Prosta przekąska, doskonałe danie na przyjęcie, ciekawa opcja na kolecję. Faszerowane pieczarki. 4 duże pieczarki 1 szalotka 1 ząbek czosnku Granat 1 puszka pomidorów Kapary Pieprz w zalewie Szczypiorek Słodka papryka Kmin rzymski Kurkuma Sól Pieprz Od pieczarek odcinamy ogonki i kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z szalotką i cukinią. Podsmażamy na patelni do zrumienienia. Dodajemy pomidory z puszki(...)użyłem takich z czosnkiem i cebulą – możecie dodać zwykłych, nie zapomnijcie jednak dodać wtedy nieco więcej cebuli oraz oczywiście czosnku. Gdy farsz podsmaża się na patelni, przygotowujemy pestki granatu, które następnie dodajemy do pozostałych składników. Podobnie robimy z kaparami i zielonym pieprzem z zalewy. Nie będę podawał tutaj sztywnych proporcji – jeśli nie przepadacie za kaparami, możecie je pominąć lub dodać
MarcinChefIdealna propozycja na śniadanie, deser lub lunch. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka mleka 4 łyżki nasion chia 8g cukru waniliowego 5 brzoskwiń z puszki - 10 połówek 1 owoc granatu - mały Przygotowanie: Do dużego kubka wlej mleko i wsyp nasiona chia - wszystko wymieszaj i odstaw na min. 4 godziny do lodówki (lub na noc). Brzoskwinie zblenduj razem z cukrem waniliowym(...)jedną połówkę zostaw do dekoracji. Do szklanki lub miseczki wlej mleko z chia i powoli nakładaj mus z brzoskwiń. Granata przekrój na pół - wydrąż pestki i rozsyp na musie.. Połówkę brzoskwini pokrój w plastry i udekoruj deser. Pudding można zajadać od razu lub odstawić do lodówki i czekać na gości :) Uwaga: Jeżeli lubicie bardziej na słodko, to wierzch deseru
Alutka-Gotujepieczonym brie. Wędrując po świątecznych jarmarkach czuję ich błogi zapach. Kupuję paczkę jeszcze gorących migdałów i cieszę się ich smakiem. Do świątecznego brie proponuję owoce physalis i pestki granatu. Granat w smaku przypomina porzeczkę. Jest to wyjątkowo smaczny i dekoracyjny owoc. Od dawna lubię schrupać pierniki z pleśniowym serem. Pierniki z brie smakują wspaniale! The post Tort brie adwentowy appeared
codojedzeniaAleż jest bardzo proste, wystarczy np. popijać takie koktajle a zdrowie będzie w znakomitej formie. Do tego lekki trening i żadne przeziębienie nas nie złapie. Dziś koktajl z jarmużu, granatu i mango i jest to przepyszny koktajl, zachęcam do wypróbowania. Koktajl z mango, jarmużu i granatów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżek płynnego miodu (w zależności jak słodki ser lubimy) małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego 1 nieduży banan do dekoracji i podkręcenia smaku użyłam startej mlecznej czekolady i nasion granatu Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać lub zmiksować w misce (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać troszkę więcej mąki, jeśli zbyt gęste dolać mleka). Patelnię teflonową dobrze rozgrzać(...)pół, a potem na ćwiartki, tworząc trójkąt. Wierzch naleśnika posmarować jogurtem naturalnym, na nim poukładać pokrojonego na plasterki banana, oprószyć startą na małych oczkach czekoladą i pestkami granatu
Simply Foodłyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana: 250 ml zimnej śmietanki 30% 125 g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa 400 ml wody owoc granatu ciasteczka grzybki(można pominąć) Przygotowanie: Szpinak rozmrozić na sitku. Ja robię to wieczorem i zostawiam na całą noc. Galaretkę przygotować w 400 ml wody wylać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia(...)koniec ubijania dodać cukier puder. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i delikatnie wymieszać ( nie miksować). Rozsmarować na cieście a na górę pokruszyć ścięte ciasto. Udekorować owocami granatu i ułożyć grzybki. Ciasto odłożyć na 2-3 godziny do lodówki by śmietana stężała
Ala piecze i gotujegrupy B oraz naturalny błonnik. Przepis na sałatkę z płatkami żytnimi Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki garść roszponki połowa serka camembert połowa gruszki kawałek granata pół garści płatków żytnich Lubella olej rzepakowy z dodatkiem orzechów arachidowych Przepis 1 Roszponkę wykładamy na talerz i po kolei dodajemy składniki. 2 Gruszkę i camemberta kroimy w kawałki(...)granatu wydobywamy "pestki owocowe". 4 Całość posypujemy płatkami i polewamy olejem. Porady Można użyć do polania także oliwy z oliwek. *Wpis powstał we współpracy z marką Lubella Artykuł Co może zboże? Płatki zbożowe Lubella pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiśliwek suszonych 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 łyżki śmietany 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku natka pietruszki i granat do ozdoby(...)Filety rozkładamy na desce, na każdy kładziemy śliwkę i kawałek ogórka. Zwijamy i spinamy wykałaczką. Na półmisek wylewamy sos śmietanowy, układamy roladki śledziowe, posypujemy natką pietruszki i owocem granatu. Podajemy schłodzone, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliwykonaniu, idealna jako dodatek do obiadu - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 2 sałaty rzymskie mini - sól - zioła prowansalskie - oliwa z oliwek - 1 łyżeczka soku z cytryny - ziarna z jednego granatu - garść pestek dyni - 2 łyżki suszonych jagód Goji Listy sałaty rwę na mniejsze kawałki, dodaję przyprawy, olej, sok z cytryny, ziarna z jednego granatu, pestki dyni i suszone jagody Goji. Gotowe
Wielopokolenioworano dodać ulubione dodatki. Składniki: 1 szkl mleka 0,5 szkl płatków owsianych 2 łyżki nasion chia syrop z agawy bio wiśnie z kompotu bez pestek banan granat Przygotowanie: Płatki i nasiona chia zalać mlekiem, wymieszać i pozostawić na całą noc. Rano płatki dosłodzić syropem z agawy. Na dnie naczynia lub słoika ułożyć wiśnie nałożyć warstwę płatków(...)wierzchu posypać owocami granatu i ułożyć kilka plasterków banana. Wersja w słoiczku idealnie nadaje się do zabrania do szkoły lub pracy
Ala piecze i gotujeobiadem, to wygląda i smakuje tak ładnie, że i na świątecznym stole doskonale się zaprezentuje! Składniki: 0,5 szklanki kaszy kus kus 4 plastry wędzonego łososia garść pestek granatu 0,5 zielonego ogórka garść rukoli oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie: Kaszę kus kus zalać wrzątkiem, ok. 5 mm ponad powierzchnię, posolić, przykryć i zostawić na kilka(...)smaku. Ogórka przekroić wzdłuż na pół, pokroić w plastry. Kaszę doprawić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Ułożyć na talerzu lub półmisku. Na kaszę wyłożyć łososia, pestki granatu, plastry ogórka i rukolę. Polać wszystko odrobiną oliwy i sokiem z cytryny
Kulinarne Inspiracjeświąteczno-imieninowych imprezach. I nigdy nie zostaje na następny dzień. Składniki: • 5 bananów • 4 sztuki kiwi • 3 pomarańcze • 1 puszka ananasów • 1 puszka kukurydzy • 1/2 granatu • 1 cytryna • 1 łyżka majonezu Wykonanie: • Banany obrać, pokroić w krążki i skropić sokiem z cytryny. • Kiwi obrać i pokroić w półkrążki. • Pomarańcze obrać i cząstki(...)przekroić na pół. • Plastry ananasów pokroić na cząstki. • Z granatu wyjąć nasiona. • Wszystkie owoce połączyć i wymieszać z kukurydzą i majonezem
To co kochamciekawy w smaku. Zapraszam! :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka (użyłam krowiego, ale sprawdza się również mleko migdałowe lub kokosowe) - 1 dojrzały banan - 3 płaskie łyżeczki nasion CHIA (szałwii hiszpańskiej) - ziarna granatu Do mleka dodaję pokrojonego banana, wsypuję nasiona Chia i całość miksuję. Odstawiam na 2-3 godziny, aby nasiona delikatnie napęczniały. Po tym czasie przelewam do pucharków i posypuję ziarenkami granatu
WielopokoleniowoSkładniki : ok. 10-15 dag białego sera garść roszponki 3/4 szklanki obranego granatu mała garść obranych orzechów włoskich Przygotowanie : Ser pokroić w kostkę, roszponkę umyć, podzielić Składniki tj. ser, roszponkę, pokruszone orzechy i granat wymieszać, polać sosem. Składniki na sos: oliwa, miód, sok z cytryny Ok. 1/2 soku z małej cytryny wymieszać z łyżką oliwy i miodu. Ser jaki
Proste Potrawystan lodówki. Taką sałatkę bez trudu można zapakować i zabrać do pracy. Składniki: (2 porcje) 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 marchewki 1 burak 1 czerwona cebula rukola owoc granatu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/4 łyżeczki soli szczypta cynamonu Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu(...)cynamonem. Skrapiamy mieszaniną warzywa na blasze i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Składniki dressingu mieszamy razem do uzyskania konsystencji emulsji. Upieczone warzywa podajemy z komosą, granatem, rukolą, skrapiamy przygotowanym dressingiem
Smakowity Blog Kulinarny