granat - 3120 przepisów (strona:55/208)

Śledzie z tahini 114

Szybki śledzik ze śmietaną w nieco innej niż tradycyjna wersji. Tym razem dodałam do niego pastę sezamową tahini i pestki granatu, wyszło orientalnie ale również bardzo apetycznie. Spróbujcie sami... Składniki: 200 g filetów śledziowych matjas 1/2 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego łyżka pasty tahini łyżeczka miodu granat sok z cytryny sól, pieprz Matjasy namoczyć w zimnej wodzie przez około(...)tahini i miodem. Doprawić solą i pieprzem.  Dodać pokrojone śledzie i ponownie zamieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły. Podawać posypane pestkami granatu

wyzwania kuchenne
Kakaowy deser - pudding z chia, ciasteczkami, pomarańczami i granatem 169

Sprawdzają się do wielu dań, ale ja najchętniej sięgam po nie przygotowując desery. Tęskniąc za słońcem i za intensywnymi barwami, wymyśliłam sobie taki oto pudding: kakaowy, z pomarańczą i granatem. Nasionka w mleku namoczyłam na noc, więc rano, zamiast tradycyjnego śniadania, mogłam rozpieścić się czymś słodkim, a jednocześnie zdrowym. Warto o tej porze roku rozpoczynać dzień od czegoś miłego 😊 Składniki(...)porcje: 500 ml mleka 5 łyżek chia 2 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1-2 łyżki miodu 1 łyżeczka esencji waniliowej lub nasionka z 1/4 laski wanilii 1 pomarańcza 1 granat kilka herbatników (opcjonalnie) Do mleka dodać kakao i wymieszać. Gorzkie kakao dość opornie łączy się z zimnym mlekiem, więc odrobinę mleka można podgrzać lub uzbroić się w cierpliwość. (Ewentualne grudki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone bakłażany z sosem maślankowym 123

mięsa. A sam Ottolenghi poleca podawać je z pitą lub wiejskim pszennym chlebem.  Składniki: 2 bakłażany 80 ml oliwy 1,5 łyżeczki listków tymianku + kilka całych gałązek owoc granatu łyżeczka za'ataru sól morska, czarny pieprz na sos: 140 ml maślanki 100 g jogurtu greckiego 1,5 łyżki oliwy i trochę do skropienia ząbek czosnku szczypta soli Piekarnik rozgrzać(...)miąższ. Posypać bakłażany świeżym tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut, aż środek będzie miękki i zrumieniony. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Granat przekroić na pół i wyjąc pestki. Przygotować sos: czosnek drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami.  Przed podaniem nałożyć sos maślankowy na połówki bakłażanów, posypać mieszanką za'atar

wyzwania kuchenne
Sezamowa owsianka z granatem 124

Śniadaniowa owsianka z pastą sezamową tahini i czerwonymi pestkami granatu to kolejny szybki pomysł na ciepłe słodkie i do tego sycące śniadanie. Jeżeli dodamy do niej mleka roślinnego będzie to śniadanie wegańskie :) Składniki na porcję: 1/2 szkl. płatków owsianych szkl. mleka krowiego lub roślinnego łyżka pasty sezamowej tahini syrop klonowy sezam biały 1/2 granatu Do rondelka wsypać płatki, dodać mleko(...)Gotować na małym ogniu przez kilka minut często mieszając, aż owsianka zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia, dodać tahini i ewentualnie syrop klonowy.  Przełożyć do miseczki, posypać pestkami granatu i sezamem

wyzwania kuchenne
Sałatka z kurczakiem z bombą witamin 192

pożywna kolorowa sałatka na bazie kurczaka w aromatycznej mieszance przypraw curry, świeżych owoców oraz roszponki. Idealny pomysł na obiad pełen witamin. Składniki: 300g fileta z kurczaka 125g roszponki 1 granat 3 pomarańcze 70g słonecznika 2 łyżki klarowanego masła curry sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry, odstawić na około 30 minut(...)czasie usmażyć na klarowanym maśle, pozostawić do wystudzenia. 2. Umyć i osuszyć roszponkę, granat przekroić na pół i wydobyć ziarna owocu. Pomarańcze obrać i pokroić na dowolne kawałki. 3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. 4. Na talerzu ułożyć roszponkę, kurczaka i pomarańcze. Całość posypać owocem granatu i słonecznikiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Risotto z brązowym ryżem, krewetkami, pomidorami i pestkami granatu 182

