granat - 3120 przepisów (strona:74/208)

Sałatka z kuskusu, pestek granatu, fety, płatków migdałów i czerwonej cebuli-dla odważnych;) 116

napisałam w temacie, jest to sałatka odważnych. Ciekawe połączenie smaków, dla małych i dużych odkrywców :) Składniki (4 porcje): - 100 g fety - 1 szklanka kuskusu - 1 granat - 1 czerwona cebula - garść prażonych płatków migdałów* - pół cytryny - oliwa - sól, pieprz, zioła (np. bazylia, oregano), słodka papryka Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić, fetę rozdrobnić. Granata najlepiej przekroić

Corner With Recipes
Ser kozi z rukolą 145

Składniki na 2 porcje: ser kozi w roladzie rukola 1/4 granata 3 łyżki żurawiny ze słoiczka 1 łyżka octu balsamicznego garść płatków migdałowych oliwa z oliwy sól, pieprz do smaku Rucole ułożyć na talerzu wraz z wyłuskanymi owocami granata. Żurawinę połączyć z octem balsamicznym i wyłożyć na talerz. Ser kozi pokroić w plastry każdy posmarować oliwą i obłożyć płatkami migdałowymi

Moja Galeria Smaku
Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą 155

ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeża natka kolendry lub pietruszki (opcjonalnie) pestki granata (opcjonalnie) jogurt naturalny (ze szczyptą soli i pieprzu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bakłażany rozcinamy wzdłuż, następnie posypujemy solą morską. Zostawiamy na 15 minut, a następnie(...)farszu). Wstawiamy napełnione łódeczki do piekarnika na ok. 15 minut (180°C). Po upieczeniu faszerowane bakłażany podajemy polewając je jogurtem (może być z dodatkiem czosnku) oraz posypując pestkami granata i natką. Post Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kasza manna dla niejadka /dla dzieci i nie tylko :) 166

mleka 3 pełne łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru waniliowego ( można dodać więcej lub częściowo zastąpic zwykłym) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( można pominąć) szczypta cynamonu dodatkowo 1 owoc granatu konftura poziomkowa ( lub inna ulubiona) świeża mięta do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Odlać 1/3 szklankę mleka i wymeszać ją z kaszą manną. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka dodać(...)ekstraktem z wanilii. Odstawić do wystudzenia. Następnie przy pomocy miksera przez kilka minut miksujemy kaszkę tak aby stała się puszystym puddingiem. Na schłodzony pudding wyłożyć konfiturę oraz owoce granatu. Można udekorować miętą. Smacznego! :) Przepis bierze udział w konkursie, w którym można wygrać książki autorki bloga Moje Wypieki - Doroty Świątkowskiej. http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

DefinicjaSmaku
Matcha & Chia, czyli pyszny pudding z malinami i granatem 174

krowiego 4 płaskie łyżki nasionek chia 1 łyżeczka ksylitolu lub miodu / 1-2 pastylki stewii 1 łyżka herbaty matcha (sproszkowanej) 1/2 szklanki malin (mogą być mrożone) 3 łyżki ziarenek granatu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mleko kokosowe i mleko roślinne (lub krowie) umieszczamy w dużym kubku lub garnuszku i mieszamy trzepaczką do połączenia. W dwóch łyżkach wrzącej wody zaparzamy herbatę i rozpuszczamy ksylitol(...)mieszamy 2-3 minuty. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie, rozlewamy do szklanek i wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy z malinami i pestkami granatu. Maliny można zmiksować na mus. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Foodmanię klik klik oraz Owocowy Raj klik klik , gdzie możecie między innymi kupić nasionka chia klik klik oraz

DefinicjaSmaku
Tuńczykowy stek z salsą imbirowo- pomarańczową 215

SKŁADNIKI (2 porcje) tuńczyk 2 steki z tuńczyka 2 łyżki sosu sojowego /teryiaki 2 łyżki oliwy z oliwek salsa 1/2 pomarańczy 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki pestek z granatu 1/2 cebuli kilka ziarenek czerwonego pieprzu lub kawałek papryczki chilli bez pestek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka kremu balsamicznego bianco (można pominąć lub zastąpić zwykłym, ale zepsuje on kolor(...)obieramy, usuwamy jak najwięcej białych błonek, dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę (najlepiej smakuje, gdy pomrańcze pozbawi się całych błonek i wykroi tzw. segmenty) i mieszamy z pestkami granatu. Dodajemy aromatyczny imbir z cebulką i pieprzem i mieszamy.  Tuńczyka należy wyjąc z lodówki na 20-30 minut przed smażeniem. Następnie rozgrzać patelnię grillową i smażyć steki po około

DefinicjaSmaku
Szybki deserek bez piekarnika :) 102

Szybki deserek?  Proszę bardzo :) Składniki: pokrojony w kostkę melon pokrojone w kostkę dojrzałe mango pestki granata ulubiony jogurt lub serek homogenizowany Wszystkie warstwy przekładamy jogurtem i na koniec posypujemy pestkami granata. Można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów

Jemy Pijemy
Runo leśne 1469

szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml. śmietanki 30 % / 36% 2 śmietan-fixy cukier waniliowy * dla łasuchów - plus 3 łyżki stołowe cukru pudru Dodatkowo: Pestki granatu do przyozdobienia Wykonanie: Szpinak należy rozmrozić i odsączyć z wody na sitku.  Następnie należy go zblendować na gładką masę, gwarantuje to równomierny kolor ciasta.  Należy oddzielić białka(...)śmietan-fixy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.  Krem na bazie śmietany można zastąpić kremem z mascarpone.  Na ciasto wyłożyć krem, następnie posypać okruszkami.  Przyozdobić pestkami granatu, lekko dociskając. Bon appetit

