Cieniutkie, czekoladowe naleśniki wypełnione puszystą ricottą i miodem (lub dżemem pomarańczowym). Podane ze skórką otartą z pomarańczy, pestkami granatu i czekoladową polewą. Świetne na jesienny popołudniowy deser lub słodkie śniadanie. Ricottę można zastąpić rozmiksowanym twarogiem. ______________________________________________________ SKŁADNIKI 4-6 czekoladowych naleśników, np. z tego przepisu 250 g sera ricotta 1-2 łyżki miodu lub dżemu pomarańczowego opcjonalnie(...)masła POLEWA CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWA 2 łyżki nutelli lub 40 g roztopionej gorzkiej czekolady 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki likieru cointreau (pomarańczowego) DO PODANIA: pestki granatu, świeży rozmaryn, skórka otarta z pomarańczy ______________________________________________________ WYKONANIE Naleśniki smażymy według przepisu. Ricottę mieszamy z miodem lub dżemem pomarańczowym. W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę lub nutellę z powidłami śliwkowymi
cool and mintysmaków. Rześka sałatka arbuzowa to istna podróż przez wszystkie kubki smakowe. Lekko słodki, rzeźwiący arbuz w połączeniu ze słonym, boskim serem halloumi do tego słodkie i trochę cierpkie nasiona granatu, kwaskowość dressingu i orzeźwiająca mięta. By nadać jeszcze nieco nieoczywistości, rzodkiewka która nadaje fajnej ostrości i chrupiące pestki dyni i nasiona słonecznika. INNE PYSZNE SAŁATKI TU NA BLOGU: SAŁATKA(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT SKŁADNIKI: – Arbuz – kawałek 1/4 nie za dużego arbuza – Rzodkiewki – 6 sztuk – Liście mięty – Pestki dyni – Nasiona słonecznika – Ser Halloumi – Rukola duża garść – Ogórek gruntowy – Nasiona granatu – 2 łyżki DRESSING – Ocet ryżowy – 2 łyżki – Oliwa z oliwek – 3 łyżki – Szczypta soli – Sok z cytryny – 1 łyżka – 4 poszatkowane drobno większe listki mięty PRZEPIS: Składniki dresingu umieść
globuskulinarnyrewelacja właśnie jw pożywnej sałatce. Ostatnio często przyrządzam sałatki z kamut, a że sezon na dynię się zaczął przygotowałam dla Was przepis na kolorową sałatkę z pieczonej dyni, granatu, halloumi i kamut. Sałatka jest pyszna i zdrowa. Uwielbiam sałatki o każdej porze roku. Jesienią dominują u mnie sałatki z dynią z różnymi dodatkami. Do przygotowania tej sałatki użyłam hokkaido(...)miksu 1 dynia hokkaido, ok. 1,2 kg 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej 125 g halloumi 80 g pszenicy kamut 2 łyżki pestek dyni 1 mały granat Dressing 1 łyżka miodu 1 łyżka winnego octu 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i czarnego pieprzu ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich Dynię pokrój na kawałki. Usuń
codojedzeniamały ząbek czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy sól morska Relisz cebulowy: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów) Przygotowanie wegetariańskich burgerów: Przygotować kotlety wegetariańskie: Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas, możemy(...)minut , do miękkości bez rumienienia. Można (a nawet trzeba) podlewać wodą, jeśli będzie za sucha. Przełożyć do miseczki i polać niewielką ilością soku z daktyli lub granatu. 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów) sól morska do smaku Smażenie burgerów : Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzać 2 łyżki oleju, poukładać
Moja DelicjaSkładniki: 400g jogurtu naturalnego 200g śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 2 galaretki truskawkowe 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki mleka 120g biszkoptów 1/2 granatu 1 mango kilka listków mięty Wykonanie: 1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. 2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600 ml wrzątku i pozostawić do ostudzenia, a następnie wstawić(...)szpatułką. Masę jogurtowo- galaretową przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 4. Mango pokroić w małą kostkę, a z granatu wyłuskać ziarenka. 5. Na wierzchu torcika ułożyć mango, ziarenka granatu i listki mięty
Szalona Kuchnia Ewelinywiele. Tę poznaliśmy w restauracji Qaynana w Baku. W świetny sposób łączy to, co bardzo kojarzy się z kuchnią kaukaską, czyli zioła, berberys i melasę z nasion granatu z mniej tradycyjną rukolą. Sałatka ta świetnie komponuje się z syryjskim pomidorowym ryżem z soczewicą . Składniki: - kilka garści rukoli - pęczek natki pietruszki - kilkanaście listków mięty - 2 pomidory(...)cebuli - 2 łyżki suszonych owoców berberysu (można zastąpić suszonymi porzeczkami) - 2 łyżki melasy z owoców granatu Przygotowanie: 1) Rukolę i zioła myjemy i suszymy. Listki natki pietruszki i mięty obrywamy, przekładamy do miski razem z rukolą. 2) Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i pozbywamy się nadmiaru wody. Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i pomidory łączymy z rukolą
Roślinożerni urlopowicześmietankowo-galaretkowy: 1 galaretka z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona galaretka 200 – 300 gr śmietany 30 % (u mnie z mleka kokosowego) (1 puszka)** 1 szklanka wrzątku 1 owoc granatu do dekoracji W wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić do całkowitego wystudzenia, ale ma być nadal płynna. W misie miksera śmietanę ubić na sztywno, wlewać malutką strużką galaretkę, cały czas miksując. Ciasto(...)wyjąć z lodówki, położyć drugi blat, wyłożyć masę śmietankowo-galaretkową, wyrównać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Ciasto można przyozdobić podłużnymi biszkoptami, oraz owocami granatu. Owoc granatu przekroić na pół wszerz, następnie tłukąc w niego łyżką drewnianą „wydobywać” owoce. Ciasto pokroić na kwadraty, podawać, przechowywać w lodówce. *moja mieszanka zawierała maliny, jeżyny, borówki
