Sałatka z awokado, mandarynkami i granatem – doskonała propozycja na lekki i niebanalny lunch lub dodatek do niego! Pyszne połączenie słodkich mandarynek, awokado i granata – doskonałe na każdą okazję :) Sałatki to coś, co naprawdę lubię! Można przygotowywać je na tysiące sposobów, za każdym razem inaczej. Dzisiaj mam dla Was propozycję naprawdę ciekawego i ... Artykuł Sałatka z awokado, mandarynkami(...)granatem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plwiosłować. Jeżeli lubicie takie klimaty, będziecie wiosłować i Wy. Składniki: 1 bakłażan pół kostki chudego białego sera pół czerwonej cebuli 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 4 łyżki ziaren granatu 2 gałązki natki pietruszki 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu pół łyżeczki siemienia lnianego 1 łyżka oliwy extra virgin 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka soku z grejpfruta sól pieprz olej(...)grejpfruta wlewamy do słoiczka, dodajemy sól i pieprz, energicznie mieszamy. Na talerz wykładamy plasterki bakłażana, posypujemy go kaszą, pokruszonym białym serem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, ziarnami granatu, poszatkowaną natką, sezamem i siemieniem lnianym, polewamy sosem. Podobne przepisy: Sałatka z kaszą jaglaną, camembertem i suszonymi pomidorami Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonymi marchewkami Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką, fetą
KardamonovyZrobiona w sumie pod rybę, po prostu. Od dawna chodziło za mną połączenie ryby z owocami, trzeba było to w końcu zrealizować. Świetne połączenie, świetne. Składniki: 1 mango pół granatu 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz Mango obieramy, kroimy w kostkę (pamiętajcie o pestce w środku), wrzucamy(...)miski. Dodajemy do tego pestki granatu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowaną natkę. Dolewamy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Podobne przepisy: Salsa pomidorowa Salsa z ogórków kiszonych Salsa z pomidorów z puszki Artykuł Salsa z mango i granatem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypewnie po nowym roku. Póki co, sprzedaję Wam prosty przepis na smażoną rybę z salsą, która wszystko zmienia. Na lepsze. Składniki: 2 większe filety pstrąga łososiowego 1 mango pół granatu 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz olej rzepakowy Mango obieramy, kroimy w kostkę (pamiętajcie o pestce(...)środku), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pestki granatu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowaną natkę. Dolewamy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pstrągi solimy i pieprzymy, odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią filety (najpierw od strony skóry) i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Moje filety były
Kardamonovytrochę czasu, żeby się dotrzeć. Jutro sos będzie smakował dużo lepiej. Mam to już przećwiczone. Przepis pochodzi z bloga minimalistbaker . Składniki: 3 duże czerwone papryki 2 łyżki melasy z granatów (jeżeli macie problem z jej dostaniem, zastąpcie ją 1 łyżką miodu i 1 łyżką soku z cytryny lub octu balsamicznego) pół szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej(...)łyżeczka płatków chili (lub więcej) sok z połowy cytryny (lub więcej) 1 łyżka oliwy extra virgin pół łyżeczki soli (lub więcej) 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki, parę ziaren granatu (opcjonalnie) Papryki myjemy, całe wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, około 25 minut, do lekkiego przypalenia skórki. Następnie wkładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i odstawiamy na 30 minut
Kardamonovyraczej smaczna. Lubię surowego kalafiora, upieczonego jeszcze bardziej. Nie było więc innej opcji. Krem z pieczonego kalafiora wyszedł bardzo smaczny. Bardzo. Wrócę do niego niebawem, głównie za sprawą owocu granatu. Czemu teraz o tym piszę? Bo przypadkowo, do mężowej wersji zupy, władowałam porządną ilość ziaren granata. Też bez jakichś wcześniejszych analiz. To dopiero było coś! Mówię Wam. Spróbujcie kiedyś takiego(...)przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można pozwolić sobie na kwaśne jabłko lub niedojrzałe kiwi. Coraz częściej spotykam się także z informacją, że granat także jest dopuszczalny. Co z nabiałem? Z nabiału można jeść od czasu do czasu jogurty naturalne (najlepiej te zawierające bakterie lactobacillus acidophilus lub bifidobacterium infantis), chude twarogi i mozzarellę. Preferowane
Kardamonovychętnie sięgamy po lekkie i delikatne wypieki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto leśny mech zainspirowało mnie do przygotowania deserków z biszkoptem szpinakowym, lekką masą na bazie śmietanki kremówki. Całość udekorowałam granatem, który idealnie pasuje do tego deseru. Zależało mi na tym, by był to bardzo prosty i lekki deser i taki też jest. Zapraszam wszystkich miłośników domowych deserów do zapoznania się(...)PRZEPIS NA DESERKI LEŚNY MECH Składniki 100 g świeżego szpinaku 65 g mąki pszennej 70 g oleju 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 owoc granatu 330 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białko jajka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania
Przepiski.plLubię perfekcyjne połączenia, a to uważam, że akurat takie jest: chałwa, banan, syrop klonowy i granat. Brzmi jak dobry plan, jak doskonały plan, na słodkie śniadanie. Oczywiście polecam Wam dobrej jakości chałwę, nie żadną byle jaką podróbkę, tylko prawdziwie bałkańską i kruchą (notabene chałwa została wymyślona i pochodzi z zupełnie innego regionu świata, bo z Indii). Najlepsza owsianka(...)Składniki (na 1 dużą porcję): 1 banan 4 łyżki płatków owsianych 30 g chałwy 200 ml mleka łyżka syropu klonowego 2 łyżki ziarenek granatu Płatki owsiane zalej mlekiem i umieść w lodówce, niech się moczą całą noc. Rano banana pokrój w kostkę i dodaj do płatków owsianych, gotuj składniki aż wsiąkną cały płyn
Mango Papajachcę zaprezentować będzie ozdobą świątecznego stołu bo efektownie się prezentuje, ale będzie też lekką i zdrową przekąską. PRZEPIS SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM Składniki: 2 cykorie 8 szparagów 1 pomarańcza 1 granat 2 puszki tuńczyka w oliwie 100 g strączków groszku cukrowego 1 słodka papryka oliwa extra vergine szczypta soli Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem, szaparagami i groszkiem cukrowym: 1. Cykorie kroimy(...)Wrzucamy na nią cykorie, szparagi oraz groszek cukrowy i podsmażamy minutę, aż stracą surowość ale nadal pozostaną jędrne i al dente. 3. Pomarańcze obieramy i kroimy w kawałki 4. Granat kroimy na cztery części i wyjmujemy pestki. Paprykę kroimy w kostkę. 3. Na talerzach układamy warzywa oraz cząstki pomarańczy. Dodajemy delikatnie odsączonego tuńczyka. Dodajemy pestki granatu. 4. Skrapiamy sałatkę oliwą
Dorota Smakujebardzo szybka w wykonaniu i zaskakująca smakiem. Trochę rybna, trochę warzywna, trochę imprezowa, trochę zwyczajna. Jemy ją jak chcemy i kiedy chcemy. Składniki: – 1 brokuł – 1/2 małego granatu – 200 g sera ricotta – 150 g paluszków krabowych – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka majonezu – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Brokuł podzielić(...)różyczki i ugotować w osolonej wodzie. – Po przestudzeniu drobno pokroić. – Paluszki krabowe pokroić na 1 cm kawałki. – Wyłuskać pestki granatu z owocu. – Połączyć brokuł, paluszki krabowe, pestki granatu, ser ricotta, majonez i sok z cytryny. – Doprawić solą i pieprzem
To co kochamJest to bardzo smaczna sałatka imprezowo-świąteczna. Czosnkowy kurczak, ananas i makaron z porem to cała jej tajemnica. Kolorystycznie jest dość monotonna, doskonałym jej uzupełnieniem są więc czerwone pestki granatu. Składniki: – 300 g dowolnego makaronu, u mnie łazanki – 2 filety z kurczaka – 2 pory – 1 puszka ananasa – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki majonezu(...)cytryny – sól, pieprz, zioła prowansalskie – olej do smażenia kurczaka – ziarna granatu do dekoracji – można pominąć Wykonanie: – Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą. – Pory pokroić na półkrążki, zalać wrzątkiem na 4 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą. – Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przesmażyć
To co kochamzmieniać. W okresie jesiennym sięgam po dynię, stąd też ją właśnie znajdziecie poniżej w liście składników. Poza dynią stawiam także na paprykę oraz cebulę, a całość podaję posypaną ziarnami granatu, które moim zdaniem rewelacyjnie komponują się z doprawioną kurkumą i czosnkiem kaszą. Przygotowanie kaszy z warzywami zaczynam od ugotowania kaszy, której nieco skracam czas gotowania, aniżeli ten podany(...)mieszanki papryk 20 dkg dyni np. Hokkaido 150 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczka czosnku w proszku Dodatkowo: mały pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki ziaren granatu Jak zrobić kaszę jaglaną z warzywami. Kaszę jaglaną przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstawić na chwilę, aby odrobinę wystygła. Na dużą patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać drobno-krojoną
MeCookswoli. Brukselkę uwielbiam, moja rodzina też, nawet dzieciaki, chociaż dla mnie zawsze była zmorą w dzieciństwie. W tym wydaniu posmakuje każdemu – lekko słodka, chrupiąca, ze strzelającym soczystym granatem i orzechami – bardzo w świątecznym, zimowym stylu. Tak przygotowana sprawdzi się wspaniale jako dodatek do świątecznego mięsa czy ryby. Wypróbujecie, na codzień i od święta. Składniki (na 3 duże porcje(...)brukselki łyżka oliwy i jeszcze trochę do skropienia łyżka gęstego octu balsamicznego łyżka sosu sojowego sól i pieprz do smaku łyżka siekanych orzechów włoskich 3 łyżki pestek z granata Nastawiamy piekarnik na 170°. Przygotowujemy brukselkę – myje ją, jeśli wierzchnie liście są brzydkie, usuwamy je. Małe kroimy na pół, większe na ćwiarki. Przekładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy
Smaczna Stronabardzo intensywny, dlatego myślę, że idealny na tę okazję. 3 porcje: 100 g jeżyn 30 g żurawiny 20-30 g cukru 300 ml wody 500 ml gotowego soku z granatu Wodę zagotowujemy z cukrem. Dodajemy do niej jeżyny oraz żurawinę i gotujemy 5 minut. Odcedzamy, odstawiamy do ostudzenia i mieszamy z sokiem z granatu. Smacznego :) Artykuł Sok żurawina-granat-jeżyna
Mienta blog