Leśny mech.. ciasto ze szpinakiem, śmietanowym kremem oraz kontrastującym granatem. Najprostszy przepis na na ten zjawiskowy deser.. Czas przygotowywania: do 1h Czas pieczenia: około 40 minut Ilość porcji: mała tortownica do 18 cm średnicy Składniki na ciasto: • 200 g mąki pszennej tortowej - 1 szklanka • 200 g świeżego szpinaku baby(...)łyżeczka proszku do pieczenia • pół łyżeczki sody Składniki na krem i dodatki: • 150 g śmietanki 30-36 % • 1 łyżka cukru pudru • 1 śnieżka - 50 g • połowa pestek z owocu granatu
AniaGotuje.plszynki Prosciutto 1/2 papryki czerwonej szpiczastej-ma bardziej słodki smak garść drobno pokrojonej kapusty pekińskiej pół mango łyżeczka nasion chia 1 żółty pomidor śliwkowy kilka winogron mała figa pestki granata sok z cytryny Wykonanie tej sałatki jest bardzo proste. Na dnie słoika układamy makaron. Kolejne warstwy stanowić będą pokrojone warzywa-papryka, mango, kapusta pekińska, szynka, winogrona, figa. Całość posypujemy nasionami(...)chia i pestkami granatu. Ta sałatka nie wymaga soli bo szynka już odpowiednia słona. Mamy w niej rożne smaki i faktury. Jedynie można dodać odrobinę soku z cytryny do smaku. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam Zapisz
Kasia i jej kobiecy światSkładniki: woda źródlana, naturalny cukier owocowy, naturalny ekstrakt Yerba Mate, dwutlenek węgla, kwas: kwas cytrynowy, naturalne aromat Yerba Mate, barwnik: karmel naturalny, aromat: kofeina naturalna. RED ACAI-GRANAT-ŻURAWINA Wersja wzbogacona smakiem granata, acai i żurawiny. Wspaniała zwłaszcza na gorące dni. Wartości odżywcze w 100ml Wartość energetyczna 116kJ/27,4kcal Tłuszcz <0,1g Węglowodany
Słodkie okruszkiŚnieżka'' 400 ml zimnego mleka 2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej 100 ml gorącej wody ( do żelatyny ) 1 zielona galaretka ( dowolny smak ) 250 ml gorącej wody ( do galaretki ) Dodatkowo: ziarenka granatu do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie(...)będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić. 6. Taki wykonanie ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy granatem, kroimy i podajemy. 7. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżek można ubić 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto najlepiej
Izabelawkuchniporobiliśmy trochę zdjęć, pochodziliśmy po lesie, teraz pijemy pyszną gorącą herbatę... To teraz przejdziemy do smaczniejszej części posta :). Mam dla Was pyszną sałatkę z wędzonym łososiem, winogronami, selerem naciowym, granatem... Kto ma ochotę? Szybka w przygotowaniu, smaczna... Zapraszam... :) Składniki: 3-4 łodygi selera naciowego 2 opakowania wędzonego łososia 10 kulek ciemnego winogrona 10 kulek jasnego winogrona 1 puszka kukurydzy(...)Develey ) kulki z 1/2 granata jogurt zmieszany z majonezem sól pieprz Wykonanie: Łodygi selera naciowego kroimy w plasterki, łososia wg uznania. Winogrona przekrawamy na pół, kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy na oko jogurt naturalny wymieszany z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przepyszna sałatka, chrupie dzięki selerowi naciowemu
Trufelkowochleba z pieczonych bakłażanów Składniki: 3 bakłażany 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty tahini sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku do podania: dobra oliwa, pestki granatu, listki natki pietruszki lub kolendry, chleb pita lub inne ulubione pieczywo Przygotowanie baba ghanoush : Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Bakłażany umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez(...)cytryny. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Przed podaniem odstaw na co najmniej godzinę do lodówki do schłodzenia. Gotową babę ghanoush polej oliwą i posyp pestkami granatu. Pasuje także posiekana natka pietruszki, kolendra i przyprawy, jak za'atar, sumak czy chilli w płatkach. Podawaj z chlebkami pita, innym pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki. ➤ Wskazówka: Jeśli chcesz nadać
Chilli Czosnek i Oliwaniezłe hieroglify wyszły ;) Składniki : 150g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka oleju z prażonych orzechów 2 pieczarki brązowe 3 łyżki canihua garść młodej kapusty kilka pestek granatu 1 dymka 3 papryczki chili oliwa z oliwek extra vergine Przyprawy : pieprz czarny curry trawa cytrynowa kmin rzymski chili jalapeno kruszone Canihua to kolejny obok, quinoa i amarantusa(...)się parować 25 minut. Kroimy w plastry pieczarki brązowe i wkładamy je na trzecim poziomie na 10 minut. W między czasie kroimy kapustę, polewamy ją oliwą i dodajemy pestki granatu, a papryczki chili w plasterki. Po wyłączeniu się parowaru, nakładamy wszystko na talerz :) Życzę wszystkim smacznego i dajcie znać, czy w ogóle ktoś za mną tęsknił ? :P Czy może
Parowar Facetagusty smakowe najbardziej wymagających. SKŁADNIKI: 1 duże udko wędzone z kurczaka seler w zalewie octowej 320 g 5 jajek ananas z zalewy lub świeży pieprz grubo mielony płatki migdałów granat 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z ananasa WYKONANIE: udko, ananasa i jajko kroimy w kostkę, seler odsączamy, dodajemy do pokrojonych wcześniej produktów, majonez mieszamy z sokiem, łączymy(...)wszystkimi produktami, doprawiamy grubo mielonym pieprzem, płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, sałatkę udekorować pestkami granatu, posypać obficie prażonymi migdałami
Kuchnia Beatyagawy Zarówno skład, wartości odżywcze, jak i dokładną recenzję możecie przeczytać w jednej z naszych wcześniejszych recenzji ( tutaj ). _________________________________________________ Napój Chias Skład: sok 66% (z zagęszczonych soków z jabłek, ananasa, granatu), woda, nasiona chia 6,2%, naturalny wyciąg z kwiatów hibiskusa. Smak: Bardzo owocowy zapach jakby z nutką kwiatową. W smaku najbardziej czułyśmy sok z jabłek dopiero w drugiej kolejności(...)głosu dochodził ananas i granat. Całość naturalnie owocowo słodka. Bardzo apetyczna mieszanka z ciekawym chrupiącym elementem w postaci chia bardzo przypominająca nam nasze domowe mieszanki owocowych soków z siemieniem lnianym jakie kiedyś bardzo często sobie robiłyśmy. Wypity ze smakiem od razu po otrzymaniu w pandzie łapki ;) _________________________________________________ Granola Skład: płatki zbóż 32,3 % (owsiane, jaglane), masło orzechowe, orzechy ziemne, suszone owoce
Candy Pandaspapryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty melasa z granatu lub aromatyzowana oliwa lub ulubiony dressing sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę, cukinię i marchewkę pokroić na bardzo cienkie plastry - najwygodniej zrobić to za pomocą(...)szerokim ostrzem (jak na zdjęciu poniżej) Rzodkiewkę pokroić w kostkę, liście mięty posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokrojony w kostkę ser i przyprawić aromatyzowaną oliwą, melasą z granatów lub ulubionym dressingiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadegustacji… hmmm…Mega czekoladowe? Mięsiste i wilgotne ? Aksamitne? Ale to już chyba pisałem taki typowy sztos! Koniecznie do przygotowania dla każdego miłośnika zdrowych słodyczy. Do dekoracji użyłem pestek granatu co zrównoważyło ten mega czekoladowy smak, ale też nie oszczędzałem gorzkiej czekolady, bo czy może być jej za dużo? Składniki: 2 jajka, 1 szklanka mąki migdałowej, ½ puszki śmietanki kokosowej, ⅓ szklanki(...)kakao, 1 gorzka czekolada, szklanka masła klarowanego, ⅓ szklanki miodu (lub więcej), łyżeczka proszku do pieczenia. Do dekoracji: pestki granatu, więcej gorzkiej czekolady! Przygotowanie: Mieszamy jajka z rozpuszczonym miodem, w drugiej misce mieszamy mąkę migdałową, kakao oraz proszek do pieczenia. Rozpuszczamy gorzką czekoladę oraz masło, dolewamy do miski z jajkami i miodem i mieszamy. Dodajemy śmietanę kokosową. Na końcu dosypujemy sypkie
PaleoLifełyżki MASA: * mleko kokosowe – 400 ml * kasza jaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * truskawki – ok. 100 g * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku DODATKOWO: * granat * kandyzowane wiśnie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką masę. Tak przygotowaną wylepiamy tortownicę wyłożoną(...)ognia, dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Słodzimy do smaku, wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone truskawki oraz kandyzowane wiśnie i świeże pestki granatu. Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego! Ps. mocy czerwony kolor jest u mnie spowodowany dodaniem szczyty czerwonego barwnika. WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ TARGROCH
Ostra na SłodkoSkładniki - proporcje dla 6 - 8 osób 6 małych ogórków 4-5 dojrzałych mięsistych pomidorów 1 mała czerwona papryka ( dość często zastępujemy ją papryczką chili ) 1 mała żółta papryka 1 granat kilka liści sałaty garść świeżo posiekanej natki pietruszki lub kolendry 1-2 łyżki świeżego soku z cytryny pół łyżeczki soli morskiej (świetna jest Maldon Sea salt ) Dressing: 1 łyżka(...)przekrawam na pół, usuwam miąższ z pestkami, a resztę siekam na małe kawałki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i białe części i także kroję w drobną kostkę. Z owocu granatu wyłuskuję ziarenka, a liście sałaty rozrywam na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszam w dużej misce, dodaję natkę, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam do smaku solą. Odstawiam do lodówki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataróżyczki 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki ostrej papryki sól pieprz oliwa z oliwek 2 szklanki pieczonej ciecierzycy ocet balsamiczny listki mięty ziarenka z ½ granatu Wykonanie: W misce mieszamy przyprawy z oliwą z oliwek, dodajemy kalafiora i dokładnie obtaczamy go powstałą masą. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)przez 30 minut. Do dużej miski wrzucamy ciecierzycę, dodajemy ocet, porwane listki mięty, ziarenka granata i upieczonego kalafiora. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą
Kulinarne przygody GatityCzas przygotowania: 10 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 3 plastry sera greckiego halloumi 1 łyżka pestek granatu 1/4 papryki czerwonej 1/4 papryki żółtej 5 oliwek greckich bez pestek 2 garści sałaty karbowanej 1/2 garści rukola 2 łyżki oliwi greckiej extra virgin świeży pieprz PRZYGOTOWANIE: Sałatę i rukolę myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Dodajemy(...)plastry i smażymy na suchej patelni. Tak, aby ser się zarumienił. Usmażony ser układamy na liściach sałaty. Dodajemy oliwki. Wszystko polewamy oliwą i posypujemy pestkami granatu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
kulinarnyJa