łyżki oliwy – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Składniki na sałatkę z kurczaka: – 200g szpinaku baby – 200g pieczonej lub smażonej piersi z kurczaka z solą i pieprzem – pestki z 1 granatu – 40g parmezanu Składniki na dressing do sałatki: – 2 łyżki oliwy – 1 łyżka musztardy – 1 łyżka miodu – sok z 1/4 cytryny SAŁATKA Z KURCZAKA: W misce łączymy pokrojonego na kawałki kurczaka(...)szpinakiem i 25g parmezanu. Składniki dressingu umieszczamy w słoiku, zakręcamy i energicznie mieszamy, polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Posypujemy pestkami granatu i pozostałym parmezanem. BATATY: Bataty myjemy, osuszamy i kroimy w połówki lub plastry. Natłuszczamy 1 łyżką oliwy za pomocą pędzelka, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości ok. 30-40 minut
Be Fit Be StrongSezonowy, rozgrzewający, dbający o naszą odporność. Taki właśnie jest nasz KREM Z DYNI! Z dodatkiem kolendry i granatu tworzy zestaw idealny! Artykuł KREM Z DYNI Z KOLENDRĄ I GRANATEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEząbki czosnku sól Na jagnięcinę: 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 100g mielonej jagnięciny 0,5 łyżeczki libańskiej mieszanki 7 przypraw sól, pieprz oliwa do smażenia Do przybrania: ziarenka granatu orzeszki pinii natka pietruszki Przygotowanie: Przygotowanie hummusu: Ciecierzycę odsączyć i opłukać. Przełożyć do miksera, dodać 2 łyżki tahiny, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę i sól. Wszystko dokładnie(...)mieszać od czasu do czasu. Przygotowanie dania: Hummus przełożyć na talerz lub niezbyt głęboką miseczkę, w środku zrobić niewielkie zagłębienie i nałożyć przesmażoną jagnięcinę. Hummus z jagnięciną przybrać pestkami granatu, posiekaną natkę pietruszki i uprażonymi orzeszkami pinii. natychmiast podawać z arabskim chlebkiem. Smacznego
Codzienne Gotowaniepyszny i zdrowy deser. Świetnie się sprawdzi również jako drugie śniadanie do prac. Składniki: 6 łyżek nasion chia 700 ml mleka miód/cuker puder kilka herbatników 1 banan 1/2 granatu Wykonanie: Do miski przelewam mleko, wsypuję nasiona chia i dodaję miodu do smaku, mieszam. Odkładam do lodówki na całą noc. Następnego dnia herbatniki łamię na mniejsze kawałki, banana kroję(...)paseczki. Do pucharków wsypuję trochę herbatników, pudding chia, herbatniki i ostatnia warstwa puddingu. Na wierzch układam po kilka plasterków banana i posypuję ziarnami granatu. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiprzeciążonego ciężkostrawnymi daniami. Efektowna sałatka ze szpinakiem to doskonała propozycja na świąteczny stół. Sprawdź przepis na Sałatka prawie grecka Składniki 300 g. świeżego szpinaku 2 piersi z kurczaka owoc granatu zioła prowansalskie i czosnek granulowany – do kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu winnego odrobina soku z cytryny sól i pieprz Sałatka ze szpinakiem na świąteczny stół(...)przepis Kurczaka zamarynować w czosnku i ziołach, odstawić na minimum 2 godziny do lodówki, pokroić, usmażyć i wystudzić Szpinak opłukać, umieścić w salaterce, dodać kurczaka, a następnie owoc granatu Z octu winnego, oliwy, soku z cytryny i przypraw zrobić dressing, wszystko dokładnie wymieszać, sałatkę podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! Artykuł Sałatka ze szpinakiem na świąteczny stół pochodzi z serwisu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czosnku – sól, pieprz Składniki na sałatkę z kurczaka: – 200g szpinaku baby – 200g pieczonej lub smażonej piersi z kurczaka z solą i pieprzem – pestki z 1 granatu – 40g parmezanu Składniki na dressing do sałatki: – 2 łyżki oliwy – 1 łyżka musztardy – 1 łyżka miodu – sok z 1/4 cytryny SAŁATKA Z KURCZAKA: W misce(...)łączymy pokrojonego na kawałki kurczaka ze szpinakiem i 25g parmezanu. Składniki dressingu umieszczamy w słoiku, zakręcamy i energicznie mieszamy, polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Posypujemy pestkami granatu i pozostałym parmezanem. BATATY: Bataty myjemy, osuszamy i kroimy w połówki lub plastry. Natłuszczamy 1 łyżką oliwy za pomocą pędzelka, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Be Fit Be Strongbyłyby to te z batatów. Kocham je za ten słodko – słony smak, a najbardziej lubię podawać je w stylu bliskowschodnim, orientalnym. Frytki z batatów z sosem tahini i granatem to moja ulubiona przekąska na szybko. Zdrowe Read More Artykuł Proste frytki z batatów z sosem tahini i granatem pochodzi z serwisu Fly me to the spoon - Dorota Domino
Flymetothespoonprzed zniszczeniem i zmniejszając stan zapalny w organizmie. Grzyby Shiitake Zawierają beta-glukany, które aktywują system makrofagów w celu zwalczania infekcji. Zobacz: Ramen, oryginalny przepis na tradycyjną japońską zupę Granat Zawiera trzy główne polifenole: taninę, kwercetynę, antocyjany, które systematycznie hamują stężenie wolnych rodników w organizmie i chronią błonę komórkową przed uszkodzeniem. Zobacz: Sałatka z krewetkami, granatem i pomidorkami Sfermentowana żywność
ProstePesto.plchyba prawie codziennie. Na Wielkanoc nadziewam je różnymi cudownymi rzeczami i lubię tutaj kombinowac, bawiąc się smakami. Jako fanka zielonego przygotowałam te wiosenne jajka faszerowane awokado i granatem z fetą albo Read More Artykuł Jajka faszerowane awokado i granatem z fetą pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoonzatar 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz SOS 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini sól pieprz pestki granatu świeża kolendra Wykonanie SOS TAHINI W miseczce mieszamy pastę tahini, jogurt, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki. “STEKI” Z KALAFIORA Usuwamy zewnętrzne liście(...)około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przewracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Gotowe “steki” z kalafiora podajemy z jogurtowym sosem tahini, pestkami granatu i świeżą kolendrą. Smacznego
Tajemnice Smakurozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną nalewać małe porcje ciasta i smażyć bardzo cienkie naleśniki. ponadto: 1 op. serka waniliowego 2 banany kiść winogrona bezpestkowego 2-3 łyżki pestek granatu płynna czekolada Każdego naleśnika posmarować serkiem,położyć plasterki banana,połówki winogron,złożyć na cztery,polać czekoladą i posypać pestkami granatu. SMACZNEGO
Kolorowa kuchnia ElkiKrupówkach serwuje się je smażone z dodatkiem żurawiny. Taki smażony ser idealnie będzie komponował się również z sałatą. Składniki 2 małe serki wędzone typu oscypek 2 łyżki pestek granatu ½ cebuli szalotki 1 łyżeczka oleju Sos: 2 łyżki octu malinowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Wykonanie Składniki sosu łączymy ze sobą. Szalotkę kroimy na półksiężyce. Sałatę, myjemy(...)suszymy i rozkładamy na talerzu, polewamy sosem, dodajemy szalotkę posypujemy pestkami granatu. Podsmażamy serek z obu stron na złoty kolor na oleju i wykładamy na sałatkę. Podajemy od razu, z ciepłym serem. Smacznego Zapisz
Tajemnice Smakusłoik o pojemności 500ml 1 owoc kiwi 1 łyżka nasion chia 6 łyżek jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków 5 zbóż 1 łyżka syropu klonowego 4 łyżki nasion owoców granatu 4 łyżki quinoa – ziarna ekspandowane mus z 1/2 mango Wykonanie W osobnym kubeczku mieszamy jogurt z nasionami chia, odstawiamy. Obieramy kiwi, kroimy na cienkie plastry i przyklejamy je do słoiczka(...)wewnątrz. Układamy warstwami w słoiku wszystkie przygotowane wcześniej składniki, w kolejności: jogurt wymieszany z chia płatki 5 zbóż syrop klonowy pestki granata ekspandowane ziarna quinoa mus z mango Zakręcamy słoik i chowamy do lodówki. Rano mamy gotowy, zdrowy i smaczny posiłek. Pomysłów na komponowanie słoików jest wiele. Możemy wykorzystać różne owoce, świeże sezonowe, jak również mrożone. Zamiast płatków dodać możemy
Tajemnice Smakutłoczonego na zimno szczypta soli Nadzienie 2 dojrzałe awokado 1 duży banan 4 łyżki soku z cytryn 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżka oleju kokosowego Dekoracja płatki kokosowe pestki granatu całe orzechy pekan Wykonanie Spód Daktyle moczymy około 20 minut w ciepłej wodzie. Osaczamy, siekamy, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Dno foremek(...)sokiem z cytrynowym, syropem klonowym i stopionym olejem kokosowym. Masą wypełniamy spody z bakalii i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Dekoracja Przed podaniem dekorujemy pestkami granatu, płatkami kokosowymi i orzechami pekan. * przepis po drobnych modyfikacjach zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia 02/2017
Tajemnice Smakuorzechów nerkowca 150 g miąższu z mango około 10 łyżek jogurtu naturalnego 6 łyżek ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa) 3 łyżeczki syropu klonowego 3 łyżki pestek granatu 3 plastry mango do dekoracji Wykonanie Mango i orzechy nerkowców miksujemy na mus. W słoiczkach układamy warstwami według kolejności (proporcje na jeden słoik, szklankę): 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki komosy ryżowej(...)łyżeczka syropu klonowego 4 łyżki musu z mango i orzechów nerkowca 1 łyżka jogurtu 1 łyżka pestek granatu plaster mango do dekoracji Smacznego
Tajemnice Smaku