Zrobiona w sumie pod rybę, po prostu. Od dawna chodziło za mną połączenie ryby z owocami, trzeba było to w końcu zrealizować. Świetne połączenie, świetne. Składniki: 1 mango pół granatu 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz Mango obieramy, kroimy w kostkę (pamiętajcie o pestce w środku(...)wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pestki granatu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowaną natkę. Dolewamy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Salsa z mango i granatem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypewnie po nowym roku. Póki co, sprzedaję Wam prosty przepis na smażoną rybę z salsą, która wszystko zmienia. Na lepsze. Składniki: 2 większe filety pstrąga łososiowego 1 mango pół granatu 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz olej rzepakowy Mango obieramy, kroimy w kostkę (pamiętajcie o pestce(...)środku), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pestki granatu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowaną natkę. Dolewamy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pstrągi solimy i pieprzymy, odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią filety (najpierw od strony skóry) i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Moje filety były
Kardamonovytrochę czasu, żeby się dotrzeć. Jutro sos będzie smakował dużo lepiej. Mam to już przećwiczone. Przepis pochodzi z bloga minimalistbaker . Składniki: 3 duże czerwone papryki 2 łyżki melasy z granatów (jeżeli macie problem z jej dostaniem, zastąpcie ją 1 łyżką miodu i 1 łyżką soku z cytryny lub octu balsamicznego) pół szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej(...)łyżeczka płatków chili (lub więcej) sok z połowy cytryny (lub więcej) 1 łyżka oliwy extra virgin pół łyżeczki soli (lub więcej) 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki, parę ziaren granatu (opcjonalnie) Papryki myjemy, całe wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, około 25 minut, do lekkiego przypalenia skórki. Następnie wkładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i odstawiamy na 15 minut
Kardamonovypieczenia, takie ciasta lubimy. Bita śmietana z mascarpone, czekolada w kruchym spodzie i kwaskowe granaty lub w okresie letnim czerwone porzeczki. Spód kruchy : kakaowe herbatniki 300 g masło lub margaryna 110 g 1 czekolada 100 g mleko 3-4 łyżki Nadzienie: śmietana 30 % 200 ml serek mascarpone ( lub z wiaderka ) 250 g 4 płaskie łyżeczki żelatyny woda gorąca(...)cukier waniliowy 1,5 -2 łyżeczki cukier puder do smaku (2-4 łyżki ) 1 granat lub czerwona porzeczka Tortownica 20 cm. Herbatniki dokładnie kruszymy w malakserze na piasek. Mnie popsuł się malakser i miałam grubsze kawałki ciastka które słabo się łączyły. W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i czekoladą. Płynne składniki dodajemy do ciastek. Całość wyrabiamy. Gotową
Smaczne mojewyraźne smaki przypraw słodko-pikantnych, które jak dla mnie świetnie komponują się z marchewką. Możemy takie marchewki podać jako dodatek do obiadu, ale wystarczy dodać do nich dressing, pestki granatu i listki rukoli, a już możemy to śmiało jeść jako sałatkę na ciepło. Składniki (na 2 porcje): około 6 średnich marchewek 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta chili sól i pieprz(...)łyżka sosu tahini około 3 łyżki wody lub więcej ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 2 łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego sól i pieprz do smaku Do podania: pestki granatu kilka garści liści rukoli Nastawiamy piekarnik na 200°. Marchewki obieramy i przecinamy wzdłuż na pół. Przekładamy do blachy do pieczenia. Posypujemy je przyprawami – cynamonem, chili, solą oraz pieprzem
Smaczna StronaCzas na kolejną świąteczną propozycję. Tym razem mam dla Was przepis na bakłażana pieczonego w piekarniku. Z dodatkiem owoców granatu i sera feta smakuje wyśmienicie. Myślę, że ta przekąska będzie ładnie prezentować się na świątecznym stole. Składniki: 1 bakłażan 3 suszone pomidory 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie czosnek niedźwiedzi 100 g sera feta granat sól, pieprz oliwa z oliwek(...)pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 30 minut ( do miękkości). Po upieczeniu podajemy z drobno pokrojonym serem feta oraz pestkami granatu
noteskulinarnyfigazimowym okresie można taką prostą sałatkę wyczarować z użyciem naprawdę niewielkiej ilości składników, co nie odbija się wcale na smaku. Wkomponujcie w standardową mieszankę sałat plasterki jabłka, soczyste pestki granatu, chrupiące pistacje i magia na talerzu czyni się sama. Do tego pomarańczowy dressing – bardzo w zimowym klimacie. Składniki (na 2 duże porcje): 3 garści mieszanki sałat 2 garści liści(...)rukoli 1 jabłko około 3 duże łyżki pestek granatu połowa małej czerwonej cebuli 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki z grubsza posiekanych orzechów pistacjowych Na dressing: 4 łyżki oliwy sok z połowy pomarańczy – z niego bierzemy dwie łyżki na zalanie cebuli łyżeczka musztardy Dijon skórka otarta z połowy pomarańczy sól i pieprz do smaku łyżeczka syropu klonowego
Smaczna StronaCieniutkie, czekoladowe naleśniki wypełnione puszystą ricottą i miodem (lub dżemem pomarańczowym). Podane ze skórką otartą z pomarańczy, pestkami granatu i czekoladową polewą. Świetne na jesienny popołudniowy deser lub słodkie śniadanie. Ricottę można zastąpić rozmiksowanym twarogiem. ______________________________________________________ SKŁADNIKI 4-6 czekoladowych naleśników, np. z tego przepisu 250 g sera ricotta 1-2 łyżki miodu lub dżemu pomarańczowego opcjonalnie(...)masła POLEWA CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWA 2 łyżki nutelli lub 40 g roztopionej gorzkiej czekolady 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki likieru cointreau (pomarańczowego) DO PODANIA: pestki granatu, świeży rozmaryn, skórka otarta z pomarańczy ______________________________________________________ WYKONANIE Naleśniki smażymy według przepisu. Ricottę mieszamy z miodem lub dżemem pomarańczowym. W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę lub nutellę z powidłami śliwkowymi
cool and mintysmaków. Rześka sałatka arbuzowa to istna podróż przez wszystkie kubki smakowe. Lekko słodki, rzeźwiący arbuz w połączeniu ze słonym, boskim serem halloumi do tego słodkie i trochę cierpkie nasiona granatu, kwaskowość dressingu i orzeźwiająca mięta. By nadać jeszcze nieco nieoczywistości, rzodkiewka która nadaje fajnej ostrości i chrupiące pestki dyni i nasiona słonecznika. INNE PYSZNE SAŁATKI TU NA BLOGU: SAŁATKA(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT SKŁADNIKI: – Arbuz – kawałek 1/4 nie za dużego arbuza – Rzodkiewki – 6 sztuk – Liście mięty – Pestki dyni – Nasiona słonecznika – Ser Halloumi – Rukola duża garść – Ogórek gruntowy – Nasiona granatu – 2 łyżki DRESSING – Ocet ryżowy – 2 łyżki – Oliwa z oliwek – 3 łyżki – Szczypta soli – Sok z cytryny – 1 łyżka – 4 poszatkowane drobno większe listki mięty PRZEPIS: Składniki dresingu umieść
globuskulinarnyrewelacja właśnie jw pożywnej sałatce. Ostatnio często przyrządzam sałatki z kamut, a że sezon na dynię się zaczął przygotowałam dla Was przepis na kolorową sałatkę z pieczonej dyni, granatu, halloumi i kamut. Sałatka jest pyszna i zdrowa. Uwielbiam sałatki o każdej porze roku. Jesienią dominują u mnie sałatki z dynią z różnymi dodatkami. Do przygotowania tej sałatki użyłam hokkaido(...)miksu 1 dynia hokkaido, ok. 1,2 kg 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej 125 g halloumi 80 g pszenicy kamut 2 łyżki pestek dyni 1 mały granat Dressing 1 łyżka miodu 1 łyżka winnego octu 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i czarnego pieprzu ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich Dynię pokrój na kawałki. Usuń
codojedzeniamały ząbek czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy sól morska Relisz cebulowy: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów) Przygotowanie wegetariańskich burgerów: Przygotować kotlety wegetariańskie: Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas, możemy(...)minut , do miękkości bez rumienienia. Można (a nawet trzeba) podlewać wodą, jeśli będzie za sucha. Przełożyć do miseczki i polać niewielką ilością soku z daktyli lub granatu. 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów) sól morska do smaku Smażenie burgerów : Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzać 2 łyżki oleju, poukładać
Moja DelicjaSkładniki: 400g jogurtu naturalnego 200g śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 2 galaretki truskawkowe 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki mleka 120g biszkoptów 1/2 granatu 1 mango kilka listków mięty Wykonanie: 1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. 2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600 ml wrzątku i pozostawić do ostudzenia, a następnie wstawić(...)szpatułką. Masę jogurtowo- galaretową przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 4. Mango pokroić w małą kostkę, a z granatu wyłuskać ziarenka. 5. Na wierzchu torcika ułożyć mango, ziarenka granatu i listki mięty
Szalona Kuchnia Ewelinywiele. Tę poznaliśmy w restauracji Qaynana w Baku. W świetny sposób łączy to, co bardzo kojarzy się z kuchnią kaukaską, czyli zioła, berberys i melasę z nasion granatu z mniej tradycyjną rukolą. Sałatka ta świetnie komponuje się z syryjskim pomidorowym ryżem z soczewicą . Składniki: - kilka garści rukoli - pęczek natki pietruszki - kilkanaście listków mięty - 2 pomidory(...)cebuli - 2 łyżki suszonych owoców berberysu (można zastąpić suszonymi porzeczkami) - 2 łyżki melasy z owoców granatu Przygotowanie: 1) Rukolę i zioła myjemy i suszymy. Listki natki pietruszki i mięty obrywamy, przekładamy do miski razem z rukolą. 2) Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i pozbywamy się nadmiaru wody. Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i pomidory łączymy z rukolą
Roślinożerni urlopowicześmietankowo-galaretkowy: 1 galaretka z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona galaretka 200 – 300 gr śmietany 30 % (u mnie z mleka kokosowego) (1 puszka)** 1 szklanka wrzątku 1 owoc granatu do dekoracji W wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić do całkowitego wystudzenia, ale ma być nadal płynna. W misie miksera śmietanę ubić na sztywno, wlewać malutką strużką galaretkę, cały czas miksując. Ciasto(...)wyjąć z lodówki, położyć drugi blat, wyłożyć masę śmietankowo-galaretkową, wyrównać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Ciasto można przyozdobić podłużnymi biszkoptami, oraz owocami granatu. Owoc granatu przekroić na pół wszerz, następnie tłukąc w niego łyżką drewnianą „wydobywać” owoce. Ciasto pokroić na kwadraty, podawać, przechowywać w lodówce. *moja mieszanka zawierała maliny, jeżyny, borówki
moj przepis nalimonki kilka listków mięty Poncz do nasączenia ciasta: sok z 1 / 2 limonki 1 / 2 szklanki wody kilka listków mięty 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka rumu Dodatkowo: 1 granat 1 / 2 słoiczka dżemu np. porzeczkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpinakowe ciasto: Szpinak dokładnie opłukać, osączyć na sicie lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie zblendować go z dodatkiem soku z cytryny(...)ciasta zwilżyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć krem śmietankowy i równomiernie go rozprowadzić. Na wierzch rozsypać pokruszone ciasto szpinakowe, nawilżyć je ponczem, lekko przycisnąć, na koniec porozkładać pestki granatu. Ciasto leśny mech z mascarpone wstawić do lodówki, żeby nabrało wilgoci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto leśny mech z mascarpone pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary