granat - 2641 przepisów (strona:47/177)

Sałatka z pieczonymi warzywami, brukselką i jarmużem 167

znowu przepis z długim tytułem, sałatka z pieczonymi warzywami, brukselką i jarmużem. I to jeszcze nie wszystkie składniki! Sałatkę uwieńczyły pestki granatu. Ta sałatka to moja ulubiona sałatka na święta . Zamiast tradycyjnych ziemniaków robię sałatkę z pieczonych warzyw korzennych. Ziemniaki jemy przez cały rok, na święta musi być inaczej. Jest tyle jedzenia, że lekka sałatka to idealne przystawka do mięsa(...)porcje 1 mały kalafior 2 korzenie pasternaku 2 marchewki 150 g jarmużu, pokrojonego w paski 300 g brukselki sól, chili w proszku, kumin rzymski i czarny pieprz do przyprawienia ½ granatu 2 łyżki oliwy Dressing 2 łyżki oliwy 3 łyżki jabłkowego octu 2 łyżki miodu ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego 1 ząbek czosnku Obierz marchewkę, pasternak i pokrój w podłużne

codojedzenia
LIMONKOWE MASCARPONE Z OWOCAMI EGZOTYCZNYMI 150

przyjaciół . Porcja dla 4 osób Czas przygotowania : 20 min Składniki: ● 400 g schłodzonego serka mascarpone ● 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego ●   1 limonka (sok i otarta skórka) ● 1 granat ● 1 mango ● 1 pomarańcza Przygotowanie  : W dużej misce ubij serek mascarpone ze skondensowanym mlekiem, sokiem i skórką z limonki. Powinna wyjść gładka, puszysta masa. Obierz pomarańczę, odrzuć białe włókna(...)pokrój ją w małą kosteczkę. Podobnie pokrój obrane ze skórki mango. Obierz granat i wydziel ziarna. Napełnij kremem nieduże szklaneczki lub słoiczki do połowy wysokości. Ułóż warstwami owoce: mango, pomarańczę i ziarna granatu. Całość możesz udekorować cieniutkim paseczkiem skórki z limonki. Krem można przechowywać przez kilka godzin w lodówce, ale już udekorowany deser podawaj natychmiast, żeby owoce się nie obsuszyły

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KURCZAK W SOSIE Z GRANATU Z PEPERONI 136

Delikatne mięso z kurczaka duszone w przepysznym sosie z granatu z lekką nutą ostrości papryczki. 2 piersi z kurczaka Zioła tajskie 1 szkl.soku z granatu 2 łyżki cukru trzcinowego muscowado 1 cebula sól Oliwa 1-2 łyżki octu balsamicznego 1 ostra papryczka PEPERONI  kolendra natka pietruszki masło ******************************************* Cebulę poszatkować w drobną kostkę|.Papryczkę pokroić w plasterki.Piersi kurze umyć(...)osuszyć, pokroić w kawałki, posolić, przyprawić przyprawą tajską .W rondlu rozgrzać oliwę ,wrzucić papryczkę chwilę przesmażyć , dodać cebulę i zeszklić ,dodać sok z granatu i cukier.Smażyć wszystko razem aż cukier się skarmelizuje, dolać octu balsamicznego .Gotować 5 minut ,dodać kolendrę suszoną i włożyć mięso ,dusić do miękkości ,włożyć łyżkę masła,dobrze wymieszać, doprawić.Podawać na białym ryżu.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z pieczonej dyni, fety i granatu 168

znalazłam przepis na sałatkę lepszą niż wszystkie zrobione dotychczas :) Oczywiście bez zmian się nie obyło, zrezygnowałam np. z sosów, ale efekt mnie powalił! Sałatka z pieczonej dyni, fety i granatu 1 dynia Hokkaido, po obraniu około 500 g, pokrojona na kawałki 3 cm 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki płatków chilli(...)ząbki czosnku (bez obierania) 2 czerwone cebule pokrojone w ósemki oliwa z oliwek 100 g owczej fety pestki z połowy owocu granatu 2 łyżki syropu klonowego 2-3 łyżki prażonych pestek z słonecznika łyzka posiekanej natki pietruszki Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kawałki dyni, cebuli i nieobrane ząbki czosnku. Wszystko skrapiamy oliwą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto czekoladowe z wiśniami i chilli 157

odmiennym obliczem ciasta czekoladowego. Dzięki olejowi Wielkopolski z chili moje ciasto ma lekko pikantny smak, który idealnie łączy się ze smakiem czekolady i wiśni. Zaś dzięki dekoracji z pestek granatu, ciasto wygląda niezwykle elegancko.  SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 250 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 120 ml oleju rzepakowego Wielkopolski(...)pestek 300 g mąki pszennej tortowej 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g białej czekolady 100 g śmietany 30% 1 płaska łyżeczka żelatyny 1 owoc granatu (w sezonie można wykorzystać wiśnie) WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dno formy tortowej o średnicy 28 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką

Passions hobbies life
Pierś z gęsi sous vide z ulubionymi dodatkami 121

przyszło mi do głowy, że fajnie byłoby wykorzystać nadmiar gęsiej skórki do zrobienia chrupiących chicharronów. Usmażyłam je na 100% oleju rzepakowym Wielkopolskim . Do tego purée z fioletowych ziemniaków i granat, bo nie mogłam się oprzeć kolorom, idealnie pasowały mi do modrej kapusty ;) No i brakuje jeszcze sosu, zrobiłam go na bazie czerwonego wina z czarnym czosnkiem. Może trochę tego wszystkiego(...)fioletowe ziemniaki 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty garść jeżyn 1 mała cebula 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia 250 ml czerwonego wytrawnego wina łyżka owoców granatu 4 ząbki czarnego czosnku 2 gałązki rozmarynu tymianek majeranek kumin świeżo zmielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Z piersi odcinamy nadmiar skóry i odkładamy do lodówki (przygotujemy z niej później chicharrony

Quinoa Raz!
Zdrowy mus kawowo-czekoladowy z pomarańczami i granatem 88

smakuje wyśmienicie i jest doskonałym umilaczem chłodnych listopadowych dni. 2 łyżki kawy zbożowej Inka Klasyczna 2 dojrzałe, miękkie awokado 25 g gorzkiej surowej czekolady łyżka syropu klonowego (opcjonalnie) pomarańcza granat Awokado (koniecznie dojrzałe!) przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomoca dużej łyżki wyjmujemy miąższ ze skórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą blendera miksujemy awokado, czekoladę oraz kawę(...)Inka Klasyczna, na gładki mus. W razie potrzeby można go dosłodzić odrobiną syropu klonowego. Mus przekładamy do miseczek/kubeczków. Na wierzchu układamy plasterki sparzonej pomarańczy, oraz pestki granatu. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z marką Inka. Artykuł Zdrowy mus kawowo-czekoladowy z pomarańczami i granatem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Koktajl z awokado & chia 148

Przepis na przepyszny koktajl z awokado, nasionami chia i granatem! Składniki (porcja dla 2 osób): - 400ml kefiru, - 1 granat, - 1 pomarańcza, - 1 małe, dojrzałe awokado, - 3 łyżeczki nasion chia.   Przygotowanie: - kefir miksujemy z obranymi owocami- dosypujemy nasiona chia i miksujemy. Ten zdrowotny koktajl idealnie pasuje na II śniadanie lub podwieczorek. Dlaczego wybrałam połączenie akurat tych owoców? Jest to doskonałe(...)połączenie zdrowych tłuszczy, białka i węglowodanów. Przeczytacie więcej o granacie -> tutaj . Smacznego

MintTaste
Pełna kolorów sałatka z figami i sosem z mango i musztardy 212

smakowym jeszcze więcej tego szczęścia, sos z mango i musztardy niech stanie się uzupełnieniem innego kulinarnego szaleństwa – sałatki z delikatnymi figami, aromatycznym mango, słoną fetą, chrupiącym i orzeźwiającym granatem, delikatną roszponką i rozpływającą się w ustach szynką dojrzewającą. Ta sałatka spokojnie może stanąć na podium, jeśli chodzi o jedzenie, które uszczęśliwia i zaspokaja ochotę na „coś dobrego(...)się śmiało tą fuzją smaków i kolorów Na zdrowie! Wykonanie SAŁATKA Umyj roszponkę i rozłóż ją na talerzach. Obierz mango i pokrój je w kostkę. Rozrzuć na talerzach. Przetnij granat na pół i łyżką wydrąż ziarenka, oczyść je z białych ścianek i rozrzuć na roszponce. Szynkę pokrój lub porozrywaj na mniejsze kawałki o wielkości około 3×3 cm. Rozłóż

Eat me! Fit me!
Sałatka z figami, gorgonzolą, orzechami i granatem 129

zobaczyłam w sklepie piękne figi, wiedziałam już co z nich zrobię. Akurat wybieraliśmy się do przyjaciół na grilla. Do tego piękne granaty i aromatyczna gorgonzola - sałatka marzenie. Nie jest skomplikowana a kolorem i smakiem Was zaskoczy. Nas zaskoczyła i skończyła się szybciej niż tego chcieliśmy. Spróbujcie koniecznie  Będziecie potrzebowali około 100 gram sałaty- ja użyłam sałaty w paczce , był(...)sałat. 1/2 niedużego dojrzałego granatu 3 dojrzałe figi 60 gram gorgonzoli Ponad to  1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 3 łyżki orzechów pekan, lub włoskich 1/2 łyżki miodu Orzechy pokruszcie z grubsza i podprażcie na suchej patelni. Następnie polejcie miodem i posypcie chili . Mieszając intensywnie- potrząsając patelnią, aby orzechy równomiernie pokryły się miodem i chilli. Zdejmijcie z patelni. Dresing 1/4 szklanki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Baba ghanoush – pasta z opiekanego bakłażana 197

ząbki czosnku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska do podania: oliwa z oliwek, świeża kolendra, wędzona papryka, pestki granata, chrupkie pieczywo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 duże bakłażany 2 łyżki tahini (pasty sezamowej – nie można jej pominąć) 2 nieduże ząbki czosnku 2-3 łyżki(...)soku z cytryny 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska do podania: oliwa z oliwek, świeża kolendra, wędzona papryka, pestki granata, chrupkie pieczywo'; document.write(" "); Bakłażany opiekamy nad palnikiem kuchenki gazowej (a najlepiej nad ogniskiem), aż skórka ściemnieje. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy lekko solą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220ºC

Poezja smaku
Bezglutenowe placuszki czekoladowe z awokado z musem malinowym 91

Pyszne, bezglutenowe i bezmleczne placuszki z dodatkiem zmiksowanego na mus awokado oraz musem malinowym, prażonymi orzechami laskowymi i granatem. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 1 awokado  2 jaja  szczypta soli  1 łyżka kakao  2 łyżki syropu klonowego  odrobina oleju rzepakowego do smażenia  Mus malinowy: 1 szklanka malin  odrobina wody odrobina syropu klonowego(...)Dodatki: granat  zmrożone maliny orzechy laskowe  Awokado zmiksuj z bananem, kakao, syropem klonowym i solą na gładką masę. Na oleju smaż niewielkie placuszki po minucie z każdej strony. Maliny ugotuj w wodzi z syropem do uzyskania sosu. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Gotowe placuszki podaj z musem malinowym, zmrożonymi malinami, laskowymi orzechami i granatem.  Smacznego

Mango Papaja
Leśny mech 120

szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki 30 % 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania: Biszkopt: Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach . Do miski wlać jajka(...)masę po czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie. Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat). Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal 152

plan żywieniowy układam po konsultacjach (patrz zakładka KONTAKT )   ŚNIADANIE Kalorie:471.4 / Białko:15.2 g / Tłuszcz:22.2 g / Węglowodany:45.4 g / Błonnik:12.7 g   CHRUPIĄCA KOMOSA RYŻOWA Z GRANATEM Granat – 50 g (0.5 x Sztuka) Orzechy brazylijskie – 16 g (4 x Sztuka) Nasiona chia – 10 g (2 x Łyżeczka) Komosa ryżowa (Quinoa(...)Szklanka) Ksylitol – 7 g (1 x łyżeczka) Czas przygotowania: 20 minut   1. Komosę ugotuj na mleku migdałowym z ksylitolem. Posyp pokruszonymi orzechami, chia i nasionami granatu. Możesz też użyć np. malin, jagód lub truskawek. II ŚNIADANIE K:247.9 / B:16.4 / T:11.9 / W:17.5 / Błonnik:6.2   KANAPKA Z PASTĄ AWOKADO Z TUŃCZYKIEM Papryka czerwona (świeża

Powiedz dietom nie
NADZIEWANE CUKINIE 172

robić na setki sposobów i zawsze wychodzą smaczne i pyszne! Ta propozycja szczególnie przypadła mi do gustu, ponieważ jest z dużą ilością świeżych ziół, kaszą orkiszową i ukochanym granatem.  Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 duże cukinie - 1 szalotka - 2 ząbki czosnku - 100 g kaszy orkiszowej - 2 grube kabanosy, możesz też użyć szynki, kiełbasy bądź mięsa z pieczonego kurczaka - 4 łyżki(...)oliwy z oliwek (zamiennie świeża) - 20 listków bazylii - 20 listków szałwii - 20 listków mięty - 150 ml jogurtu naturalnego - ser camembert - sok z 1/2 połowy cytryny - 1/2 awokado - połówka granatu - 4 łyżki oleju - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz, (opcjonalnie trochę kuminu i soli czosnkowej) WYKONANIE: - cukinię wydrąż z gniazd nasiennych - szalotkę, czosnek posiekaj - ugotuj według instrukcji na opakowaniu kaszę

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania