Dziś mam dla Was kolejny super przepis na idealne śniadanie. Gęsta owsianka na mleku z dodatkiem nasion chia podana z chrupiącą granolą, płatkami migdałów, granatem i figą. Ładny, smaczny posiłek, który da nam energię na resztę dnia ! Składniki (na 1 porcję): 3 łyżki płatków owsianych górskich 150 gram jogurtu naturalnego 1 łyżka nasion chia 1 figa 1/2 granata 2 łyżki
Mango Papajafamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków, mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Mango – ½ sztuki Granat – ½ sztuki Orzechy włoskie – ½ szklanki Ser parmezan Szynka szwarcwaldzka – 3-4 plastry Świeża kolendra Oliwa z oliwek, sos balsamiczny Wykonanie: Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez(...)wytopić z nich tłuszcz, tak aby powstały cienkie chipsy. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie. Na półmisku układamy plastry buraków, a na nich pokrojone w kostkę mango. Całość posypujemy granatem, orzechami włoskimi, chipsami z szynki i plastrami parmezanu. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, sosem balsamicznym i posypujemy świeżą kolendrą
Kuchnia Bon Appetitfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy Składniki – 4 porcje: Czerwona kapusta – ½ główki Pomarańcza – 1 sztuka Granat – 1 sztuka Pestki dyni – 2 łyżki Oliwa z oliwek – 1 łyżka Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Musztarda dijon – 1 łyżka Sól Wykonanie: Kapustę drobno posiekać i zblanszować. Zblanszowaną kapustę(...)patelni pestki dyni i dodać je do kapusty. Pomarańczę obrać dokładnie ze skóry i pousuwać białe błonki z owocu, a następnie pokroić w kostkę. Do kapusty dodać pomarańczę, granat i wymieszać z oliwą z oliwek, miodem i musztardą. Doprawić do smaku solą
Kuchnia Bon Appetitkuskus – 100g Pesto z natki pietruszki – 4-5 łyżek Marchew – 1 sztuka Seler – ¼ sztuki Papryka czerwona – 1 sztuka Pietruszka (korzeń) – 1 sztuka Pierś z kurczaka – 200g Szpinak – 2 garście Granat Jogurt naturalny – 3 łyżki Ulubione przyprawy np. garam masala do piersi z kurczaka, suszone zioła (oregano, bazylia, tymianek) do warzyw Oliwa z oliwek – 3 łyżki Sos: Oliwa z oliwek(...)stopniach. Po 15 minutach dodajemy do warzyw pierś z kurczaka i pieczemy dalej. W pudełku lub słoiku układamy warstwami – kaszę, szpinak, kurczaka z warzywami i całość posypujemy granatem. Przygotowujemy dressing z oliwy z oliwek i pesto z natki pietruszki. Takie danie idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy/na uczelni lub obiad (podany jeszcze ciepły
Kuchnia Bon AppetitKasza bulgur – 60g Sok z 2 limonek Pęczek natki pietruszki ½ pęczka świeżej mięty Szalotki – 2 sztuki Oliwa z oliwek – 3 łyki Miód – 2 łyżki Sól, pieprz Opcjonalnie – pomidor lub granat Wykonanie: Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Dodajemy do niej drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę i szalotki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy(...)oliwą z oliwek, miodem i sokiem z limonek. Opcjonalnie do sałatki można dodać drobno posiekanego pomidory, albo granat. Kurczak marokański Składniki: Udka z kurczaka (najlepiej bez skóry i kości) – 700g Sumak – 3 łyżeczki Kardamon mielony – 1 łyżeczka Przyprawa Ras el Hanout – 2 łyżeczki Sok z 1 limonki Czosnek – 3 ząbki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Wykonanie: Wymieszaj z naczyniu wszystkie
Kuchnia Bon AppetitParę lat temu przez kilka miesięcy szalałam na punkcie kuchni tureckiej. Dip z bakłażanu, soku z granatów i tahini to przepis prosto z tejże kuchni. Zdjęcie jakie było dołożone do tego przepisu był oczywiście kuszące, lecz gdy sama przygotowałam ten dip – efekt końcowy zupełnie nie przypominał tego z tureckiego blogu, lecz to co najważniejsze […] The post Dip z bakłażanu(...)soku z granatów i tahini appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekpietruszki - garść pistacji - 2- 3 figi - 6 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 3 ząbki czosnku - łyżka wody - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki wody różanej - 1 łyżeczka melasy z granatów WYKONANIE: Bakłażany i figi myjemy. Kroimy na pół. Bakłażany dodatkowo nacinamy tworząc kratkę tak aby dobrze się upiekły. Oliwę z oliwek, miód, czosnek, przyprawy, wodę różaną i melasę z granatów
SMYKWKUCHNIgryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kokosowy pudding chia z musem jeżynowym Korzenne muffinki z kaszy manny Kuskus z pomarańczą i marchewką(...)malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami
Moja smaczna kuchniaViolaPasion Małże Św. Jakuba w innej odsłonie. Grillowany rarytas z wspaniałym musem. Składniki: 12 przegrzebek 12 plastrów Pancett-y 1 plaster limonki 1 mały plaster arbuza 4 łyżki owocu granatu Sól morska z dodatkiem cytryny Sposób: Przegrzebki myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, Poruszymy solą morską ,i owijamy boczkiem włoskim Nadziewamy na wykałaczki grillowe najlepiej metalowe Rozgrzewamy grilla na maxa i pieczemy(...)około 2 min. Jeśli przegrzebki są zakryte całkowicie boczkiem, i nie dotykają bezpośrednio blatu grillowego możemy śmiało podpiec do 5 minut. Mus: Limonę owoc granatu i arbuza blendujemy normalną końcówką później do puree i następnie do majonezu . Zrobi nam się lekki puszysty mus Smacznego
Viola cooks with passionjajka 2 łyżki mąki 100 g płatków migdałowych 3/4 szklanki dżemu z czerwonej porzeczki 4 łyżki białego wina szczypta cukru 3 łyżki klarowanego masła 5 łyżek oliwy owoc granatu Przygotowanie Ser pokroiłem na porcje. Oprószyłem mąką, panierowałem w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzałem masło razem z oliwą. Smażyłem ser na średnim ogniu z każdej strony(...)dżem przetarłem przez sitko, połączyłem z winem i cukrem. Zagotowałem. Serek polałem ciepłym sosem, posypałem pestkami granatu
R'n'G Kitchenbiała pokrojona drobno w kostkę 1 szklanka selera naciowego pokrojony drobno 1 pęczek natki piertruszki posiekana 1/2 korzenia kopru włoskiego drobno posiekanego 1 garść fasolki szparagowej 4 łyżki nasion granatu 1 papryczka chilli 6-8 fig 6-8 moreli 6-8 śliwek tzw.kalifornijskich okrojone drobno 4 łyżki masła 3 łyżki oleju migdałowego 6 łyżek wody różanej 6-8 łyżek pomielonych(...)szklankę wody. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pomidory,jagnięcinę ,imbir,kumin,turmerik, papryczkę chilli pieprz i sól Dusimy pod przykryciem około 15 minut, Dodajemy figi,morele,śliwki,owoc granatu,pęcherzycę,natkę pietruszki i pomielone migdały dusimy kolejne 20 minut. Pamiętajmy że od czasu do czasu musimy podlewać nasze danie wodą. Smacznego Do tej potrawy używa się specjalnych
Viola cooks with passionwykonania: Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Przenosimy go na bezę i równomiernie rozsmarowujemy. Owoce: 4 średniej wielkości pomarańcze 1 granat Pomarańcze obieramy nożem ze skórki, a następnie filetujemy, aby uzyskać cząstki pomarańczy bez skórek i błonek. Obieramy granat. Dekorujemy bezę owocami. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnymnie takie żółte i kolczaste i krzyczało "weź mnie do domu", więc wylądowało w koszyku, a następnie w sałatce ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 1 kiwano pół owocu granatu kilka garści mieszanki młodych listków natka pietruszki 1 limonka 3 łyżki oliwy z oliwek różowy pieprz Wykonanie: Umyte młode listki wrzucamy do miski, dodajemy ugotowaną na sypko i ostudzoną quinoę(...)zobacz jak ugotować quinoę ). Kiwano przecinamy na pół i łyżeczką wyjmujemy galaretowate wnętrze, dodajemy je do sałatki. Posypujemy cząsteczkami granatu i posiekaną natka pietruszki. Sok z limonki, oliwę i utarty w moździerzu różowy pieprz dokładnie ze sobą mieszamy i powstałym w ten sposób sosem skrapiamy sałatkę :) Smaczne, świeże i orzeźwiające
Quinoa Raz!roszponki 1 granat 2 czerwone grapefruity 5 świeżych fig 3 twarde gruszki 2 łyżki cukru trzcinowego 1 kostka bryndzy owczej kilka listków mięty Figi i obrane gruszki pokroić na cząstki. Z jednego grapefruita wycisnąć sok, drugiego odfiletować, z resztek również wycisnąć sok. Na średnio rozgrzaną patelnię położyć gruszki i figi. Podgrzać je chwilę, jak zaczną puszczać sok posypać je cukrem(...)Delikatnie wyciągnąć figi, gruszki jeszcze chwilę gotować. Po wyciągnięciu gruszek sos jeszcze chwilę gotować by się jeszcze zredukował. Odstawić do ostygnięcia. Opłukaną roszponkę włożyć do salaterki, posypać granatem i dodać grapefruita. Ułożyć wcześniej ugotowane owoce i pokruszoną bryndzę. Na koniec polać ostudzonym sosem grapefruitowym
Lubię to gotujęopakowanie szpinaku sałatkowego 150g. 1 granat 150 - 180g. sera ( ser ulubiony: feta, bryndza owcza, lazur... ja użyłam pleśniowy kozi) sos: 40g. obranych pistacji 250g. jogurtu nat. gęstego kilka listków mięty szczypta soli Pistacje zblendować, miętę drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku solą. Włożyć szpinak do salaterki, dodać pokrojony ser, posypać ziarenkami granata. Sosem polać już
Lubię to gotuję