granat - 2641 przepisów (strona:63/177)

Ciasto daktylowe z kremem arachidowym i granatem 118

łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia krem masło orzechowe z 500 g fistaszków ( przepis tutaj ) 350 g serka mascarpone 200 g śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru pestki granatu i kakao do przystojenia Wykonanie: Daktyle kroicie w kawałki, zalewacie wodą i zagotowujecie. Zmniejszacie ogień i gotujecie dalej przez kwadrans. Studzicie i miksujecie w robocie kuchennym na gładką masę. Masło(...)Ciasto kroicie wzdłuż na pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również boki. Staracie się to robić równo, ale bez przesady. Posypujecie pestkami granatu i kakao. Zróbcie je kiedyś dla siebie. Albo dla kogoś. Na przykład na pierwszą randkę. Chociaż może nie, bo jeśli absztyfikant będzie uczulony na orzechy… To dopiero byłby stres

GRUBY WAŁEK
Sałata z niebieskim serem pleśniowym, pomarańczą i granatem 212

porcja dla 2 osób): opakowanie ulubionego mixu sałat (lub porwana na kawałki sałata lodowa) 100 g sera z niebieską pleśnią pokruszonego na kawałki pół wyfiletowanej pomarańczy pestki z połowy granatu 6 łyżek kiełków rzodkiewki 4 łyżki prażonych pestek słonecznika na sos: sok z połowy pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Umytą sałatę ułożyłam(...)talerzach. Dodałam pokrojoną na kawałki pomarańczę, pokruszony ser, kiełki i nasiona granatu. Posypałam pestkami słonecznika. Przygotowałam sos: sok z pomarańczy wymieszałam z oliwą i musztardą, doprawiłam solą i pieprzem. Chwilę przed podaniem polałam sałatę przygotowanym sosem

Kulinarny Pamiętnik
Orzeźwiająca sałatka 144

przyrządzeniu i skosztowaniu doszłam do wniosku, że będzie to rewelacyjne, orzeźwiające, lekkie danie na upalne dni.  główka sałaty (lodowa) 1 czerwony grejpfrut pół puszki mięsa krabowego pestki granatu odrobina czarnuszki dressing: 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy Sałatę drobno pokroić i ułożyć na talerzu. Grejpfruta obrać ze wszystkich błonek, podzielić na mniejsze cząstki i ułożyć na sałacie. Mięso krabowe(...)dobrze odcedzić i luźno rozrzucić na sałacie. Wszystko posypać pestkami granatu i odrobiną czarnuszki. Całość skropić dessingiem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Carpaccio z pomarańczy 141

najważniejsze jest pyszny i niezwykle efektowny. Idealny dla łasuchów dbających o sylwetkę;) Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "La Dolche Diet". Składniki : 2-3 pomarańcze pół granatu szczypta cynamonu kawałek gorzkiej czekolady cukier puder (opcjonalnie) Przygotowanie : Pomarańcze delikatnie obrać ze skóry i dokładnie oczyścić z białej błonki, pokroić w poprzek na plastry grubości około pół centymetra. Następnie(...)plastry pomarańczy układać na dużym, płaskim talerzu, tak aby lekko na siebie nachodziły. Posypać cukrem pudrem (opcjonalnie, ja pominęłam, gdyż owoce są wystarczająco słodkie) i cynamonem, następnie ziarenkami granatu i gorzką czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka z kuskusu, pestek granatu, fety, płatków migdałów i czerwonej cebuli-dla odważnych;) 112

napisałam w temacie, jest to sałatka odważnych. Ciekawe połączenie smaków, dla małych i dużych odkrywców :) Składniki (4 porcje): - 100 g fety - 1 szklanka kuskusu - 1 granat - 1 czerwona cebula - garść prażonych płatków migdałów* - pół cytryny - oliwa - sól, pieprz, zioła (np. bazylia, oregano), słodka papryka Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić, fetę rozdrobnić. Granata najlepiej przekroić

Corner With Recipes
Ser kozi z rukolą 140

Składniki na 2 porcje: ser kozi w roladzie rukola 1/4 granata 3 łyżki żurawiny ze słoiczka 1 łyżka octu balsamicznego garść płatków migdałowych oliwa z oliwy sól, pieprz do smaku Rucole ułożyć na talerzu wraz z wyłuskanymi owocami granata. Żurawinę połączyć z octem balsamicznym i wyłożyć na talerz. Ser kozi pokroić w plastry każdy posmarować oliwą i obłożyć płatkami migdałowymi

Moja Galeria Smaku
Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą 145

ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeża natka kolendry lub pietruszki (opcjonalnie) pestki granata (opcjonalnie) jogurt naturalny (ze szczyptą soli i pieprzu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bakłażany rozcinamy wzdłuż, następnie posypujemy solą morską. Zostawiamy na 15 minut, a następnie(...)farszu). Wstawiamy napełnione łódeczki do piekarnika na ok. 15 minut (180°C). Po upieczeniu faszerowane bakłażany podajemy polewając je jogurtem (może być z dodatkiem czosnku) oraz posypując pestkami granata i natką. Post Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kasza manna dla niejadka /dla dzieci i nie tylko :) 158

mleka 3 pełne łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru waniliowego ( można dodać więcej lub częściowo zastąpic zwykłym) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( można pominąć) szczypta cynamonu dodatkowo 1 owoc granatu konftura poziomkowa ( lub inna ulubiona) świeża mięta do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Odlać 1/3 szklankę mleka i wymeszać ją z kaszą manną. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka dodać(...)ekstraktem z wanilii. Odstawić do wystudzenia. Następnie przy pomocy miksera przez kilka minut miksujemy kaszkę tak aby stała się puszystym puddingiem. Na schłodzony pudding wyłożyć konfiturę oraz owoce granatu. Można udekorować miętą. Smacznego! :) Przepis bierze udział w konkursie, w którym można wygrać książki autorki bloga Moje Wypieki - Doroty Świątkowskiej. http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

DefinicjaSmaku
Matcha & Chia, czyli pyszny pudding z malinami i granatem 166

krowiego 4 płaskie łyżki nasionek chia 1 łyżeczka ksylitolu lub miodu / 1-2 pastylki stewii 1 łyżka herbaty matcha (sproszkowanej) 1/2 szklanki malin (mogą być mrożone) 3 łyżki ziarenek granatu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mleko kokosowe i mleko roślinne (lub krowie) umieszczamy w dużym kubku lub garnuszku i mieszamy trzepaczką do połączenia. W dwóch łyżkach wrzącej wody zaparzamy herbatę i rozpuszczamy ksylitol(...)mieszamy 2-3 minuty. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie, rozlewamy do szklanek i wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy z malinami i pestkami granatu. Maliny można zmiksować na mus. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Foodmanię klik klik oraz Owocowy Raj klik klik , gdzie możecie między innymi kupić nasionka chia klik klik oraz

DefinicjaSmaku
Tuńczykowy stek z salsą imbirowo- pomarańczową 211

SKŁADNIKI (2 porcje) tuńczyk 2 steki z tuńczyka 2 łyżki sosu sojowego /teryiaki 2 łyżki oliwy z oliwek salsa 1/2 pomarańczy 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki pestek z granatu 1/2 cebuli kilka ziarenek czerwonego pieprzu lub kawałek papryczki chilli bez pestek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka kremu balsamicznego bianco (można pominąć lub zastąpić zwykłym, ale zepsuje on kolor(...)obieramy, usuwamy jak najwięcej białych błonek, dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę (najlepiej smakuje, gdy pomrańcze pozbawi się całych błonek i wykroi tzw. segmenty) i mieszamy z pestkami granatu. Dodajemy aromatyczny imbir z cebulką i pieprzem i mieszamy.  Tuńczyka należy wyjąc z lodówki na 20-30 minut przed smażeniem. Następnie rozgrzać patelnię grillową i smażyć steki po około

DefinicjaSmaku
Szybki deserek bez piekarnika :) 99

Szybki deserek?  Proszę bardzo :) Składniki: pokrojony w kostkę melon pokrojone w kostkę dojrzałe mango pestki granata ulubiony jogurt lub serek homogenizowany Wszystkie warstwy przekładamy jogurtem i na koniec posypujemy pestkami granata. Można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów

Jemy Pijemy
Runo leśne 1465

szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml. śmietanki 30 % / 36% 2 śmietan-fixy cukier waniliowy * dla łasuchów - plus 3 łyżki stołowe cukru pudru Dodatkowo: Pestki granatu do przyozdobienia Wykonanie: Szpinak należy rozmrozić i odsączyć z wody na sitku.  Następnie należy go zblendować na gładką masę, gwarantuje to równomierny kolor ciasta.  Należy oddzielić białka(...)śmietan-fixy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.  Krem na bazie śmietany można zastąpić kremem z mascarpone.  Na ciasto wyłożyć krem, następnie posypać okruszkami.  Przyozdobić pestkami granatu, lekko dociskając. Bon appetit

Garniec Magalie
Grillowane warzywa i moda. 130

Sałatka z powodzeniem zastępuje cały obiad. Potrzebujemy: paprykę żółtą, czerwoną, zieloną po 1 sztuce bakłażana 2 cukinie ½ twardego jabłka 1 twardą gruszkę czerwoną cebulę 1 awokado 1 średniej wielkości granat kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny Na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 ząbek czosnku(...)wszystkie składniki do miski i wymieszać. Dobrze jest polać lekko ciepłe warzywa i wymieszać, wtedy wchłoną lepiej smaki. Odstawiamy na pół godziny i przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i pestkami granatu. Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Post Grillowane warzywa i moda. pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Falafele z sałatką z quinoa i sosem jogurtowym 197

jogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, 2 łyżki tahiny, 1 mały ząbek czosnku sok z połowy cytryny, sól, pieprz dodatkowo : oliwa, ziarna z połowy granatu Ciecierzycę odsączyć na sitku, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładką masę - najlepiej robić to partiami, następnie całość wyłożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, mąkę(...)miseczce, dodać tahinę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wycisnięty sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz nakładamy sałatkę z quinoa, falafele, a całość posypujemy natką, pestkami granatu i podajemy razem z sosem jogurtowym i świeżą sałatą. Smacznego

Plate of Joy
Grillowany kurczak w za'atarze z sałatką z kuskusem 179

osób) 3 piersi kurczaka, za'atar, sól, pieprz 3/4 szklanki razowego kuskusu, 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego, pęczek natki pietruszki, garstka listków mięty, ziarna z połowy granatu, 1 większa cukinia, zielony ogórek, sól, pieprz Kuskus wsypać do miski, zalać bulionem i przykryć talerzykiem na kilka minut. Kiedy kuskus wchłonął już cały bulion, należy go rozmieszać przy pomocy widelca(...)zrumienienia. Tak przygotowaną cukinię pokroić w dość drobną kostkę i dorzucić do przygotowanego kuskusu. Posiekać drobno natkę pietruszki oraz mięte i wrzucić je do kuskusu razem z ziarnami granatu. Ogórka pokroić w mniejsze kawałki i durzucić do miski, dobrze wymieszać całość. Doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Przeprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania