sobą łączę w różnych daniach. Dziś polecam taka pyszną sałateczkę, do przygotowania w kilka chwil. Składniki: 1 ser camembert naturalny 2 figi garść rukoli 1/3 granata szklanka malin miód płynny ew. szczypta mielonej chili Wykonanie: Na talerz wykładamy rukolę. Camembert kroimy w trójkąciki, figi w plastry. Na talerzu wykładamy na zmianę camembert i plastry figi, na wierzch(...)wrzucamy ziarna granata. Maliny blendujemy, jeśli jest potrzeba dosładzamy miodem, ew. możemy doprawić chili, jeśli chcemy uzyskać ciekawy posmak
Z Majeczką w kuchniSkładniki - proporcje dla 6 - 8 osób 6 małych ogórków 4-5 dojrzałych mięsistych pomidorów 1 mała czerwona papryka ( dość często zastępujemy ją papryczką chili ) 1 mała żółta papryka 1 granat kilka liści sałaty garść świeżo posiekanej natki pietruszki lub kolendry 1-2 łyżki świeżego soku z cytryny pół łyżeczki soli morskiej (świetna jest Maldon Sea salt ) Dressing(...)przekrawam na pół, usuwam miąższ z pestkami, a resztę siekam na małe kawałki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i białe części i także kroję w drobną kostkę. Z owocu granatu wyłuskuję ziarenka, a liście sałaty rozrywam na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszam w dużej misce, dodaję natkę, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam do smaku solą. Odstawiam do lodówki
Cztery Fajerypapryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty melasa z granatu lub aromatyzowana oliwa lub ulubiony dressing sól i pieprz do smaku Sałatka z cukinii i koziego sera - przygotowanie Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę, cukinię i marchewkę pokroić na bardzo cienkie(...)szerokim ostrzem (jak na zdjęciu poniżej) Rzodkiewkę pokroić w kostkę, liście mięty posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokrojony w kostkę ser i przyprawić aromatyzowaną oliwą, melasą z granatów lub ulubionym dressingiem. #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important
Cztery Fajerywcale nim nie smakuje. Soczyste owoce i niezbyt słodki krem nadają ciastu bardzo przyjemnego lekkiego i odświeżającego smaku. Do tego ciasta poza sezonem zamiast malin lub poziomek dobrze pasuje granat, który dodatkowo daje ciastu chrupiący element. Po zjedzeniu tego ciasta nie czujemy się ociężali i przesłodzeni, gdyż jego słodycz jest umiarkowana. Mam nadzieję, że znacie to ciasto, a jeśli(...)poukładać maliny i borówki. Owoce można dodać również do kremu, ale ciasto będzie wtedy do szybkiego zjedzenia, gdyż owoce w kremie dość szybko kwaśnieją. Zamiast malin można użyć pestek granatu. Ciasto wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Krem do ciasta leśny mech: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce
Kuchcik gotujeminor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 melon miodowy 1 opakowanie sera mozzarella mini Galbani Mix żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych Sos balsamiczny 2 łyżki pestek granatu (do dekoracji) Bazylia (do dekoracji) Sposób przygotowania: Melona przekrawamy na pół (wzdłuż) i wydrążamy najpierw pestki, a następnie łyżeczką do owoców (lub metalową, półokrągłą miarką) wydrążamy owoce tworząc półkule(...)owoców dodajemy odcedzone kulki mini mozzarelli oraz pokrojone pomidorki. Całość przekładamy z powrotem do miseczek z melona i polewamy sosem balsamicznym, a następnie dekorujemy pestkami granatu i bazylią
Kuchnia w czekoladziebulgur 1 łyżeczka masła sól,pieprz do smaku 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 5 rzodkiewek 100 g karczek kruchy Hańderek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki owoców granatu 1 figa Przygotowanie: Kaszę przepłukać wsypać do miski. Dodać masło, sól i pieprz do smaku. Zalać wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kaszy, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia. Kasza powinna(...)cały płyn jeśli nie resztę odlać. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Rzodkiewki w półplasterki a karczek w paseczki. Zimną kaszę wymieszać z paprykami, rzodkiewką, pietruszką, karczkiem i połową owoców granatu. Resztę owoców rozsypać na sałatce i dodać pokrojoną figę
