śmietaną i owocami. To dokonała propozycja na imprezę karnawałową. Deser zachwyci wszystkich zaproszonych gości. SKŁADNIKI : 2 zielone grejpfruty, 250ml śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru, 10 sztuk herbatników, ½ granatu, 4 łyżki kulek pomarańczy w zalewie ZENTIS . PRZYGOTOWANIE: 1. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem. Herbatniki kruszę. Granat obieram, usuwam błonki. Kuleczki pomarańczowe odsączam z zalewy(...)grejpfrutów ostrym nożykiem odcinam wierzchołki, robiąc zygzak. Usuwam miąższ. 3. Na dno cytrusowych miseczek wsypuję pokruszone herbatniki. Następnie nakładam porcję ziaren granatu oraz kuleczek pomarańczowych. Na owoce wykładam bitą śmietanę. Wierzch deseru dekoruję pozostałymi owocami oraz herbatnikami. Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS . W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych
Tradycyjna kuchnia Kasienergia: 435 kcal tłuszcz: 14 g węglowodany: 66 g w tym cukry : 31 g białko: 10 g SUPERFOOD płatki owsiane * syrop ryżowy * cukier kokosowy * olej palmowy nieutwardzony * nasiona chia * granat * proszek malinowy Na końcu zostawiam najlepsze. Żeby nie było, że testuję tylko produkty bogate w cukier przedstawiam Wam najlepszą wersję płatków crunchy - SUPERFOOD . To ekologiczna mieszanka płatków owsianych z dodatkiem(...)nasion chia, owoców granatu i malinowego proszku. Płatki są bardzo smaczne, nie przesłodzone, choć cukru też nie pożałowali, jednak lepiej, że jest to cukier kokosowy i syrop ryżowy. Czuć delikatną chrupkość, kruchość. Owoce granatu są troszkę twardawe, jednak do pogryzienia, dodatkowo nadają lekkiej kwaśności całości. Podsumowując, oceniam te płatki bardzo dobrze, według mnie są najlepsze spośród wszystkich dzisiaj prezentowanych. Smak
Zdrowie na języku :Pkwaśnych sosach i salsach. Nic mnie już chyba nie zdziwi w temacie śledzi :) Dziś śledzie w oleju lnianym z czerwoną cebulą i chili z dodatkiem chrupiących i świeżych pestek granatu, z pięknie pasującym (nie tylko kolorem) świeżym koperkiem. Składniki: 500 g śledzi 1 duża czerwona cebula drobno posiekana 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana + kilka pestek pestki z połowy(...)granatu świeżo zmielony kolorowy pieprz, szczypta majeranku mały pęczek świeżego koperku drobno posiekanego olej lniany Przygotowanie: śledzie moczymy w zimnej wodzie, co jakiś czas zmieniając wodę, po około trzech - czterech godzinach wyjmujemy je z wody, płuczemy i kroimy je w skośne kęsy "na raz"; w misce mieszamy śledzie z cebulką i chili, posypujemy pieprzem, majerankiem, polewamy olejem lnianym, dodajemy
Zasmakuj Kuchniróżnymi dodatkami posmakuje każdemu wielbicielowi tej rybki. Słone i słodkie smaki świetnie się tutaj uzupełniają. Idealna propozycja na wigilię i święta . Składniki: 6 filetów śledziowych 1 cebula 1 owoc granatu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4-5 fig 3 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej(...)pokroić w drobną kostkę wymieszać z odrobiną soli i cukru. Odstawić na 30 min. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Troszkę zostawić do dekoracji. Figi drobno pokroić. Rodzynki namoczyć. Owoc granatu pokroić w ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Zostawić trochę do dekoracji. Wszystkie składniki wymieszać. Składniki sosu razem połączyć i dodać do sałatki. Udekorować natką pietruszki, orzechami i ziarenkami granatu. Dodaj
Pysznie & Piękniepozostaje jasna i krucha przy zachowaniu pięknego, piankowego wnętrza. Składniki: 200g białek (5 białek) 320g cukru pudru 2,5 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki octu dodatki granat świeża żurawina gałązki świeżego rozmarynu 200g śmietanki kremówki 36% cukier puder Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Ubijamy je na sztywno z małą szczyptą soli - nie ubijamy zbyt długo(...)Kremówkę ubijamy na sztywno (nie słodzimy, beza nada wystarczającej słodyczy), granat obieramy, żurawinę myjemy i dokładnie osuszamy. Upieczony wieniec układamy na paterze, nakładamy warstwę bitej śmietany i dekorujemy owocami granatu oraz świeżą żurawiną. Wtykamy małe gałązki rozmarynu. Całość obsypujemy cukrem pudrem
Gotowanie i blogowanieprzystroiłam ją zieloną pianką z bitej śmietanki i herbaty matcha. Piankę oprószyłam ekspandowaną quinoą, niczym śniegiem (quinoa sprawdza się nawet w roli białego puchu ;)) i ozdobiłam błyszczącymi owocami granatu i chrupiącymi pistacjami. Mam nadzieję, że się Wam spodoba :) Składniki: 1 łyżka ekspandowanej quinoy 1 łyżka pokruszonych prażonych pistacji 1 łyżka owoców granatu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru(...)obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier kokosowy, a następnie dosypujemy matchę. Gdy tylko składniki połączą się, wyłączamy mikser i nakładamy piankę na przygotowaną wcześniej Inkę. Ozdabiamy ją owocami granatu i pistacjami, na koniec posypujemy ekspandowaną quinoą. Siadamy wygodnie w fotelu obok naszego świątecznego drzewka i delektujemy się smakiem Inki z choinkową pianką
Quinoa Raz!Moja ulubiona masa do kruchej tarty, to właśnie ta czekoladowo-orzechowa. Niezawodny babciny przepis. Pierwszy raz postanowiłam wzbogadzić przepis o jabłka i granat. To naprawdę świetne połączenie, tarta rozeszła się w błyskawicznym tempie. Jeden kawałeczek jest bardzo sycący, więc to świetny przepis, żeby ciasto upiec na święta dla większej ilości osób. 300 g mąki 100 g cukru pudru(...)łyżki śmietany 2 białka 80 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 75 g orzechów włoskich 25 g orzechów laskowych duże jabłko skórka starta z połowy pomarańczy pestki granatu Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem, po czym dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części (70% i 30%). Wkładamy
Mienta blogminut, a długo będzie cieszył oczy na świątecznej kolacji :) Wystarczy poukładać według uznania pokrojone na pół oraz w plasterki pomidorki koktajlowe na przemian z kuleczkami mozzarelli i ziarenkami granatu. Całość ozdobić listkami bazylii i skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Ot, cała filozofia! :) Do Waszego świątecznego wieńca możecie też użyć innych kolorowych pomidorków, np. pomarańczowych(...)zależy tylko od Waszej inwencji, a efekt może być za każdym razem inny :) SKŁADNIKI: około 300 g pomidorków koktajlowych około 150 g mozzarelli w kuleczkach ziarenka z 1 granatu kilka listków bazylii oliwa z oliwek (użyłam aromatyzowanej chili) sól i świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Na ozdobnym talerzu rozłóż pomidorki koktajlowe pokrojone na dwa sposoby: na pół oraz w plasterki
Słodko-Słony Świat Ilonyroku. Zamiast dyni z powodzeniem można użyć bataty. Pałki kurczęce Składniki: 4-6 porcji 10 pałek z kurczaka Marynata 2 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki puree z granatu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 łyżki oliwy świeży koper do posypania Zapiekanka 500 g dyni piżmowej 10 cm pora ½ łyżeczki płatków(...)mąki migdałowej 250 g mascarpone 2 łyżki masła + 1 łyżka do sosu 200 g śmietanki 1½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 50 g utartego cheddar 4 łyżki prażonych pistacji pestki granatu W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na marynatę oprócz kopru. Dodaj osuszone pałki kurczęce i dokładnie wymieszaj. Marynuj przynajmniej przez godzinę lub przez noc. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg
codojedzeniawłożyłam granatu do jarmużu żeby wybuchł tylko aby smakował jeszcze wyborniej. To taka moja wariacja na bigos z jarmużu. Jarmuż smaży się szybko a dodatek pestek granatu dodaje mu ostrości i charakteru. Spróbujecie ze mną? Jarmuż smażony z granatem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePłatki ryżowe na mleku z owocami: jabłkiem, mango i pestkami granatu to moja dzisiejsza propozycja na pyszne, zdrowe i odżywcze śniadanie. Owoce można zmieniać i dowolnie modyfikować. W tym daniu mango dało taką słodycz, że nie trzeba dodać ani grama cukru :) Śniadanie dla dużych i małych - bardzo, bardzo smaczne! Polecam gorąco! SKŁADNIKI na 1 porcję: 40 g płatków ryżowych(...)bezglutenowych 150 ml mleka 1 jabłko (ok. 150g) 1 mango (ok.100g) pestki granatu Jabłko i mango obierz i pokrój na kawałki. Wrzuć owoce do garnka , wlej ok. 1/3 szklanki wody i duś do miękkości. Odstaw. Mleko zagotuj, wsyp płatki ryżowe i gotuj przez 2 minuty mieszając. Dodaj uprażone owoce i wymieszaj z płatkami. Płatki z owocami przelej do miseczki
Kuchnia bezglutenowacały czas mieszając. Również w tym przypadku, przed zagotowaniem zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać, aż do jego rozpuszczenia. Schłodzić przełożyć na wierzch tarty. 1 średniej wielkości dojrzały granat Granat obrać, wyjąć nasiona, oczyścić i rozsypać je na wierzchu tarty. Całość przed podaniem idealnie jest trzymać ok. 2 godzin w lodówce, aby smaki się przeniknęły. Dla odwiedzających bloga
gutfutSałatka z gruszką w połączeniu z serem pleśniowym do tego owoc granatu. Całość polałam olejem lnianym i skropiłam sokiem z cytryny. Składniki 4 porcje 1 opakowanie roszponki 2 dojrzałe gruszki 1 owoc granatu 2 łyżki orzechów włoskich opakowanie serka z niebieską pleśnią 2 łyżki oleju lnianego sok z połowy cytryny Przygotowanie: Umytą i osuszoną roszponkę przełóż(...)miski. Gruszkę obierz, pokrój w kostkę, owoc granatu przekrój delikatnie na cztery części, usuń białe błonki i wyjmij nasiona. Całość dodaj do roszponki. Sałatkę posyp kawałkami sera pleśniowego oraz orzechami. Skrop sokiem z cytryny i polej olejem lnianym. Sałatkę możesz podać z grzanką
KukuleczkiPrzygotowałam lekką i pyszną sałatkę z pomarańczą ,awokado i granatem, całość polałam moim ulubionym sosem musztardowo-miodowym wyszło pysznie. Ta sałatka to idealny poczęstunek dla gości można ją wzbogacić o orzechy włoskie, czy kawałki koziego sera. Dzięki współpracy z firmą Glasmark chciałam pokazać Wam produkt, który podbił moje serce. Jako osoba uwielbiająca sałatki pokusiłam(...)szkło i zobaczcie jaki mają pięknu asortyment, a do tego w bardzo dobrej cenie. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 1 pomarańcz 1 awokado 1 owoc granatu 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki miodu 1,5 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę przełóż do miski. Pomarańcz obierz
KukuleczkiMoja wersja, oprócz podstawowej którą uwielbiam i robię od święta (jak mi się kojarzy w rodzinnym domu) jest z pieczarkami w sosie majonezowym z cebulką i lubczykiem posypane pesteczkami granatu. Myślę, że mojej Babci smakowałaby ta wersja;) Możecie je jeść w takiej wersji lub lekko odgrzać w piekarniku lub obtoczyć w jajku i bułce i obsmażyć na rumiano chwilę(...)patelni. Składniki: 10 jajek 250 g pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżka majonezu / jogurtu naturalnego sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka połowa łyżki masła pestki granatu do smacznej ozdoby Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. wystudź, przekrój wzdłuż, wydrąż żółtko, tak by powstała łódeczka do faszerowania. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę, przesmaż na połowie łyżki masła
Zasmakuj Kuchni