granat - 3120 przepisów (strona:86/208)

Sałatka makaronowa z pieczonymi burakami 126

brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym

Kulinarne przygody Gatity
Deser z granatem i czekoladą 143

jednoznaczne. Składniki:   - serek mascarpone 250 g - tabliczka czekolady (my wybraliśmy Milka Bubbly White) - paczka herbatników - 4 łyżki czystej wódki - 2 łyżki soku z cytryny   - 1/2 granatu :) Czekoladę trzemy na tarce lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do mascarpone, razem z sokiem z cytryny. Całość mieszamy za pomocą miksera na jednolitą masę. Herbatniki kruszymy, łączymy z alkoholem(...)wkładamy na dno pucharków. Kolejna warstwa to przygotowana wcześniej masa serowo - czekoladowa. Na samą górę kładziemy pestki granatu. Całość wygląda fantastycznie i do tego super smakuje.  Czas przygotowania: około 20 min Porcje: 4 sztuki  SMACZNEGO

Związek na patelni
Menu na tydzień: Zdrowa dieta słoikowa 166

teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado i delikatne jajko. Do tego prosty sos na bazie jogurtu. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem Niezwykle prosta sałatka, która świetnie sprawdza się w roli lekkiego lanczu, ale idealnie nadaje się na danie na imprezę. Goście będą zachwyceni. Gwarantujemy to! W sałatce zachwyca zestawienie owocowych smaków(...)maksymalnie w ciągu 2 dni od ugotowania. Podobnie jest z krewetkami – lepiej nie trzymać ich długo w lodówce. Trzeba też uważać na sałatki z dodatkiem owoców, jak np. granat, czy winogrona, gdyż mogą one zacząć fermentować, dlatego nie należy za długo trzymać ich w lodówce. Sałatki co do zasady najlepiej robić na świeżo, choć wcale nie trzeba, gdyż warzywa

Niedzielny kucharz
Sama NATURa czyli sałatka zrolowana z podsuszonymi pomidorkami 172

porcje z 1 rolady, 2 porcje sałatki: ok. 50 g  ś wie ż ej rulkoli, 2 ły ż ki pestek z dyni, 1 ły ż ka pestek z granatu, 1cebulka ze szczypiorkiem, 2 gał ą zki zielonej ś wie ż ej pietruszki, 1 ły ż eczka czarnuszki, 5 du ż ych kaparów, (kilka podsuszonych pomidorków wcze ś niej przygotowanych(...)żą rukol ę , dodajemy pokrojon ą rolad ę , posiekany szczypiorek, cebulk ę w plasterkach oraz   listki zielonej pietruszki. Cało ść posypujemy czarnuszk ą , pestkami z dyni i granatu. Dodajemy podsuszone pomidorki oraz du ż e kapary. Tu ż przed podaniem polewamy sosem

Moniki Smakołyki
Salsa z awokado, łososia wędzonego, pomidorów i kopru 96

łosoś, którego ostatnio nadużywam. Jest awokado, które kocham. Jest pomidor suszony i oliwki dla umami. I pomidor malinowy dla zdrowia. I koper dla zapachu. I sól, i pieprz i granat dla dekoracji. Jak dla mnie bomba, a jak dla Was?  Składniki na pastę; 50 gramów wędzonego łososia  3/4 DOJRZAŁEGO awokado  10 czarnych oliwek  2 suszone pomidory(...)pół pęczka kopru  2 pomidory malinowe  2 łyżki oleju lnianego  sól, pieprz 1/2 łyżeczki miodu  sok z 1/2 cytryny granat do dekoracji  Filozofia żadna. Jak masz dobrej jakości składniki i miękkie awokado to posiekaj wszystko bardzo drobno i dopraw a na koniec wymieszaj z olejem lnianym i sokiem z cytryny. Dodaj miód dla przełamania smaku

Mango Papaja
Brukselka z orzechami i granatem 73

się na imprezach. Sałatkę przygotujecie bardzo szybko wykorzystując tylko kilka składników. Najlepiej smakuje na ciepło, ale jeśli podacie ją na zimno też będzie dobra. Składniki: 1 kg brukselki 1 granat 200 g orzechów nerkowców pieprz parmezan 3 łyżki oliwy z oliwek Brukselkę dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Pilnujemy, żeby się(...)przekrawamy na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podpiekamy brukselkę do momentu aż się zrumieni. Przekładamy całość do miski, a na tej samej patelni podprażamy orzechy. Brukselkę posypujemy owocami granatu, orzechami, parmezanem oraz pieprzem. Delikatnie mieszamy. Podajemy na ciepło

noteskulinarnyfiga
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 179

brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym

Kulinarne przygody Gatity
Sałatkowe menu na Sylwestra i Nowy Rok 146

blogu znajdziecie też inne kulinarne inspiracje na Sylwestra i Nowy Rok. Sałatkowe  menu na  Sylwestra Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z surimi i zielonym groszkiem Sałatka z pieczonych buraków z fetą Ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze przepisy na śledzia 105

najlepsze przepisy na śledzia! Wchodźcie, czytajcie i oczarujcie nimi swoich gości! Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie kulinarne inspiracje. Najlepsze przepisy na śledzia Aromatyczny śledź z ziemniakami i granatem Śledź imbirowy z żurawiną Sałatka śledziowa z buraczkami Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Śledzie

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Leśny Mech 79

pieczenia 450g rozdrobnionego szpinaku mrożonego SKŁADNIKI NA KREM: 400g śmietany 30% 2 szt fix do śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 1 mały granat WYKONANIE: 1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, na sam koniec rozmrożony szpinak. (szpinak zawsze wyciągam dzień wcześniej i pozostawiam na sitku aby woda dobrze się odsączyła(...)oraz fix do śmietany, ubijamy na jednolita konsystencje. 6, Przygotowaną masę śmietanową wykładamy na ciasto szpinakowe, wyrównujemy, na wierzch śmietany umieszczamy pozostałe - pokruszone ciasto. 7. Wierzch ciasta posypujmy owocami granatu. Całość umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Na zdjęciu prezentuje wam talerzyk firmy ambition. w wolnej chwili zapraszam do oglądnięcia tych cudeńków na http://ambition.pl

Dziś Ja gotuje
MUFFINKI BANANOWE 102

jajka (2 szt.) - jogurt grecki (150 g) - miód (4 łyżki) - ekstrakt wanilii (1 łyżeczka) - mąka samorosnąca (280 g) lub {280g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia} DODATKOWO: - granat (około 50 g) - kandyzowana skórka z pomarańczy (około 50 g) - posypka czekoladowa (około 50 g) - posiekane migdały (około 50 g) - lukier lub czekolada do polania muffinek (wg. uznania) WYKONANIE: - W dużej(...)papkę, dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt grecki, miód, wanilię, mąkę i mieszamy szpatułką. - masę przekładamy do foremek lub papilotek na 3/4 wysokości. Posypujemy z osobna ziarenkami granatu,  skórką kandyzowaną, posypką czekoladową i migdałami. - pieczemy w 180* C około 20 min. Każdy piekarnik inaczej piecze dlatego też zawsze przed końcem pieczenia robimy test patyczkiem. - po upieczeniu zostawiamy

RITA food channel
Ciasto Leśny Mech z kremem cynamonowym 159

świeżego szpinaku 3 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki herbaty białej aromatyzowanej( do nasączenia ciasta) granat ( do dekoracji) składniki na krem cynamonowy: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30 % 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru pudru śmietan fix Przygotowujemy tortownicę o średnicy 25 cm ( spód(...)połówkę nasączamy bardzo dokładnie zaparzoną i wcześniej ostudzoną herbatą. Przekładamy ciasto kremem. Ścinamy delikatnie sam wierzch ciasta i kruszmy na bardzo drobne kawałeczki. Posypujemy górę ciasta i dekorujemy owocami granatu ( można użyć także innych owoców). Przechowujemy w lodówce

noteskulinarnyfiga
Tort wybuchowy - tort z granatem 123

Bardzo lubię granat i pomyślałam sobie, że świetnie będzie pasował jako dodatek do tortu. Idealnie się sprawdził i tort był smaczny. Wbrew pozorom tory nie są trudne do zrobienia i często wymagają mniej czasu na przygotowanie niż jakieś przekładane ciasta. Może ktoś się skusi i sobie wyczaruje taki torcik ? tort wybuchowy - tort z granatem

Ewa w kuchni
MUFFINKI BANANOWE 208

jajka (2 szt.) - jogurt grecki (150 g) - miód (4 łyżki) - ekstrakt wanilii (1 łyżeczka) - mąka samorosnąca (280 g) lub {280g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia} DODATKOWO: - granat (około 50 g) - kandyzowana skórka z pomarańczy (około 50 g) - posypka czekoladowa (około 50 g) - posiekane migdały (około 50 g) - lukier lub czekolada do polania muffinek (wg. uznania) WYKONANIE: - W dużej(...)jajka i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt grecki, miód, wanilię, mąkę i mieszamy szpatułką. - masę przekładamy do foremek lub papilotek na 3/4 wysokości. Każdą z foremek posypujemy z osobna ziarenkami granatu,  skórką kandyzowaną, posypką czekoladową i migdałami. - pieczemy w 180* C około 20 min. Każdy piekarnik inaczej piecze dlatego też zawsze przed końcem pieczenia robimy test patyczkiem. - po upieczeniu zostawiamy

RITA food channel
Dyniowe naleśniki ze śmietaną z puree 141

dyni pieczonej hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego krem dyniowy: 1 opakowanie bita śmietana Winiary 200 ml mleka 3.2 % 1/2 szklanki puree z dyni pieczonej pozostałe: 2 łyżki owocu granatu 30 g czekolady gorzkiej kawałek dyni pieczonej Puree z dyni: Kawałki dyni hokkaido, układam na blaszce, nie obieram ich ze skóry, pozbawiam tylko nasion. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni(...)śmietany do dekoracji. Do większości śmietany dodaję puree z dyni zimne i mieszam mikserem. Naleśniki przekładam kremem i składam. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dekoruję nią naleśniki, posypuję pestkami granatu, dodaje kawałki dyni upieczonej, i śmietanę bitą którą odłożyłam

wesoła kuchnia