granat - 3120 przepisów (strona:61/208)

SAŁATKA Z ROSZPUNKI Z GRANATEM I POMARAŃCZĄ 158

Pyszna, lekka i zdrowa sałatka. Pomarańcz i granat nadają jej słodkiego smaku, do tego orzechy i sos winegret, pycha.                                                                          Składniki  :  Opakowanie(...)rukoli garść roszpunki 2 słodkie pomarańcze 1 granat duża garść orzechów nerkowca dowolne kiełki                                                                        Sos winegret :  2 łyżki miodu  2 łyżki oliwy

Kulinarne Fantazje Marioli
Deser "Eton Mess" 127

truskawki - czy istnieje coś lepszego? To właśnie słodki bałagan z Eton, czyli tradycyjny, brytyjski deser. Podawany jest także z bananami jako Lancing Mess. My zaszaleliśmy i wykorzystaliśmy także granat, banana i odrobinę serka naturalnego, by masa śmietanowa była nieco gęstsza. Całość jest po prostu nie do opisania - sprawdźcie sami! :) Eton mess: ok. 250 g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki pół(...)granatu* 2 banany pokrojone w plasterki* 4 większe bezy (przepis TUTAJ ) ok. 200 ml śmietany 30-36% (można użyć także jogurtu) ok. 3 łyżki serka naturalnego* 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka drobnego cukru lub cukru waniliowego - opcjonalnie W tradycyjnym deserze wykorzystuje się bezy, truskawki i śmietanę. Ja trochę go "podrasowałam", ale oryginał także jest cudowny. Jeśli wykorzystujecie tylko truskawki

Cooking Monster
Koktajl na bazie jogurtu naturalnego 123

przerwie na mecz częstuję lekkim, owocowym koktajlem na bazie jogurtu naturalnego i z dodatkiem pestek granatu. To dla tych, co piwa pić nie mogą, nie chcą, nie lubią itd ;) Ps. A jaki wynik typujecie...? Składniki: 1 mały kubek jogurtu naturalnego (ok 200g) 1 duży banan 2 łyżeczki dżemu truskawkowego 1/3 granatu (ok 4-5 łyżek) Sposób przygotowania: Do misy blendera(...)jogurt naturalny, pokrojony w plastry banan oraz dwie łyżeczki dżemu truskawkowego (u mnie z dodatkiem mięty). Całość miksujemy na gładką konsystencję. Na dnie szklanek układamy po 2 łyżki owoców granatu, rozlewamy koktajl i posypujemy pozostałymi ziarnami. Dekorujemy listkami mięty

Kuchnia w czekoladzie
Kasza bulgur z owocami 203

cały czas mam trochę kilogramów za dużo, głównie przez nieregularne jedzenie i spożywanie największych posiłków głównie wieczorami.   Składniki :  50g kaszy bulgur  kilka truskawek kilka pestek granatu  kiwi  kilka borówek amerykańskich  sok z 1/4 grejpfruta  Do pojemnika do gotowania ryżu wsypujemy kasze bulgur, zalewamy wrzątkiem zarówno kaszę, jak i pojemnik na wodę w urządzeniu(...)gotowania na parze i włączamy na 13 minut. W tym czasie myjemy owoce, truskawki kroimy na ćwiartki, kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Pestki granatu wyjmujemy z całego owocu, a borówki tylko myjemy. Po wyłączeniu się parowaru łączymy kasze z owocami i zalewamy sokiem z grejpfruta, po czym wkładamy danie na minimum 2 godziny do lodówki. Czekam na Wasze komentarze

Parowar Faceta
Salatka z mlodej kapusty i selera, z serem plesniowym i granatem 117

nóż widelec uda mi się zebrać trochę głosów do końca m!  Sałatka z młodej kapusty i selera, z serem pleśniowym i granatem 1/4 główki młodej, białej kapusty sól 2 łodygi selera naciowego 1 mały owoc granatu 1 małe jabłko ze skórką łyżeczka soku z cytryny 50 g sera pleśniowego, z niebieska pleśnią(...)musztardy i majonezu  sok z 1/2 cytryny Kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy do miski i lekko solimy. Mieszamy i odstawiamy na bok. Łodygi selera myjemy, kroimy w kostkę.  Granat obieramy i wyciągamy z niego karminowe pesteczki.  Jabłko myjemy i kroimy w nie za dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny by nie ciemniało. Ser kruszymy na kawałki. Wszystkie wyżej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka wiosenna ze świeżym szpinakiem, mozzarellą, owocami i olejem rzepakowym Green Spoon 184

sosem winegret. Do takich sałatek bardzo często używam także świeżych liści szpinaku (które uwielbiam ;)). Dzisiaj postanowiłam trochę zaszaleć i dodałam trochę słodko-kwaśnych owoców, tj. pomarańcza, winogrona i granat. Całość posypałam słonecznikiem, sezamem i nasionami chia. Zamiast sosu winegret sałatkę skropiłam olejem rzepakowym tłoczonym na zimno Green Spoon .  Ten olej ma taki cudowny smak i zapach, że szkoda(...)się z  różnymi sałatkami czy surówkami obiadowymi. Składniki: 2 garście liści szpinaku, kilka pomidorków daktylowych, kilka zielonych winogron, kilka małych kulek mozzarelli, 1 plasterek pomarańczy, 2 łyżki nasion granata, 1 łyżeczka łuskanego słonecznika, 1/3 łyżeczki sezamu, 1/3 łyżeczki nasion chia, 2 łyżki oleju rzepakowego Green. Spoon . Przygotowanie: Liście szpinaku myjemy i osuszone układamy na talerzu. Na szpinaku układamy odsączone

Aga w kuchni
Hummus, pasta z cieciorki (ciecierzycy) 115

Zawiera także składniki, które obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiegają zaparciom i wspomagają odchudzanie. I oczywiście jest bezglutenowa. Dziś zapraszam na pyszny hummus. W duecie z granatem smakuje wybornie. Pasta z cieciorki (ciecierzycy), hummus Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej cieciorki 2 ząbki czosnku 2 łyżki  tahini, domowej pasty sezamowej sól morska(...)cytryny zimna woda przyprawa zatar (za'atar) do posypania ziarenka granatu oliwa z oliwek EV Wykonanie: Ugotowaną ciecierzycę (możemy też użyć taką z puszki lub ze słoika) wrzucamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, tahini, oliwę, sól, sok z cytryny, 2-3 łyżki wody. Wszystko dokładnie miksujemy, Jeśli pasta będzie  za gęsta dodajemy jeszcze odrobinę wody. Gotowy hummus przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
BAKŁAŻANY PIECZONE Z JOGURTEM GRECKIM I GRANATEM 130

Będzie Ci potrzebny : 1 duży bakłażan ½ granata 2 ząbki czosnku 150 ml gęstego jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny Sól Pieprz Tymianek Bakłażany, często z nich korzystam w swojej kuchni. Są doskonałym surowcem do tworzenia dań z mięsem ale też i w wersji bezmięsnej są wspaniałe. Bardzo lubię, gdy ich smak miesza się oliwą z oliwek(...)upieką, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie i wykładamy na wystudzone bakłażany, dekorujemy granatem. Prawda że proste ? A jakie pyszne. ZOBACZ TEŻ PIECZONE BAKŁAŻANY Z INDYKIEM MOUSSAKA – GRECKA ZAPIEKANKA KASZA BULGUR I ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Artykuł BAKŁAŻANY PIECZONE Z JOGURTEM GRECKIM I GRANATEM pochodzi

Markowy smak
Baranina w stylu blisko- wschodnim 162

baraniną, którą wolę ze względu na wyrazisty smak i, nie ukrywam, przyjemniejszą cenę. Mięso nie wymaga marynowania, ale ja swoje, dla wygody, posmarowałam harissą, za'atarem, syropem z granatów i wstawiłam na noc do lodówki. Przed pieczeniem doprowadziłam do temperatury pokojowej, posoliłam i posypałam pieprzem. Danie zdecydowanie do powtórzenia. Inspiracją był przepis z magazynu Jamiego Olivera year book 2015/2016 składniki(...)baraniny bez kości - miałam karkówkę 2 łyżki harissy 1 łyżeczka za'ataru 2 łyżki syropu  z granatów sól, pieprz 2 czerwone cebule 6 - 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka pietruszki 1 cytryna kiszona - opcjonalnie do podania pieczywo, kasza, sałata, jogurt przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Opłukane i osuszone mięso natrzeć harissą, za'atarem, syropem z granatów, posypać solą

Stare Gary
Pieczone buraki z granatem i orzechami 173

Sałatka to pyszna wielce. Zainspirowała mnie ta, na którą przepis zobaczyłam w "Mamuszce".  Lekka, pożywna, chrupiąca i te nęcące kolory! Polecam Wam moją bordową kombinację. Pieczone buraki z granatem i orzechami 750 g buraków 1 mały owoc granatu duża garść orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz oliwa Buraki myjemy, obieramy i kroimy(...)spore kawałki. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy obficie. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok 40 minut. Orzechy grubo siekamy. Z granatu wydobywamy pestki. Gdy buraki ostygnął wkładamy je do miski. Skrapiamy octem i mieszamy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Podajemy po pół godzinie od przygotowania, ważne by składniki się przegryzły

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIZZA Z PESTO, SZPINAKIEM I GRANATEM 162

PIZZA Z PESTO SZPINAKIEM I GRANATEM to dość niecodzienne połączenie smaków i może budzić pewne obawy. Jednak niepotrzebnie - jest doskonała. Artykuł PIZZA Z PESTO, SZPINAKIEM I GRANATEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pudding ryżowy z owocami 130

deser, który pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. Moja babcia robiła mi go na zmianę z prażonym ryżem z jabłkami, śmietaną i cynamonem. Oczywiście wtedy w sklepie nie było ani granatów, ani kiwi, tylko nasze polskie owoce. Tak więc przygotujcie pudding ryżowy z owocami jakie lubicie najbardziej. Ja wybrałam te sezonowe. Pudding ryżowy z owocami Czas przygotowania(...)minut + czas oczekiwania Składniki: 2 szklanki tłustego mleka 1/2 szklanki ryżu otarta skórka z cytryny 4 łyżki cukru 1 dojrzałe kiwi ziarenka granatu Wykonanie: Do garnuszka o grubym dnie wlewamy mleko, dodajemy ryż i startą skórkę z cytryny. Powoli doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż się rozklei i wchłonie mleko. Wtedy dodajemy cukier i bardzo dokładnie

Kulinarne przygody Gatity
Krem angielski (custard) z granatem 103

Dziś zapraszam Was na  pyszny słodki deser, czyli krem angielski (custard) z granatem. Z reguły krem angielski  podawany jest w formie waniliowego sosu, tym razem przygotowałam go nieco inaczej i podałam w formie deseru budyniowego.  Krem angielski z granatem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 ml tłustego mleka 200 ml kremówki 30 lub 36%  6 żółtek(...)cukru 1 laska wanilii ziarenka granatu plasterki pomarańczy Wykonanie: Do garnuszka o grubym dnie wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy połowę cukru i wyłuskane ziarenka wanilii. Doprowadzamy do zagotowania po czym odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek wlewamy po łyżce przestudzonego mleka, cały czas ubijając, aby masa się

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z gruszką, camembertem i orzechami w miodowym dressingu 199

Ostatnio sobie przypomniałam, że gruszka i ser pleśniowy, to bardzo zgrany duet :) A już szczególnie w postaci soczystej sałatki z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich, orzeźwiających pestek granatu i polanej pysznym, miodowym dressingiem. Dzięki zróżnicowanym  'teksturom' i smakom, w końcowym efekcie otrzymujemy intrygującą, wyśmienitą i lekką mieszankę :) Mąż jeszcze do tej sałatki zawsze dostaje porcję maślanych grzanek, może(...)sałatka zasmakuje z ich dodatkiem? Spróbujcie! :) 4 porcje: * mix sałat- całe opakowanie * ser camembert- 2 szt. * gruszka- 1 bardzo duża * orzechy włoskie- niewielka garść * pestki granatu- 2 łyżki Miodowy dressing: * olej- 2 łyżki * miód- 2 łyżeczki * sok z cytryny- 2 łyżeczki Miodowy dressing: Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Spróbować czy stopień słodyczy jest odpowiedni- w razie konieczności dodać miód

Kraina Miodem Płynąca
Zielone ciasto z granatem czyli leśny mech 126

ciasto znane jest już chyba wszystkim. Jest delikatne, z pysznym kremem i kontrastem w postaci pestek granata. To będzie też piękna ozdoba stołu. Składniki : * 2 szklanki mąki krupczatki * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 1 szklanka oleju * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 450 g szpinaku rozdrobnionego * 400ml śmietanki kremówki * 250 g serka mascarpone * 2 śmietan fixy * 4 łyżeczki cukru wanilinowego(...)granat  Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać szpinak rozmrożony i dobrze odciśnięty. Piec ciasto 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić ciasto na pół. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fix-ami. Wymieszać z serkiem mascarpone. Na połowę ciasta wyłożyć krem. Drugi blat  pokruszyć

Magiczne Życie Marty