Składniki (na 1 porcję) - 2 garście rukoli (ok. 40 g), - 1/2 granatu (ok. 50 g), - 1/2 mango (ok. 120 g), - 4 łyżeczki soku z cytryny (ok. 20 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy miodowej (ok. 10 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g), - łyżeczka oleju rzepakowego(...)smażymy na patelni teflonowej. 2. Mango obieramy i kroimy w kostkę. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. 4. Na rukoli układamy mango, ziarenka granatu i kurczaka. 5. Całość polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), która działają przeciwmiażdżycowo, - β-karoten (pochodzący z mango), który jest antyoksydantem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmleka 4 łyżki kaszy manny Lestello 1/2 łyżeczki masła szczypta soli 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 kwaśne jabłka 2 łyżki konfitury wiśniowej cynamon ziarenka granatu Wykonanie: Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy kaszę, wiórki i sól. Odstawiamy do namoczenia na 20 minut. Po tym czasie, na małym ogniu, mleko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż kasza zgęstnieje. Trwa(...)przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy jabłka z piekarnika i delikatnie zdejmujemy z nich skórkę. Czekamy, aż chwilę przestygną, a następnie kroimy w plastry. Układamy na kaszy, posypujemy ziarenkami granatu i wiórkami kokosowymi
Kulinarne przygody GatityBardzo smaczny bakłażan, często jest niedoceniany przez nas. Ma w sobie wiele składników odżywczych i warto go zajadać. Grillowany bakłażan jest pyszny a pestki granatu podkreślają jego wyjątkowy smak. Polecam jako przystawkę, choć ja najadłam się nim na obiad. Grillowany bakłażan z granatem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieteż na uroczystą kolację we dwoje. SKŁADNIKI: 2 niewielkie filety z kurczaka 2 gałązki rozmarynu (może być suszony) sól pieprz oliwa 2 papierowe torebki do smażenia SOS: 1/2 granata 1/4 świeżego pieprzu cayenne lub 1/4 łyżeczki suszonego 200 ml wina czerwonego półwytrawnego 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej sól 1 łyżeczka miodu (u nas akacjowy, nie polecam gryczanego) sitko SAŁATKA(...)oliwa Filet delikatnie rozbijamy solimy i pieprzymy z obu stron. Wkładamy do torebki. Spryskujemy oliwą i doprawiamy rozmarynem. Zawijamy i odstawiamy na min. 15 min, aby kurczak przeszedł smakami. Granata przekrajamy na pół. Z połowy wyciągamy pestki i przekładamy na patelnię razem z powstałym sokiem. Podgrzewamy przez chwilę. Wyłączamy i przecieramy przez sito. Pestki wyrzucamy a powstały sos przekładamy
Kuchnia od dwojgapóźniej w razie głodu pochłonąć w pośpiechu między zajęciami, albo na zakupach ;) Tak właśnie powstało to danie. Składniki: 3 łyżki ugotowanej czarnej quinoy 1 czerwona gruszka garść owoców granatu 1 łyżeczka dżemu malinowego 1 łyżka soku z limonki łyżeczka miodu świeży tymianek Wykonanie: Gruszkę nacinamy tak, aby wyciąć 1/3 owocu, pozostała cześć utworzy "łódeczkę" w którą możemy nałożyć quinoę wymieszaną(...)wcześniej z sokiem z limonki i miodem. Dodajemy łyżeczkę dżemu z malin, owoce granatu i posypujemy wszystko świeżym tymiankiem. I już! Smacznego
Quinoa Raz!Składniki (na 1 porcję) - garść rukoli (ok. 20 g), - 1/2 granatu (ok. 50 g), - łyżka orzechów włoskich (ok. 10 g), - 2 łyżeczki soku z cytryny, - świeży korzeń imbiru. Sposób przygotowania 1. Mieszamy rukolę z ziarenkami granatu i prażonymi orzechami. 2. Sałatkę polewamy sosem (mieszamy sok z cytryny z miodem i odrobiną tartego imbiru).\ Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmnie kasza. Sałatki można łatwo urozmaicić nie tylko rodzajem kaszy ale warzywami i owocami. Lubię je mieszać z prażonymi nasionami i owocami. Dzisiaj proponuję brokuły, włoskie orzechy i pestki granatu. Szybko i smacznie. Sałatka z kaszy gryczanej Składniki: 2-4 porcje 100 g kaszy gryczanej palonej 50 g włoskich orzechów 1 brokuł, mały 1 mała czerwona cebula 3 łyżki owoców(...)granatu Dressing 3 łyżki miodu 1 ząbek czosnku 3 łyżki winnego octu, czerwonego szczypta soli Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Tutaj znjadziesz wskazówki jak ugotować kaszę gryczanę . Podziel brokuł na małe różyczki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie prze z3 minuty. Odcedź i opłucz zimną wodą. Brokuł zachowa swój naturalny zielony kolor. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Rozdrobnij orzechy
codojedzeniaMalinowe serniczki z suszonymi wiśniami i żurawiną podane z pestkami granatu i sosem czekoladowym MALINOWE SERNICZKI Z BAKALIAMI /przepis własny/ 350 g twarogu sernikowego 30 g malinowego budyniu w proszku (bez cukru) duże jajko łyżka masła kakaowego (można zastąpić zwykłym) 15 g soczystych wiśni Bakalland 15 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego
Poranek na słodkosię nie tylko podczas sporządzania napojów, ale także jako dodatek do drinków, polewa do lodów, placków czy gofrów. Podobno równie dobrze pasuje do wytrawnych potraw, np. zup. Sok z granatu 100% Bezpośrednio wyciskany na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości pestek granatu. Zawiera dużą liczbę łatwo przyswajalnych polifenoli (przeciwutleniaczy), których jest w nim trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie
Poranek na słodkomarchewkowe, które jadłam jakiś czas temu. Dzięki dodatkowi przyprawy korzennej zyskały piękny aromat, a za sprawą gotowanej marchewki - słoneczny kolor. Do tego mus z awokado słodzony syropem klonowym, trochę granatu dla przełamania słodyczy... i kubek aromatycznego latte. No właśnie - dzisiaj powiem Wam trochę o kawie, którą na co dzień pija przecież niemal każdy z nas! :) Marchewkowe korzenne pancakes podane(...)klonowym musem z awokado, pestkami granatu i latte Od trzech lat pijam kawę wyłącznie z ekspresu. Dlaczego? Ponieważ właśnie wtedy kupiłam ciśnieniowy ekspres do kawy. Wcześniej bardzo często bywałam w kawiarniach, w których podziwiałam profesjonalne ekspresy i ich możliwości, a przede wszystkim efekt ich pracy - czyli aromatyczną, intensywną i pełną w smaku kawę (głównie latte i latte macchiato), z cudowną
Poranek na słodkołyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1-2 łyżki oleju 1 szklanka wody sól i pieprz do smaku 8 tortilli pszennych 8 marynowanych papryczek jalapeno ziarna z połowy granatu 2 dymki ze szczypiorkiem 8 łyżek kwaśnej śmietany 18% 1/2 szklanki tartego sera cheddar pęczek świeżej kolendry Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone(...)dolnej krawędzi. Na tortillę nałożyć 2-3 łyżki mięsnego farszu Następnie dodać 1 łyżkę śmietany, pokrojoną papryczkę jalapeno, pokrojoną dymkę i ziarenka granatu. Farsz mięsny posypać tartym cheddarem i listkami kolendry. Po nałożeniu farszu zawijać tortille i podgrzewać rozgrzanej na patelni, patelni grillowej lub w piekarniku. Podczas jedzenia skrapiać burrito sokiem z limonki. Smacznego
Codziennik KuchennyDziś mam dla Was kolejny super przepis na idealne śniadanie. Gęsta owsianka na mleku z dodatkiem nasion chia podana z chrupiącą granolą, płatkami migdałów, granatem i figą. Ładny, smaczny posiłek, który da nam energię na resztę dnia ! Składniki (na 1 porcję): 3 łyżki płatków owsianych górskich 150 gram jogurtu naturalnego 1 łyżka nasion chia 1 figa 1/2 granata 2 łyżki
Mango Papajafamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków, mango i chipsów z szynki szwarcwaldzkiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Mango – ½ sztuki Granat – ½ sztuki Orzechy włoskie – ½ szklanki Ser parmezan Szynka szwarcwaldzka – 3-4 plastry Świeża kolendra Oliwa z oliwek, sos balsamiczny Wykonanie: Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez(...)wytopić z nich tłuszcz, tak aby powstały cienkie chipsy. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie. Na półmisku układamy plastry buraków, a na nich pokrojone w kostkę mango. Całość posypujemy granatem, orzechami włoskimi, chipsami z szynki i plastrami parmezanu. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, sosem balsamicznym i posypujemy świeżą kolendrą
Kuchnia Bon Appetitfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy Składniki – 4 porcje: Czerwona kapusta – ½ główki Pomarańcza – 1 sztuka Granat – 1 sztuka Pestki dyni – 2 łyżki Oliwa z oliwek – 1 łyżka Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Musztarda dijon – 1 łyżka Sól Wykonanie: Kapustę drobno posiekać i zblanszować. Zblanszowaną kapustę(...)patelni pestki dyni i dodać je do kapusty. Pomarańczę obrać dokładnie ze skóry i pousuwać białe błonki z owocu, a następnie pokroić w kostkę. Do kapusty dodać pomarańczę, granat i wymieszać z oliwą z oliwek, miodem i musztardą. Doprawić do smaku solą
Kuchnia Bon Appetitkuskus – 100g Pesto z natki pietruszki – 4-5 łyżek Marchew – 1 sztuka Seler – ¼ sztuki Papryka czerwona – 1 sztuka Pietruszka (korzeń) – 1 sztuka Pierś z kurczaka – 200g Szpinak – 2 garście Granat Jogurt naturalny – 3 łyżki Ulubione przyprawy np. garam masala do piersi z kurczaka, suszone zioła (oregano, bazylia, tymianek) do warzyw Oliwa z oliwek – 3 łyżki Sos: Oliwa z oliwek(...)stopniach. Po 15 minutach dodajemy do warzyw pierś z kurczaka i pieczemy dalej. W pudełku lub słoiku układamy warstwami – kaszę, szpinak, kurczaka z warzywami i całość posypujemy granatem. Przygotowujemy dressing z oliwy z oliwek i pesto z natki pietruszki. Takie danie idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy/na uczelni lub obiad (podany jeszcze ciepły
Kuchnia Bon Appetit