1godz 30. Porcja dla 4 osób: ● 150 g komosy ryżowej ● 4 buraczki średniej wielkości (w różnych kolorach, do wyboru: paskowanych (Chioggia), pomarańczowych, żółtych) ● 40 g orzechów włoskich ● 1 owoc granatu ● ½ cytryna ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 2 łyżki płynnego miodu ● ocet ● sól, pieprz Przygotowanie : Buraczki umyj i ugotuj (około 1 godz.30 w osolonej wodzie z dodatkiem octu). Odstaw do ostudzenia(...)wody, umieść w rondelku, zalej wodą w proporcji 2 części wody na 1 część nasion, i gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż quinoa wchłonie całą wodę. Owoc granatu rozkrój i wybierz ziarenka. Do quinoa domieszaj połówki orzechów włoskich. Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj z oliwą i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę dressingiem. Podawaj na ciepło
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskałyżki pasty przyprawowej Patak’s – Tikka Masala lub Madras – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka octu balsamiczego – 1 łyżeczka musztardy dijon – sól, pieprz – pestki granata Przygotowanie: Batata pokrój w niedużą kostkę, dodaj do batata pastę przyprawową (możesz też samodzielnie przygotować mix ulubionych przypraw i dodać do nich nieco oleju) i dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej(...)octu balsamicznego i musztardy przygotuj sos. Na talerzach rozłóż rukolę, ogórka pokrojonego w cienkie plasterki, upieczone bataty, pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, jajka sadzone. Polej sałatkę sosem, posyp pestkami granata i podawaj od razu. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z pieczonym batatem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plszklanka różnych sałat: rukola, roszponka, liście szpinaku, różne liskki tradycyjnych sałat. Wybierz te które lubisz. – 4-5 plasterków wędzonego łososia – 1 pomidor – 1-2 łyżki pestek granata – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżka soku z cytryny – odrobina świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Przygotuj sałatkę z ulubionego mixu sałat. Na sałacie(...)połóż kawałki wędzonego łososia, kawałki pomidora i pestki granata. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Polej nim sałatkę i posyp świeżo mielonym pieprzem. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z wędzonym łososiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plfeta Wiosenna surówka – zielone gniazdo Sałatka z zielonym kalafiorem Kolorowa sałatka brokułowa Sałatka gruzińska Carpaccio z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i kozim serem Carpaccio z buraków z granatem i serem pleśniowym Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Sałatka z soczewicy z papryką i orzechami Sałatka z fasoli i mango Sałatka z fasolą Sałatka(...)pomidorami Włoska sałatka makaronowa z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem Sałatka z krewetkami i melonem w sosie mango Surówki Sałatka z kwiatami forsycji Surówka z granatem Surówka z koprem włoskim i olejem arganowym Sałatka z surowego brokuła Sałatka brokułowa z kurczakiem Surówka z selera naciowego i pomarańczy Surówka z kapusty pekińskiej z jarmużem, zielonym ogórkiem
Dorota SmakujeSałatka z awokado i pomidorkami to danie składające się praktycznie z 4 składników – awokado, pomidorków koktajlowych oraz cebulki i natki pietruszki. Szybkie, smaczne i bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: – 2 duże bakłażany – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 czubata łyżka pasty tahini – pół limonki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka soli – natka pietruszki do posypania – pestki świeżego granata do posypania Przygotowanie : Do rozgrzanego piekarnika (180 st C) włóż blachę z bakłażanami, które wcześniej lekko natnij wkładając kilka razy nóż w środek, mniej więcej do połowy głębokości. Ta czynność(...)sól. Możesz całość zblendować i dodać do pokrojonego bakłażana lub dodać do blendera bakłażana i połączyć całość. Pastę przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy, posyp posiekaną pietruszką i pestkami granata. Podawaj z pieczywem, chlebkiem pita lub warzywami. SMACZNEGO! Artykuł BABA GANOUSH – PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pl120ml słodkiej śmietanki 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka oryginalnej zielonej herbaty matcha 125g serka mascarpone 1 galaretka agrestowa Ewentualnie szczypta zielonego barwnika w proszku Dodatkowo: Świeże truskawki, pestki granatu i białe pokruszone bezy do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika(...)minutach intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru. Studzimy, schłodzoną ubijamy z dodatkiem serka mascarpone, a następnie galaretkę. Wylewamy od razu na upieczony spód. Dekorujemy pestkami granatu i (lub) truskawkami. Przed podaniem mazurek posypujemy pokruszonymi bezikami (nie wcześniej, gdyż bezy rozpuszczą się pod wpływem masy
Kuchnia w czekoladziełyżki oliwy z oliwek – pół limonki – 2 ząbki czosnku – szczypta soli – 1 płaska łyżeczka miodu – pół łyżeczki płatków chilli – natka pietruszki do posypania – pestki świeżego granata do posypania Przygotowanie : Do rozgrzanego piekarnika (180 st C) włóż blachę z paprykami. Nie musisz ich kroić, włóż je w całości. Piecz papryki przez 20-30 minut w zależności(...)łyżkę), sok z limonki, paprykę, czosnek, chilli, miód i trochę soli. Blenduj całość do połączenia. Pastę przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy, posiekanymi orzechami, posiekaną pietruszką i pestkami granata. Podawaj c pieczywem, chlebkiem pita lub warzywami. SMACZNEGO! Uwaga! Pastę możesz przygotować też z gotowej upieczonej papryki dostępnej w sklepie. Znacznie skróci to czas przygotowań. Artykuł Muhammara – pasta z pieczonej
nietylkopasta.plzdrowo i pożywnie, czyli tak jak lubię najbardziej! Musicie spróbować! 😍 Sałatka: ulubiony miks sałat, u mnie z rukolą 250g sera halloumi 1 dojrzałe mango 1 duży grejpfrut opcjonalnie pestki granatu lub pestki dyni oliwa z oliwek Ta sałatka nie tylko jest bajecznie prosta, ale i pyszna. Chrupiąca, soczysta i smakowita. Halloumi to grecki ser, który w smaku przypomina połączenie naszego(...)jest najbardziej gorzka. Następnie nacinamy grejpfruta w taki sposób, by wyciąć jak największe cząstki bez błony, która znajduje się w środku. Do sałatki można dodać także pestki dyni lub granatu dla dodatkowej tekstury i smaku, ale będzie smaczna także i bez ich dodatku. Na głębokim talerzu układamy miks sałat, na niego wsypujemy mango oraz układamy wyfiletowane cząstki grejpfruta. Posypujemy
Cooking Monsteratrakcyjne wizualnie, ale smakiem rekompensują wszystko. Z podanego przepisu wychodzi około 60 pierożków. Możecie ulepić większe lub zamrozić surowe pierożki. Shish barak podajemy na ciepło, posypane kolendrą lub pestkami granatu. Sama polecam samą kolendrę lub natkę pietruszki, żeby pestkami granatu nie wprowadzać dodatkowej kwaśności. Do shish barak użyłam jagnięciny, ale możecie użyć wołowiny. Pamiętajcie, że to jest danie, które wywodzi
ladykitchenłyżka rumu (ewent. mleka) Krem : 250 g zimnego serka mascarpone 125 ml zimnejśmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru wanilinowego Do dekoracji: Owoce granatu Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz odrobinę soli. Mieszamy. Mleko z miodem, podgrzewamy(...)mikserze ubijamy (przez około 2 minuty) serek mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder . Pod koniec ubijania dodajemy cynamon.. Krem wykładamy na muf finki i posypujemy owocami granatu. Smacznego ! Autor: Mama
Moja Mama Gotujeporcja Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 1 mała pomarańcza czerwona (sycylijska) 1/2 banana 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka czekolady mlecznej startej nożem 2 łyżki pestek z granatu kawałek masła do wysmarowania patelni Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy i dodajemy do ubitych białek razem z mąką. miksujemy tylko dla połączenia się(...)ostrego noża odcinamy wokoło skórę tak, aby owoc był bez białej skórki. Pomarańczę kroimy na plastry. Zimny omlet smarujemy jogurtem greckim. Układamy plastry pomarańczy i banana. Posypujemy pestkami granatu i wiórkami czekolady
Moja smaczna kuchnianajlepsze przepisy na śledzia! Wchodźcie, czytajcie i oczarujcie nimi swoich gości! Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie kulinarne inspiracje. Najlepsze przepisy na śledzia Aromatyczny śledź z ziemniakami i granatem Śledź imbirowy z żurawiną Sałatka śledziowa z buraczkami Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Śledzie
Kulinarne przygody Gatitywydawnictwa Filo. MENU: Chilli z rybą i tahini Pappardelle z harissą, czarnymi oliwkami i kaparami Chlebek buraczany z kminkiem i kozim twarogiem Frittata z cukinią Sałatka z kalafiorem, pestkami granatu i pistacjami Sałatka z makaronu ryżowego z ogórkiem i makiem Sernik na zimno z wiśniami i słoną kruszonką (podawany w filiżankach) Jak wyszły przepisy z Ottolenghi. Prosto? Nasza uczta zaczęła(...)przetłumaczony został jako kmin. Myślę, że osoby nie gotujące mogłyby się łatwo pomylić i sięgnąć po kminek zamiast kminu rzymskiego. Absolutnym przebojem wieczoru była sałatka z pieczonym kalafiorem, pestkami granatu i pistacjami. Przepyszna i prosta. Jeśli będziecie coś testować z tej książki, to koniecznie pieczonego kalafiora w sałatce. Całkiem dobra była też azjatycka sałatka z makaronu ryżowego z zielonym jabłkiem
Ugotowane pozamiatane