granat - 3120 przepisów (strona:83/208)

Kokosowy krem z kalafiora 96

masło klarowane lub oliwa z oliwek do smażenia 1 średni ziemniak 400 ml mleka kokosowego  ok 1 litra bulionu sól pieprz  1/2 łyżeczki kuminu listki kolendry ziarenka granatu czarny sezam Wykonanie: Cebulę, czosnek i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzany tłuszczu na patelni. Kalafiora kroimy na kawałki i także wrzucamy na patelnię. Ziemniaka obieramy(...)następnie przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy mleko i przyprawy, doprowadzamy do zagotowania i bardzo dokładnie blendujemy.  Zupę podajemy posypaną listkami kolendry, granatem i sezamem

Kulinarne przygody Gatity
Dolma, tolma, dolamdes w liściach winorośli, czyli małe gołąbki z ryżem i mięsem 78

przykrycia około 1,5 godziny, aż większość bulionu wyparuje. Podajemy dolmy na ciepło z sosem pozostałym w naczyniu lub na zimno z sosem jogurtowo – czosnkowym i pestkami granatu. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki  “ Kaukasis ” – Olia Hercules

Tajemnice Smaku
Budyń pomarańczowy jaglany 96

środku mamy też aromatyczną pomarańczę, która nadaje mu koloru i smaku. Z wierzchu możemy nasze danie posypać lubionymi orzechami czy bakaliami. Ja tym dodałam chipsy z banana i ziarenka granatu. A do tego jeszcze nieco wiórków kokosowych i możemy zajadać. Mam nadzieję, że taki posiłek urozmaici nieco Wasze śniadania, a zarazem uruchomi Waszą kulinarną wyobraźnię. Budyń pomarańczowy jaglany Czas przygotowania(...)szklanki suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 3,2% 1 pomarańcza  1 łyżka miodu opcjonalnie 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo: plasterki pomarańczy płatki kokosowe ziarenka granata Wykonanie: Kaszę jaglaną namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie kaszę płuczemy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, aż kasza będzie miękka

Kulinarne przygody Gatity
LEŚNY MECH 95

czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju rzepakowego SŁADNIKI NA KREM: 160 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO DO DEKORACJI: pestki granatu, borówki lub jagody, pokruszony wierzch ciasta (ścinamy je po upieczeniu), opcja: tarta skórka z cytryny. Uwagi do przepisu: Składniki na tort mam w temp. pokojowej. Składniki na krem mam mocno(...)ciasta układam na paterze, smaruję kremem (2 czubate łyżki zostawiam na udekorowanie wierzchu tortu), przykrywam drugą częścią ciasta. Smaruję wierzch dwoma łyżkami kremu, posypuję pokruszonym ciastem i dekoruję pestkami granatu i borówkami/jagodami. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
Gruzja - Kulki ze szpinaku i orzechów (Pkhali) 82

włoskich - 2 ząbki czosnku - 200 g szpinaku - pęczek natki pietruszki - pęczek kolendry - 2 łyżeczki słodkiej papryki - pół łyżeczki soli - łyżeczka octu winnego - odrobina pieprzu - 2 łyżeczki kozieradki - kilkanaście nasion granatu Przygotowanie:  1 )  Czosnek i orzechy włoskie szatkujemy bardzo drobno (rozdrabniacz/blender będą do tego lepsze, ale trzeba uważać, żeby nie zrobić masła orzechowego) 2) W garnku zagotowujemy wodę(...)Dodajemy przyprawy i ocet winny, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut. 5) Z naszej "pasty" formujemy coś, co w kształcie przypomina kluski śląskie z dziurką. 6) Pkhali posypujemy nasionami granatu.  Pkhali i azerskie wino

Roślinożerni urlopowicze
Sałatka z rukolą i granatem 112

Sałatka bez zbędnych kalorii. Rukola i granat to bomba witaminowa, a granat nie na darmo jest zwany owocem życia

Z Hrabiną w kuchni
Sfeeha – arabskie bułeczki z mięsem i granatem 123

Sfeeha to arabskie bułeczki z mięsem i granatem, takie arabskie mini pizze. To pszenne drożdzowe ciasto nadziewane surowym mięsem – może to być jagnięcina lub wołowina. Są idealne jako przekąska na przyjęcie lub imprezę, więc świetnie nadadzą się na czas karnawału! Można je podawac na Read More Artykuł Sfeeha – arabskie bułeczki z mięsem i granatem pochodzi z serwisu flymetothespoon

Flymetothespoon
Bataty z żurawiną 116

Jadłam bataty z granatem i strasznie mi posmakowały. Niestety “u nas na wiosce” ;P ciężko kupić granat, więc trzeba sobie jakoś radzić. Żurawina godnie go zastępuje. Bataty z żurawiną Drukuj przepis Składniki 2 duże bataty garść żurawiny 1 kostka fety paczka rukoli 2 gotowane buraki sos balsamiczny sól pieprz listonic_name = "Bataty z żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme

CoolinarniePL
Nalewka cytrusowa z granatem ( mojego autorstwa ). 94

chcę słodkiej, chciałem zrobić nalewkę orzeźwiającą lekko kwaskowatą. Gdy ją wypróbuję dam Wam znać jak smakuje.  Składniki : 5 pomarańczy 4 mandarynki 2 duże cytryny 1 duży granat 4 goździki około 4 - 5 cm kory cynamonu 5 plasterków imbiru 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 10 dkg cukru 3 łyżki miodu wielokwiatowego(...)słoja. Wyciśnij sok z cytryn, wlej do słoja. Pomarańcze i mandarynki obierz dokładnie ze skórki, miąższ pokrój na małe kawałki, wrzuć do słoja. Gdyby były pestki usuń je. Granat przekrój na połowę , wyjmij pestki za pomocą łyżki stołowej. Oddziel pestki od białego miąższu, wrzuć pestki do słoja z cytrusami. Imbir umyj, obierz ze skórki, pokrój na plasterki, wrzuć do słoja

Przepisy i porady kulinarne
Niedzielny obiad z rybą i pomarańczą 102

pomarańczy kilka kropli olejku pomarańczowego lub 2 łyżki wódki pomarańczowej garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku pestki granatu i płatki chabra (opcjonalnie) do do dekoracji gotowego sernika 2 czerwone pomarańcze do dekoracji Przepis na sernik na zimno z pomarańczami Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać(...)przez noc w lodówce, żeby nadmiar płynu odciekł i żeby sernik trzymał kształt. Przed podaniem przełożyć deser na talerzyk (bez gazy), udekorować pomarańczami pokrojonymi na pół plasterki i pestkami granatu, posypać płatkami chabrów. Artykuł Niedzielny obiad z rybą i pomarańczą pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl

Ugotowane pozamiatane
Tort żurawinowy śnieżny 154

białej czekolady 100 ml oleju rzepakowego dekoracje: żurawina świeża czekoladowe dekoracje kokosowe kulki mięta świeża 50 g wiórek kokosowych nasączenie: 125 ml wody 1 saszetka herbaty z granatu 125 ml wina czerwonego Biszkopt czekoladowy: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, po minucie kolejna łyżka cukru i znowu ubijam i tak do końca(...)tortu smaruję resztą kremu.  Wstawiam do lodówki. Jak czekolada biała lekko ostygnie, ale będzie płynna polewam nią cały tort. Wstawiam do lodówki. Tort dekoruję żurawiną, czekoladą, kulkami kokosowymi, granatem. Obsypuję na około wiórkami  kokosowymi

wesoła kuchnia
Łazienka w stylu marynistycznym – od projektu do realizacji 60

Najpierw zapraszam na zdjęcia, a o projektach Wam zaraz napiszę. Do łazienki wybraliśmy płytki z kolekcji House of Tones , duży format o przepięknym kolorze złamanej bieli oraz głębokiego granatu. Do tego dekor „a’la fala”, który mnie zachwycił i zdecydował o wyborze tych płytek. Granatowe kafelki mają piękną „dżinsową” strukturę . Jest ona także pięknie widoczna na płytkach(...)blacie a nie wersji wpuszczanej, będzie jeszcze ładniej. Po wielu rozważaniach usunęliśmy z łazienki jasno niebieską płytkę którą projektantka wybrała przy lustrze i zostaliśmy przy jasnej biało-kremowej. Granat pojawi się tylko przy zabudowie WC. Na podłodze pojawi się ta sama płytka co w całym mieszkaniu, gres imitujący białe drewno, idealnie połączy się z drewnianą szafką którą robimy na zamówienie

nietylkopasta.pl
Pstrąg łososiowy z salsą z mango i granata 67

pewnie po nowym roku. Póki co, sprzedaję Wam prosty przepis na smażoną rybę z salsą, która wszystko zmienia. Na lepsze. Składniki: 2 większe filety pstrąga łososiowego 1 mango pół granatu 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz olej rzepakowy Mango obieramy, kroimy w kostkę (pamiętajcie o pestce(...)środku), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pestki granatu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowaną natkę. Dolewamy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pstrągi solimy i pieprzymy, odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią filety (najpierw od strony skóry) i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Moje filety były

Kardamonovy
Tort piernikowy 86

jajka 3 łyżki likieru amaretto lub rumu Składniki krem: 250 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: wiórki kokosowe pestki z połowy granata 5-6 łyżek konfitury śliwkowej lub wiśniowej PRZYGOTOWANIE: BLATY TORTU: Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 st C. Przygotuj okrągłą formę z rozpinanym bokiem, najlepiej wielkości 22-24 cm, oraz(...)ponownie posmaruj go kremem, następie połóż kolejny blat i pozostałym kremem posmaruj boki tortu i górę. Boki tortu opsyp wiórkami kokosowymi, na górze rozsyp pokruszone skrawki piernika, pestki granata i odrobinę wiórków kokosowych. Tort jest gotowy do jedzenia! Smacznego! Artykuł Tort piernikowy pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Salsa z mango i granatem 56

Zrobiona w sumie pod rybę, po prostu. Od dawna chodziło za mną połączenie ryby z owocami, trzeba było to w końcu zrealizować. Świetne połączenie, świetne. Składniki: 1 mango pół granatu 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz Mango obieramy, kroimy w kostkę (pamiętajcie o pestce w środku), wrzucamy(...)miski. Dodajemy do tego pestki granatu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowaną natkę. Dolewamy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy

Kardamonovy