granat - 3120 przepisów (strona:61/208)

Baranina w stylu blisko- wschodnim 178

baraniną, którą wolę ze względu na wyrazisty smak i, nie ukrywam, przyjemniejszą cenę. Mięso nie wymaga marynowania, ale ja swoje, dla wygody, posmarowałam harissą, za'atarem, syropem z granatów i wstawiłam na noc do lodówki. Przed pieczeniem doprowadziłam do temperatury pokojowej, posoliłam i posypałam pieprzem. Danie zdecydowanie do powtórzenia. Inspiracją był przepis z magazynu Jamiego Olivera year book 2015/2016 składniki(...)baraniny bez kości - miałam karkówkę 2 łyżki harissy 1 łyżeczka za'ataru 2 łyżki syropu  z granatów sól, pieprz 2 czerwone cebule 6 - 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka pietruszki 1 cytryna kiszona - opcjonalnie do podania pieczywo, kasza, sałata, jogurt przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Opłukane i osuszone mięso natrzeć harissą, za'atarem, syropem z granatów, posypać solą

Stare Gary
Pieczone buraki z granatem i orzechami 186

Sałatka to pyszna wielce. Zainspirowała mnie ta, na którą przepis zobaczyłam w "Mamuszce".  Lekka, pożywna, chrupiąca i te nęcące kolory! Polecam Wam moją bordową kombinację. Pieczone buraki z granatem i orzechami 750 g buraków 1 mały owoc granatu duża garść orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz oliwa Buraki myjemy, obieramy i kroimy(...)spore kawałki. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy obficie. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok 40 minut. Orzechy grubo siekamy. Z granatu wydobywamy pestki. Gdy buraki ostygnął wkładamy je do miski. Skrapiamy octem i mieszamy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Podajemy po pół godzinie od przygotowania, ważne by składniki się przegryzły

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIZZA Z PESTO, SZPINAKIEM I GRANATEM 176

PIZZA Z PESTO SZPINAKIEM I GRANATEM to dość niecodzienne połączenie smaków i może budzić pewne obawy. Jednak niepotrzebnie - jest doskonała. Artykuł PIZZA Z PESTO, SZPINAKIEM I GRANATEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pudding ryżowy z owocami 138

deser, który pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. Moja babcia robiła mi go na zmianę z prażonym ryżem z jabłkami, śmietaną i cynamonem. Oczywiście wtedy w sklepie nie było ani granatów, ani kiwi, tylko nasze polskie owoce. Tak więc przygotujcie pudding ryżowy z owocami jakie lubicie najbardziej. Ja wybrałam te sezonowe. Pudding ryżowy z owocami Czas przygotowania(...)minut + czas oczekiwania Składniki: 2 szklanki tłustego mleka 1/2 szklanki ryżu otarta skórka z cytryny 4 łyżki cukru 1 dojrzałe kiwi ziarenka granatu Wykonanie: Do garnuszka o grubym dnie wlewamy mleko, dodajemy ryż i startą skórkę z cytryny. Powoli doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż się rozklei i wchłonie mleko. Wtedy dodajemy cukier i bardzo dokładnie

Kulinarne przygody Gatity
Krem angielski (custard) z granatem 113

Dziś zapraszam Was na  pyszny słodki deser, czyli krem angielski (custard) z granatem. Z reguły krem angielski  podawany jest w formie waniliowego sosu, tym razem przygotowałam go nieco inaczej i podałam w formie deseru budyniowego.  Krem angielski z granatem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 ml tłustego mleka 200 ml kremówki 30 lub 36%  6 żółtek(...)cukru 1 laska wanilii ziarenka granatu plasterki pomarańczy Wykonanie: Do garnuszka o grubym dnie wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy połowę cukru i wyłuskane ziarenka wanilii. Doprowadzamy do zagotowania po czym odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek wlewamy po łyżce przestudzonego mleka, cały czas ubijając, aby masa się

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z gruszką, camembertem i orzechami w miodowym dressingu 212

Ostatnio sobie przypomniałam, że gruszka i ser pleśniowy, to bardzo zgrany duet :) A już szczególnie w postaci soczystej sałatki z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich, orzeźwiających pestek granatu i polanej pysznym, miodowym dressingiem. Dzięki zróżnicowanym  'teksturom' i smakom, w końcowym efekcie otrzymujemy intrygującą, wyśmienitą i lekką mieszankę :) Mąż jeszcze do tej sałatki zawsze dostaje porcję maślanych grzanek, może(...)sałatka zasmakuje z ich dodatkiem? Spróbujcie! :) 4 porcje: * mix sałat- całe opakowanie * ser camembert- 2 szt. * gruszka- 1 bardzo duża * orzechy włoskie- niewielka garść * pestki granatu- 2 łyżki Miodowy dressing: * olej- 2 łyżki * miód- 2 łyżeczki * sok z cytryny- 2 łyżeczki Miodowy dressing: Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Spróbować czy stopień słodyczy jest odpowiedni- w razie konieczności dodać miód

