winnego, 1 łyżka białego wina 2-3 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki nasion kolendry, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry Sól do smaku Owoc granatu do dekoracji Masło klarowane do smażenia Roladki z bakłażana. Fot. Kate’s Wine&Cuisine. Przygotowanie: Oberżynę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie plastry – dosłownie(...)przestudzone plastry bakłażana nakładamy po mniej więcej łyżeczce nadzienia i zawijamy roladkę. Jeśli plastry oberżyny wydają się być zbyt szerokie, można dodatkowo przeciąć je na pół. Dekorujemy owocem granatu. Bon appetit! The post Badrijani nigvzit first appeared on Kate's Wine&Cuisine
Kate's KitchenProsta, a zarazem fantastyczna propozycja na kolację we dwoje! Walentynkowa... Artykuł WALENTYNKOWA SAŁATKA Z ORZECHAMI I GRANATEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEgoździków 2 strąki kardamonu 500 ml soku z ciemnych winogronowego lub pół szklanki melasy z winogron, jest dostępna w TureckiSklep.pl 500 ml wody gazowanej lód opcjonalnie nasiona granatu (świeże lub suszone) do dekoracji 1. Gruszki i cytrynę umyj i pokrój na plasterki. W dzbanku umieść plasterki gruszek i cytryny, cukier, sok z cytryny, goździki i kardamon i odstaw(...)lodówki. 2. Dodaj sok winogronowy i mieszaj, aż cukier się rozpuści. 3. Dodaj wodę gazowaną i kostki lodu. 4. Po rozlaniu udekoruj każdą porcję nasionami granatu. Bezalkoholowy Irish Cream 600 ml śmietanki kremówki 200 ml mleka skondensowanego 7-8 łyżek syropu czekoladowego 100 ml świeżo zaparzonego espresso szczypta mielonego cynamonu 3 łyżeczki
Cztery Fajerysoli( tutaj można wedle uznania, Ja dałam 1 łyżkę, było ok) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo 2-3 łyżki oleju ugotowany ryż na sypko owoce ze świeżego granatu Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. W blaszce do zapiekania ułożyć mięso, skropić oliwą i dokładnie wymieszać( od razu w blaszce, oszczędzamy czas na zmywanie dodatkowych misek:) Mięso posypać dość obficie(...)czekać ani minuty:)) Paseczki układać na półmisku z ryżem. Kiedy mięso zastygnie całkiem, do lodówki i można zimne wykorzystać do kanapek , sałatki, itp Ryż dodatkowo posypać przed podaniem owocami granatu. Owoce dekorują i dają dodatkowe walory smakowe. Danie pyszne, szczerze polecam:)) Smacznego:) Artykuł Sharoma z kurczaka z ryżem pochodzi z serwisu gotuj
gotuj ze mnąserduszek ale nie tylko. około 8 porcji 2 galaretki o smaku truskawkowym 400 ml śmietanki kremówki minimum 30% 120 gramów serka mascarpone 250 gramów herbatników 100 gramów masła Pestki granatu lub inne owoce Masło roztopić w rondelku i wystudzić powinno jednak zostać płynne. Herbatniki zmiksować w blenderze lub włożyć do woreczka i rozgniatać za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka(...)powstanie gładka puszysta masa truskawkowa. Powstałą masę wyłożyć na spód z herbatników wierzch wyrównać i wstawić do lodówki (około 40 minut) Gdy nieco stężeje posypać ziarnami granatu ( można użyć innych owoców) i wylać drugą galaretkę (400 ml). Wstawić ponownie do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin Jeżeli chcemy wykrawać foremką kształty to najlepiej zostawić w lodówce
Andzia Pichcibłonnika, kwas foliowy, potas, no i oczywiście duże ilości witaminy C [prawie 140% dziennego spożycia]. Jest to prawdopodobnie jedno z najlepszych źródeł witaminy C i przeciwutleniaczy. Granat Sok z granatu jest bogaty w antocyjany, które odpowiadają za jego charakterystyczny czerwony kolor. Oprócz tego są one bardzo silnymi antyoksydantami, które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym spowodowanym wolnymi rodnikami. Sok jest
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneodrobina ostrości dobrze balansuje słodki smak tych pomarańczowych bulw. Do tego kilka łyżek dzikiego ryżu, garść rukoli, odrobina chrupiących pestek dyni lub orzechów, octowy winegret, a od święta – pestki granatu – i zdrowa, pożywna sałatka, pełna wartościowych węglowodanów, białka i dużej ilości błonnika gotowa. Dziki ryż – tu podobieństwo do batatów – obfituje w cenniejsze składniki niż jego bardziej pospolici kuzyni. Jeśli jednak(...)talerze wyłożyć rukolę, wysypać ryż, wyłożyć pieczone warzywa, posypać pestkami, dymką i tymiankiem, polać winegretem. Smacznego! Jeśli nie stosujesz się do zasad diety niełączenia, sałatkę możesz wzbogacić o pestki granatu lub odrobinę pokruszonej fety. Dziki ryż można zastąpić każdym innym rodzajem ryżu lub np. kaszą jaglaną. The post Sałatka z pieczonym batatem, kalafiorem i dzikim ryżem appeared first on Blog
Even Better Foodśredniej wielkości ) + łyżeczka oliwy 10 dkg sera feta 1 łyżka śmietany 12% 1/2 ząbka czosnku ( jeśli nie lubisz surowego daj suszony, ew. granulowany) 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu pestki z granata Rozgrzewamy piekarnik do 180 C z funkcją grilla ( będzie szybciej ) Batata obieramy, kroimy w plastry, układamy na papierze do pieczenia i bardzo cienko smarujemy oliwą, wstawiamy do piekarnika i pieczemy(...)miseczce mieszamy fetę, śmietanę i czosnek oraz pieprz, całość dokładnie mieszamy. Wyciągamy bataty, przekładamy na talerz i na każdym plasterku układamy po łyżeczce naszego sera, posypujemy pestkami z granata. Ja tak przygotowane bataty zapakowałam, w pracy odgrzałam w mikrofalówce. Były znakomite ! Bataty pieczone z serem feta
