przekąskę, podwieczorek i do pracy. Pyszny słodko - kwaśny smoothie. Składniki: 2 duże dojrzałe babany, duże grapefruit, granat Przygotowanie: Z grapefruitu i granatu wyciskamy sok. Dodajemy pokrojonego banana i blendujemy. Podajemy schłodzone
Lena Gotujenaleśniki. A od dziś moim faworytem jest jaglanka! Polecam każdemu, kto jeszcze nie jadł. Składniki: 3/4 szklanki mleka 5 łyżek płatków jaglanych, szczypra soli, łyżka miodu, łyżeczka masła półowocu granatu Przygotowanie: Mleko podgrzewamy wraz z miodem,solą oraz miodem. Dodajemy płatki i mieszamy. Gotujemy około 5-7 minut, mieszając gdyż będzie gęstnieć. Podajemy z owocem granatu
Lena Gotujemielonego kardamonu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki chili 1-2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek EV do smarowania kotlecików ziarenka granata listki kolendry Inspiracja Jadłonomia . Wykonanie: Ciecierzycę zalewamy sporą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc. Cebulę i czosnek obieramy. Zioła drobno siekamy. Ciecierzycę odcedzamy i mielimy wraz(...)papierze, górną część malujemy odrobiną oleju i pieczemy przez około 15-20 minut z jednej strony, a następnie 10 minut z drugiej. Podajemy posypane granatem i kolendrą. Doskonale smakują na gorąco i na zimno
Kulinarne przygody Gatitynaleśniki. A od dziś moim faworytem jest jaglanka! Polecam każdemu, kto jeszcze nie jadł. Składniki: 3/4 szklanki mleka 5 łyżek płatków jaglanych, szczypra soli, łyżka miodu, łyżeczka masła półowocu granatu Przygotowanie: Mleko podgrzewamy wraz z miodem,solą oraz miodem. Dodajemy płatki i mieszamy. Gotujemy około 5-7 minut, mieszając gdyż będzie gęstnieć. Podajemy z owocem granatu
Lena Gotujestworzycie dzieło życia, które wejdzie do klasyki kanonu kulinarnego? Przecież wszystko zaczyna się od eksperymentów. Potrzebujemy: 1 średni upieczony burak 1 ugotowany w mundurku ziemniak 2 łyżki pestek z granatu 6 rzodkiewek około 10 dkg sera z niebieską pleśnią (użyłam Lazur) mieszaninę dowolnej zieleniny (u mnie – mieszanka sałat, szczawik zajęczy, liście buraka, kiełki) na sos – 1/3 szklanki oliwy, łyżeczka soku(...)się rozpuści, a zielenina zwiędnie i zamiast chrupiącej sałatki dostaniemy paskudną maź. Buraka i ziemniaka, kroimy w cieniutkie plastry, tak samo rzodkiewki. Wszystko razem mieszamy, posypujemy pestkami granatu. Polewamy sosem przed samym podaniem. Proste, pyszne i kolorowe. Twórzcie własne wersje, gorąco do tego zachęcam. Jeśli nie lubicie sera pleśniowego, to ta sałatka rewelacyjnie smakuje z serem białym. Post
ladykitchenPołączenie ostrego smaku sera ze słodką gruszką zaskoczą Waszych gości. Polecam! Składniki: 2-3 garści rukoli opakowanie sera camembert (możemy użyć sera pleśniowego z niebieską pleśnią) 2 gruszki 1/2 granata garść pestek z dyni orzechów ziemnych (nie solonych) Dressing: 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rukolę myjemy, osuszamy(...)wykładamy na talerz. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki kroimy w kosteczkę, dodajemy do rukoli. Ser camembert kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników. Granat myjemy, obieramy ze skórki. Posypujemy nim wierzch sałatki. Sałatkę obsypujemy pestkami dyni oraz orzeszkami ziemnymi. Przygotowujemy dressing polewamy nim sałatkę
Kuchnia Pełna PasjiSkładniki: 500 g kiszonej czerwonej kapusty 1 słodko winne jabłko 1 granat 2 łyżki oleju 1 mała cebula cukrowa Sposób wykonania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy kapustę, jabłko, cebulę i pestki granatu. Polewamy olejem i mieszamy
Qchnia po prostuKupiec . Otrzymałam do testowania bardzo smaczną przesyłkę składającą się m.in. z przeróżnych wafli i teraz razem z rodzinką próbujemy. 1 mango 1 awokado 1 grejpfrut zielony sweet 1/2 granatu 1/2 limonki 150 ml jogurtu naturalnego dodatkowo: wafle ryżowe z belgijską czekoladą mleczną Kupiec Mango i awokado obrać ze skórki,wyjąć pestkę i pokroić w kostkę. Awokado skropić sokiem(...)limonki. Grejpfruta obrać ze skóry i białych błonek,wybrać sam miąższ. W miseczce wymieszać owoce,skropić sokiem z limonki i dodać pestki z granatu. Przygotować 4 pucharki,do każdego włożyć porcję sałatki,następnie po łyżce jogurtu i ponownie porcję sałatki. Udekorować połówkami wafli
Kolorowa kuchnia ElkiSKŁADNIKI 500 g czerwonej kapusty 100 ml soku z czerwonej porzeczki 3 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru trzcinowego 50 g granatu 30 g pistacji oliwa extravergine s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di cavolo rosso 100 ml di succo di ribes rosso 3 cucchiai di aceto di vino bianco 2 cucchiai di zucchero di canna(...)solą i pieprzem. Kapustę polewamy przygotowanym sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę do lodówki . Kapustę przekładamy do salaterki, dodajemy ziarenka granatu oraz drobno pokrojone pistacje. Sałatkę doprawiamy solą , pieprzem i podajemy. **** PREPARAZIONE Pulite il cavolo rosso, poi tagliatelo a listarelle sottili. In una ciotola mescolate il succo di ribes rosso
La grande e la piccola cuocakasza bulgur granat len złocisty olej kokosowy amarantus ekspandowany kokos syrop daktylowy Kasze gotujemy. Len mielimy i zalewamy gorąca przegotowaną wodą ciągle mieszając. Łączymy kasze z lnem. Dodajemy olej kokosowy. Formujemy kulki bądź inne kształty przy użyciu foremek. Posypujemy kokosem, amarantusem, polewamy syropem daktylowym (wg uznania ). Podajemy z granatem
Szkrab Je Samdlatego ostrzegam, UZALEŻNIA! Składniki: – 1l wina czerwonego półsłodkiego – 250ml wody gazowanej – 200ml Sprite’a – 4 pomarańcze – 2 cytryny – 2 jabłka – pół granatu – 70ml Archers’a – kilka gałązek mięty – lód *opcjonalnie: cukier, jeśli lubimy słodkie napoje Na dno dzbanka/słoja wrzucamy wyłuskane owoce granatu i wygniatamy je muddlerem. Następnie
Be Fit Be StrongPolecam pyszne, słodkie, owocowe smoothie. Składniki: 1 pomarańcza 1 banan 100 ml soku z granatu Owoce obieramy ze skórki, sok mam gotowy w butelce. Szybkie smoothie, wspaniałe, słodko – kwaśne. Oczyszcza organizm. Artykuł Smoothie z pomarańczą, bananem i granatem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plwalkę z chandrą? Oto przepis na najlepszą broń na świecie! Potrzebujemy: kilka okrągłych biszkoptów szklankę bitej śmietany szklankę mascarpone filiżankę mocnej kawy z cukrem (schłodzonej) pestki z jednego owocu granatu lub dowolne owoce kakao do posypania. Przygotowanie: Bierzemy naczynia, w których będziemy układać deser. Efektownie prezentuje się w szklanych pucharkach lub szklankach. Bitą śmietanę mieszamy z mascarpone. Biszkopty moczymy(...)kawie (uwaga, nie rozmaczamy!) i układamy na dnie pucharków. Na biszkopty wykładamy bitą śmietanę z mascarpone i pestki granatu lub inne owoce. Czynność powtarzamy aż do wypełnienia naczynia. Posypujemy kakao, chłodzimy w lodówce ok. 2 h, po czym podajemy lub zjadamy od razu i cieszymy się ogarniającym nas spokojem. PS.: Jeśli chcecie zagłuszyć trochę wyrzuty sumienia, to proponuję dać więcej
ladykitchenskórki, miąższ włożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę. Wyłożyć mango na dnie pucharków. Na warstwę z mango rozłożyć plasterki banana i kiwi. Na górę wrzucić pestki granata . Skropić delikatnie sokiem z cytryny. Wykonanie – Przykryć owoce kremem budyniowym. Teraz ponownie obsypać pestkami granata, trochę kiwi. To już jak kto woli. Przykryć pucharki folią aluminiową i wstawić
Kuchnia PokoleńSkładniki na 2 porcje: 1 szklanka truskawek 1/2 mango ziarenka z połowy granata 1,5 szklanki wody Truskawki odszypułkować, mango obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Z owocu granata wydobyć ziarenka. Do blendera wlać wodę, dodać wszystkie owoce i zmiksować
Moja Galeria Smaku