granat - 3120 przepisów (strona:71/208)

Sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym 189

stworzycie dzieło życia, które wejdzie do klasyki kanonu kulinarnego? Przecież wszystko zaczyna się od eksperymentów. Potrzebujemy: 1 średni upieczony burak 1 ugotowany w mundurku ziemniak 2 łyżki pestek z granatu 6 rzodkiewek około 10 dkg sera z niebieską pleśnią (użyłam Lazur) mieszaninę dowolnej zieleniny (u mnie – mieszanka sałat, szczawik zajęczy, liście buraka, kiełki) na sos – 1/3 szklanki oliwy, łyżeczka soku(...)się rozpuści, a zielenina zwiędnie i zamiast chrupiącej sałatki dostaniemy paskudną maź. Buraka i ziemniaka, kroimy w cieniutkie plastry, tak samo rzodkiewki. Wszystko razem mieszamy, posypujemy pestkami granatu. Polewamy sosem przed samym podaniem. Proste, pyszne i kolorowe. Twórzcie własne wersje, gorąco do tego zachęcam. Jeśli nie lubicie sera pleśniowego, to ta sałatka rewelacyjnie smakuje z serem białym.     Post

ladykitchen
Sałatka z camembertem i granatem 377

Połączenie ostrego smaku sera ze słodką gruszką zaskoczą Waszych gości. Polecam! Składniki: 2-3 garści rukoli opakowanie sera camembert (możemy użyć sera pleśniowego z niebieską pleśnią) 2 gruszki 1/2 granata garść pestek z dyni orzechów ziemnych (nie solonych) Dressing: 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rukolę myjemy, osuszamy(...)wykładamy na talerz. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki kroimy w kosteczkę, dodajemy do rukoli. Ser camembert kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników. Granat myjemy, obieramy ze skórki. Posypujemy nim wierzch sałatki.  Sałatkę obsypujemy pestkami dyni oraz orzeszkami ziemnymi.  Przygotowujemy dressing polewamy nim sałatkę

Kuchnia Pełna Pasji
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty i granatu 199

Składniki: 500 g kiszonej czerwonej kapusty 1 słodko winne jabłko 1 granat 2 łyżki oleju 1 mała cebula cukrowa Sposób wykonania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy kapustę, jabłko, cebulę i pestki granatu. Polewamy olejem i mieszamy

Qchnia po prostu
Sałatka owocowa z jogurtem 211

Kupiec . Otrzymałam do testowania bardzo smaczną przesyłkę składającą się m.in. z przeróżnych wafli i teraz razem z rodzinką próbujemy.  1 mango 1 awokado 1 grejpfrut zielony sweet 1/2 granatu 1/2 limonki 150 ml jogurtu naturalnego dodatkowo:   wafle ryżowe z belgijską czekoladą mleczną Kupiec Mango i awokado obrać ze skórki,wyjąć pestkę i pokroić w kostkę. Awokado skropić sokiem(...)limonki. Grejpfruta obrać ze skóry i białych błonek,wybrać sam miąższ. W miseczce wymieszać owoce,skropić sokiem z limonki i dodać pestki z granatu. Przygotować 4 pucharki,do każdego włożyć porcję sałatki,następnie po łyżce jogurtu i ponownie porcję sałatki. Udekorować połówkami wafli

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z czerwonej kapusty z granatem i pistacjami (Insalata di cavolo rosso con melagrana e pistacchi) 153

SKŁADNIKI 500 g czerwonej kapusty 100 ml soku z czerwonej porzeczki 3 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru trzcinowego 50 g granatu 30 g pistacji oliwa extravergine s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 500 g di cavolo rosso 100 ml di succo di ribes rosso 3 cucchiai di aceto di vino bianco 2 cucchiai di zucchero di canna(...)solą  i pieprzem.   Kapustę polewamy przygotowanym sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę do lodówki . Kapustę przekładamy do salaterki, dodajemy ziarenka granatu oraz drobno pokrojone pistacje. Sałatkę doprawiamy solą , pieprzem i podajemy. **** PREPARAZIONE Pulite il cavolo rosso, poi tagliatelo a listarelle sottili. In una ciotola mescolate il succo di ribes rosso

La grande e la piccola cuoca
Bulgur na granacie 81

kasza bulgur granat len złocisty olej kokosowy amarantus ekspandowany kokos syrop daktylowy Kasze gotujemy. Len mielimy i zalewamy gorąca przegotowaną wodą ciągle mieszając. Łączymy kasze z lnem. Dodajemy olej kokosowy. Formujemy kulki bądź inne kształty przy użyciu foremek. Posypujemy kokosem, amarantusem, polewamy syropem daktylowym  (wg uznania ). Podajemy z granatem

Szkrab Je Sam
Sangria pełna owoców 122

dlatego ostrzegam, UZALEŻNIA! Składniki: – 1l wina czerwonego półsłodkiego – 250ml wody gazowanej – 200ml Sprite’a – 4 pomarańcze – 2 cytryny – 2 jabłka – pół granatu – 70ml Archers’a – kilka gałązek mięty – lód *opcjonalnie: cukier, jeśli lubimy słodkie napoje Na dno dzbanka/słoja wrzucamy wyłuskane owoce granatu i wygniatamy je muddlerem. Następnie

Be Fit Be Strong
Smoothie z pomarańczą, bananem i granatem 94

Polecam pyszne, słodkie, owocowe smoothie. Składniki: 1 pomarańcza 1 banan 100 ml soku z granatu Owoce obieramy ze skórki, sok mam gotowy w butelce. Szybkie smoothie, wspaniałe, słodko – kwaśne. Oczyszcza organizm. Artykuł Smoothie z pomarańczą, bananem i granatem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Bita śmietana z owocami i biszkoptami 170

walkę z chandrą? Oto przepis na najlepszą broń na świecie! Potrzebujemy: kilka okrągłych biszkoptów szklankę bitej śmietany szklankę mascarpone filiżankę mocnej kawy z cukrem (schłodzonej) pestki z jednego owocu granatu lub dowolne owoce kakao do posypania. Przygotowanie: Bierzemy naczynia, w których będziemy układać deser. Efektownie prezentuje się w szklanych pucharkach lub szklankach. Bitą śmietanę mieszamy z mascarpone. Biszkopty moczymy(...)kawie (uwaga, nie rozmaczamy!) i układamy na dnie pucharków. Na biszkopty wykładamy bitą śmietanę z mascarpone i pestki granatu lub inne owoce. Czynność powtarzamy aż do wypełnienia naczynia. Posypujemy kakao, chłodzimy w lodówce ok. 2 h, po czym podajemy lub zjadamy od razu i cieszymy się ogarniającym nas spokojem. PS.: Jeśli chcecie zagłuszyć trochę wyrzuty sumienia, to proponuję dać więcej

ladykitchen
Deser z owocami i puszystym kremem budyniowym 167

skórki, miąższ włożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę. Wyłożyć mango na dnie pucharków. Na warstwę z mango rozłożyć plasterki banana i kiwi. Na górę wrzucić pestki granata . Skropić delikatnie sokiem z cytryny. Wykonanie – Przykryć owoce kremem budyniowym. Teraz ponownie obsypać pestkami granata, trochę kiwi. To już jak kto woli. Przykryć pucharki folią aluminiową i wstawić

Kuchnia Pokoleń
Koktajl mango-granat-truskawka 149

Składniki na 2 porcje: 1 szklanka truskawek 1/2 mango ziarenka z połowy granata 1,5 szklanki wody Truskawki odszypułkować, mango obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Z owocu granata wydobyć ziarenka. Do blendera wlać wodę, dodać wszystkie owoce i zmiksować

Moja Galeria Smaku
Grillowane bakłażany z pastą orzechową. 215

grillowej Orzechowa pasta: 1/2 kubka zmielonych orzechów włoskich 2 -3 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion mielonej kolendry Szczypta szafranu (opcjonalnie) Sól Odrobina octu winnego 2-3 łyżki soku z granatu (dodałam też kilka kulek) Garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki Odrobina wody do rozcieńczenia pasty PRZYGOTOWANIE: Orzechy blendujemy, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę-ew. rozcieńczamy(...)ręcznika, odsalamy i kładziemy na gorąca patelnię grillowaną, posmarowaną odrobiną oleju. Grillujemy do lekkiego przyrumienienia. Odsączamy na ręczniku i smarujemy pastą. Odkładamy na ok. godzinę. Przed podaniem posypujemy kulkami granatu

Kopystką po garach
SAŁATKA OWOCOWA 130

coś słodkiego" 😉   Składniki: (porcja dla 2 osób) 1 banan ok. 200 g melona 5-6 szt. winogron czerwonych ok. 10 szt. winogron zielonych 1 jabłko 1 kiwi 1/2 granatu 1/2 łyżeczki cynamonu kasza jaglana ekspandowana (do dekoracji) Wykonanie: Banana obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Melona obieramy ze skóry, oczyszczamy środek, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Winogrona dokładnie(...)ćwiartki, a zielona na pół. Jabłko obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kiwi obieramy ze skóry, usuwamy biały środek i kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. W misce mieszamy pokrojone owoce z cynamonem. Wierzch posypujemy ekspandowaną kaszą jaglaną

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z białej rzodkwi,jabłka i granatu 177

magnez, żelazo, cynk, molibden, białek, węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego oraz olejków eterycznych,które odpowiadają za mocny zapach i intensywny smak warzywa.  1 średnia biała rzodkiew 1 jabłko 1/2 granatu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Rzodkiew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jabłko dokładnie umyć i wraz ze skórką również zetrzeć tak jak rzodkiew(...)Wymieszać jabłko z rzodkwią i sokiem z cytryny. Sałatkę posypać pestkami granatu i natką. Spożywać zaraz po przygotowaniu

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z rukoli, kopru włoskiego i krewetek 204

drobnych krewetek koktajlowych (mrożone, obrane, zblanszowane) ok 260 g -1 duża ( lub dwie małe) bulwa kopru włoskiego (fenkuł) ok 50 g rukoli 100 g groszku cukrowego ziarna granatu - opcjonalnie sok z cytryny sos 7 - 8 łyżek. oliwy 1 ząbek czosnku, roztarty 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej 1 - 2  łyżki octu jabłkowego sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku przygotowanie(...)mandolinie. Skropić sokiem z cytryny. Składniki sosu włożyć do słoika, słoik zakręcić, dobrze wymieszać, potrząsając. W misie ułożyć rukolę, fenkuł, krewetki, groszek.  Polać sosem, posypać ziarnami granatu. Smacznego

Stare Gary