Kuchnia na wzgórzuużyć trzech rodzajów sera. Do tego świeża mięta i sól. Genialne. Składniki: 250 g półtłustego twarogu 250 g mascarpone 200 g fety pęczek mięty sól pestki granatu – opcjonalnie Miętę bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Sery mieszamy ze sobą w misce, dodajemy do nich poszatkowaną drobno miętę (razem z łodyżkami). Doprawiamy solą, mieszamy. Gotową masę polecam schłodzić w lodówce(...)wtedy łatwiej formuje się z nich kulki i są smaczniejsze (tak mi się wydaje). Z masy formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Polecam je podać z pestkami granatu. Artykuł Nadughi – kulki serowe z miętą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyMini bezy z bitą śmietaną i karmelem 🤤 oraz dodatkiem ziarenek granatu, udekorowane rozmarynem ale możecie dać na wierzch co chcecie. Jak Wam się podobają? No będę nieskromna i powiem, że nie mogę oderwać od nich wzroku 🤪 WSKAZÓWKI: 50 g cukru na 1 białko. Używając erytrolu trzeba dodać i tak 1 łyżkę cukru bo karmel nie wyjdzie, najlepiej robić 50/50(...)dodajemy śmietankę - będzie bulgotać więc uważamy, mieszamy i odstawiamy na bok na chwilkę do przestygnięcia. Już lekko ostudzony karmel przelewamy na bezy z bitą śmietaną. Posypujemy solą. Dekorujemy np. granatem i rozmarynem
Czarnawisienkaokoło 2 łyżki ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 4 czubate łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego sól i pieprz do smaku łyżeczka sosu klonowego lub miodu Do podania: pestki granatu natka pietruszki Nastawiamy piekarnik na 200°. Bataty dokładnie myjemy i widelcem robimy w każdym nakłucia. Układamy je na blaszce do pieczenia i wkładamy na 1 godzinę i jakieś(...)wykładamy na talerz. Do środka każdego batata wykładamy porcję sosu – około niepełnej łyżki do każdego. Na to wykładamy porcję cieciorki, którą dzielimy na 4 porcje. Z wierzchu posypujemy granatem i posiekaną natką pietruszki. Od razu podajemy, a osobno serwujemy pozostały sos, którym polewamy sobie danie w trakcie jedzenia. Powrót na górę
Smaczna Stronadlatego nadrabiam. Prosta w wykonaniu i świetnie się nadaje na świąteczny stół. Składniki: główka brokułu łyżka oliwy 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 owoc granatu duża garść prażonych orzechów Przygotowanie: Brokuł potnij na mniejsze różyczki. Umieść do w garnku z zimną wodą i zagotuj. Od razu po zagotowaniu zahartuj brokuł zimną wodą. Odcedź(...)garnku na oliwie podsmaż posiekany czosnek dodaj brokuł i delikatnie podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski. Posyp nasionami granatu. Posyp prażonymi orzechami <- link do przepisu Smacznego! Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Niezły Młynekdlatego nadrabiam. Prosta w wykonaniu i świetnie się nadaje na świąteczny stół. Składniki: główka brokułu łyżka oliwy 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 owoc granatu duża garść prażonych orzechów Przygotowanie: Brokuł potnij na mniejsze różyczki. Umieść do w garnku z zimną wodą i zagotuj. Od razu po zagotowaniu zahartuj brokuł zimną wodą. Odcedź(...)garnku na oliwie podsmaż posiekany czosnek dodaj brokuł i delikatnie podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski. Posyp nasionami granatu. Posyp prażonymi orzechami <- link do przepisu Smacznego! Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Niezły Młynekfasoli. Składniki (na 4 porcje): 300 ml czerwonej lub kolorowej fasoli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia 100 ml soku z granatów Pasta 4 gałązki natki pietruszki 4 młode liście jarmużu 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich łyżeczka ziaren kolendry pół łyżeczki kozieradki lub kminu rzymskiego pół łyżeczki chili pół łyżeczki ziaren(...)przez praskę i przyprawy. Całość utłuc na pastę. W głębokiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodać miękką fasolę z płynem, resztę orzechów (w całości), sok z granatów i pastę. Dusić do uzyskania konsystencji gulaszu. Lobio można podawać jako zupę, gulasz z pajdą pieczywa lub pastę do chleba. Ja podałam w formie gulaszu z żelaziakami (przepis wkrótce
Weekendy w domu i ogrodziemusztarda 1 łyżka 1 spory ząbek czosnku miód 1-1,5 łyżki sok z cytryny 2 łyżki oliwa 3-4 łyżki szczypta soli Dodatkowo ew. pestki granatu Posiekaną cebulę można można wymoczyć w lodowatej wodzie, będzie delikatniejsza. Sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników. Marchewkę kroimy w drobną zapałkę, lub temperujemy. Natkę siekamy, dodajemy marchewką(...)cebulę i połówki oliwek. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Po chwili dorzucamy kaszę, mieszamy i odstawiamy na chwilę do przegryzienia. Przed samym podaniem sałatkę możemy posypać pestkami granatu
Smaczne moje