moj przepis nalimonki kilka listków mięty Poncz do nasączenia ciasta: sok z 1 / 2 limonki 1 / 2 szklanki wody kilka listków mięty 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka rumu Dodatkowo: 1 granat 1 / 2 słoiczka dżemu np. porzeczkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpinakowe ciasto: Szpinak dokładnie opłukać, osączyć na sicie lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie zblendować go z dodatkiem soku z cytryny(...)ciasta zwilżyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć krem śmietankowy i równomiernie go rozprowadzić. Na wierzch rozsypać pokruszone ciasto szpinakowe, nawilżyć je ponczem, lekko przycisnąć, na koniec porozkładać pestki granatu. Ciasto leśny mech z mascarpone wstawić do lodówki, żeby nabrało wilgoci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto leśny mech z mascarpone pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyniego już teraz lub jesienią. Składniki na sałatkę z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym pieczone mięso z gęsi 1 opakowanie mixu sałat 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 średni granat Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sos musztardowo-miodowy(...)oliwek, energicznie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem. Wykonanie Liście sałat oraz szpinak wyłożyć na talerz, położyć na nich porwane mięso pieczonej gęsi. Całość udekorować pestkami granatu oraz polać sosem. Sałatkę z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym podawać jako samodzielne danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyGranat to prawdziwa bomba witaminowa. Często nazywany jest owocem życia i jest jednym z najzdrowszych owoców na ziemi. O jego właściwościach można znaleźć wiele informacji w internecie więc możecie sobie poczytać, a ja już przechodzę do przepisu na zdrową sałatkę. Składniki: 1 paczka świeżego szpinaku typu baby 1 paczka zielonych oliwek 1 nieduży ogórek wężowy pomidorki koktajlowe 1/2 czerwonej cebuli(...)dowolny serek sałatkowy ( u mnie ser od Kwolka z ziołami) 1/2 niedużego owocu granatu Dressing: 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 płaska łyżeczka miodu 1 płaska łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego jasnego Sposób wykonania: 1. Szpinak umyć, osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Składniki dressingu włożyć do słoiczka, zakręcić wieczko i porządnie wstrząsnąć
Kuchnia domowa Anipieczone. Taka upieczona skórka staje się chrupiąca, krucha i jest doskonałym źródłem błonnika. Składniki na 2 porcje 2 bataty 4 łyżki pesto z jarmużu lub innego * 4 łyżki pestek granatu 100 g fety garść orzeszków nerkowca 4 łyżeczki oliwy sól pieprz Wykonanie Bataty myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Możemy batata od strony miąższu ponacinać ostrym nożem . Układamy na blasze(...)solą i pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 40 minut lub do miękkości. Bataty podajemy na ciepło. Każdą połówkę smarujemy pesto, posypujemy pokruszoną fetą, pestkami granatu i orzeszkami nerkowca. Smacznego! *Przepis na JARMUŻOWE PESTO
Tajemnice Smakuwziąć na wynos 😉 Sałatka z białej fasoli i buraka - przepis na 2 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: puszkę białej fasoli, buraka, 2 łyżki orzechów włoskich, grejpfruta, pół granatu, 2 garści szpinaku, Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 4 łyżki soku z grejpfruta, łyżkę oliwy, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę syropu z agawy, łyżkę octu balsamicznego. 1. Buraka ugotuj do miękkości, ostudź(...)tarce o grubych oczkach (możesz też wykorzystać buraka np. z wczorajszego obiadu - ja akurat wczoraj buraków na obiad nie miałam, więc ugotowałam rano). 2. Grejpfruta wyfiletuj, a z granatu wyjmuj pestki. 3. Posiekaj orzechy. 4. Na talerz wyłóż umyte liście szpinaku, na nie odsączoną białą fasolę i wiórki z buraka, wyłóż cząstki grejpfruta, po czym wszystko posyp pestkami granatu
Z notatnika dietetykatłuczonych ziemniaków. Skończyło się na krokietach. Ale nie o tym, nie o tym. Do zupy ugotowałam trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu... Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść orzechów włoskich pół kostki sera(...)feta paręnaście ziaren granata sok z połowy cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje) Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w kostkę buraka, pokrojoną w półplasterki cebulę, poszatkowane orzechy, pokruszoną fetę i granat. Wszystko zalewamy oliwą, octem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy
Kardamonovycórka Ola. Klasyczny przepis z reguły w swoim składzie ma natkę, Ola dała koperek i też wyszło pysznie. Na blogu znajdziecie także inne sałatkowe inspiracje: Sałatka z kuskusem i granatem Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka(...)świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo
Kulinarne przygody GatitySałatka świąteczna nie musi oznaczać jarzynowej z majonezem :) Ja proponuję przygotować pełną różnorodnych smaków sałatkę z pieczonymi, z pieprzem i rozmarynem, burakami, soczystymi pomarańczami, granatem, chrupiącymi orzechami i aromatycznym serem. Podałam ją z lekkim pieczywem gryczanym Sonko. Sałatka była tak pyszna, że jestem pewna, że będzie u nas gościć nie tylko od święta. pieczone buraki: 3 średnie buraki 5 ząbków(...)czosnku 3 łyżki oliwy łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach 3-4 gałązki rozmarynu łyżeczka miodu szczypta soli sałatka: ok. 120 g roszponki 2 pomarańcze pół ziaren granatu garść orzechów włoskich 100 g sera Tete de Moine (lub innego o wyrazistym smaku, który lubicie) dressing miodowy: 2 łyżeczki płynnego miodu 4 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli spora
Mienta blog