Risotto" z brązowym ryżem, krewetkami, czosnkiem, pomidorami i pestkami granatu 😍🤗 Pyszne, wyraziste i mocno pomidorowe. Do tego lampka białego wina i od razu życie staje się lepsze. Składniki na 2 porcje: Ok. 10 sztuk dużych krewetek Ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka pestek granatu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli himalajskiej 100 g ryżu brązowego Białe wino(...)opcjonalnie) Przygotowanie: Krewetki oczyszczamy. Na oleju podsmażamy wyciśnięty duży ząbek czosnku. Do garnka o grubym dnie  wkładamy krewetki, zalewamy 1 puszką krojonych pomidorów. Dodajemy łyżkę pestek granatu, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę soli himalajskiej. Dodatkowo wsypujemy brązowy ryż. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 1h. Co jakiś czas dolewamy wody lub białego wina

Czarnawisienka
KOKOSOWA JAGLANKA Z MANGO 175

Pyszna i sycąca kasza jaglana ugotowana w dużej ilości mleka kokosowego (lub zwykłego). Podałam  ją ze świeżym mango i soczystymi pestkami granatu. Przed podaniem polałam syropem klonowym i udekorowałam nasionami chia.  Zdecydowanie warto poświęcić chwilkę na jej przygotowanie. Tym bardziej, że można ugotować ją wieczorem, a rano tylko podgrzać, dodając więcej mleka.  SKŁADNIKI / 1 porcja 1/4 szklanki(...)kaszy jaglanej 300 ml mleka kokosowego lub zwykłego krowiego 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka masła DO PODANIA : pokrojone w kostkę mango, pestki granatu, nasiona chia, brązowy cukier, syrop klonowy WYKONANIE Kaszę płuczemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy ksylitol lub cukier i przykrywamy pokrywką. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut

cool and minty
Sałatka z granatem, awokado, gruszką i sosem na bazie soku z granatu 106

Zdrowo i pysznie Składniki Sos : 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon 5 łyżek soku z granatu 2 łyżki oliwy z orzecha włoskiego czarny pieprz świeżo mielony Ponadto : 2 garści sałaty 1 gruszka soczysta 4 łyżki ziaren granatu 2 czubate łyżki ricotty Przygotowanie Sos : wszystkie składniki połączyłem, dokładnie wymieszałem, aby w efekcie powstała emulsja. Orzechy piniowe uprażyłem(...)suchej patelni. Gruszkę obrałem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w kostkę. Awokado obrałem pokroiłem w kostkę, skropiłem sokiem z cytryny. Z granatu wyłuskałem ziarna. Odłożyłem 4 łyżki ziarenek. Z pozostałych wycisnąłem sok. Na talerzu rozłożyłem sałatę ( insalatina ), na niej pokroją gruszkę, awokado, ricottę. Polałem sosem, ale nie po gruszce i awokado ( zmienią kolor ). Całość posypałem uprażonymi orzeszkami, doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem

R'n'G Kitchen
Szaszłyki z jogurtowego kurczaka z brokułowym tabbouleh 207

solą, pieprzem i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Moim zdaniem jest to idealna sałatka do szaszłyków z jogurtowego kurczaka zwłaszcza o tej porze kiedy wciąż można kupić granaty. Bardzo polecam oba przepisy. Jogurtowy kurczak jest smaczny i aromatyczny nawet po 2 godzinach marynowania. Nic jednak nie szkodzi na przeszkodzie zamarynować mięso na noc. Będzie jeszcze lepsze! Jogurtowy kurczak(...)mięso nadziej na szpikulce i grilluj około 6 minut co jakiś czas odwracając. Brokułowe tabbouleh 1 mały brokuł 150 g ugotowanego bulgur 2 łyżki pokrojonej czerwonej cebuli 1 mały granat, pestki 3 mini ogórki lub 15 cm z długiego ogórka sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy garść natki pietruszki 4 gałązki młodej bazylii sól i czarny pieprz do smaku

codojedzenia
Makaronowa sałatka z kurczakiem, porem i ananasem 738

smaczna sałatka imprezowo-świąteczna. Czosnkowy kurczak, ananas i makaron z porem to cała jej tajemnica. Kolorystycznie jest dość monotonna, doskonałym jej uzupełnieniem są więc czerwone pestki granatu. Składniki: – 300 g dowolnego makaronu, u mnie łazanki – 2 filety z kurczaka – 2 pory – 1 puszka ananasa – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki(...)majonezu – sok z 1/2 cytryny – sól, pieprz, zioła prowansalskie – olej do smażenia kurczaka – ziarna granatu do dekoracji – można pominąć   Wykonanie: – Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą. – Pory pokroić na półkrążki, zalać wrzątkiem na 4 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą

To co kocham
Rolmopsy z wędzoną śliwką i granatem 152

Jutro ostatki, więc jeśli jeszcze nie macie pomysłu na pyszne śledziki, to właśnie polecam te ze śliwką i granatem. Lekko słodkie i aromatyczne. Składniki: 5 marynowanych płatów śledziowych 5 wędzonych śliwek 3-4 łyżki rumu lub sliwowicy 1 czerwona cebula 3 łyżki pestek granatu 2 łyżki rodzynek 3-4  łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu sok z połowy cytryny(...)talerz, na każdym po środku położyć śliwkę i kilka piórek cebuli. Zwinąć i przekłuć wykałaczką. Śledzie przełożyć na półmisek, zalać pozostałym po marynowaniu cebuli sosem. Na wierzchu rozrzucić pestki granatu i rodzynki. Przykryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka Wybuchowy tuńczyk 152

nowoczesne połączenie tuńczyka z idealnie współgrającymi, a zarazem zaskakującymi smakami. Składniki: 1 opakowanie mieszanki mix sałat 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 270g sera feta 1 granat 5 łyżek majonezu 170g śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: 1.  Mix sałat umyć i osuszyć. 2.  Tuńczyka odsączyć z zalewy. 3.  Ser feta pokroić(...)małą kostkę. 4.  Sos: Majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce. 5.  Sałatkę układać warstwami: ½ mixu sałat,   ½ tuńczyka, ½ sera feta, ½ granatu, ½ sosu, pozostała ilość mixu sałat, pozostała część tuńczyka, pozostała część sera feta, polać pozostałą ilością sosu i udekorować resztą granatu

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczone marchewki z ziarnami i fetą 183

przyszła książka  "5 składników" Jamiego Olivera. Pieczone marchewki z ziarnami i fetą 350 g marchewek (kolorowych, najlepiej małych, lub dużych przekrojonych na pół lub w ćwiartki) 1 mały granat pęczek świeżej mięty 250 g mieszanki ugotowanych zbóż (Jamiego - mozna je dostać np. na FRISCO ) 40 g fety Marchewki myjemy. Jeśli są duże obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, jeśli(...)Skrapiamy je oliwa, oprószamy sola i pieprzem i pieczemy w 200 st.C ok 30 minut tak by stały się miękkie i zaczęły się rumienić. W tym czasie z połowy granatu wyciskamy sok i mieszamy go w misce z łyżka octu winnego i 2 łyżeczkami oliwy. Listki mięty drobno siekamy i dorzucamy do dressingu. Doprawiamy go do smaku. Marchewki wkładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muhammara, pasta do chleba z pieczonej papryki i orzechów włoskich 167

obecnie popularny jest również w innych krajach Lewantu oraz w Turcji. To zrównoważone, słodko-pikantne połączenie pieczonej papryki i orzechów włoskich z dodatkiem czosnku, papryczki chilli, melasy z granatów, soku z cytryny i niekiedy kuminu. Istnieje oczywiście wiele przepisów na muhammarę różniących się niuansami. Ja bazowałam na recepturze z książki "Saha" Grega i Lucy Malouf. Jeśli chodzi o pieczenie papryki(...)pokrojonych spora szczypta soli 50-60 g miękiszu wczorajszego chleba lub bułki, lub świeży chleb bez skórki lekko podsuszony w piekarniku i połamany na kawałki 1 łyżka melasy z granatów* sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy extra vergin  + do polania po wierzchu do podania: opieczony chleb, świeże warzywa, domowe chrupaki z za'atarem (poniżej napisałam, jak je robię

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z brokuła i paluszków krabowych 137

wykonaniu i zaskakująca smakiem. Trochę rybna, trochę warzywna, trochę imprezowa, trochę zwyczajna. Jemy ją jak chcemy i kiedy chcemy. Składniki: – 1 brokuł – 1/2 małego granatu – 200 g sera ricotta – 150 g paluszków krabowych – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka majonezu – sól, pieprz do smaku   Wykonanie: – Brokuł(...)podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. – Po przestudzeniu drobno pokroić. – Paluszki krabowe pokroić na 1 cm kawałki. – Wyłuskać pestki granatu z owocu. – Połączyć brokuł, paluszki krabowe, pestki granatu, ser ricotta, majonez i sok z cytryny. – Doprawić solą i pieprzem

To co kocham

Proponowane wyszukiwania