Garniec Magalie
Grillowane warzywa i moda. 139

Sałatka z powodzeniem zastępuje cały obiad. Potrzebujemy: paprykę żółtą, czerwoną, zieloną po 1 sztuce bakłażana 2 cukinie ½ twardego jabłka 1 twardą gruszkę czerwoną cebulę 1 awokado 1 średniej wielkości granat kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny Na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 ząbek czosnku(...)wszystkie składniki do miski i wymieszać. Dobrze jest polać lekko ciepłe warzywa i wymieszać, wtedy wchłoną lepiej smaki. Odstawiamy na pół godziny i przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i pestkami granatu. Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Post Grillowane warzywa i moda. pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Falafele z sałatką z quinoa i sosem jogurtowym 200

jogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, 2 łyżki tahiny, 1 mały ząbek czosnku sok z połowy cytryny, sól, pieprz dodatkowo : oliwa, ziarna z połowy granatu Ciecierzycę odsączyć na sitku, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładką masę - najlepiej robić to partiami, następnie całość wyłożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, mąkę(...)miseczce, dodać tahinę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wycisnięty sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz nakładamy sałatkę z quinoa, falafele, a całość posypujemy natką, pestkami granatu i podajemy razem z sosem jogurtowym i świeżą sałatą. Smacznego

Plate of Joy
Grillowany kurczak w za'atarze z sałatką z kuskusem 184

osób) 3 piersi kurczaka, za'atar, sól, pieprz 3/4 szklanki razowego kuskusu, 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego, pęczek natki pietruszki, garstka listków mięty, ziarna z połowy granatu, 1 większa cukinia, zielony ogórek, sól, pieprz Kuskus wsypać do miski, zalać bulionem i przykryć talerzykiem na kilka minut. Kiedy kuskus wchłonął już cały bulion, należy go rozmieszać przy pomocy widelca(...)zrumienienia. Tak przygotowaną cukinię pokroić w dość drobną kostkę i dorzucić do przygotowanego kuskusu. Posiekać drobno natkę pietruszki oraz mięte i wrzucić je do kuskusu razem z ziarnami granatu. Ogórka pokroić w mniejsze kawałki i durzucić do miski, dobrze wymieszać całość. Doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Przeprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć

Plate of Joy
Muesli dr Birchera - owsianka bez gotowania 135

starte ze skórą jabłko 1 łyżka syropu klonowego (ew. miodu/syropu z agawy) 1/2 banana sok z 1/2 cytryny garść siekanych lub mielonych migdałów garść żurawiny suszonej garść pestek granatu (lub innych dowolnych owoców sezonowych) można również pokusić się o jogurt Dzień wcześniej płatki i migdały zalewamy wodą oraz syropem klonowym i odstawiamy w chłodne miejsce pod przykryciem. (Może to być(...)dnia rano do płatków dodajemy starte jabłko i sok z cytryny . Wszystko mieszamy i wykładamy do 2 miseczek. Na wierzch dodajemy pokrojonego na kawałki banana , suszoną żurawinę i pestki granatu . Następnie wcinamy i możemy z pełnym brzuchem lecieć do pracy lub na zajęcia

Food Square
LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM 332

kiedyś Wam pokazywałam. Ciasto z dodatkiem szpinaku , który jest absolutnie niewyczuwalny przełożone fantastyczną, puszystą śmietanką. U mnie wzbogacona dodatkową galaretką , która dodaje jej fantastycznego posmaku. Góra obficie posypana owocami granatu. To taka kropka nad I, która sprawia, ze Leśny Mech zyskuje wyjątkowego charakteru. Gwarantuję , że ciasto zniknie w tempie błyskawicznym i każdy ( powtarzam: każdy ) z przyjemnością sięgnie po dokładkę. SKŁADNIKI(...)Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego! A jeśli lubicie takie ” szalone ” ciasta zobaczcie też tutaj

Ostra na Słodko
LEŚNY MECH Z GALARETKĄ I GRANATEM – NAJLEPSZY! 376

kiedyś Wam pokazywałam. Ciasto z dodatkiem szpinaku , który jest absolutnie niewyczuwalny przełożone fantastyczną, puszystą śmietanką. U mnie wzbogacona dodatkową galaretką , która dodaje jej fantastycznego posmaku. Góra obficie posypana owocami granatu. To taka kropka nad I, która sprawia, ze Leśny Mech zyskuje wyjątkowego charakteru. Gwarantuję , że ciasto zniknie w tempie błyskawicznym i każdy ( powtarzam: każdy ) z przyjemnością sięgnie po dokładkę. SKŁADNIKI(...)Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego! A jeśli lubicie takie ” szalone ” ciasta zobaczcie też tutaj

Ostra na Słodko
Zapiekanka curry z kurczakiem i makaronem 419

India 1/2 szklanki puree z dyni po 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki i kolendry (kilka listków odłożyć) 1/2 - 3/4 łyżeczki przyprawy garam masala garść orzechów nerkowca ziarenka z 1/2 granatu Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, zalać 2 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Makaron ugotować(...)curry. Następnie rozłożyć warstwę kurczaka z ananasem i rodzynkami. Całość pokryć resztą sosu i posypać nerkowcami. Piec w 180°C ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać ziarnami granatu i listkami kolendry. Od razu podawać. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz