śmietankowo-galaretkowy: 1 galaretka z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona galaretka 200 – 300 gr śmietany 30 % (u mnie z mleka kokosowego) (1 puszka)** 1 szklanka wrzątku 1 owoc granatu do dekoracji W wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić do całkowitego wystudzenia, ale ma być nadal płynna. W misie miksera śmietanę ubić na sztywno, wlewać malutką strużką galaretkę, cały czas miksując. Ciasto(...)wyjąć z lodówki, położyć drugi blat, wyłożyć masę śmietankowo-galaretkową, wyrównać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Ciasto można przyozdobić podłużnymi biszkoptami, oraz owocami granatu. Owoc granatu przekroić na pół wszerz, następnie tłukąc w niego łyżką drewnianą „wydobywać” owoce. Ciasto pokroić na kwadraty, podawać, przechowywać w lodówce. *moja mieszanka zawierała maliny, jeżyny, borówki
moj przepis naChyba jak większość z Was bardzo lubię szybkie i pożywne śniadania. Dziś moja propozycja na przepyszny mango bowl z nasionami chia i owocami granatu. Kremowy, owocowy z chrupiącymi dodatkami. To może być również smaczna propozycja na drugie śniadanie, które możecie zabrać ze sobą do pracy. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI na 1 porcję: 1/2 średniego dojrzałego mango(...)łyżeczki owoców granatu 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżeczka migdałów 2 kruche ciasteczka (użyłem jaglano-gryczanych) PRZYGOTOWANIE mango bowl z nasionami chia: Mango obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przełożyć do blendera, dosypać nasion chia, zalać jogurtem i zmiksować. Masę mango przelać do miski, posypać owocami granatu, posiekanymi migdałami i pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE
kulinarnyJaszklanka granoli czekoladowej, przepis na granolę tutaj: ( może być dowolna, jaką lubimy) Domowa granola czekoladowa z mascarpone i malinami 500 g owoców rozmrożonych( u mnie maliny, jagody + świeże nasiona granatu) 2-4 łyżki miodu, prawdziwego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru pudru opcjonalnie świeże maliny do dekoracji Przygotować szklaną miskę. Owoce rozmrozić, sok powstały z rozmrożenia zostawić. Owoce wsypać(...)miski( kilka rozmrożonych zostawić do dekoracji oraz nasiona granatu), dodać 2 łyżki miodu oraz cynamon, wymieszać. Następna warstwa to bułka maślana, porwana na mniejsze kawałki, rozsypana równo po owocach. Bułeczki przykrywamy granolą i skrapiamy sokiem z owoców ( w wersji dla dorosłych można skropić alkoholem, np rumem). Jogurt grecki mieszamy z nasionami chia i 2 łyżkami miodu ( można nie dosładzać, jeżeli
gotuj ze mnąpół godzinie, w drugim po kwadransie. Dobierając składniki staraj się, żeby było wśród nich coś chrupiącego, jak np. papryki. W sałatce z kurczaka świetnie sprawdzają się owoce. My dodaliśmy granat, ale bardzo dobre będą winogrona, soczysta gruszka, czy mango. Składniki: Upieczona pierś kurczaka 1 szklanka kaszy jaglanej 2 małe czerwone papryczki 2 małe żółte papryczki 2 garści szpinaku 2 garści(...)rukoli 1 mały granat Dresing 1 łyżka musztardy francuskiej ½ łyżeczki musztardy Dijon (sarepskiej, delikatesowej) 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kaszę na sypko ( według tego przepisu ). Wymieszaj, przestudź. Krok 2 Zrób dresing: do miseczki włóż musztardy, miód, sok z cytryny, czosnek, sól. Wymieszaj. Dodaj jogurt i jeszcze
Niedzielny kucharzpół godzinie, w drugim po kwadransie. Dobierając składniki staraj się, żeby było wśród nich coś chrupiącego, jak np. papryki. W sałatce z kurczaka świetnie sprawdzają się owoce. My dodaliśmy granat, ale bardzo dobre będą winogrona, soczysta gruszka, czy mango. Składniki: Upieczona pierś kurczaka 1 szklanka kaszy jaglanej 2 małe czerwone papryczki 2 małe żółte papryczki 2 garści szpinaku 2 garści(...)rukoli 1 mały granat Dresing 1 łyżka musztardy francuskiej ½ łyżeczki musztardy Dijon (sarepskiej, delikatesowej) 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kaszę na sypko ( według tego przepisu ). Wymieszaj, przestudź. Krok 2 Zrób dresing: do miseczki włóż musztardy, miód, sok z cytryny, czosnek, sól. Wymieszaj. Dodaj jogurt i jeszcze
Niedzielny kucharztemu podobne. Ja mogę jeść i jeść, przez kilka dni, znudzić mi się nie nudzi nigdy – raz pikantnie, raz z kleksem jogurtu dla złagodzenia. A to posypię granatem lub czarnuszką, podam z ryżem lub na szybko zrobię placki – jak widać wariacji jest wiele. I jak tu nie uwielbiać curry. Ja posiłkuje się zawsze gotową pastą, dla prostoty(...)pasty curry 2 ząbki czosnku centymetrowy kawałek świeżego imbiru sól i pieprz do smaku około 3-4 łyżki oleju i łyżka oleju do smażenia Do podania: ryż jaśminowy pestki granatu natka pietruszki lub kolendry Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Bakłażana myjemy, odkrawamy czubek. Kroimy w grube plastry a je następnie w duże ćwiartki. Przekładamy
Smaczna Stronatych co lubią chrupać ... Niewiele trzeba aby zjeść coś: zdrowego, pysznego,szybkiego w przygotowaniu. Jedynie 12 minut i kasza jaglana, owoc granatu, orzechy włoskie, miód i mięta. Ja gotuję dużą michę kaszy, bo jest pyszna w tym słodkim podaniu. 2 szklanki kaszy jaglanej 2 granaty lub jeden ale duży 2 garście orzechów włoskich 2 łyżki miodu lub syropu klonowego trochę(...)zdjęciu z ognia dodać miód i opcjonalnie masło (u mnie go nie było, ale dałabym jakbym miała). Kaszę przesypać do miski, wlać orzechy z miodem, wymieszać. Dodać granat i miętę
AZgotuj!wiosłować. Jeżeli lubicie takie klimaty, będziecie wiosłować i Wy. Składniki: 1 bakłażan pół kostki chudego białego sera pół czerwonej cebuli 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 4 łyżki ziaren granatu 2 gałązki natki pietruszki 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu pół łyżeczki siemienia lnianego 1 łyżka oliwy extra virgin 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka soku z grejpfruta sól pieprz olej(...)grejpfruta wlewamy do słoiczka, dodajemy sól i pieprz, energicznie mieszamy. Na talerz wykładamy plasterki bakłażana, posypujemy go kaszą, pokruszonym białym serem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, ziarnami granatu, poszatkowaną natką, sezamem i siemieniem lnianym, polewamy sosem. Artykuł Sałatka z bakłażanem, kaszą i granatem pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZrobiona w sumie pod rybę, po prostu. Od dawna chodziło za mną połączenie ryby z owocami, trzeba było to w końcu zrealizować. Świetne połączenie, świetne. Składniki: 1 mango pół granatu 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz Mango obieramy, kroimy w kostkę (pamiętajcie o pestce w środku(...)wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pestki granatu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowaną natkę. Dolewamy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Salsa z mango i granatem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypewnie po nowym roku. Póki co, sprzedaję Wam prosty przepis na smażoną rybę z salsą, która wszystko zmienia. Na lepsze. Składniki: 2 większe filety pstrąga łososiowego 1 mango pół granatu 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz olej rzepakowy Mango obieramy, kroimy w kostkę (pamiętajcie o pestce(...)środku), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pestki granatu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowaną natkę. Dolewamy oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pstrągi solimy i pieprzymy, odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią filety (najpierw od strony skóry) i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Moje filety były
Kardamonovytrochę czasu, żeby się dotrzeć. Jutro sos będzie smakował dużo lepiej. Mam to już przećwiczone. Przepis pochodzi z bloga minimalistbaker . Składniki: 3 duże czerwone papryki 2 łyżki melasy z granatów (jeżeli macie problem z jej dostaniem, zastąpcie ją 1 łyżką miodu i 1 łyżką soku z cytryny lub octu balsamicznego) pół szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej(...)łyżeczka płatków chili (lub więcej) sok z połowy cytryny (lub więcej) 1 łyżka oliwy extra virgin pół łyżeczki soli (lub więcej) 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki, parę ziaren granatu (opcjonalnie) Papryki myjemy, całe wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, około 25 minut, do lekkiego przypalenia skórki. Następnie wkładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i odstawiamy na 15 minut
Kardamonovypieczenia, takie ciasta lubimy. Bita śmietana z mascarpone, czekolada w kruchym spodzie i kwaskowe granaty lub w okresie letnim czerwone porzeczki. Spód kruchy : kakaowe herbatniki 300 g masło lub margaryna 110 g 1 czekolada 100 g mleko 3-4 łyżki Nadzienie: śmietana 30 % 200 ml serek mascarpone ( lub z wiaderka ) 250 g 4 płaskie łyżeczki żelatyny woda gorąca(...)cukier waniliowy 1,5 -2 łyżeczki cukier puder do smaku (2-4 łyżki ) 1 granat lub czerwona porzeczka Tortownica 20 cm. Herbatniki dokładnie kruszymy w malakserze na piasek. Mnie popsuł się malakser i miałam grubsze kawałki ciastka które słabo się łączyły. W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i czekoladą. Płynne składniki dodajemy do ciastek. Całość wyrabiamy. Gotową
Smaczne mojewyraźne smaki przypraw słodko-pikantnych, które jak dla mnie świetnie komponują się z marchewką. Możemy takie marchewki podać jako dodatek do obiadu, ale wystarczy dodać do nich dressing, pestki granatu i listki rukoli, a już możemy to śmiało jeść jako sałatkę na ciepło. Składniki (na 2 porcje): około 6 średnich marchewek 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta chili sól i pieprz(...)łyżka sosu tahini około 3 łyżki wody lub więcej ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 2 łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego sól i pieprz do smaku Do podania: pestki granatu kilka garści liści rukoli Nastawiamy piekarnik na 200°. Marchewki obieramy i przecinamy wzdłuż na pół. Przekładamy do blachy do pieczenia. Posypujemy je przyprawami – cynamonem, chili, solą oraz pieprzem
Smaczna StronaCzas na kolejną świąteczną propozycję. Tym razem mam dla Was przepis na bakłażana pieczonego w piekarniku. Z dodatkiem owoców granatu i sera feta smakuje wyśmienicie. Myślę, że ta przekąska będzie ładnie prezentować się na świątecznym stole. Składniki: 1 bakłażan 3 suszone pomidory 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie czosnek niedźwiedzi 100 g sera feta granat sól, pieprz oliwa z oliwek(...)pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 30 minut ( do miękkości). Po upieczeniu podajemy z drobno pokrojonym serem feta oraz pestkami granatu
noteskulinarnyfigazimowym okresie można taką prostą sałatkę wyczarować z użyciem naprawdę niewielkiej ilości składników, co nie odbija się wcale na smaku. Wkomponujcie w standardową mieszankę sałat plasterki jabłka, soczyste pestki granatu, chrupiące pistacje i magia na talerzu czyni się sama. Do tego pomarańczowy dressing – bardzo w zimowym klimacie. Składniki (na 2 duże porcje): 3 garści mieszanki sałat 2 garści liści(...)rukoli 1 jabłko około 3 duże łyżki pestek granatu połowa małej czerwonej cebuli 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki z grubsza posiekanych orzechów pistacjowych Na dressing: 4 łyżki oliwy sok z połowy pomarańczy – z niego bierzemy dwie łyżki na zalanie cebuli łyżeczka musztardy Dijon skórka otarta z połowy pomarańczy sól i pieprz do smaku łyżeczka syropu klonowego
Smaczna Strona