porcje): 3/4 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich etc.) 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki pasty tahini 3-4 łyżki syropu klonowego 1/2 granatu do podania Płatki owsiane gotuję w mleku przez 8-10 mninut, do momentu aż wchłoną płyn całkowicie, staną się gęste. Ściągam garnek z ognia, dodaję tahini, jogurt naturalny oraz syrop klonowy(...)Całość dokładnie mieszam i przekładam do miseczek. Posypuję pestkami granatu. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajacytryny. Gdy powstanie gęsta pasta, mieszając powoli dolewać wodę i sprawdzać konsystencję. Dolałam trochę za dużo. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu i "kropelką" miodu "wydłubać" z owocu granata pestki podawać upieczone ziemniaki z sosem tahini, posypane pestkami granatu. Bez sosu, same pieczone bataty to smaczny dodatek np. steku z rostbefu ( przepis wkrótce) i surówką z selera i mango
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!fenkuła - kopru włoskiego 200 g rzodkiewek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka do wody 1 łyżeczka sumaku sól nasiona z 1/4 granatu - opcjonalnie przygotowanie Naszykować miskę z zimną wodą wymieszaną z 1 łyżką soku z cytryny. Fenkuł, po zdjęciu zewnętrznej warstwy i obcięciu łodyżek, pokroić na cieniutkie plastry, najlepiej w robocie(...)łyżkami soku z cytryny. Fenkuł odcedzić, wymieszać z rzodkiewkami, polać oliwą, wymieszać. Lekko posolić do smaku. Podawać w dużej misie lub na dużym talerzu, posypane sumakiem i nasionami granatu. Smacznego
Stare Garyrównież na obiad. Szybka i pyszna. SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa gyros lub inne wg.smaku 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki masła klarowanego ulubiony mix sałat 1/2 granata sos: 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody sok z około 1/3 cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz WYKONANIE: mięso kroimy na wąskie paski, smażymy(...)maśle z przyprawami i pociętą w piórka czerwoną cebulą, produkty na sos dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki, bezpośrednio przed podaniem układamy sałatkę: warzywa, mięso, nasiona granatu, polewamy sosem, trzeba pamiętać, że sałata pod wpływem sosu opada- można zamiast polewać sosem podać go w dodatkowym naczyniu, wówczas warzywa do końca będą chrupiące i każdy doda sobie tyle sosu ile lubi
Kuchnia Beatydanie to szybki kotlet z piersi kurczaka w delikatnej panierce z migdałów. Jako dodatek będzie duszona cebula z dodatkiem melasy z granatów. Melasa daje słodycz i charakterystyczny smak granatów. Jeśli pierś usmażymy na minimalnej ilości tłuszczu to panierka będzie chrupiąca i dobrze będzie się komponować z duszoną cebulą
Milion Smakówsmaku. Składniki: - 600 g sera białego półtłustego - 70 g masła - 3 jajka ugotowane na twardo - 6 łyżek cukru - 50 g mieszanki keksowej - 1 galaretka agrestowa - 1 galaretka truskawkowa - 1 granat lub inne dowolne owoce Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z jajkami i mieszanką keksową mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia(...)puch i wciąż ucierając dodajemy partiami masę twarogową. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretkę agrestową przygotowujemy według przepisu z opakowania. Owoce granatu wykładamy na wierzch masy serowej i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na około trzy godziny. Życzę smacznego
Kulinarne życiełyżeczki proszku do pieczenia -> Cynamon, kardamon. -> Kilka kropli aromatu migdałowego -> Jogurt grecki -> 1 łyżeczka miodu -> 1 banan -> Garść orzechów włoskich -> Pestki granatu Wykonanie: Marchewkę należy obrać ze skóry, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o małych okach. Następnie na suchej patelni lekko ją obsmażyć , aby pozbyć się nadmiaru wody, która mogłaby rozmiękczyć(...)mieszamy delikatnie łyżką. Smażymy na gorącej patelni pod przykryciem przez kilka minut, przewracamy i czynność powtarzamy. Do jogurtu dodajemy łyżeczkę miodu. Wylewamy na omlet, kroimy banana i posypujemy pestkami granatu. Smacznego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!melona miodowego 1 ogórek 4 świeże truskawki 1 jajko Sos koktajlowy: 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki ketchupu sól pieprz odrobina koniaku kilka kropel sosu worcester Dekoracja: sałata pestki granatu Przygotowanie Pomidora naciąłem na krzyż, zalałem najpierw wrzącą, a następnie zimną wodą. Obrałem ze skórki. Jajko ugotowałem na twardo, ostudziłem i obrałem. Przygotowałem sos koktajlowy: wymieszałem majonez(...)pomidora (sam miąższ, bez pestek). Każdą warstwę polałem sosem koktajlowym. Tak przygotowaną sałatkę włożyłem do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu w obręczy każdą porcję ozdobiłem sałatą i pestkami granatu. Podałem na plasterkach ogórka
R'n'G KitchenDziś przedstawiam przepis na rewelacyjny deser. Puszyste ślimaczki drożdżowe z pyszną żurawiną z sokiem z granatu z Bakallandu , z nadzieniem cynamonowym z orzechami i kawałkami białej czekolady i w glazurze z galaretki . Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy. Scroll down for recipe in English Ślimaczki z żurawiną(...)mąki Składniki na nadzienie: 3-4 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 300 g posiekanej białej czekolady 1 szklanka suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Bakalland Składniki na glazurę: 1/2 opakowania galaretki z porzeczek Delecty Przygotowanie: W dużej misce miksera, rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj masło, cukier, sól
karmelowyłyżeczki mielonego kardamonu, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 2 łyżeczek suszonego rozmarynu, 2 łyżeczek suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki mielonego cynamonu, pęczka natki świeżej kolendry, 2 cytryn, 1 owocu granatu, 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego, 250 gram mąki pszennej chlebowej, 125 gram mąki kukurydzianej, 125 mąki żytniej razowej, 7 gram suszonych drożdży, 3 łyżeczek czarnuszki, oliwy, soli morskiej, czarnego(...)doprawiłem solą. Na talerze wyłożyłem mięso, obficie podlewając pozostałym z jego duszenia sosem. Mięso polałem sosem jogurtowo - cytrynowym. Całość udekorowałem pozostałymi listkami natki kolendry oraz obficie posypałem pestkami owocu granatu. Podałem z upieczonymi chlebkami, które po upieczeniu przekroiłem na połówki, aby wygodnie maczać je w sosie. Dawno tak dobrze nie zjadłem
Wyprawy kulinarnemiarę potrzeby. A oto składniki na ekspresową kaszę jaglaną, pełną aromatu i smaku, nadzianą zdrowiem ugotowana kasza jaglana, ile chcesz mieszanka prażonych ziaren Cynamonowy Raj Ziarenkowo białe winogrono owoce granatu syrop klonowy Skworcu mięta świeża Ugotowaną kaszę jaglaną, jeśli jest zimna i z lodówki, podpraż na nierafinowanym oleju kokosowym extra virgin Skworcu Dodasz jej soczystości, smaku i wspaniałego(...)aromatu. A druga sprawa- kasza nie będzie zimna. Do kaszy dodaj owoce- pokrojone na pół winogrona oraz wyłuskane ziarna granatu. Całość posyp ziarenkami Cynamonowy Raj- gotowa mieszanka prażonych ziaren z cynamonem. Przed podaniem wzbogać syropem klonowym. I danie gotowe, w kilka chwil! Na zdrowie! Podałam na Porcelanie Bogucice
Z Kuchni Do Kuchniłyżek nasion chia 1 szklanka mleka (u mnie z orzechów nerkowca) 1 szklanka jogurtu naturalnego 300 gram truskawek (użyłam mrożonych) 1 łyżka wody różanej 1 łyżka syropu klonowego granat Nasiona chia mieszam z mlekiem i jogurtem naturalnym, odstawiam na całą noc. W międzyczasie truskawki gotuję z dodatkiem wody różanej około 5-7 minut i miksuję na mus. Przed podaniem mieszam(...)nasiona chia z musem truskawkowym. Podaję z granatem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaktóry po rozdrobnieniu przypomina właśnie kuskus. Jeśli wcześniej upieczemy go w piekarniku, nabierze lekko orzechowego smaku. W połączeniu z natką pietruszki, listkami świeżej mięty, uprażonymi płatkami migdałów i pestkami granatu będzie lekką, pożywną przekąską, którą można zabrać do pracy lub ciekawym dodatkiem do potraw mięsnych lub ryb. Składniki: 1 kalafior 1/2 szklanki płatków migdałów uprażonych na suchej patelni(...)granat 1 pęczek posiekanej natki pietruszki kilka posiekanych listków mięty 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 łyżeczki chili w proszku szczypta cynamonu szczypta curry 3 łyżki oliwy sól Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Kalafior dzielimy na różyczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut. Po upływie tego czasu różyczki kalafiora
Smakowity Blog Kulinarnygryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy(...)sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż
Moja smaczna kuchniaszklanki mleka kokosowego 3/4 szklanki puree z dyni 1 szklanka pomidorów z puszki trawa cytrynowa 2 cm imbiru 1 łyżeczka garam masala szczypta soli 2 łyżki melasy z granata (lub syropu klonowego/ syropu z daktyli/ syropu z agawy) sok z połowy limonki 80 gram świeżego szpinaku szczypta kuminu Pulpeciki z indyka: 300 gram mielonego mięsa z indyka 1/2 szalotki(...)imbiru przez 10-15 minut. Następnie wyciągam imbir i trawę cytrynową, dodaję mleko kokosowe, gotuję kolejne 3 minuty i miksuję całość na gładki krem. Dodaje przyprawy, melasę z granata i sok z limonki. Smakuję i ewentualnie dodaję więcej przypraw jeśli jest taka konieczność. Na 5 minut przed podaniem zupy wrzucam do niej usmażone pulpeciki i gotuję całość na małym
Mango Papaja