Składniki: granat średniej wielkości puszka osączonej kukurydzy mała cukinia, lepsza będzie gruszka mix sałat kilka suszonych pomidorów w oleju Przygotowanie : Granat obrać wyłuskać ziarenka, kukurydzę osaczyć, cukinię ( ewentualnie gruszkę) i pomidory pokroić dość drobno Sałatę umyć i osuszyć Składniki połączyć, polać sosem i wymieszać. Składniki na sos: miód, musztarda, oliwa, sok z cytryny- wymiszać dokładnie. Sałatkę można ewentualnie polać olejem
Proste Potrawykawy 3 łyżki miodu Marynowana w kawie dynia: 200 gram dyni hokkaido 1 szklanka zaparzonej kawy 3 łyżki miodu kilka ziarenek kardamonu Dodatkowo: granat płatki kokosa Płatki zmiksuj w malakserze na pył, następnie dodaj rozpuszczone masło z masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj. Foremki na mini tartaletki wysmaruj tłuszczem a następnie ich dno wyłóż(...)kostkę. Gotuj w kawie z dodatkiem kardamonu do miękkości. Na koniec dosłodź miodem i wystudź dynię. Kruche ciastka wyciągnij z formy. Wysmaruj ich wierzch kremem i udekoruj dynią, granatem i kokosem. Podaj od razu lub po schłodzeniu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaśledzia ( matias ) olej Wielkopolski do sałatek 1 łyżka soku z cytryny 2 winne jabłka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka musztardy francuskiej mały zielony ogórek natka pietruszki nasiona granatu do ozdoby(...)mieszamy z musztardą i odrobiną oleju. Na talerz układamy plastry jabłka, na to porcja salsy, kawałki śledzia bez zalewy oraz porcję sosu. Śledzie dekorujemy odrobiną musztardy i nasionami granatu. Podajemy od razu. Smacznego. Przepis bierze udział konkursie #olejKonwenanse #OlejWkopolski
Kulinarne Fantazje Mariolitakiej postaci. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego 1 banan łyżka miodu woda z jednego kokosa łyżka wiórków kokosowych maliny, granat i sok z Jeżyn 100% Oleofarm do dekoracji Kaszę jaglaną gotuję do miękkości w mleku kokosowym. Ugotowaną kaszę studzę a następnie miksuję z bananem, miodem i wodą kokosową(...)gładki krem. Podaję z granatem, malinami. Przed podaniem polewam sokiem z jeżyn. Można zjeść od razu lub przechowywać w lodówce, gdyż na zimno smakuje równie dobrze. Smacznego, Klaudia
Mango Papajafasolki, ½ łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 300 g smażonego lub pieczonego kurczaka połówka granatu Nastaw piekarnik na 180ºC. Podziel kalafior na małe różyczki.Ułóż na blasze wraz z fasolką. Wstaw warzywa i piecz przez 20 minut. Do małego słoiczka wlej oliwę, sok z cytryny(...)podpieczone warzywa, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na jeszcze na 10 minut. Mięso z kurczaka pokrój na kawałki, podgrzej i wymieszaj z warzywami. Rozdziel sałatkę do misek. Posyp pestkami granatu. Smacznego! Spara Spara The post Sałatka na ciepło z kurczakiem, kalafiorem i fasolką appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSkładniki: kawałek sałaty lodowej 1/2 awokado 3 plastry szynki parmeńskiej odrobina granata 1 jajko kawałek cukinii dressing: łyżka miodu, łyżka musztardy, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu Jajko ugotuj w koszulce lub na miękko. Składniki dressingu wymieszaj. Szynkę porwij na kawałki. Sałatę ułóż na talerzu, następnie posyp pokrojoną cukinią, awokado, granatem oraz
Mango Papajakasza gryczana niepalona: 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka bulionu warzywnego skórka otarta z połowy cytryny łyżka soku z cytryny szczypta soli Dodatkowo: granat czarny sezam Tofu pokrój w kostkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i wymieszaj z tofu. Odstaw na 30 minut. Na oleju aromatyzowanym chili podsmaż cebulę i czosnek razem(...)koniec gotowania dodaj sok z cytryny, skórkę otartą z niej oraz sól do smaku. Gotowy sos curry podaj z kaszą gryczaną i porcją marynowanego tofu. Udekoruj całość dużą ilością granata i posyp czarnym sezamem. Smacznego, Klaudia! Zapraszam na stronę: www.olejkonwenanse.pl po więcej inspiracji
Mango Papajagram świeży ( jak nie macie może być mrożony) proszek do pieczenia 2 łyżeczki Masa: mascarpone 500 g śmietana 30 % 400 ml dżem agrestowy własnej roboty słoiczek 200 ml granat 1 szt Wykonanie: Jaja ubijam z cukrem na puch, dodaje mąkę pszenną i mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia. Dodaje rozpuszczone letnie masło i szpinak zblenderowany świeży i delikatnie(...)niej mascarpone delikatnie łącze. Blat smaruję masą i dżemem.Przykrywam drugim blatem i wykładam resztę masy. Trzeci blat drobno kruszę i obsypuje górę i boki . Na wierzch posypuje pestkami granatu. Schładzam w lodówce około 2 godziny. Ciasto robi furorę na stole i smakuje wyśmienicie. Szpinaku nie czuć
Różowa kuchniaprzedstawiam Wam moją kolorową śniadaniową fantazję!. Składniki na śniadanie dla dwóch osób: - 1 szklanka mleczka kokosowego - 3 łyżki nasion chia - 6 łyżek klasycznych płatków kukurydzianych corn flakes - 1 owoc granatu 1. Do mleka kokosowego dodajemy nasiona chia, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 min. Ponownie mieszamy i przelewamy do szklanek lub miseczek. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny(...)chia połączy się mlekiem i zawiesina mocno zgęstnieje wierzch posypujemy 3 łyżkami płatków kukurydzianych oraz pestkami granatu. Świeże liście mięty będą nie tylko ozdobą, ale również świeżym smacznym dodatkiem
Apetyczna babeczkacertyfikatem QAFP 150 g suchej quinony 1 szalotka 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek Sól, pieprz różowy Zioła świeże: bazylia bądź kolendra 200ml jogurtu greckiego 1 granat Sól czosnkowa 2 łyżki masła Cuknie umyj i osusz. Przekrój na pół, wydrąż środki. W garnku ugotuj według instrukcji na opakowaniu quinonę. Na patelni, na oliwie podsmaż posiekany czosnek, szalotkę(...)pieprzem. Nadziej masą cuknie. Patelnię żeliwną wysmaruj masłem, ułóż cuknie i wstaw do piekarnika na 25 minut temp. 190-200 stopni C. Jogurt wymieszaj z solą czosnkową i wypustkami granatu. Gotowe cuknie podajemy z sosem i świeżymi listkami bazylii. Pyszne! Dodatkowo mam dla Was możliwość wzięcia udziału w prostym konkursie! Jeśli chcesz się podzielić swoim pomysłem na wykorzystanie jednego
SMYKWKUCHNIczasu do czasu na drugie śniadanie. Na takie właśnie słodkościowe zapotrzebowanie zrobiłam ostatnio odchudzony sernnik - bez spodu, z dużą ilością twarogu i ksylitolem zamiast cukru. Do tego kilka ziarenek granatu dla koloru i jest pięknie. A jak pysznie! Składniki: 750 g twarogu dwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka 120 g ksylitolu 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 czubata(...)minut. Po tym czasie uchylić piekarnik na 10 minut, a następnie wyjąć ciasto na blat i wystudzić. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Podawać z pestkami granatu
Kulinarne Inspiracjeinspiracji na pyszne domowe śniadania z owocami: Owsianka z masłem orzechowym Nocna owsianka z owocami lata Jesienne śniadanie ze śliwkami Kokosowa owsianka z mango Kasza manna na mleku z granatem Poranna owsianka z owocami Nocna owsianka z mandarynką i granatem Jesienne śniadanie Owsianka z kiwi i bananem Owsianka z borówką amerykańską i chia Kokosowa jesienna owsianka Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityZazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odrobina ostrości dobrze balansuje słodki smak tych pomarańczowych bulw. Do tego kilka łyżek dzikiego ryżu, garść rukoli, odrobina chrupiących pestek dyni lub orzechów, octowy winegret, a od święta – pestki granatu – i zdrowa, pożywna sałatka, pełna wartościowych węglowodanów, białka i dużej ilości błonnika gotowa. Dziki ryż – tu podobieństwo do batatów – obfituje w cenniejsze składniki niż jego bardziej pospolici kuzyni. Jeśli jednak(...)talerze wyłożyć rukolę, wysypać ryż, wyłożyć pieczone warzywa, posypać pestkami, dymką i tymiankiem, polać winegretem. Smacznego! Jeśli nie stosujesz się do zasad diety niełączenia, sałatkę możesz wzbogacić o pestki granatu lub odrobinę pokruszonej fety. Dziki ryż można zastąpić każdym innym rodzajem ryżu lub np. kaszą jaglaną. Zapisz
Even Better Foodcebula 6 ząbków czosnku świeży imbir 1,5 litra bulionu (warzywnego lub drobiowego) 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu sól pieprz 2 łyżki oliwy listki świeżej kolendry 1/2 granatu Przygotowanie: Dynię myjemy i bez obierania kroimy w mniejsze kawałki, pozbywamy się nasion. Jabłko także nieobrane kroimy na 8 części i wycinamy gniazda nasienne. Kawałki dyni i jabłka układamy(...)kumin aż zaczną pachnieć, po czym przekładamy je do moździerza i ucieramy. Przyprawy dodajemy do zupy. Zupę miksujemy na krem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z pestkami granatu i listkami kolendry
Smakowity Blog Kulinarny