ziarnem bardzo bogatym w białko, bezglutenowym, lekkostrawnym i najważniejsze - ma niski indeks glikemiczny. Awokado dostarcza nam jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogate w witaminy i minerały. Granat z kolei bogaty jest w witaminę C, niacynę, kwasy organiczne i potas. I na końcu, choć nie mniej zdrowy, olej lniany, który bogaty jest w wielonienasycone(...)wiosnę. 2 - 3 porcje -ok. 100g jasnej komosy ryżowej -1 duże awokado -pestki z połówki dużego lub jednego małego granatu - pół cytryny -2-3 łyżki oleju lnianego -sól i pieprz do smaku -kilka świeżych listków mięty Komosę przepłukujemy na gęstym sitku pod bieżącą wodą przez około pół minuty
Simple DishYotama Ottolenghiego "Obfitość" . Nie sposób jej pominąć. Wzrok już z daleka przyciągają pieczone bakłażany podane ze śnieżno białym sosem maślankowym i krwistymi pestkami granatu. Danie bardzo kuszące nie tylko dla wegetarian lub miłośników kuchni bliskowschodniej. Nie mogłam więc się oprzeć, aby go nie odtworzyć. I oto jest! , Na podstawie "Obfitość" Yotam Ottolenghi(...)porcje 2 bakłażany 1 owoc granatu kilka łyżek oliwy z oliwek 2 łyżeczki tymianku najlepiej świeżego 1 łyżeczka przyprawy za'atar (mieszanka ta jest trudno dostepna w mniejszych miejscowościach można więc alternatywnie użyć suszonego tymianku ewentualnie z odrobiną oregano i sezamu) sól i pieprz sos 100 g jogurtu greckiego 140 ml maślanki 1 łyżka oliwy + trochę do skropienia przed
Simple Dishpiec w piekarniku przez 30 minut! Gotowe! Smakuje pysznie bez dodatków, ale my lubimy dodać mu troszkę gracji - przykryć ubitą śmietanką z mascarpone i udekorować kawałkami truskawek, ziarenkami granatu i wiórkami gorzkiej czekolady! Ciasto jest chrupkie z zewnątrz, a wilgotne i lekko płynne w środku! Smakuje absolutnie fantastycznie! Koniecznie spróbujcie, bo to takie ciasto last minute - idealne dla niezapowiedzianych gości(...)nagrzanym do 180 stopni, przez ok 30 minut.** Upieczone ciasto wykładamy na kratkę do wystudzenia. dodatkowo: 180 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, truskawki, granat, gorzka czekolada Śmietankę kremówkę połączyć z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubić na gęsty krem. Masę przyłożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłą końcówką o średnicy
Plate of Joyzasadzie każdego rodzaju sałaty, ja użyłam roszponki. Według mnie roszponka jest delikatna i pyszna, doskonale pasuje do tego typu sałatek. Składniki: 50 g roszponki 150 g sera feta ½ granatu 150 - 200 g pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: Pr zygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Obrać owoc granatu. Naciąć(...)Sałatę umyć i osuszyć, pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połowy lub ćwiartki, ser pokroić w kostki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem z sosem. Wierzch sałatki można dodatkowo posypać granatem
Mama GotujeOkres chorób nie ominął i nas. Powoli już dochodzimy do zdrowia,trzeba organizm wspomóc witaminami. Makaron z cukinii z granatem, rukolą, słonecznikiem, świetnie postawi nasz na nogi. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co też ważne składniki są dostępne w sklepie "za rogiem". SKŁADNIKI : cukinia 1 szt rukola garść ziarna granatu ziarna słonecznika 3 łyżki feta(...)cytryny do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Cukinie myjemy, tniemy ją na temperówce, przez co uzyskamy makaron. Jeśli tego nie posiadamy, możemy ją pociąć na paseczki nożem. Cukinie łączymy z granatem, rukolą, ziarnami słonecznika, kostkami fety. Z oliwy, miodu, cytryny, soli robimy dresing, którym polejemy i wymieszamy nasze makaronowe szaleństwo. Łatwe, kolorowe, pełne bomby witaminowej danie. Teraz mam nadzieję
Basia w kuchniSkładniki 1 mały brokuł kwiaty 1owoc granatu 1 garść orzechów włoskich duża cytryna, oliwa z oliwek, sól do smaku otarta skórka z cytryny Wykonanie Umyty brokuł podzielić ,na cząstki -kwiaty ,i zmiksować na małe cząstki. Orzechy grubo posiekać ,lub tez lekko zmiksować Obrany owoc granatu -ziarenka połączyć z orzechami i brokułami..Sok z polowy cytryny ,sól(...)oliwę z oliwek,razem połączyć,zalać sałatkę.:)) najpierw poczujesz słodycz granatu,potem brokul z cytryna a na koncu orzeszki..pycha
w mojej kuchnioszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny smak. Torcik udekorowałam kandyzowanymi kumkwatami (przygotowałam je jak pomarańcze, ale pokroiłam na cieńsze plasterki i gotowałam zaledwie czterdzieści pięć minut), ziarenkami granatu (kontrast kolorystyczny mile widziany) i chrupiącymi okruszkami ciasteczek. Torcik wydaje się być pracochłonny, ale tak naprawdę poszczególne warstwy przygotowuje się szybko; najdłużej trwa tężenie całości. Smakował nam bardzo - niezbyt słodki(...)kremówki (38%) dodatkowo: 50 g ciasteczek amaretti mus czekoladowy: 90 g czekolady karmelowej 250 ml śmietany kremówki (38%) galaretka: 200 g konfitury z rokitnika 3 listki żelatyny dekoracja: ziarenka granatu ciasteczka amaretti kandyzowane kumkwaty Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec partiami dodawać cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka sezamu *opcjonalnie: olej do smażenia (najlepiej bez jego użycia - jeśli mamy dobrą patelnię, ewentualnie rozprowadzamy za pomocą gazika) Dodatkowo: - 200g twarogu półtłusty/chudy - 100g jogurtu naturalnego - owoc granatu Twaróg mieszamy razem z jogurtem do całkowitego wymieszania. Liście szpinaku dokładnie myjemy, usuwamy zwiędnięte listki i odcinamy grubsze, twardsze łodyżki. Z grubsza osuszamy je ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki(...)smażymy na dość dużym ogniu. Gdy naleśnik będzie nam ładnie odchodził od patelni, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy tylko chwilkę. Faszerujemy masą twarogowo-jogurtową, posypujemy ziarnami granatu, zawijamy w rulonik lub składamy w trójkąty - jak wolimy. Posypujemy ziarnami granatu. Ja położyłam masę twarogowo-jogurtową na wierzchu, by nadać im ładniejszego efektu. Smacznego
Be Fit Be Strongkawałkami łososia, którego zamarynowałam w czosnku , imbirze i odrobinie sosu sojowego. Do tego dodałam czerwoną cebulkę, zielony groszek, chrupiący seler naciowy, pomidorki koktajlowe, garść kolendry i ... soczyste ziarenka granatu, które są "kropka nad i" w tym daniu :) Jeśli tylko możecie, nie pomijajcie ich w przepisie, bo naprawdę rewelacyjnie komponują się z całością. Moje danie nadaje się zarówno(...)zielonego 10 cm selera naciowego 300 g filetu z łososia 1 łyżka sosu sojowego 1-2 cm korzenia imbiru 1 duży ząbek czosnku 8 pomidorków koktajlowych ziarenka z 1 granatu pieprz do smaku 4 łyżki siekanej kolendry WYKONANIE: Filet z łososia pokrój w większe kawałki, około 3 x 4 cm. Przełóż je do miski, dodaj sos sojowy, starty imbir
Słodko-Słony Świat IlonySałatka z soczewicą, granatem i miętą powstała podczas bezglutenowych warsztatów z marką Inka w Garze Jakubiaka. Była dodatkiem do filetów z pstrąga. Polecam, bo jest naprawdę pyszna i orzeźwiająca. Składniki: 200 g ugotowanej zielonej soczewicy 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy 4 czerwone cebule 2 czerwone papryki 1 granat pęczek mięty opakowanie sera feta sok z 2 limonek sól(...)pieprz Wykonanie: Soczewice (każdą w innym garnku) ugotować w osolonej wodzie Czytaj dalej... Artykuł Sałatka z soczewicą, granatem i miętą pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakusię jeszcze przed zimowym mrozem zerwać ostatnie kwiaty z ogrodu. Przypominają teraz ciepłą jesień, która do niedawna nas rozpieszczała. By przywołać siłę koloru proponuję Wam wesołą sałatkę z granatem. Składniki: 1 zielona sałata 2 pomidory zielony ogórek pół piersi z kurczaka garść świeżych nasion granatu biały ser sałatkowy 2 listki świeżej bazylii 2 ząbki czosnku tymianek 2 łyżki oliwy(...)Następnie smażymy na oliwie z oliwek i kroimy w cienkie paski. Gotowego kurczaka dodajemy do sałatki. Dekorujemy pokrojonym w kostkę białym serem sałatkowym lub fetą i posypujemy garścią nasion granatu. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnysałatkę siostra dostała od koleżanki. Przygotowuje się ją bardzo szybko i wystarczy tylko kilka składników, by przygotować ją na przyjazd niespodziewanych gości. Lekka i świeża sałatka z roszponką i granatem doskonale komponuje się z sosem miodowo-musztardowym. Składniki: opakowanie roszponki 2 granaty 400 g boczku Sos miodowo-musztardowy: 3 łyżeczki musztardy kremskiej łyżka soku z cytryny pół łyżeczki(...)soli 1 łyżka miodu szczypta chili świeżo zmielony pieprz Czytaj dalej... Artykuł Sałatka z roszponką i granatem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakusmoothie jest świeżo wyciskany sok jabłkowy oraz szpinak. By uniknąć sztucznego dosładzania dodałam banana, słodycz pochodzi również z jabłek. Dla dopełnienia moich wrażeń estetycznych lecz także smakowych dodałam ziarenka granatu :) Nie jest to jednak koniecznie. Skusicie się na taki zastrzyk witamin? :) Składniki na 1 porcję: 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z jabłek (może być kupny, jednodniowy) 1 łyżeczka nasion chia(...)garść szpinaku 1/2 banana ziarenka granatu (opcjonalnie) Wycisnąć sok z jabłek. Przelać do blendera. Dodać banana, szpinak oraz chia. Zmiksować. Przelać do szklanki, udekorować ziarenkami granatu. Odstawić na kilka minut
Moja Galeria Smakuowsianych i owoców (w tradycyjnej wersji są to maliny). Deser wzbogacony jest o miód i whisky. Składniki na 2 porcje: 200 g śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1 granat 3 łyżki płatków owsianych 1 kostka czekolady 1-2 łyżki whisky ( w zależności od preferencji smakowych) 1 łyżka miodu Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem(...)pudrem, pod koniec ubijania dodać miód i whiskey. Z granatu wydobyć ziarenka. Czekoladę zatrzeć na tarce. W pucharku lub szklance układać warstwowo śmietanę, płatki owsiane i ziarenka granatu. Wierzch posypać wiórkami czekolady. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie
Moja Galeria SmakuSkładniki na 1 porcję: 1/3 szklanki płatków jaglanych 1 i 1/2 szklanki wody 1 szklanka mleka (użyłam ryżowego waniliowego) ziarenka z 1/2 granatu syrop klonowy płatki migdałowe Płatki jaglane zalać wodą, gotować na małym ogniu przez 12 minut. Wyłuskać ziarenka granatu. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Do ugotowanych płatków wlać mleko, wymieszać. Dodać syrop klonowy, posypać ziarenkami granatu
Moja Galeria Smaku