Ala piecze i gotujeszybkie danie z patelni, które gorąco polecam Przepis na dwie porcje dania Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową SKŁADNIKI: 4 pałki kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego z granatem 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oleju 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 marchwie 150 g żółtej fasolki szparagowej 150 g zielonej fasolki(...)szparagowej sól 100 g brązowego ryżu PRZYGOTOWANIE: Pałki z kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlać ocet balsamiczny z dodatkiem granatu i ciemny sos sojowy, włożyć mięso i dokładnie pokryć je płynem marynaty. Mięso odstawić na około godzinę do lodówki. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w tzw zapałkę. Fasolkę zieloną i żółtą oczyścić, odkroić końce
WSZYSTKO SMACZNEszybkie danie z patelni, które gorąco polecam Przepis na dwie porcje dania Aromatyczne pałki kurczaka z fasolką szparagową SKŁADNIKI: 4 pałki kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego z granatem 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 2 łyżki oleju 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 marchwie 150 g żółtej fasolki szparagowej 150 g zielonej fasolki(...)szparagowej sól 100 g brązowego ryżu PRZYGOTOWANIE: Pałki z kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlać ocet balsamiczny z dodatkiem granatu i ciemny sos sojowy, włożyć mięso i dokładnie pokryć je płynem marynaty. Mięso odstawić na około godzinę do lodówki. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w tzw zapałkę. Fasolkę zieloną i żółtą oczyścić, odkroić końce
WSZYSTKO SMACZNEserem Roquefort Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 2 dojrzałe gruszki 3 łyżki miodu 100 ml białego wytrawnego wina 100 g sera Roquefort 2 łyżki ziaren granatu do ozdoby Wykonanie: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Na patelni(...)rozpuścić miód, dorzucić przygotowane gruszki, oprószyć je cynamonem, chwilę smażyć, podlać winem, dodać ser, pod przykryciem dusić około 3-4 minuty aż ser się roztopi. Przed podaniem udekorować ziarnami granatu. Podawać na ciepło
Wino Francja Kuchniasałatkę z rybą i szparagami: - 2 garście ulubionej sałaty - cztery małe porcje dorsza - sok z 1 cytryny - 1 torebka ugotowanego ryżu jaśminowego - sól, pieprz - wypustki z 1/2 granata - 1/3 pęczka zielonych szparagów - oliwa z oliwek - syrop z agawy lub miód - mięta Rybę osusz i usmaż na oliwie/maśle z dodatkiem soli morskiej i otartej skórki z cytryny. Szparagi obierz(...)lodowatej wody. Odcedź, osusz. Usmaż na maśle z dodatkiem syropu z agawy. Ryż wymieszaj z posiekaną miętą, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dodaj sałatę, wypustki z granata, szparagi, całość dopraw solą i pieprzem. Na wierchu ułóż rybę. Gotowe! PS. w tym daniu nie żałuj dobrej oliwy z oliwek i syropu z agawy, to ich odpowiedni balans nadaje
SMYKWKUCHNIszklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie: surówka z młodej kapusty z koperkiem 1 jabłko Obiad: surówka z kiszonej kapusty z granatem zupa-krem z marchewki Podwieczorek frytki z dyni piżmowej 1/2 grejpfruta Kolacja pomidory z cebulą i koperkiem ryż z kalafiora z marchewką Dzień trzeci Śniadanie: szklanka letniej wody(...)koktajl z kiwi i grejpfrutem II śniadanie: sałatka z cykorii z kiszonym burakiem 1 małe jabłko Obiad: kiszone ogórki warzywa po grecku Podwieczorek: surówka z kiszonej kapusty z granatem szklanka soku z pomidorów Kolacja: sok z kiszonych buraków wegańska kalafiornica
Kulinarne przygody Gatityserem Roquefort Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 2 dojrzałe gruszki 3 łyżki miodu 100 ml białego wytrawnego wina 100 g sera Roquefort 2 łyżki ziaren granatu do ozdoby Wykonanie: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Na patelni(...)rozpuścić miód, dorzucić przygotowane gruszki, oprószyć je cynamonem, chwilę smażyć, podlać winem, dodać ser, pod przykryciem dusić około 3-4 minuty aż ser się roztopi. Przed podaniem udekorować ziarnami granatu. Podawać na ciepło
Wino Francja KuchniaPorcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 2 plastry wędzonego łososia 1 łyżka białego sera 2 łyżeczki jogurtu greckiego 2 rzodkiewki 1 łyżeczka pestek granatu 1 garść rukoli 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 cytryny sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy biały ser, dodajemy jogurt, posiekany szczypiorek i startą rzodkiewkę. Doprawiamy solą(...)jednolitą kremową masę. Na plastry wędzonego łosia nakładamy kremowy twarożek i zwijamy w rulon. Na talerzu układamy liście rukoli, a na nich roladki z łososia. Całość posypujemy pestkami granatu, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Smacznego
kulinarnyJa