rodzinie to pewniak na świąteczno-imieninowych imprezach. I nigdy nie zostaje na następny dzień. Składniki: ? 5 bananów ? 4 sztuki kiwi ? 3 pomarańcze ? 1 puszka ananasów ? 1 puszka kukurydzy ? 1/2 granatu ? 1 cytryna ? 1 łyżka majonezu Wykonanie: ? Banany obrać, pokroić w krążki i skropić sokiem z cytryny. ? Kiwi obrać i pokroić w półkrążki. ? Pomarańcze obrać i cząstki przekroić na pół. ? Plastry(...)ananasów pokroić na cząstki. ? Z granatu wyjąć nasiona. ? Wszystkie owoce połączyć i wymieszać z kukurydzą i majonezem
To co kochamłyżek soku z cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Chcesz podkreślić owocowy smak sałatki? Dodaj do niej 7 łyżek ziaren granatu , który doskonale komponuje się z serem i orzechami włoskimi. Pamiętaj, by do przygotowania tej sałatki nie wybierać mocno dojrzałych gruszek, gdyż mogą być zbyt soczyste i miękkie. Nie lubisz sera białego(...)wielkanoc – przepis lekko zmodyfikowany pod smaki Twojej rodziny będzie cieszyć się większą popularnością i chętnie wrócicie do niego przy kolejnych okazjach. >> Zobacz też: Sałatka z kurczakiem i granatem Sałatka z łososiem i orzechami pinii Ryby to składnik, który warto przemycać nie tylko w świątecznym menu. I choć na co dzień większość z nas sięga raczej po mniej wyszukane
Rozdomowionaoliwy z oliwek. Innym popularnym rodzajem sałatki na codzienne posiłki jest sałatka z awokado. Można ją przygotować z dodatkiem sałaty, pomidorów, kukurydzy, a także fasoli. Sałatki z rukolą i granatem to kolejna opcja, która jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Warto też wspomnieć o sałatkach z różnymi rodzajami warzyw i owoców, takimi jak sałatka z arbuza i fetą(...)sałatka z truskawkami i bazylią lub sałatka z granatem i gruszką. Te sałatki są pełne witamin i minerałów, a także są idealne na letnie dni. Sałatki są niezastąpionym elementem diety, zarówno na imprezy, jak i na codzienne posiłki. Mogą być proste i skromne, lub bardziej wystawne i ozdobne, ale najważniejsze jest, aby były one zdrowe i pełne składników odżywczych. Dzięki
Via Gustojest wyborem indywidualnym. Niemniej jednak dominują wspomniane kolory neutralne, zwłaszcza: biele, beże, brązy, szarości. Jeżeli jesteśmy zwolennikami kolorów na ścianach, to barwy neutralne możemy zestawić na przykład z: czerwienią, granatem, zielenią, żółcią. Ciepłe tony zdecydowanie nadadzą wnętrzu lekkości. Natomiast ciemne barwy (brązy, czerń, bordo, granat) stworzą klimatyczną przestrzeń. Najważniejsze jest, aby odpowiednio zbilansować klasykę i elegancję z odrobiną koloru
kruche babeczkipachnący nadchodącymi świętami i rodzinną atmosferą. Ciasto leśny mech Ciasto Leśny mech to idealny tort z dodatkiem szpinaku o pięknym zielonym kolorze. Przełóż je pysznym kremem i udekoruj ziarenkami granatu. To ciasto na wszelakie uroczyste okazje, rodzinne spotkania, wspólne świętowanie. Polecam kolejne ciasto o trawiastym, zielonym kolorze, bardzo puszyste z pysznym kremem. Świetnie wygląda i smakuje. Jest to ciasto(...)szpinakiem i kremem z serka oraz masła. Udekorowany podobnie jak ciasto leśny mech – pestkami granatu. Ciasto milky way To jedno z lepszych ciast czekoladowych przekładanych kremem z mleka w proszku oraz masła. Wygląda świetnie udekorowane polewą czekoladową oraz owocami, najlepiej sezonowymi. Możesz je podać jako super deser na weekend, na święta wszelakie lub rodzinne uroczystości. Wypróbuj zatem mój sprawdzony przepis
Zasmakuj Kuchniminerały. Składniki: 5 czubatych łyżek mąki orkiszowej 1 jajko 0,5 małego dojrzałego banana 170ml wody i 8 miarek mleka modyfikowanego olej kokosowy do smażenia do podania owoc granatu Jak zrobić placuszki dla niejadka: Do kielicha blendera wlewamy wodę. Następnie dodajemy banana, jajko, mąkę oraz proszek mleka modyfikowanego. Wszystko miksujemy na gładką konsystencję. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej taką z powłoką nieprzywierającą(...)jeśli trzeba smarujemy ja odrobiną oleju kokosowego. Na patelnię wylewamy porcje ciasta formując placuszki. Piec pół minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać po przestygnięciu z pestkami owocu granatu. Artykuł Placuszki dla niejadka pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeoliwek 2 łyżki tahini pasta sezamowa 1 łyżka sól 1/2 łyżeczki np. himaljskiej ząbek czosnku 1/2 łyżeczki utartego kuminu natka kolendry 1 garść oliwa 1 łyżka ząbek czosnku granat Przygotowanie: Całą zawartość słoika z ciecieżycą wraz z wodą przełożyłam do malaksera, dodałam: oliwę, ząbek czosnku, sólso smaku, czosnek, sok z połówki cytryny i łyżkę tahiny. Zmiksowałam na krem(...)patelni grillowej smażyc paski cukinii z dwóch stron przez kilka chwil. Nabierać łyżeczką porcję humusu, rozsmarować na całej długości cukini i zrolować. Ułożyć na talerzu posypac natką i granatem
AZgotuj!szpinaku mrożonego lub świeżego Krem: Serek i śmietana powinny być dobrze schłodzone. 125 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku Na wierzch ciasta: borówki, pestki granatu. Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 170 °C. Szpinak blendujemy na drobną masę (jeśli był zamrożony, po rozmrożeniu należy odcisnąć nadmiar wody). W misce ubijamy mikserem jajka z cukrami, aż masa będzie puszysta(...)mascarpone ze śmietaną na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy cukru pudru do smaku. Na spód ciasta wykładamy krem i posypujemy pokruszonym, wcześniej odciętym nadmiarem ciasta. Całość dekorujemy borówkami i pestkami granatu. Małe słodkie co nieco na wyprawy rowerowe - przepis nr 2 Wcześniej wspomniane borówki świetnie sprawdzą się w babeczkach jogurtowych. Niewielki rozmiar muffinek sprawia, że są idealne do zapakowania na piknik
Kuchnia MagdaLenyszpinaku mrożonego lub świeżego Krem: Serek i śmietana powinny być dobrze schłodzone. 125 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku Na wierzch ciasta: borówki, pestki granatu. Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 170 °C. Szpinak blendujemy na drobną masę (jeśli był zamrożony, po rozmrożeniu należy odcisnąć nadmiar wody). W misce ubijamy mikserem jajka z cukrami, aż masa będzie puszysta(...)mascarpone ze śmietaną na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy cukru pudru do smaku. Na spód ciasta wykładamy krem i posypujemy pokruszonym, wcześniej odciętym nadmiarem ciasta. Całość dekorujemy borówkami i pestkami granatu. Małe słodkie co nieco na wyprawy rowerowe - przepis nr 2 Wcześniej wspomniane borówki świetnie sprawdzą się w babeczkach jogurtowych. Niewielki rozmiar muffinek sprawia, że są idealne do zapakowania na piknik
Kuchnia MagdaLenypół pęczka zielonych szparagów 3-4 sztuki rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1/2 szt. cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwy sól i pieprz do smaku garść posiekanej natki owoce granatu ( opcjonalnie) listki świeżej bazylii Przygotowanie: U myte warzywa kroimy: rzodkiewki na ćwiartki, cukinię w cienkie plastry ( należy podzielić cukinię na 3 równe części z których każdą przecinamy(...)zdejmujemy z patelni do miski i dodajemy posiekany czosnek. Następnie na patelnię dolewamy trochę oliwy i wrzucamy pozostałe warzywa. Chwilkę grillujemy. Dodajemy do cukinii. Całość podsypujemy natką, dodajemy granat oraz listki bazylii, doprawiamy pieprzem. Całość skrapiamy cząstką cytryny
AZgotuj!użyć mrożonych! Składniki Płatki owsiane – około 3/4 szklanki. Mleko – 1/3 szklanki, najlepiej wykorzystać mleko 2%. Maślanka – 1/3 szklanki. Łyżeczka cukru. Szklanka owoców (rodzaj wedle uznania). Połowa granatu – opcjonalnie. Przygotowanie Do miski wlej maślankę, mleko, a także wsyp cukier, płatki owsiane i owoce. Wszystko dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Należy piec całość przez około(...)minut. Po upieczeniu możesz danie posypać ziarnami granatu. Gotowe! Oczywiście jest to kropla w morzu tego, w czym można wykorzystać mrożone owoce. Jak wiadomo, mogą praktycznie w każdym przypadku zastąpić świeże. Podsumowanie Mrożone owoce to świetna alternatywa dla świeżych, np. wtedy kiedy nie mamy do nich dostępu, lub już jest poza sezonem. Owoce mrożone, co bardzo ważne, poprzez proces zamrażania
Słodkie okruszkipomidory 2 zielone papryki 1 cebula 2 dymki 15 połówek orzecha włoskiego 4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki pół łyżeczki płatków czerwonej papryczki chili (lub więcej) 1 łyżeczka sumaka 5 połówek orzecha włoskiego(...)kostkę, wrzucamy do miski. Papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pomidorów. Dymki i orzechy drobno siekamy, dorzucamy do pomidorów i papryki. Wlewamy do tego syrop z granatów, sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy sumakiem, solą, chili, dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem posypujemy większymi kawałkami orzechów. 3. Pomidory
Kardamonovy