Kraina Miodem Płynąca
Zielone ciasto z granatem czyli leśny mech 139

ciasto znane jest już chyba wszystkim. Jest delikatne, z pysznym kremem i kontrastem w postaci pestek granata. To będzie też piękna ozdoba stołu. Składniki : * 2 szklanki mąki krupczatki * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 1 szklanka oleju * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 450 g szpinaku rozdrobnionego * 400ml śmietanki kremówki * 250 g serka mascarpone * 2 śmietan fixy * 4 łyżeczki cukru wanilinowego(...)granat  Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać szpinak rozmrożony i dobrze odciśnięty. Piec ciasto 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić ciasto na pół. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fix-ami. Wymieszać z serkiem mascarpone. Na połowę ciasta wyłożyć krem. Drugi blat  pokruszyć

Magiczne Życie Marty
Mazurek z konfiturą malinową i kremem z masła orzechowego 154

jeszcze planów na mazurka to właśnie przed oczami macie najlepszy przepis na niego! Ja zakochałam się od pierwszego kęsa. Delikatnie kwaśna konfitura w połączeniu z kremem z masła orzechowego, granatem i chrupiącymi płatkami migdałów to idealnie komponujące się dodatki z kruchym, maślanym spodem ciasta. Polecam, serdecznie polecam. Składniki: Ciasto kruche: 200 gram masła 350 gram mąki pszennej tortowej + odrobina(...)gram mascarpone 3 czubate łyżki masła orzechowego 1 czubata łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1/2 szklanki konfitury malinowej, najlepiej domowej z niewielką ilością cukru płatki migdałów do dekoracji pestki granata do dekoracji ewentualnie świeże maliny do dekoracji Ciasto kruche: Ważne! Żółtko, śmietana i masło muszą być schłodzone wcześniej w lodówce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą nożem, następnie zagniatamy dłonią, krótko lecz

Mango Papaja
Kokosowy pudding chia z granatem i czekoladą. 155

pudding to była miłość od pierwszego wejrzenia. Zobaczyłam go na tym blogu (link) i po prostu nie mogłam go nie zrobić. Wygląda obłędnie, granat bardzo fajnie kontrastuje z czekoladą. Nie tylko wizualnie, ale też smakowo. No i ten kokos!:) Składniki (1 porcja): 1/6 szklanki nasion chia (pudding będzie gęsty, możesz dodać mniej nasion) 1 szklanka mleka kokosowego (z kartonu(...)łyżeczki miodu (może być inny słodzik) wanilia - np. 1/4 łyżeczki ekstraktu lub szczypta ziarenek z laski     Do podania: kilka nasion granatu 2 kostki gorzkiej czekolady, posiekane i/lub starte  (użyjcie porządnej czekolady - kilka składników, najlepiej zero lub minimalne ilości cukru, jak najwięcej kakao) 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1. Nasiona chia zalej zimnym mlekiem, dodaj miód i wanilię

Powiedz dietom nie
Jesienny breakfast bowl, czyli skuteczny sposób na jesienną chandrę 152

zdecydowanie podskoczył, a zły nastrój odszedł w zapomnienie. Postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem, byście Wy również przezwyciężyli męczącą nas wszystkich jesienną chandrę :). Składniki: jedno większe jabłko połowa granatu pół kostki twarogu- 125g (ja wybrałam półtłusty,jednak możesz zarówno użyć light) :) pięć łyżek ziaren soi z tego przepisu (możesz użyć też płatków sojowych, bądź owsianych)   łyżka otrębów pszennych(...)skórki i pokrój w drobną kostkę .   Następnie wrzuć je małego do garnka i podlej wodą.  Gotuj na małym ogniu do zmiękknięcia jabłek. W tym czasie obierz połowę granatu. Do miski wsyp amarantus, siemię lniane, soję, otręby pszenne i twaróg. Dodaj mus z jabłek i granata. Całość posyp orzechami włoskimi i czekoladą. Gotowe! Teraz tylko skosztuj i pożegnaj się

Smiling Shrimp
Salatka ze szpinaku i granatu z miodem 101

Składniki: 200g świeżych liści szpinaku odmiany baby 1 owoc granatu 5-6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sok z pół cytryny pieprz Wykonanie Szpinak umyć i osuszyć. Owoc granatu obrać . W miseczce przygotować sos na bazie oliwy Miód włożyć do miski ,dodać sok z cytryny,dokładnie wymieszać .Następnie dodać oliwę z oliwek i ponownie wymieszać do połączenia składników(...)miseczki włożyc umyty,osuszony szpinak,wsypać owoc granatu,wymieszać .Wszystko przed podaniem zalać sosem i delikatnie wymieszać

w mojej kuchni
Kokosowa owsianka z mango 129

Zapraszam na pyszne i zdrowe śniadanie z sezonowymi owocami. Dziś,  jako dodatek do płatków owsianych wybrałam dla Was pyszne i soczyste mango oraz zdrowe i apetyczne ziarenka granatu. Wszystko uzupełnia kokosowy aromat wiórków. Mówię Wam pycha ! Kokosowa owsianka z mango Czas przygotowania:   5 0 minut Proporcje  dla 2 osób Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych (nie tych(...)błyskawicznych) 1,5 szklanki mleka  szczypta soli 1/2 łyżeczki masła brązowy cukier do smaku 2 łyżki wiórków kokosowych 1/2 szklanka pokrojonego mango ziarenka granatu wiórki kokosowe do posypania Wykonanie: Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, wiórki kokosowe, sól i odstawiamy na 30 minut. Następnie gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki

Kulinarne przygody Gatity
Kasza manna na mleku z granatem i czerwoną pomarańczą 125

Dziś  zapraszam na kolejną odsłonę z  cyklu zdrowe śniadanie . Oto kasza manna na mleku z granatem i czerwona pomarańczą. Nasza stara poczciwa kasza manna w nieco innej wersji, bo z dodatkiem sezonowych owoców. Jeśli wolicie rzadszą kaszę, dodajcie do niej więcej mleka.  Pysznie, zdrowo i kolorowo.   Kasza manna na mleku z granatem i czerwoną pomarańczą Czas(...)przygotowania: 80 minut Składniki: 2 szklanki mleka 2% 5 łyżek kaszy manny szczypta soli 1 łyżka cukru kilka plasterków czerwonej pomarańczy ziarenka granatu Wykonanie: Mleko wlewamy do garnuszka o grubym dnie, wsypujemy kaszę i odstawiamy do namoczenia na 30-60 minut. Po tym czasie dodajemy sól, mleko podgrzewamy na małym ogniu, aby się nie przypaliło i gotujemy do uzyskania odpowiedniej

Kulinarne przygody Gatity
Rolady ze granatym  (Wybuchowe zrazy wołowe ;) ) 127

potyn wszysko jejś, ale przi tych roladach, to śmiōtła 14 ze talyrza wszysko- widać bōły 15 dobre. Co potrza? 16 5-6 kōnskōw 17 miysa wołowego na rolady 1 granat gołrść 18 łorzechōw włoskich 15-20 dkg wyndzōnki 19 5 łyżeczek mostrichu 20 keliszek czerwōnego wina 150 ml śmiytōnki 21 2-3 łeżki 22 masła klarowanego trocha 23 wody sōl(...)łyżeczka mostrichu i rozsmarujcie. Posypcie troszka pieprzym i solōm. Podpiyczcie sie plastry boczku na patelni i dejcie 35 na rolada. Łorzechy na chwila upranżcie 36 i wciepcie na rolady. Granat trza łobrać ze skōry i wyciepnōńć 37 tyż te biołe błōnki ze środka, a reszta do roladōw. Tera trudne zadanie, bo trza je zwiynōć 38 tak, żeby ze środka nōm

Chop w kuchni
Nocna owsianka z mandarynką i granatem 162

dyniowa granola Owsianka z borówką amerykańską i chia   Bananowy jogurt z domowym musli i kokosem Owsianka z kiwi i bananem Przepis na zdrowe śniadanie Owsianka z mandarynką i granatem Czas przygotowania: 10 minut + 8 godzin Składniki: 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki płatków owsianych górskich ziarenka z 1/2 granata 1 mandarynka opcjonalnie 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Płatki wsypujemy(...)słoika, mleko doprowadzamy do wrzenia, zalewamy nim płatki, mieszamy. Słoik zamykamy i odstawiamy na cała noc. Rano do owsianki dodajemy miód, cząstki mandarynki i ziarenka granatu

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania