łyżki tahiny (tahini – pasta sezamowa) sok z 1 cytryny sól pieprz chili mielone lub zmiażdżone ziarna kolendry 2 łyżki posiekanej mięty i pietruszki pestki z granatu Wykonanie Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół. Nacinamy ich miąższ w kratkę, głęboko, uważając aby nie przeciąć skórki. Każdą naciętą połówkę solimy lekko i pozostawiamy na około 10 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury(...)sezamową tahinę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i kolendrą. Baba ghanoush czyli pastę z bakłażana serwujemy w miseczce, polaną oliwą, posypaną pestkami granatu i posiekanymi ziołami – pietruszką i miętą. The post Baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana first appeared on Tajemnice smaku
Tajemnice Smakułyżki tahiny (tahini – pasta sezamowa) sok z 1 cytryny sól pieprz chili mielone lub zmiażdżone ziarna kolendry 2 łyżki posiekanej mięty i pietruszki pestki z granatu Wykonanie Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół. Nacinamy ich miąższ w kratkę, głęboko, uważając aby nie przeciąć skórki. Każdą naciętą połówkę solimy lekko i pozostawiamy na około 10 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury(...)sezamową tahinę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i kolendrą. Baba ghanoush czyli pastę z bakłażana serwujemy w miseczce, polaną oliwą, posypaną pestkami granatu i posiekanymi ziołami – pietruszką i miętą. The post Baba ghanoush – pasta z opiekanego bakłażana first appeared on Tajemnice smaku
Tajemnice SmakuMoja wersja ciasta leśny mech jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nie dodawałam żadnych ozdób, ale wy śmiało możecie ciasto dodatkowo posypać np. borówkami lub pestkami z owocu granatu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście ciasta ze szpinakiem, to koniecznie to nadróbcie. Naprawdę warto. Ciasto Leśny Mech (znane też jako ciasto leśne runo), to wypiek idealny na każdą okazję. Ciasto leśny(...)ciasto. Lekko rozsmarowujemy. Następnie posypujemy całość pokruszonym ciastem. Delikatnie je dociskając. Ciasto schładzamy w lodówce. Najlepiej przez minimum 1-2 godz. Przed podaniem ciasto można ozdobić pestkami z owocu granatu lub borówkami. Smacznego The post Ciasto leśny mech – prosty przepis first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkicytryny 1/4 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli DO DEKORACJI (OPCJONALNIE): śmietana kremówka lub smietana18% / w opcji wegańskiej: wegańska śmietana siekana natka pietruszki lub kolendra ziarenka granatu pestki słonecznika orzeszki ziemne (lub inne ulubione) WYKONANIE: 1. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć na niego marchewkę pokrojoną w plastry (uprzednio obraną ze skórki). Przesmaż ją przez(...)zupę na gładki krem. W razie potrzeby dopraw do smaku jeszcze solą albo pieprzem. Zupę rozlej do talerzy i udekoruj według uznania (lub np. kleksami ze śmietany, ziarenkami granatu, siekaną natką pietruszki lub kolendry, ziarnami słonecznika i orzeszkami ziemnymi). Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyraczej smaczna. Lubię surowego kalafiora, upieczonego jeszcze bardziej. Nie było więc innej opcji. Krem z pieczonego kalafiora wyszedł bardzo smaczny. Bardzo. Wrócę do niego niebawem, głównie za sprawą owocu granatu. Czemu teraz o tym piszę? Bo przypadkowo, do mężowej wersji zupy, władowałam porządną ilość ziaren granata. Też bez jakichś wcześniejszych analiz. To dopiero było coś! Mówię Wam. Spróbujcie kiedyś takiego
Kardamonovydużą średnicę. Nie musimy więc przejmować się krojeniem składników na małe kawałki. Obrałam buraki ze skórki, przekroiłam je na pół (miałam te podłużne buraki) i dodatkowo wrzuciłam trochę pestek granatu, które musiałam wykorzystać. Włączyłam wyciskarkę i po 2-3 minutach mój sok był gotowy. Uroczo purpurowy, lekko gęsty i pyszny! Z trzech niewielkich buraków oraz ćwiartki granatu powstały dwie duże
Healthycreations.plpieprz Sos tahini: 3 łyżki pasty tahini ok. 50 ml ciepłej wody 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: oliwa z oliwek czerwone porzeczki lub pestki z granatu posiekana natka pietruszki Jak zrobić kofty z sosem tahini Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania koft włóż do misy malaksera. Szybko zmiksuj je na jednolitą masę. Wszystkie składniki powinny się dobrze(...)Dopraw go solą i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Na dużym, płaskim talerzu rozsmaruj sos, a na nim wyłóż kofty. Całość posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz dodać także pestki granatu lub czerwone porzeczki. Zobacz tez inne przepisy na obiad Kotlety z bobu i bryndzy Placuszki twarogowe Sos kurkowy Bogracz Parmigiana z bakłażana Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Zobacz też nowe
okolicepalnika.plŚwieża, lekka i niesamowicie smaczna! Taka jest nasza SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I GRANATEM, czyli pomysł na rześki i niewymagający lunch. Pychota! Artykuł SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I GRANATEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEłyżki oliwy z oliwek extra vergine – sól i pieprz – 1 pomidor – 1 ząbek czosnku – solidna łyżka miękkiego serka koziego – listki świeżej bazylii – pestki z połowy granata – do podania: grzanki chlebowe Przygotowanie: Bakłażana umyj dokładnie, osusz i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st C. Piecz go przez 40 minut. W tym czasie pokrój drobno pomidora(...)podważ miąższ bakłażana. Dodaj do niego pomidory z czosnkiem, nieco soli o pieprzu i wszystko ze sobą delikatnie wymieszaj. Na bakłażanie połóż porcję koziego sera, listki bazylii i pestki granata. Z chleba lub bułki przygotuj grzanki w piekarniku lub na patelni, skrapiając pieczywo oliwą. Podawaj bakłażana od razu z grzankami. SMACZNEGO! Artykuł Pieczony bakłażan z kozim serem pochodzi z serwisu
nietylkopasta.plpodejmiecie sobie sami decyzję, czy bierzecie, czy zostawiacie tam gdzie jest. Baaardzo rzadko, znajdziecie coś niebezpiecznego. Mówię rzadko, bo mi się na przykład udało kiedyś wyłowić łyżki od radzieckich granatów F1, ale ani jednego granata. Natomiast jest to też okazja żeby zwiedzić w swojej okolicy miejsca, których się nie chciało zwiedzać i to od zupełnie innej strony. Zwłaszcza
Kryzysowa Książka Kucharskawody lub bulionu 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 zielonego ogórka 1/2 małej czerwonej cebuli oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz 250 g sera halloumi ziarenka granata Wykonanie: Kaszkę zalewamy gorącą wodą lub bulionem, dodajemy curry, mieszamy i przykrywamy. Odstawiamy na 15 minut. Ogórka kroimy w kostkę, cebulę w piórka i mieszamy z kaszką(...)się delikatnie przyrumieni. Jeśli plastry sera są grube przed smażeniem możemy je pokroić na mniejsze kawałki. Ser możemy też przygotować na grillu. Ser układamy na kaszce i posypujemy granatem
Kulinarne przygody Gatitymarynowane filety śledziowe 2) awokado 3) ogórek 4) 4 łyżki pestek granatu 5) 200 g jogurtu naturalnego 6) 2-3 łyżki majonezu 7) sok z cytryny(...)solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami przyprawy uniwersalnej. 5. W pucharkach układamy warstwę awokado z ogórkiem, zalewamy sosem, a następnie układamy kawałki śledzi. Na koniec sałatkę posypujemy pestkami granatu i dekorujemy listkami rukoli. Smacznego
Na kulinarnym poligoniealbo sałatkę Cezara z jarmużem, panzanella, ale z pieczonymi warzywami, czy sałatka nicejska z łososiem. Wszystkie sałatki są łatwe do zrobienia, kolorowe i zdrowe. Polecamy! Sałatka z kalafiora z granatem Kalafior jest niezwykle wdzięcznym warzywem, z którego można robić mnóstwo niecodziennych dań,. Taka jest sałatka z granatu i kalafiora, połączenie soczystych, owocowych smaków, z wytrawnym, warzywnym, ale lekko orzechowym. Danie
Niedzielny kucharz