granat - 2641 przepisów (strona:61/177)

Grillowane bakłażany z pastą orzechową. 211

grillowej Orzechowa pasta: 1/2 kubka zmielonych orzechów włoskich 2 -3 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion mielonej kolendry Szczypta szafranu (opcjonalnie) Sól Odrobina octu winnego 2-3 łyżki soku z granatu (dodałam też kilka kulek) Garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki Odrobina wody do rozcieńczenia pasty PRZYGOTOWANIE: Orzechy blendujemy, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę-ew. rozcieńczamy(...)ręcznika, odsalamy i kładziemy na gorąca patelnię grillowaną, posmarowaną odrobiną oleju. Grillujemy do lekkiego przyrumienienia. Odsączamy na ręczniku i smarujemy pastą. Odkładamy na ok. godzinę. Przed podaniem posypujemy kulkami granatu

Kopystką po garach
SAŁATKA OWOCOWA 127

coś słodkiego" 😉   Składniki: (porcja dla 2 osób) 1 banan ok. 200 g melona 5-6 szt. winogron czerwonych ok. 10 szt. winogron zielonych 1 jabłko 1 kiwi 1/2 granatu 1/2 łyżeczki cynamonu kasza jaglana ekspandowana (do dekoracji) Wykonanie: Banana obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Melona obieramy ze skóry, oczyszczamy środek, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Winogrona dokładnie(...)ćwiartki, a zielona na pół. Jabłko obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kiwi obieramy ze skóry, usuwamy biały środek i kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. W misce mieszamy pokrojone owoce z cynamonem. Wierzch posypujemy ekspandowaną kaszą jaglaną

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z białej rzodkwi,jabłka i granatu 173

magnez, żelazo, cynk, molibden, białek, węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego oraz olejków eterycznych,które odpowiadają za mocny zapach i intensywny smak warzywa.  1 średnia biała rzodkiew 1 jabłko 1/2 granatu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Rzodkiew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jabłko dokładnie umyć i wraz ze skórką również zetrzeć tak jak rzodkiew(...)Wymieszać jabłko z rzodkwią i sokiem z cytryny. Sałatkę posypać pestkami granatu i natką. Spożywać zaraz po przygotowaniu

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z rukoli, kopru włoskiego i krewetek 204

drobnych krewetek koktajlowych (mrożone, obrane, zblanszowane) ok 260 g -1 duża ( lub dwie małe) bulwa kopru włoskiego (fenkuł) ok 50 g rukoli 100 g groszku cukrowego ziarna granatu - opcjonalnie sok z cytryny sos 7 - 8 łyżek. oliwy 1 ząbek czosnku, roztarty 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej 1 - 2  łyżki octu jabłkowego sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku przygotowanie(...)mandolinie. Skropić sokiem z cytryny. Składniki sosu włożyć do słoika, słoik zakręcić, dobrze wymieszać, potrząsając. W misie ułożyć rukolę, fenkuł, krewetki, groszek.  Polać sosem, posypać ziarnami granatu. Smacznego

Stare Gary
Brownie buraczane 135

kakao 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 duże jajka Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Opcjonalnie: 40g posiekanych orzechów włoskich Ponadto na polewę: Czekolada gorzka Łyżka masła  Owoce granatu (lub coś innego co lubisz :)) Buraki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Wyjmujemy z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy, następnie ¼ kroimy w drobną kostkę, a pozostałe ucieramy blenderem(...)stopni na około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem – powinien być wilgotny, ale bez surowego ciasta. Wyjmujemy i polewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej z odrobiną masła, posypujemy nasionami granatu i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego

Kolizje Smaków
Ciepła sałatka z komosą ryżową (quinoa), batatami i jarmużem 201

kostkę  1/2 łyżeczki słodkiej papryki 200 g jarmużu ( miałam fioletowy) 1 szklanka ugotowanej komosy lub 1  szklanka   suchej 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę nasiona granatu z 1/2 owocu świeża kolendra do podania sos 1/4 szklanki świeżego soku pomarańczowego (z 1 - 2  pomarańczy) 2 łyżka oliwy z oliwek  pieprz  sól morska Przygotowanie Komosę opłukać(...)konieczne, można podlać odrobiną wody. Dodać niecałą szklankę gotowanej quinoa ( resztę użyć do innego dania), bataty, lekko wymieszać i wszystko razem podgrzać. Przełożyć do miski, dodać cebulę, posypać ziarenkami granatu. W małej misce wymieszać sok pomarańczowy i oliwę. Doprawić solą  i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Polać ciepłą sałatkę, wymieszać, posypać kolendrą i natychmiast podawać. Smacznego

Stare Gary
HUMMUS 181

cytryny 1 ząbek czosnku 4 łyżki jasnej pasty sezamowej tahini / użyłam takiej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżka oleju sezamowego sól, pieprz zimna woda (ok. 1/3-1/2 szklanki) DODATKOWO: pestki granatu, czerwona cebula, natka pietruszki, sezam, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka oliwy, szczypta słodkiej czerwonej papryki, ćwiartka cytryny WYKONANIE Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera lub malaksera i miksujemy, stopniowo(...)jasną pastę o konsystencji gęstej śmietany. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wykładamy na talerz lub mały półmisek. Posypujemy około 1 łyżką pestek granatu, natką pietruszki, 1 łyżeczką nasion sezamu i cienko pokrojonymi krążkami czerwonej cebuli. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku i pozostałym kminkiem. Skrapiamy oliwą.  Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami

cool and minty
SAŁATKA ŚLEDZIOWA CURRY Z MANGO W KAKOWYCH TARTALETKACH 124

czerwona cebula 5 łodyg selera naciowego 1/2 dużego mango 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka przyprawy curry pieprz Dekoracja: ziarenka granatu Wykonanie: Tartaletki: Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z kakao, solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i zagniatamy szybko ciasto.Ciasto owijamy(...)cytryny. Dodajemy przyprawę curry, pieprz i mieszamy. Gotowy sos curry łączymy ze składnikami w misce. Przekąski: Wystudzone tartaletki kakaowe napełniamy sałatką śledziową curry z mango i przyozdabiamy ziarenkami granatu. Rada: Do sałatki użyłam gotowych płatów śledziowych w oleju. Są mniej słone i jest z nimi mniej pracy bo od razu są gotowe do użycia i nie trzeba ich namaczać

Kuchnia MagdaLeny
Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową 173

cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 1 galaretka cytrynowa 150 ml wody 500 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru kilkanaście nasion granatu sok z cytryny cukier puder WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić(...)masą śliwkowo-orzechową, następnie śmietaną i ponownie zawinąć. Do garnuszka wsypać cukier puder, wycisnąć nieco soku z cytryny i krótko podgrzać. Od razu polać roladę biszkoptową i udekorować nasionami granatu. Roladę włożyć do lodówki lub umieścić w zimnym miejscu na przynajmniej godzinę

Passions hobbies life
Prosta surówka - fenkuł i granat 174

szparagami składniki 1 fenkuł - koper włoski 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 limonki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz papryka w płatkach nasiona z 1/4 - 1/2 granatu dodatkowo zimna woda z 1 łyżką cytryny przygotowanie Naszykować miskę z zimną wodą wymieszaną z 1 łyżką soku z cytryny. Fenkuł, po zdjęciu zewnętrznej warstwy i obcięciu łodyżek, pokroić na cieniutkie plastry(...)mandolinie lub ostrym nożem. Natychmiast przełożyć do miski z wodą i cytryną aby nie ściemniał. Wymieszać oliwę z sokiem z limonki. Fenkuł odcedzić, dodać koperek i nasiona granatu, polać oliwą, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i płatkami papryki. Smacznego

Stare Gary
Sałatka z pieczonych buraków i dyni 202

kroku znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco wraz z naszymi poradami jak ją pięknie podać :)  Składniki: 2-3 średnie buraki, 200 g dyni, 2 ząbki czosnku, garść orzechów, ziarna granatu, 30 g fety, 1/3 szklanki kuskusu razowego, garść świeżego jarmużu dressing: 3 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, sól, pieprz, świeży tymianek(...)suchej patelni podprażamy orzechy włoskie, które następnie z grubsza siekamy. Nakładamy na talerz upieczone warzywa, przygotowany wcześniej kuskus, dodajemy porwany na mniejsze kawałki jarmuż, kruszymy fetę i dodajemy ziarna granatu oraz posiekane orzechy. Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy :) Smacznego

Plate of Joy
Wybuchowe koszyczki śniadaniowe 145

łyżki mielonego siemienia lnianego 50 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich 50 g żurawiny 30 g. suszonych śliwek serek ricotta (może być też serek homogenizowany czy jogurt grecki) granat (lub dowolne owoce do dekoracji) Banany rozgniatamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków (można też zblendować jak ktoś woli) dodajemy miód, płatki, bakalie i całość dokładnie mieszamy (orzechy i śliwki, muszą(...)posmarować tłuszczem). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 25 minut. Upieczone miseczki po ostudzeniu napełniamy serkiem i dekorujemy owocami. Ja użyłam kremowej ricotty i granatu które idealnie komponowały się z kruchymi lekko słodkimi koszyczkami

Cynamonowe szczęście
Świeża sałata z grillowanym serem i owocami 279

Pyszna i zdrowa sałatka łącząca różne smaki, idealna do obiadu i na drugie śniadanie. Przygotuj: Nieduża sałata lodowa Kilka liści cykorii Jeden granat Jedno mango 200g. sera halloumi Świeża kolendra Papryka: żółta, czerwona i zielona Sos: Musztarda, miód, ocet winny, oliwa czosnkowa, sól, pieprz. Warzywa myjemy, sałatę siekamy na dość drobne kawałki, paprykę kroimy w równą kostkę. Ser kroimy(...)plastry i grillujemy na patelni z obu stron, odkładamy do wystudzenia i również kroimy w kostkę. W tym czasie przygotowujemy owoce, które obiecamy: pestki granatu przesypujemy do miski z pozostałymi składnikami, zaś mango kroimy w kostkę i również dodajemy do sałatki. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i całość mieszamy. Dodajemy kilka liści cykorii do ozdoby. Mogą one również posłużyć jako

MarcinChef
Szybki, prosty posiłek na zamówienie czyli kuskus z kurczakiem i granatem na ostro. 120

coś nowego. Jakby to krótko napisać.... mówisz i masz. :) łyżka masła pierś z kurczaka sól i pieprz cayenne do smaku szklanka kuskus woda 2 liście jarmużu 0,5 owocu granatu  Czyste mięso kroimy w kostkę, wielkość dowolna, według własnych upodobań  Oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na maśle. Ilość przypraw też należy dobrać do własnych gustów i smaków(...)Zdejmujemy mięso na talerz, na patelnię wsypujemy kuskus, zalewamy wodą tak jak zaleca producent i czekamy aż zmięknie. Granat przekrawamy w poprzek, a następnie czubkiem noża nacinamy w miejscu ścianek i je wyłamujemy. W ten sposób pestki ładnie i bez chlapania wypadają do naczynia. Gdy kuskus gotowy dodajemy pestki, mięso i porwane liście jarmużu. Ostatecznie doprawiamy i gotowe.  Raptem

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania