, aby trzymały się masy śmietankowej. Udekorować owocem granatu lub dowolnymi niewielkimi owocami wedle uznania. Smacznego
ChilliJemyolejki eteryczne działają uspokajająco, poprawia odporność i jako naturalny przeciwutleniacz zapobiega przeziębieniom. Nigdy nie kupuj pomarańczy z pofałdowaną skórą - świadczy to o mniejszej i bardziej suchej ilości miąższu GRANAT - łagodzi problemy z trawieniem i hamuje uczucie głodu, pomaga w stanach zapalnych i chorobach serca Składnik (2 porcje): 2 cm świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki suszonego imbiru(...)łyżeczki kardamonu 1 duża pomarańcza 1 granat 1 duże jabłko 1/2 limonki Przygotowanie (7 minut): - wszystkie owoce przeciskamy przez wyciskarkę do soków łącznie ze świeżym imbirem, następnie do kubków dodajemy kardamon i mieszamy Pijemy 30 minut przed posiłkiem (; SMACZNEGO! Zobacz przepis na wzmacniający odporność Sok pomarańczowy z winogronami i limonką wraz
Pora na pora i pomidoraSzeherezady, idealne do zajadania w słoneczny i ciepły dzień pod błękitnym niebem. Składniki: 1 melon 300 g truskawek 2 owoce kiwi 150 g jeżyn 1 duży banan ½ średniego granata sok z ½ cytryny 3 łyżki wody różanej Melon przetnij na pół, wydrąż środek tak, aby powstały puste w środku miseczki, które napełnisz owocami. Pestki odrzuć, a miąższ pokrój w kostkę(...)przełóż go do dużej miski. Pozostałe owoce również pokrój: truskawki przetnij na pół, kiwi i banana obierz i pokrój w plasterki, z granata wydobądź pestki. Wszystkie owoce dodaj do miski z melonem. Jeżyny ostrożnie dodaj na końcu. Skrop całość świeżo wyciśniętym sokiem z ½ cytryny oraz wodą różaną. Delikatnie zamieszaj, aby różany aromat dotarł do wszystkich kąsków. Przełóż do przygotowanych
Roślinna - blog wegańskigalaretka cytrynowa (dałam 1 galaretkę) Dodatkowo: owoc granatu lub inne drobne owoce, np.maliny, jagody itp. Szpinak rozmrozić, dokładnie zblendować, odcisnąć mocno w dłoniach. Wykorzystując mrożone liście szpinaku proponuję postępować w tej właśnie kolejności, suchy szpinak ciężko się bowiem blenduje(...)przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na spód ciasta, dokładnie wyrównać. Wierzch obsypać okruszkami, lekko je dociskając. Przed podaniem posypać owocami, u mnie był to granat, ale sprawdzą się również inne świeże owoce. Smacznego
Smaczne Zdrowecukru 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru waniliowego oraz pestki granatu Szpinak rozmrozić a następnie dobrze odcisnąć z wody, można w rękach lub np. za pomocą gazy lub ściereczki. Jajka wbić do miski i dodać cukier, ubić na puszystą masę. Nastęnie porcjami(...)ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Serek mascaropne wymieszać, następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto. Wierzch dokładnie obsypać okruchami z odkrojonego wierzchu. Posypać pestkami granatu. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujesoku z cytryny duży pęczek pietruszki duży pęczek mięty 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (przepis poniżej) 80 ml oliwy dobrej jakości pestki z owocu granatu sól, pieprz W kuchni Bliskiego Wschodu korzysta się z nieskończonej ilości mieszanek przypraw, a każda z nich jest inna, zależnie od dostępnych roślin i ziół, lokalnych upodobań smakowych i przeznaczenia(...)nich wypłynął, dodajemy do miski z bulgurem. Dodajemy też drobno posiekaną szalotkę, pietruszkę i miętę oraz sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, baharat, oliwę, pestki granatu oraz pieprz i sól do smaku. Przykrywamy miskę i odstawiamy na godzinę. Podajemy w temperaturze pokojowej
Smakowity Blog Kulinarnydwoje otrzymywaliśmy dodatkowe talerze abyśmy nie musieli jeść „z jednej miski”. Na stole cały czas panował porządek. Pierwszym zamówionym daniem były – „Grillowane macki ośmiornicy na salsie z granata i kalafiorowym puree z curry” (69 zł). Nie będę ukrywała, że wybór dania był przemyślany – przeważnie otrzymujemy gumowatą ośmiornicę a tu… delikatna, wspaniała… i ta salsa. Idealnie skomponowane smaki – granat, rodzynki
królestwo garówMoże niezbyt efektownie wyglądająca ale warta grzechu czekoladowa przekąska. Dla miłośników mlecznej, deserowej lub gorzkiej czekolady. Pestki z jednego dużego owocu granatu, tabliczka czekolady, 4 łyżki tartych migdałów. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wrzucić pestki granatu, dokładnie wymieszać. Łyżką formować niewielkie kulki, układać na je na papierze do pieczenia. Gdy trochę zastygną obtaczać w tartych migdałach
królestwo garówplastry łososia wędzonego, 2 łyżki syropu z granatów, 1 łyżka miodu 1 burak, 12 jajek przepiórczych, ognista mieszanka przypraw, Syrop z granatów wymieszać z miodem. Buraka umyć, ugotować al dente. Lekko przestudzić, obrać. Pokroić w cienkie plasterki a następnie paseczki. Wymieszać z sosem. Odstawić do ostygnięcia. Łososia pokroić w cienkie paski. Buraka osączyć i wymieszać z łososiem. Ugotować jajka przepiórcze
królestwo garów