granat - 3120 przepisów (strona:55/208)

Sałatka z wątróbką drobiową, soczystymi owocami i chrupiącym słonecznikiem 122

zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, soczystych owoców, i chrupiącego słonecznika to świetny pomysł na pełnowartościowy, letni obiad. Składniki: 600g wątróbki drobiowej 125g roszponki 4 kiwi 1 pomarańcz 1 granat 30g pestek słonecznika 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka olej sól i pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 3 łyżki soku z cytryny(...)łyżki wody sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Roszponkę umyć i osuszyć, a granat przekroić na pół i wyłuskać ziarenka. 2. Kiwi obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części, a pomarańcz obrać ze skóry i wyfiletować. 3. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. 4. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawą do kurczaka

Szalona Kuchnia Eweliny
Jaglanka z sosem Tahini i granatem 159

kokosowego), 250 ml mleka kokosowego, 1 łyżka cukru trzcinowego. Sos Tahini: 1 łyżka pasty tahini, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny. Dodatkowo: pestki z 1/2 owocu granatu. Nie masz pomysłu na śniadanie? Może pyszna jaglanka z mlekiem kokosowym, pastą sezamową Tahini, syropem klonowym serwowana z pestkami granatu? Kaszę jaglaną opłukać zmieniając kilkakrotnie wodę, do momentu(...)ogień do minimum i gotować do miękkości przez około 15 minut. Garnek otworzyć, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia. Wymieszać składniki sosu Tahini. Wyłuskać nasiona z granatu i dodać je do sosu. Podawać z jaglanką. Źródło: kwestiasmaku.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Wybuchowa sałatka z dynią 185

Wybuchowa bezglutenowa sałatka z makaronem, dynią i granatem. W sałatce tej znalazło się wszystko to co jest najlepsze jesienią. Może zabrać ja do pracy na lunch, zrobić na kolację. Na pewno od niej nie przytyjecie. Samo zdrowie. 1 główka sałaty strzępiastej 1 gałązka jarmużu 30 dkg dyni piżmowej 60 g sera camembert 1/2 granatu 100 g łososia wędzonego(...)piekę około 10 minut aż dynia będzie miękka. Sałatę, jarmuż myję, strzepię na talerzu. Makaron gotuje w osolonej wodzie według instrukcji opakowania. Na sałacie układam łososia, makaron wystudzony, nasiona granatu, kawałki sera. Sałatkę polewam sosem przed podaniem

wesoła kuchnia
SOKI W DIECIE – TEST WYCISKARKI WOLNOOBROTOWEJ HUROM H100 181

wskazane. Do tej grupy należą osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinooporność, gdyż soki powodują szybki wyrzut insuliny, który nie jest wskazany przy tych schorzeniach. Wyjątkiem jest sok z granatu, który w przeciwieństwie do innych wyrównuje poziom cukru we krwi. Soki i ich właściwości: Sok z cytrusów : Dzięki sporej zawartości wit C, wzmacnia system odpornościowy. Posiada właściwości antynowotworowe a grejpfruty wspomagają(...)redukcję tkanki tłuszczowej oraz poprawiają trawienie. Sok z granatów : Posiada właściwości odmładzające, wspiera regenerację komórek i opóźnia ich starzenie. Obniża ciśnienie oraz reguluje poziom cukru we krwi. Sok z granatów łagodzi również objawy menopauzy i PMS. Ma zastosowanie w leczeniu onkologicznym oraz leczeniu cukrzycy typu 2. Sok z buraków : Jest bogactwem kwasu foliowego oraz potasu czy żelaza. Picie soku

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Pudding chia kokosowy z granatem 166

śniadanie przygotować sobie już wieczorem poprzedniego dnia. Takie rozwiązanie podpowiedziała mi dietetyczka z poradni 4line . Moje ulubione śniadanie tego rodzaju to bardzo prosty pudding chia na mleku kokosowym z granatem. W sezonie wykorzystuję polskie owoce - maliny lub borówki. Ważne, aby korzystać z dobrych składników - kupując mleko kokosowe szukajcie takiego, które w składzie ma tylko kokos oraz wodę, w końcu(...)smacznie, ale i zdrowo! Składniki na 1 większą lub 2 małe porcje: 1 szklanka mleka kokosowego 6 łyżeczek ziaren chia 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu (ja używam ksylitolu) Pestki granatu, maliny lub borówki - ważne, by owoce miały wyrazisty smak.  Przygotowanie: Do zakręcanego pojemnika lub słoika wlać mleko, dodać cukier lub ksylitol i nasiona chia. Zakręcić i wstrząsnąć, aż skłaniki

Kulinarne Inspiracje
Truskawkowy koktajl na bazie herbaty+recenzja produktu 132

cało rocznie, a owocowymi rozkoszuję się w sezonie zimowym i letn im.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przechodząc do szczegółów dzisiejszego produktu, jakim jest herbata owocowa o smaku żurawiny z granatem, na wstępie chciałam zaznaczyć, że jest boska w smaku!  Dobra alternatywa dla osób, które mają dość tradycyjnej herbaty czy ziółek. Jest delikatna w smaku, a jednocześnie bardzo aromatyczna(...)Przeplatający się smak słodkiej żurawiny z lekko cierpkim granatem sprawia, że doskonale gasi pragnienie i zapewnia super doznania smakowe! NIE ZAWIERA W SKŁADZIE CUKRU ANI ŚRODKÓW KONSERWUJĄCYCH, co w większości herbat owocowych można spotkać! Producenci zadbali, aby seria Premium wyróżniała się na tle innych i to im się udało. Kolorowo, lecz bez przesadyzmu opakowanie z pewnością przyciąga wzrok. Wielkim plusem

Zdrowie i pysznie na talerzu
SAŁATKA Z KIWI, AWOKADO, GRANATEM I MIĘTĄ 175

Mięta jest doskonałym orzeźwiającym i aromatycznym dodatkiem do potraw, napojów i   deserów. Proponuję Wam dzisiaj sałatkę z kiwi, awokado, granatem z dodatkiem mięty, jest lekka, smaczna i zdrowa, na pewno ją polubicie!  Czas przygotowania : 15 min. Dla 4 osób: ● 2 awokado (niezbyt miękkie) ● 4 kiwi (niezbyt dojrzałe) ● 1 owoc granatu ● 1 limonka ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● sól(...)pieprz ● tabasco (lub pieprz kajeński) ● listki świeżej mięty Przygotowanie : Odetnij wierzchnią część granatu, pokrój go na ćwiartki, i wyłuskaj z niego ziarna, najlepiej nad miseczką. Usuń białe błonki. Kiwi obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub na talarki. Awokado rozetnij na pół, wybierz miąższ i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone owoce przełóż do miseczki, dodaj sok z limonki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Śledzie z tahini 104

Szybki śledzik ze śmietaną w nieco innej niż tradycyjna wersji. Tym razem dodałam do niego pastę sezamową tahini i pestki granatu, wyszło orientalnie ale również bardzo apetycznie. Spróbujcie sami... Składniki: 200 g filetów śledziowych matjas 1/2 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego łyżka pasty tahini łyżeczka miodu granat sok z cytryny sól, pieprz Matjasy namoczyć w zimnej wodzie przez około(...)tahini i miodem. Doprawić solą i pieprzem.  Dodać pokrojone śledzie i ponownie zamieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły. Podawać posypane pestkami granatu

wyzwania kuchenne
Kakaowy deser - pudding z chia, ciasteczkami, pomarańczami i granatem 156

Sprawdzają się do wielu dań, ale ja najchętniej sięgam po nie przygotowując desery. Tęskniąc za słońcem i za intensywnymi barwami, wymyśliłam sobie taki oto pudding: kakaowy, z pomarańczą i granatem. Nasionka w mleku namoczyłam na noc, więc rano, zamiast tradycyjnego śniadania, mogłam rozpieścić się czymś słodkim, a jednocześnie zdrowym. Warto o tej porze roku rozpoczynać dzień od czegoś miłego 😊 Składniki(...)porcje: 500 ml mleka 5 łyżek chia 2 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1-2 łyżki miodu 1 łyżeczka esencji waniliowej lub nasionka z 1/4 laski wanilii 1 pomarańcza 1 granat kilka herbatników (opcjonalnie) Do mleka dodać kakao i wymieszać. Gorzkie kakao dość opornie łączy się z zimnym mlekiem, więc odrobinę mleka można podgrzać lub uzbroić się w cierpliwość. (Ewentualne grudki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone bakłażany z sosem maślankowym 111

mięsa. A sam Ottolenghi poleca podawać je z pitą lub wiejskim pszennym chlebem.  Składniki: 2 bakłażany 80 ml oliwy 1,5 łyżeczki listków tymianku + kilka całych gałązek owoc granatu łyżeczka za'ataru sól morska, czarny pieprz na sos: 140 ml maślanki 100 g jogurtu greckiego 1,5 łyżki oliwy i trochę do skropienia ząbek czosnku szczypta soli Piekarnik rozgrzać(...)miąższ. Posypać bakłażany świeżym tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut, aż środek będzie miękki i zrumieniony. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Granat przekroić na pół i wyjąc pestki. Przygotować sos: czosnek drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami.  Przed podaniem nałożyć sos maślankowy na połówki bakłażanów, posypać mieszanką za'atar

wyzwania kuchenne
Sezamowa owsianka z granatem 111

Śniadaniowa owsianka z pastą sezamową tahini i czerwonymi pestkami granatu to kolejny szybki pomysł na ciepłe słodkie i do tego sycące śniadanie. Jeżeli dodamy do niej mleka roślinnego będzie to śniadanie wegańskie :) Składniki na porcję: 1/2 szkl. płatków owsianych szkl. mleka krowiego lub roślinnego łyżka pasty sezamowej tahini syrop klonowy sezam biały 1/2 granatu Do rondelka wsypać płatki, dodać mleko(...)Gotować na małym ogniu przez kilka minut często mieszając, aż owsianka zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia, dodać tahini i ewentualnie syrop klonowy.  Przełożyć do miseczki, posypać pestkami granatu i sezamem

wyzwania kuchenne
Sałatka z kurczakiem z bombą witamin 180

pożywna kolorowa sałatka na bazie kurczaka w aromatycznej mieszance przypraw curry, świeżych owoców oraz roszponki. Idealny pomysł na obiad pełen witamin. Składniki: 300g fileta z kurczaka 125g roszponki 1 granat 3 pomarańcze 70g słonecznika 2 łyżki klarowanego masła curry sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry, odstawić na około 30 minut(...)czasie usmażyć na klarowanym maśle, pozostawić do wystudzenia. 2. Umyć i osuszyć roszponkę, granat przekroić na pół i wydobyć ziarna owocu. Pomarańcze obrać i pokroić na dowolne kawałki. 3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. 4. Na talerzu ułożyć roszponkę, kurczaka i pomarańcze. Całość posypać owocem granatu i słonecznikiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Risotto z brązowym ryżem, krewetkami, pomidorami i pestkami granatu 170

Risotto" z brązowym ryżem, krewetkami, czosnkiem, pomidorami i pestkami granatu 😍🤗 Pyszne, wyraziste i mocno pomidorowe. Do tego lampka białego wina i od razu życie staje się lepsze. Składniki na 2 porcje: Ok. 10 sztuk dużych krewetek Ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka pestek granatu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli himalajskiej 100 g ryżu brązowego Białe wino(...)opcjonalnie) Przygotowanie: Krewetki oczyszczamy. Na oleju podsmażamy wyciśnięty duży ząbek czosnku. Do garnka o grubym dnie  wkładamy krewetki, zalewamy 1 puszką krojonych pomidorów. Dodajemy łyżkę pestek granatu, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę soli himalajskiej. Dodatkowo wsypujemy brązowy ryż. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 1h. Co jakiś czas dolewamy wody lub białego wina

Czarnawisienka
KOKOSOWA JAGLANKA Z MANGO 163

Pyszna i sycąca kasza jaglana ugotowana w dużej ilości mleka kokosowego (lub zwykłego). Podałam  ją ze świeżym mango i soczystymi pestkami granatu. Przed podaniem polałam syropem klonowym i udekorowałam nasionami chia.  Zdecydowanie warto poświęcić chwilkę na jej przygotowanie. Tym bardziej, że można ugotować ją wieczorem, a rano tylko podgrzać, dodając więcej mleka.  SKŁADNIKI / 1 porcja 1/4 szklanki(...)kaszy jaglanej 300 ml mleka kokosowego lub zwykłego krowiego 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka masła DO PODANIA : pokrojone w kostkę mango, pestki granatu, nasiona chia, brązowy cukier, syrop klonowy WYKONANIE Kaszę płuczemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy ksylitol lub cukier i przykrywamy pokrywką. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut

cool and minty
Sałatka z granatem, awokado, gruszką i sosem na bazie soku z granatu 97

Zdrowo i pysznie Składniki Sos : 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon 5 łyżek soku z granatu 2 łyżki oliwy z orzecha włoskiego czarny pieprz świeżo mielony Ponadto : 2 garści sałaty 1 gruszka soczysta 4 łyżki ziaren granatu 2 czubate łyżki ricotty Przygotowanie Sos : wszystkie składniki połączyłem, dokładnie wymieszałem, aby w efekcie powstała emulsja. Orzechy piniowe uprażyłem(...)suchej patelni. Gruszkę obrałem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w kostkę. Awokado obrałem pokroiłem w kostkę, skropiłem sokiem z cytryny. Z granatu wyłuskałem ziarna. Odłożyłem 4 łyżki ziarenek. Z pozostałych wycisnąłem sok. Na talerzu rozłożyłem sałatę ( insalatina ), na niej pokroją gruszkę, awokado, ricottę. Polałem sosem, ale nie po gruszce i awokado ( zmienią kolor ). Całość posypałem uprażonymi orzeszkami, doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem

R'n'G Kitchen